Jump to content

F12 Boot Menüde Bilinmeyen Aygıt Uefi Olabilir Mi?


Ismail_Var
 Share

Recommended Posts

Arkadaşlar packardbell ts11hr kullanıyorum. Biosa 1.21 unlocked sürümünü yükledim. Uefi boot seçeneği açık iken f12' den boot menüsünde bilinmeyen bir aygıt var. Bu aygıtı seçtiğimde normal windows kurulumu gelior ve yüklemek için bir bölüm seçtiğimde ''Bu bölüme yüklenemez.'' uyarısı alıyorum. Normal 1.21 biosta uefi usb olarak görmüyordu fakat bios unlocked sürümünde uefi görüyor gibime geliyor. Sizce buradan yeni bir format atmalı mıyım ? Atarsam da diski nasıl gpt bölümüne dönüştüreceğim ?

Ve şunu da söyleyeyim: Rufustan usb'yi uefi gpt yaptığımda normal 1.21 biosta f12 boot menüde görmüyordu. Normal olarak görüyordu. Fakat oradan da windows kurulumu yapılamıyordu.

dZDOlV.jpg

0NgEW9.jpg



 

Link to comment
Share on other sites

evet dediğiniz gibi uefi boot olmuş. diskin tamamını silmeden gpt yapmak istiyorsanız acronis disk director  tarzı bir programla yapabilirsiniz. ( convert gpt ) yada yukardaki ekranda tüm disk bölümlerini silerseniz kendisi gpt ye dönüştürür ve uefi kurulum yapabilirsiniz.

Link to comment
Share on other sites

Şimdi 240gb ssd var. 120 si c gerisi d olarak kullanıyorum. c yi gpt yaptığımda d de gpt olacak mı ve en önemlisi d deki hiçbir dosyaya zarar gelmeden uefi format atabilr miyim? attığımda ne gibi yararı olur?

diski gpt yaptıgınız için c d herşey gpt olur. d ye zarar gelmemesi için dediğim gibi disk director vb program kullanabilirsiniz. gpt diskler mbr ye göre daha güvenli ve hızlı oldugu söyleniyor. sizde zaten ssd varsa uğraşmayın bence mbr kalsın :)  millet gpt yi mbr ye cevirmeye ugrasıyo :) bende 2 disk var ssd ve hdd 2side gpt oldukca hızlı memnunum.

Link to comment
Share on other sites

Uefi kurulum yapacaksanız diski komple biçimlendirmeniz gerekmektedir rufus programıyla gpt seçeneğini seçip fat 32 biçimlendirip ve 64 bit windows iso kalıbı gerekmektedir ilk defa kurulum yapacağınız için c-ve-d klasörünü biçimlendirmeniz gerekiyor...

Link to comment
Share on other sites

Şimdi 240gb ssd var. 120 si c gerisi d olarak kullanıyorum. c yi gpt yaptığımda d de gpt olacak mı ve en önemlisi d deki hiçbir dosyaya zarar gelmeden uefi format atabilr miyim? attığımda ne gibi yararı olur?

Selam

C:'yi tek başına GPT yapamazsınız! Diskler tek başına ya MBR, yada GPT olarak biçimlendirilirler. C: birimi şu olsun, D: birimi şu olsun demek, sistem kurallarına terstir.

 

D: birimindeki verilerinizi korumak istiyorsanız, mutlaka bir program aracılığı ile yapalısınız. Eğer Diskpart yaparsanız, diskin tüm birimlerini biçimlendirmiş olur ve mevcut verilerinizi kaybedersiniz.

 

Aşağıdaki programları kullanarak diskinizi veri kaybetmeden format değişikliği yapabilirsiniz. MBR den GPT ye, veya tersine değişiklik yapma imkânınız vardır.

1- AOMEI Partition Assistant

2- EaseUS Partition Master 10.5 Server

 

SSD kullandığınıza göre, eğer 2 TB üzeri bir HDD kullanmayacaksanız, boşuna uğraşı ve zaman harcıyorsunuz derim. UEFI modunda kurulum yapmak, SSD diskler için bir getiri sağlamaz. Sadece 2 TB üzeri HDD'leri kullanabilmenize olanak sağlar.

Bilginize ve kolay gelsin..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...