Jump to content

Windows 10' Da Bileşen (özellik) Silme - Ekleme Hk...


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Arkadaşlar cümleten Selamun Aleyküm. Muhtemelen bu konu hakkında bilginiz vardır. Bu tür işlemleri 3. parti yazılımlar kullanarakta yapabiliyorsunuz. Ancak 3. parti yazılımlar kullanmak bazı durumlar da tekrar sildiğiniz özelliği geri getirmenize yada sağlıklı çalışmasına engel olabiliyor. Örnek; Üzerinde çalıştığım bir sistem de İnternet Explorer' ı Ntlite yazılımıyla kaldırmıştım. Bir online oyun yüklemek isterken steam' den indirme yapmak istediğim de hata vermesine neden oldu. Tekrar İE özelliğini yüklesem de düzelmedi. Bu tür durumlar da windowsun kendi özellikleri üzerinden kaldırmak daha sağlıklı olacaktır. Ve bu özelliklerin bazıları birkaç farklı menüden silinebiliyor...

Öncelikle işlemimiz başlat menüsünden + Ayarlara tıklayarak Windows Ayarları ekranına gelmek olacak. Burada eski sürümler de "program ekle/kaldır" olarak geçen yeni sürümler de "Uygulamalar" diye adlandırılan kısımdan yapacağız. Hepinizin bildiği aşağıdaki ekrana geliyoruz ve uygulamalar kısmına tıklıyoruz.

1

Spoiler

PLhhX8.jpg

Uygulamalar ekranına girdiğimiz de eski sürümler de "program ekle/kaldır" yeni sürümler de "Uygulamalar ve Özellikler" ekranı karşımıza çıkıyor. 

2

Spoiler

PLhTFJ.jpg

Hepimizin bildiği gibi bu ekrandan programları kaldırabiliyoruz. Windowsa ait bazı bileşenleri silebiliyoruz. Örnek; OneDrive bu ekrandan kaldırılabiliyor. Ancak İE gibi, Windows Media Player yada benzeri Windows Bileşenlerini bu ekrandan kaldırmak mümkün olmuyor. Bundan sonraki menüler de hem bileşenleri kaldırıp hem de tekrar ekleyebileceğiniz yerdir. Yani İnternet Explorer' ı hem kaldırabilir hem de aynı ekrandan yükleyebilirsiniz. Bu kaldırmak istediğiniz bileşene göre her iki ekrandan sadece birinden yapılabilirken bazı özellikler'i bundan sonraki her iki ekrandan ekleyip kaldırmak mümkün.

Öncelikle "İsteğe Bağlı Özellikler" Kısmını inceleyelim. "Uygulamalar ve Özellikler" menüsünün üst kısmındaki "İsteğe bağlı Özellikler" kısmına tıklayalım.

3

Spoiler

PLh0KD.jpg

Tıkladığınız da aşağıdaki resimdeki şekilde bir ekranla karşılaşacaksınız. 

4

Spoiler

PLhqLg.jpg

Yukarıdaki ekran da iki farklı kısım var. 1 Nolu "Özellik Ekle" kısmından bazı bileşenleri tekrar yükleyebiliyorsunuz. Bunlar bazı dillere ait özellikler, Faks ve Tarama özelliği, IE 11, Media Player v.b özellikleri özellikle ekle kısmına tıklayarak yüklemeniz mümkün.

5

Spoiler

PLhG45.jpg

 "İsteğe Bağlı Özellikler" kısmındaki "Özellik Ekle" kısmına tıkladığınız da 5 nolu resimdeki gibi bir ekranla karşılaşıyorsunuz. Burada eklemek istediğiniz bir windows özelliğini aratarak bulabilirsiniz. Yüklemek için solundaki kareye tik eklemeniz ve aşağıdaki "Yükle" butonuna basmanız yeterli olacaktır.  Bileşeni eklemek bu kadar basit. Şimdi bileşeni nasıl kaldırabiliriz ona bakalım.

