Jump to content

3N ihalesi iptal edildi


emily

Recommended Posts

3N ihalesi iptal edildi

axeko03.jpg

Telekomünikasyon Kurulu, 7 Eylül'de yapılan ve sadece Turkcell'in katıldığı 3'üncü Nesil (3N) ihalesini iptal etti. Kurul'un, bu kararı, 'ihalede rekabet şartları oluşmadığı gerekçesi ile aldığı öğrenildi. Cep telefonlarında hızlı ve görüntülü iletişimin önünü açacak olan üçüncü nesil (3N) ihalesini, Telekomünikasyon Kurulu iptal etti.

25 Mayıs'ta yapılması planlanan ancak katılımcı sayısının düşüklüğü nedeniyle 7 Eylül'de gerçekleştirilen 3N ihalesine yalnızca cep telefonu operatörü Turkcell katılarak, A tipi lisans için 321 milyon euro teklif etmişti. B, C ve D tipi lisanslar için ise herhangi bir teklif gelmemişti.

7 Eylül'de tek katılımcıyla düzenlenen ihale konusunda dün son kararı vermek için toplanan Telekomünikasyon Kurulu, 'rekabet şartlarının oluşmadığı' gerekçesiyle ihaleyi iptal etti. Turkcell'in 3N lisansını alıp kullanabilmesi için ihalenin Kurul onayından çıkması gerekiyordu.

Kurul üyesi 5 kişinin oy birliğiyle aldığı öğrenilen iptal kararı sonrasında gözler yine Ulaştırma Bakanlığı'na çevrildi. Ulaştırma Bakanlığı 3N lisanslarının dağıtılması için Telekomünikasyon Kurulu ile birlikte yeni bir takvim oluşturacak.

Yabancılar da yoktu

3N ihalesinin iptalinde Avea ve Vodafone'un ihaleye katılmaması oldukça etkili oldu. Numara taşınabilirliği gelmeden 3N ihalesinin yapılması, bu iki şirketin ihaleye katılmama gerekçelerini oluşturdu.

Her iki şirket de bundan önce yaptıkları açıklamalarda numara taşınması sistemine geçilmediği taktirde adil rekabet şartları oluşamayacağını, ihalenin sadece Turkcell'e büyük avantaj sağlayacağını savunuyordu.

Avea ve Vodafone'un yanı sıra ihaleye katılması beklenen yabancı telekom operatörleri de ihaleye katılmamıştı.

Bakan eleştirmişti

Numara taşınabilirliği uygulamasında, aboneler telefon numaralarını değiştirmeden istediği operatörden hizmet alabiliyor. Turkcell, kendi numaralarını başka operatörlere kullandırmamak için numara taşınabilirliğine karşı dava açmıştı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın numara taşınması ve 3N konusunda cep telefonu operatörlerine yönelik eleştirileri olmuştu. İhalenin iptalinde bakanın eleştirilerinin de etkili olduğu belirtiliyor.

milliyet. haber.

Link to comment
Share on other sites

bu 3g ihalesi diilmi?.

3G ihalesi iptal edildi

Telekomünikasyon Kurumu’nun, sadece Turkcell’in girdiği 3G ihalesini rekabet koşulları oluşmadığı gerekçesiyle iptal ettiği öğrenildi.

19 Eylül 2007

3G ihalesi iptal edildi

4812.jpg

Cep telefonu üzerinden görüntülü haberleşme olanağı sağlayacak üçüncü nesil GSM teknolojisi için yapılan ihalenin iptal edildiği öğrenildi. Telekomünikasyon Kurumu’nun, sadece Turkcell’in katıldığı 3G ihalesini rekabet koşulları oluşmadığı gerekçesiyle iptal ettiği bildirildi. Önümüzdeki günlerde kurumun, 3G ihalesinin iptalini resmen açıklaması bekleniyor.

7 Eylül’de yapılan ihaleye sadece Turkcell katılırken, daha önce şartname alan Vodafone, Avea ve France Telecom ise “numara taşınabilirliği” sağlanmadan 3G sistemine geçilmesinin haksız rekabete neden olacağını savunarak ihaleye katılmamıştı. Turkcell, ihaleye tek başına katılırken A lisansı ihalesini 321 milyon euroya kazanmıştı. İhaleden sonra Telekomünikasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha, “Gönül isterdi ki daha fazla katılımcı olsun” yorumunu yapmıştı.

Telekom Teknik Elemanları Derneği de Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurarak Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da açılan davada yasal sürecin devam ettiği, bu sonuçlanana kadar 3G ihalesinin ertelenmesini talep etmişti.

3G SİSTEMİ NEDİR?

3G sistemi, sesten çok, data iletimine odaklanma olarak niteleniyor. Bu teknolojinin kullanılmaya başlanmasıyla, mobil telefonlar aracılığıyla yüksek hızda internet bağlantıları sağlanabileceği, bu sayede kullanıcıya hareket halinde iken sesin yanı sıra data, resim, grafik ve benzeri bilgilerin yüksek hızlarda, başka bir deyişle geniş bantta iletilebileceği öngörülüyor. Bu kapsamda sistem görüntülü telefon konuşmalarına da olanak sağlayacak.

haber7.com

Link to comment
Share on other sites

Turkcell 3N ihalesini görüntü için değil yüksek bant için istiyor. Çünkü şuan kullandıkları bant onlara yetmiyor. Yani bu yönde bir ihale olsa 3Ne girecek Türk firması yok. Zaten 3N dünyada tam bir fiyasko oldu. Yapılan yatırımların karşılıkları alınamadı.

Link to comment
Share on other sites

Ya valla kötü oldu bence.. şirket laptoplarında turkcell connect kullanıyoruz ve gerçekten adsl alışnca berbat geliyor arkadaşlar çok yavaş max 384 kbps onuda ben 8 aydır hiç görmedim :) 3N biraz önce gelsin görüntülü konuşmak o kadar önemli değil ama hızlı bant genişliği süper olur :) ayrıca bu 3N dalgasını bırakıp birazda WİMAX konusuna yoğunlaşsalar daha güzel olacak bence..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...