Jump to content

Pardus İle 2 Milyon Dolar Tasarruf


candemiruzun

Recommended Posts

20090414053128_090414pardus_widec.jpg

Kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu Milli Linux Dağıtımı Pardus'un kullanılması, devlet bütçesinin yükünü hafifletiyor.

Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman, Milli Savunma Bakanlığı?nın Pardus?un mevcut en büyük kurumsal kullanıcı olduğunu belirterek, ?Milli Savunma Bakanlığı'nda sahipli yazılım kullanılmaması sonucu sağlanan tasarruf 2 milyon ABD Doları civarındadır? dedi. Milli bütçeden Pardus projesine ayrılacak kaynağın hızla ve fazlasıyla geri döneceğini ifade eden Tekman, ?Pardus projesinin Türkiye özgür yazılım ekosistemi kurulması ve gelişmesi için yaptığı çalışmalar, dışkaynaklama ve kanal oluşturmaya dönük olumlu bakışı da ekonomiye katkının milli bütçeden ayrılacak pay ya da bilişim bütçelerinde sağlanacak tasarrufun kat kat ilerisinde olacağının açık bir işaretidir.?dedi.

Pardus milli yatırım projesi haline geliyor.

Tekman, 2009 yılı itibarı ile Pardus projesinin iç destekli bir UEKAE projesi olmaktan çıkıp bir milli yatırım projesi haline geldiğini açıkladı. Resmi Gazete'nin 15 Ocak 2009 tarihli mükerrer sayısında yayımlanan 2009 yılı Yatırım Programı'nda yer alan Pardus projesine milli bütçeden üç yıllık dönem için 14 milyon 310 bin TL kaynak ayrılmasına karar verildiğini belirten Tekman, ?Söz konusu kaynak, Pardus projesinin başından bu yana UEKAE tarafından yapılan tüm harcamalardan ve büyük olasılıkla Türkiye'de özgür yazılım üretimi için şimdiye kadar yapılan yatırımdan daha çoğunun her yıl Pardus projesine aktarılması anlamına geliyor.? dedi.

Tekman, Pardus projesinin, 2003 yılı başlarında Başbakanlık tarafından bir ?ulusal işletim sistemi?nin olurluğunu araştırmak ve projelendirmek ile ilgili görevlendirmesi ardından 2003 yılı sonbaharında TÜBİTAK?ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) UEKAE (Ulusal Elektronik ve KriptolojiAraştırma Enstitüsü) tarafından başlatıldığını hatırlattı.

Bu proje kapsamında önce çekirdek bir ekibin, sonra da teknik bir ekibin UEKAE bünyesinde istihdam edildiğini ifade eden Tekman, Pardus kapsamında yürütülen çalışmalar UEKAE öz kaynaklarından karşılandığını dile getirdi.

Altı yılda 3.5 milyon TL harcandı

2003-2009 yılları arasında Pardus projesi için harcanan paranın yaklaşık 3,5 milyon TL düzeyine ulaştığını açıklayan Tekman, ? Dünyadaki benzer proje ve şirketlerle bir kıyaslama yapıldığında yalnızca Pardus masaüstü dağıtımlarının (bireysel ve kurumsal) sürekliliğini sağlamak için 40 kişiye yakın bir ekip ve yıllık 4-5 milyon TL civarında bir bütçe ayrılması gerektiği ortaya çıkıyor.? şeklinde konuştu.

_________

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Uzaktan Linux gibi hoş gözüküyor ama içini bilmem 9)

Link to comment
Share on other sites

Bu arada bilmeyenlere söyleyeyim,, okunuşu yazıldığı gibidir pardus diye yazılır pardus diye okunur,, pardüs diye bir şey yoktur.. Üniversiteli arkadaşlara buradan milyonlarca kez teşekkür ederiz çekirdeği linuxe ait de olsa Yerli Malı bir işletim sistemi yaptılar.. Şimdilik bu işletim sistemi bize microsoft un sunduğu imkanların tamamını sunamasa da microsofttan çok daha farklı imkanlar da sunuyor.. Bence artık microsoftun sistemleri üzerinde çalışmalar yapmayı bırakıp bu sisteme yoğunlaşmalıyız.. Pardus bugün bizim için küçük bir sistem olabilir ama herşey küçüklükten başlar değil mi? Kim bilir belki günün birinde dünyaya satarız bu yazılımı :D

Link to comment
Share on other sites

Pardus'un resimlerine baktım Windows kadar olmasada iyi yine.

Link to comment
Share on other sites

bu bilinçle gidersek xp kullanamayız ama kardeşim

Sizin bilincinizle gidersekte hazıra konmaya devam ederiz,, üretim yapmayız.. Dediğinizden bu anlaşılıyor.. İşte Türkler bugün bu düşünce yüzünden bu halde,,ilerlememiz gerekirken geriliyoruz sözde Atatürk'ün izinden gidiyoruz ama Atatürk'ün kurduğu devletten çok daha gerilerdeyiz şu anda...