6

Spoiler

PLhqLg.jpg

"İsteğe bağlı Özellikler" kısmındaki ilk bizi karşılayan ekranda 2 ile gösterilen kısmından da istediğimiz bileşenleri tıpkı "Program Ekle/Kaldır" kısmında olduğu gibi, silmek istediğimiz bileşene bir sol tıklıyoruz ve altında "Kaldır" butonu çıkıyor. "Kaldır" diyerek silebiliriz. Sizde 2 ile gösterilen kısım daha fazla sayı da özellik olabilir. Ben diğerlerini kaldırdığım için sadece 6 özellik görünüyor. 

Tabikii her bileşeni bu ekrandan kaldırmak yada eklemek mümkün değil. "Diğer Windows Özellikleri" ni kaldırmak yada eklemek için bir sonraki ekrana bakalım. Yine dipnot olarak ekleyeyim. Bazı özellikleri her iki ekrandan da kaldırmak yada yüklemek mümkün.

7

Spoiler

PLheGA.jpg

"İsteğe Bağlı Özellikler" kısmında bulamadığınız bileşenler için ekranda kırmızıyla gösterilen "Diğer Windows Özellikleri" menüsüne gidebilirsiniz.

8

Spoiler

PLhL9e.jpg

"Diğer Windows Özellikleri" kısmına tıkladığınız da yukarıdaki ekranla karşılaşırsınız. Aynı ekrana "Başlat + Ayarlar + Uygulamalar + sağ kısımdan Program ve Özellikler + gelen ekran da sol üst kısım da yer alan Windows Özelliklerini Aç veya Kapat" yolunu takip ederekte ulaşabilirsiniz. Bu ekran da yine özellikleri kaldırabilir yada yükleyebilirsiniz. "Tik işareti" attığınız her özellik "Tamam" butonuna bastıktan sonra yüklenir, "Tik işaretini" kaldırdığınız özellikler de kaldırılır.

Bu ekranda özellikle çoğumuzun karşısına çıkan "IIS - Internet Information Service" özelliğinden kaynaklı "C: sürücüsünde oluşan inetpub" klasörünü kaldırmak için işlem yapabiliyoruz. Ya da İnternet Explorer, Direct Play, Windows Media player, Microsoftun sanal pc yazılımı olan Hyper-v özelliklerini yüklemek yada kaldırmak için bu ekranı kullanabiliriz.

NOT: Bu konuyu başta da yazdığım gibi karşılaştığım bazı sorunları başkasının yaşamaması için önbilgi olarak ekliyorum. Çünkü 3. parti yazılımlarla silinen bazı özellikler format atmadan yüklenmiyor. İleri de sorun yaşamamk için en sağlıklı yöntemlerden birisi budur...

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@kadetti Üstad. Sorun zaten kaldırmak değil. Sorun daha sonra ihtiyaç duyduğun da sorunsuz şekilde geri yükleyebilmek. Yoksa 100 lerce bu işi yapabilecek yazılım var. Sürekli yazıyorum. Daha önce İE sildiğim için format atmak zorunda kaldık. Eğer bileşenleri bu şekilde silmiş olsaydım. Tekrar yükleme şansım ve formatsız işi çözme şansım vardı. Biraz zahmetli ancak sonrasında uğraşmamak için doğru yolun bu olduğunu düşünüyorum...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Microsoft edgeye soğuk bakıyordum ancak farkettim ki,sistemi Opera ve chromedan daha az yoruyor gercektende günümüzde eczaneler ve ve belli başlı kurumlar dışında artık internet explorer kullananların oldugunu düşünmekteyim doğrusu genç jenerasyon yeni nesil gençlik daha çok Chrome ve opera vb.uygulamalar tercih etmekteler.

