Jump to content

Vefatının 20. Yılında “Adile Teyze” Anılıyor


BrightBlade

Recommended Posts

Yeşilçam’ın kalabalık kadrolu güldürülerinin ve aile filmlerinin unutulmaz oyuncularından

Adile Naşit, sanatçı dostlarının hatıraları ve filmleriyle yâdedilecek.

adilenasitpv7.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nce düzenlenip Kültür A.Ş tarafından organize edilen “Vefatının 20. Yılında Adile Naşit” etkinliği 10-12 Aralık 2007 tarihleri arasında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

10 Aralık Pazartesi günü saat: 18.30’da Adile Naşit’in hayatından ve filmlerinden kesitlerin sunulacağı sergi açılışı ile başlayacak olan program, Nebil Özgentürk’ün yapımcılığını üstlendiği “Türk Sinemasının Adile Teyzesi” belgeselinden bir bölümle devam edecek.

Gazanfer Özcan, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Ayşen Gruda, Haldun Dormen, Itır Esen, Ergin Orbey ve Naşit Özcan’ın Adile Naşit’le olan hatıralarını anlatacağı açık oturum, 70 ve 80’li yılların mahalle hayatını yansıtan filmlerinin ve aile güldürülerinin seyirci tarafından beğenilmesinin nedenlerini de ortaya koyacak.

İlk gün programı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın gerçekleştirdiği “İşte Hayat” filminin gösterimiyle son bulacak. Adile Naşit’in 1976 yılı Antalya Film Şenliği’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandığı filmin baş rollerinde Uğur Dündar ve Hülya Koçyiğit yer alıyor.

***

ADİLE NAŞİT FİLMLERİNDEN SEÇMELER

10 Aralık 2007, Pazartesi

Saat: 13.00

“Hababam Sınıfı” (1975)

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Oyuncular: Münir Özkul, Adile Naşit

Saat: 15.00

“Bizim Aile” (1975)

Yönetmen: Ergin Orbey

Oyuncular: Münir Özkul, Adile Naşit

11 Aralık 2007, Salı

Saat: 14.00

“Gülen Gözler” (1975)

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Oyuncular: Münir Özkul, Adile Naşit

Saat: 16.00

“Neşeli Günler” (1978)

Yönetmen: Orhan Aksoy

Oyuncular: Münir Özkul, Adile Naşit

12 Aralık 2007, Çarşamba

Saat: 14.00

“Gırgıriye” (1981)

Yönetmen: Kartal Tibet

Oyuncular: Müjdat Gezen, Gülşen Bubikoğlu

Saat: 16.00

“Namuslu” (1984)

Yönetmen: Ertem Eğilmez

Oyuncular: Şener Şen, Ayşen Gruda

Gösterimler ücretsizdir.

Adile Naşit (1930 – 1987)

Asıl adı Adile Keskiner olan Türk Sinemasının ünlü oyuncusu Adile Naşit, 17 Haziran 1930 tarihinde İstanbul’da doğdu. Tiyatro oyuncusu Amelya Hanım ile ünlü komedyen Naşit’in kızı olan Adile Naşit, babasının vefatı üzerine öğrenimini yarıda bırakarak, 1944 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Tiyatrosu’na girdi.

Adile Naşit, “Herşeyden Biraz” oyunuyla sahnede olduğu yıl, Halide Pişkin’in grubuyla İstanbul’da turneye çıkan Muammer Karaca’nın tiyatrosuna girdikten sonra 1948 yılında komedi oyuncusu Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile kurdukları toplulukta üç yıl boyunca çalıştı. Yine 1948 yılında “Lüküs Hayat” filmiyle sinema hayatına başladı.

1950 yılında kendisi gibi tiyatrocu olan Ziya Keskiner ile evlenen Adile Naşit, 1954 yılında yeniden Muammer Karaca Tiyatrosu’na dönerek 1960’a kadar bu tiyatroda sahneye çıktı.

1961 yılında eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit ile birlikte Naşit Tiyatrosu’nu kurdular. Bu topluluğun dağılmasından sonra 1963’de girdiği Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü Tiyatrosu’na giren Adile Naşit, 1975 yılına dek burada görev aldı.

Adile Naşit, sinemaya ikinci ve asıl girişini1970’lerde yaptı. 1976 yılında “İşte Hayat” adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Rıfat Ilgaz’ın eserlerinden sinemaya aktarılan “Hababam Sınıfı” serisindeki müstahdem kadın karakteriyle ve kalabalık kadrolu aile filmlerindeki anne rollerindeki oyunculuğuyla büyük beğeni kazanan Adile Naşit, 1978 yılından itibaren Uluslararası Sanat Gösterileri’nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başlamıştır.

1981 yılında TRT televizyonunda “Uykudan Önce” isimli hafızalardan silinmeyen bir çocuk programı gerçekleştiren usta sanatçı, bu programda anlattığı masallar ve hikayelerle çocukların gönlünde taht kurmuştur.

Gerek sinema filmlerinde gerek oyunlarında basit, saf, iyi yürekli kadın tiplemesini başarıyla resmedip, kendine has bir üslupla yenileyerek karakteristik hale getiren Adile Naşit, 11 Aralık 1987 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

kaynak: www.adilenasit.net

Arkadaşlar geç bir duyuru olduğu için kusura bakmayın. Bende böyle önemli bir etkinliği yeni duydum.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...