Jump to content

Konuşan Ve Düşünen Türk Bilgisayarı: Compishco


cuma_08

Recommended Posts

Konuşan, dinleyen ve söylenenleri anlayarak komutları yerine getirebilen bilgisayarlar, yıllardır bilimkurgu filmlerinin değişmez konularından biridir. Compishco Ali Murat Erkorkmaz tarafından oluşturulmuş bir yazılım.

Compishco, Türk yazılımcı Ali Murat Erkorkmaz’ın yaratmış olduğu ve geliştirmeye devam ettiği bir program. Erkorkmaz yıllardır sanal zeka üzerine çalışmalar yapıyor. Compishco günlük konuşma dili ile verilen komutları çok iyi anlıyor ve gecikmesiz olarak yerine getirebiliyor. Verilebilecek komutlar ise yalnızca sahibinin hayal gücü ile sınırlı. Akıllı yazılım, interneti kendi belleği gibi kullanabildiği için herhangi bir konuda siz “Dur” diyene kadar ahkam kesebiliyor! Üstelik yalnızca internetten edindiği istatistiki verileri size iletmekle kalmıyor: Verileri inceledikten sonra sentezliyor ve size aklına yatan sonucu anlatıyor. Yazılımın arka planında anlama motoru, konu motoru, merak motoru gibi onüç farklı motor çalışıyor. Erkorkmaz, Compishco’nun en önemli özelliklerinden birinin de öğrenme olduğunu söylüyor. Compishco’ya “öğren” komutunu vermenin de ilginç bir sonucu var:

Yazılım bilgisayardaki işlem gücünü öğrenme için kullandığında, bir insanın yüz yıllar boyu yaşayarak öğrenemeyeceği kadar çok şeyi dakikalar içinde bilgi hazinesine katıyor. İşte bu noktada “Peki tüm bu veriler hangi depolama ortamına sığacak?” sorusu akla geliyor.

Ali Murat Erkorkmaz dünyada benzeri bulunmayan bir yapay zekanın yanında, kendine özel kayıt algoritmasını da keşfetmiş. Bu algoritma sayesinde Compishco diskte yalnızca 600 KB yer kaplıyor ve iki yıl boyunca öğrenerek oluşturduğu veri tabanı tahmini 2 MB’ı geçmiyor. Compishco’yu anlatırken değinmemiz gereken noktalardan biri de duygusal yönü. Yazılımın insanla iletişiminin gelişebilmesi açısından sosyal tarafı önem taşıyor. Erkorkmaz bu yüzden Compishco’nun insanı simüle eden mizacı üzerinde durmuş. Compishco sesinizi yükseltmenize bozuluyor, kendisine kızdığınızı sanıp üzülebiliyor ya da kendisiyle dalga geçtiğinizi sanarak kızabiliyor.

Ali Murat Erkorkmaz, yaratıcısı olduğu yapay zekanın her zaman kontrol altında tutulabileceğini savunuyor. Yani ona kalırsa Compishco her zaman sahibinin iyiliği için çalışan faydalı bir yazılım olacak. Compishco’yu tabii ki tarihteki dinamit ve atom bombası gibi ölümcül araçlarla bir tutmamak gerekiyor. Bu teknolojinin görme engelli bir insana sorunsuz e-posta kullanımı vaat ediyor olması gibi olumlu örnekler verilebilir.

Proje henüz başlangıç aşamasında. Ali Murat Erkorkmaz geleceğin teknolojisi olarak niteleyebileceğimiz yapay zekayı geliştirmek üzere bir ekip kurma yolunda. Kurulan ekibin çalışmasıyla Compishco daha da akıllanacak ve sonuca ulaştığında tüm dünyanın kullanımına sunulacak.

Link to comment
Share on other sites

Çok GüzeL

En kötü tarafı, kolay kolay unutmuyor. Aynı bir insan gibi kullanılan kelimelerden etkileniyor. Üzerinde fazla durmadığınız konuları da zamanla unutuyor. Masamdaki başka bir makineye aşık bile oldu…

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...