Chrome Mozilla sayesinde yükselişe geçti oda ayrı bir mesele eklentileri yokken Firefox developer geliştirici ekiplerinden destekle zaman içerisinde Google olmasının +lariyla ,ekipleride toplayıp android mantığına getirdi işi neredeyse ve şimdilerde chromeOS işletim sistemlerinde çıkarır oldu ve chromebook adıyla cihazları bile dünya pazarında satışla meskuller.İdeolojime tamamen ters gelen bir yapı ve eko sistemdir Microsoft ve Apple ürünleri kapitalizm ve stratejik planlı senaryolu bir yapı ve sistemin içinde olmak bana rahatsızlık verdi veriyor.1kb güncelleme dosyası bile bir trojen backdoor ransomware benzeri risk boyutunda olarak dahi gormeme ve dusundurmesine sebep olabilir benim dünyamda 🙂

Dayatmaci politikalarla hala sürüncemede olan Microsoft w10 fiyaskosuyla Nokia şirketleri gibi dibe doğru battı azda olsa Apple nasiplendi .Çinli herturlu şirket bana kalırsa ABD'yi tokatladı bu kapsamda tabiri caizse eğer 😄

Andorid linux sistemleri geleceğin sistemleridir rasperi,arm vs benzer bir cokyapilar heryere yayılmaya başladı ve mcalismalar gösterdiği microsoftda gözünü açtı geri kalmaz ki,w10 özelliklerine linux Shell bağlantı protokolleri alt yapı eko sistemini kürdi dahil etti gelecek yeni sistemlerde NT ile linux kerneli beraber çalışacak projelerin düşünüldüğünü duymaktayım hangi adla ve özellikle gelir veya gelecekler bunu kestiremiyorum ancak gerceklerde yazdıklarıma birleşince neler olabileceğini değişimlerle birşeyler olacağını kanıtlar nitelikte Microsoft un teakkuzda olduğu bir gercek.

Reklamlar Google ve büyük şirket ortakları yazılımsal ve donanim bakımından Microsoft düşüşte bence Nvidia AMD ve şirketler her nedense artık ünlü teknolojik şirketlerle ortaklığa girişti,Tesla araba firmasının ekran teknolojilerine desteğe var ve uzun yıllar sözleşme imzalayarak geliştirmeye devam edecekler.yakinda intel anakartlarla beraber ekran kartlarini görmemiz mümkün ryzen geleceğin işlemcisi olabilir şuanda bir belirsizlik sessizlik var ama bomba gibi bir yapıyla gelebilir diye dusunuyorum.amd için geriden gelmesi birazda piyasalardan ekmek yemesine izin veren Microsoft bağlantılarının sogumamasi yatmakta tabiki ve ayrılan ekibinde msten çıkma olmasıda bu etkilesimlere neden oluyor gibi .

Android ve linux sistemler uygulama mağazalarını daha da gelistirirlerse ileride her cihazda farklı farklı sistemlerde görmek mümkün olacak olması ve çeşitlilik iyidir tabiki diğer taraftanda rekabetlerde önem arz etmekte.olmasida gerekli zaten.

Üzuldugum birşey var ülke olarak elle tutulur bir sistem dahi yapamamamiz olması yerli dağıtımlarimizin distrowatchin en sonlarında olmasida beni ayrıca üzen husustur debiandan çıkmaları gereklidir keşke kernel ve üzerine inşaa edilecek geliştirmeleri saf şekilde kendimiz yapabilseydik ve bu potansiyelin Türkiye'de olduğunuzda biliyorum yeterli istenilseydi ve kaynaklarda buralara ayrılıp işi ciddi olarak ele alsalardi.Bu konuda dunyada yazılım konusunda Rusya Hindistan ve Çin'de oldukça ustun.yani Rusya her nekadar uzak görünse de bir nebze destekalinabikirdi ve her alanda teknolojik sahalarda birliktelik olabilirdi lafta değil gerçekte.rusyanin sunucu hizmetleri opensource geliştirme imkanları ve potansiyeli sürekli var ve destekleniyorda Yandex,cloudmailRU vb.sekildeki siteler vs..

