Jump to content

Ýnsan Gözü Kac Megapiksel


emily

Recommended Posts

Günlük hayatta "vay be, adamýn cep telefonunun kamerasý 2.0 mp" ya da bende bi makina var "12 MP" gibi sözler duyarýz ve "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gözümle gördüðümden de net çýkarýyor görüntüleri" falan bile deme cüretinde bulunuruz. Ýþin aslýný yapýlan araþtýrmalar gösteriyor ve bakýn teknoloji hala ne kadar aciz; ne kadar basit ve kainata kýyasla ne kadar geride kalmýþ.Açýklamayý size çeviriyorum:

Gözümüz tek bir taslak üzerinde kurgulanmýþ anlýk çekimleri yakalayan bir fotoðraf makinasý deðildir. Daha çok bir video silsilesine benzemektedir. Gözümüz, küçük açýlarla, anlýk hareket eder ve etrafýmýzdaki detaylarý beyne yansýtmak için sürekli kendisini günceller. Ayrýca iki tane gözümüz vardýr ve beynimiz, çözünürlüðü daha da arttýrmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadýr. Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüðümüz þeyin etrafýnda hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayý, göz ve beyin birlikteliði, retinadaki fotoalýcýlarýn sayýca fazlalýðý sayesinde,bir makinada olabileceðinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi saðlar. Aþaðýda verilen eþdeðer megapiksel deðerler, insan gözünün bir manzarayý ne kadar netlikte gördüðünü açýklayan bilimsel bir detaydýr.

Yukarýdaki insan gözünün çözünürlüðünü saðlamaya neden olan veriler ýþýðýnda,þimdi önce küçük bir örnekle baþlayalým: Þimdi önünüzde 90’a 90 derecelik açýda (gözümüzün açýlarý yani) bir görüntünün olduðunu farzedelim, aynen pencereden dýþarýdaki bir manzarayý seyredermiþ gibi. Bu durumda piksel sayýlarý ortalama bir göz için:

90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 pixels (324 megapiksel) olur.

Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediðiniz tüm detaylarý görmenize olanak saðlamak için sürekli istediðiniz detayýn etrafýnda hareket eder. Ama insan gözü, bu açýdan çok daha fazla bir açý görür ki bu da 180 dereceye yakýndýr.Biraz küçük düþünüp 120 derecelik bir açýyla bakabildiðimizi varsayacak olsak bile:

120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

Ýnsan gözünün görebileceði gerçek açý deðeri þüphesiz ki çoook daha fazla çözünürlüðe tekabul eder. Bu yapýdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayýt imkaný saðlayabilecek kadar geliþmiþ bir kamera olmasý lazým.

Þimdi teorik bilgiyi bir kenara býrakýp , sözün özünü aktaracak olursak, pencere gibi sýnýrlarý olan bir alandan dýþarýya baktýðýnýzda gördüðünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eþdeðer olarak yer alýyor. Eðer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP. Þimdi kameralardaki özellikler benim GÖZÜMDE solda sýfýr kaldý vAllahi.

**Alýntýdýr**.

Link to comment
Share on other sites

gecelri uyuyoruz gündüzleride güneþ olduðu için flasha pek gerek kalmasa gerek he ne dersin

eee ben gece uyumuyorum ne olcak þimdi :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...