Jump to content

100 Kat Daha Hızlı Laser Diskler !


forjest

Recommended Posts

100 Kat Daha Hızlı Laser Diskler

goldcd.jpg

Hollanda’da yürütülen bir araştırmada elde edilen ilk sonuçlara göre lazer kullanılan sabit disklerde, magnetik sabit disklere göre 100 kat daha yüksek hız elde edildi.

Hollanda’da yürütülen bir araştırmada elde edilen ilk sonuçlara göre lazer kullanılan sabit disklerde, magnetik sabit disklere göre 100 kat daha yüksek hız elde edildi. Hollanda’nın Nijmegen kentindeki Radboud Üniversitesi’nde yürütülen çalışmaların koordinatörü Daniel Stanciu tarafından yapılan açıklamada 100 kat daha yüksek hız tekniğin olağanüstü yüksek hızda kutuplanmış ışık vuruşları ile ısıtılan alanların yine ışık ile polarize edilmesi esasına dayandığını belirtti. Diskin kutupluluğunun, lazerin kutupluluğu değiştirilerek zıtlandığı Science dergisinde yer alan bir makalede de ifade edildi.

Başardıkları şeyin şimdiye kadar imkansız zannedildiğini ifade eden Daniel Stanciu, teknik kullanılarak 40 femto-saniyelik sürede (femto-saniye: saniyenin katrilyonda birine denk olan zaman ölçü birimi) kayda değer veri taşıma işlemlerinin yapıldığını ifade etti. Daha önce de benzer bir tekniğin magneto-optik depolama aygıtlarında kullanıldığı belirtilirken, magneto-optik aygıtlarda oluşturulan magnetik alanın konvansiyonel yöntemlerle meydana getirildiğine dikkat çekilirken, yeni metod ile bunun lazer ile gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Proje koordinatörü Daniel Stanciu’ya göre bu teknoloji ile üretilecek ilk çalışabilir prototipin önümüzdeki on yıl içinde hazır olabileceğini ifade etti.

TEKNOLOJİ :: Comment :: Permalink ::

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...