Link to comment
Share on other sites

hersey kucuk başlar kısmına katılıyorum devlet destek vermeli orası kesin ancak su birgercek işi ehline bırakmak lazım. bunu derken kastım su değil pardusu kullansınlar ama delinin birseyi bellediği gibi değil. bazı seyler var gercekten işi en iyisine vermek lazım örneğin database server dataserver bu konularda pardus yeterli değilse ille de yerli yazılım olacak diye de diretmemek lazım birde su var linux olacaksa pardus olmasında fayda var neden mandrake ile ilgili bir olay duymustum ziraat bank olması lazım emin değilim neyse sahislara takılmayalım linux dağıtımı kullanırken bir hata ile karsılasılmıs tc deki tum linux uzmanlarına basvurmuslar ancak sorun cözülememiş en sonra firma aranmıs cok büyük maddi paralar verilerek bir kaç saatliğine helikopter ile getirilmiş ve sorunu cozmus gitmiş tabi sonrasında microsofta geçmişler ;) microsoftun güzel yani arkasında destek var. güvenilmez diyenlere sunu söyleyim sadece e linux cok mu güvenilir. bir güvenlik konferansında bir uzman microsoftun bilgi sırdırdığına ilişkin ne diyorsunuz sorusuna

-bu soruyu bende microsofta sordum ve eğer böyle bir süpheniz varsa kaynak kodları verelim inceleyin demişler

- ki ordaki uzmanda demişti ben kodları istemedim cunki işletim sisteminin kodlarından anlamak cok ama cok zor ve sayılı adamların anlayıp cözebileceği bir iş demişti.

ki linuxda (pardus haric) babamızın oğlu değil microsoftta değil.

ancak kesinlikle IBM in de belirttiği gibi windowsa benzeme ve emule etme çalışmalarını bırakmalı ve kendine has tarzını geliştirmeli mac os gibi. cok tahmine etmediği bir özelliği cığır acabilir ancak cin mali oyuncaklar gibi taklitle bir yere varamazlar.

Tekrar belirtmekte fayda var hersey kucuk başlar.

bir zaman linux için en büyük sorun neydi:

-56K faks modemler :D tanımıyordu kırk takla atmak gerekiyordu bilmem ney simdi vista aero cıkartıp hava atmak isterken compiz fuzion ile linux bi atak geliştiriyor içinde patlıyor windowsun burda benzeme ile değil özgünlükle kazanıyor linux.

ayrıca nedir bu xp saplantısı bence bu cök kötü birseyi öğrenip ona sım sıkı sarılan gerisindeki herseyi kötü ve gereksiz bulan bir sey ki her yeni gün yeni ve daha iyi seyler getiriyor inanın ne kadar eleştirlirse elestirilsin yeni ürünler her zaman eskiden bir adım önde olacaktır.

babam hep yapılan işi kötüsü olmaz derdi

Pardus tc için büyük bir nimettir ancak unutlmaması gereken birsey de var ki pardus ilk türk linuxu değil "gelecek linux" bu işe ciddi emek ve para yatırmıs ticari bir firmadır ve türk firmasıdır. mazisi pardustan eski ancak ücret karsılığı sattığı için midir ki bilinmez linux camiası biraz dıslar gibi oldu.

işe duyguları karıştırmamak lazım menfaatler önemlidir pardusun menfaatimize geldiği cok yer vardır window ürünlerininde.

Birde bir mühendistlik dalında gelişme ve meyve verme hızlı olabilecek birsey değildir. mucize beklememek lazım. ancak kaizen denilen sey yani kucuk kucuk adımlarla alınan büyük mesafeler ile kat edilmeyecek yol yok.

pardusu güzel yapan diyer bir durum da ticari bir firma olmayısından tubitak direk olmasada dolaylı yoldan devlet destekli olması onu daha kalıcı kılıyor

Link to comment
Share on other sites

pardusun kullanımı ülkemiz için şart bence , adı üstünde ulusal işletim sistemi şimdilik pardus emekleme evresinde zamanla oda koşacak ve ev kullanıcılarına kadar inecek gibi tabi tübitak bu projeyi ve ar-ge 'yi kesmesse

Link to comment
Share on other sites

pardus kullandım çok memnun kaldım özellikle oyun haricinde bilgisayar kullananların işine çok yarayacak ve yarayışlı oyun kısmına gelince birçok oyunu oynatıyor program deposu oldukça geniş multimedya özelliği xp ve vistaya karşı daha gelişmiş ilk bakışta yabancı gelsede kullanınca çok seveceksiniz iyi geceler Pardus lu günler

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...