Windows üzerinden ajan vari yapıların çıkarılması en doğru karardır w10 sistemleri donanım kayirmakta her sistemde işlemci anakart vb.sekilde uyumsuzluklar da yaşatmaktadır dolayısıyla azda olsa ortak noktaların yakalanması için illa bir elin dokunması gerekli uzun vadeli nihai şekilde MSDN orijinal yapıyla bir yere kadar kullanılabilir "yeni üretim cihazlarla" daha uyumlu olduğu asikar.Ne varki preview surumlerinden bu yana ,çıktığı heryeni sürümde sorun sarmallari devam etti.donanim sorunlarını azda olsa yok etti geriye performans sorunları kriterlerde uyumsuzluklar farklı farklı varyasyonlar da problemlerde çıktı ve devam ediyor hala ondandirki esdli sistemler Fox ve update lerin yayimlanmasi.ve yenilikler adı altında çeşitli build sürümlerde kullanicalara vermeleri dosyaları.sonuc h2 h3 belkide h4 vs.devam ederek yine yeniden gündemde kalmaya buyollarla devam edeceklerdir hiaweiden bu kapsamda umutuyum harmonyOS çıkaracakları sanıyorum 2021e ertelendi projeleri varsa Alpha veya betadir denenme sureclerindedir opensource mükemmel özelliklerle geleceği belirtilen konferansını bir ara izlemiştim adamlar eko sistem kuracaklar her ürettikleri cihazlarına biz hala nelerle uğraşıyoruz yahu üzuldugum durumlardan buda.cakisaninin iPhonedan email attı diye işine son veren firmadan bahsediyoruz helal demedimde değil🙂

Böyle bu hassasiyetlerle mutlak bizimde ulkece ciddi olarak ele alınması bir çok konu var tekoniljiden üretime gıda tarım ve hayvancılık organik yapilar.geri dönüşümlü sistemler vs..birde en önemlisi ulkemize yakışır daha  güzel işletim sisteminin geliştirilmesi Pardus güzel ama debian tabanlı saf değil debian+ ABD gerisi malum her ne kadar üzerinde geliştirme yapilsada biz gelistirmedik temel yapidan.2013te Pardus gelişimi bitti bildiğimiz üzere.gercek Pardus oydu değişimin ardından bende bıraktım kullanmayi.nevarki kullanmak isteyenlere de kesin onerdigim dagitimlarin içinde tabiki yinede Türkçe imla vb.ozelliklerin diğer dagitimlarda göre dilde ve bazı programların geliştirilerek dahil edilmesine bu kapsamda tabiki kurulabilir olmasını saglamakta sonuç olarak.Daha yol alması gerekli işler var calamaresi eklemeleri gerekli kurulum ekranı ilk kullanıcı odaklı değil sürücü ve uygulama zenginliği ve daha fazla dil seçenekleri olmasida gerekli.

Windows10 lite bile olsa hızlı değil sanki defenderin olmaması yada çalışmaması 1gb ram demek neredeyse 😄 diğer servislerde online bağlantılarla çalışan kendi içerisindeki uygulamalar vs.mobil sistemlerdeki programlar mantığı şeklinde kullanim sağlamakta.yuksek donanım var ama w10 hala %100 tam değil final değil çok fazla seri üretim cihaz ve chipset ler sürücüler vd.donanimlarla eskiden yeniye uyumluluklari yakalayamadı yada işine gelmiyor illegal kullanımlarda w10nun hanesine + olarak yazilmakta reklam kazanç Google ile dogrutan bağlantı kar demek kitleleri kontrol mal satışları istatistik verileri demek bu bakımdan da w10 lisansının kolaylastirilmasi neredeyse bedavaya sunulması bir tesadüf olmaması gerektiği üstteki yazdıklarımla örtüşür düzeyde bir durum ortaya çıkmakta.

Konu disimi oldu umarım olmamıştır iş Windows servisleri ve çalışmaması yada sorunlarıyla alakaliydi ama işin özü bambaska destekliyorsa eğer metrosuz appstore suz windowslari kurup kullanmak en mantıklısı w10da ltsb-ltsc enprise sürümleri daha  iyi ve istikrarlı görünmekte bence bunlarla yola devam edilmeli şimdilik en son çıkan sürüm en hızlı veya daha guvenli olgusu ve dusunlerini  saf dışı bırakmakta olduğunda aşikar iş,w10 ise şayet..🙂🙋

Saygılarımla Forjest.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...