Jump to content

Einstein'ın Atatürk'e Mektubu


by.aslan

Recommended Posts

Albert_Einstein.jpg

Ekselansları (Atatürk),

OSE Dünya Birliği'nin şeref başkanı olarak, Almanya'dan 40

profesörle doktorun bilimsel ve tıbbi çalışmalarına Türkiye'de devam etmelerine müsaade vermeniz için başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum. Sözü edilen kişiler , Almanya'da halen yürürlükte olan yasalar nedeni ile mesleklerini icra edememektedirler. Çoğu geniş tecrübe , bilgi ve ilmi liyakat sahibi bulunan bu kişiler , yeni bir ülkede yaşadıkları takdirde son derece faydalı olacaklarını ispat edebilirler.

Ekselanslarından ülkenizde yerleşmeleri ve çalışmalarına devam etmeleri için

izin vermeniz konusunda başvuruda bulunduğumuz tecrübe sahibi uzman ve

seçkin akademisyen olan bu 40 kişi , birliğimize yapılan çok sayıda müracaat

arasından seçilmişlerdir. Bu ilim adamları , hükümetinizin talimatları

doğrultusunda kurumlarınızın herhangi birinde bir yıl boyunca hiçbir

karşılık beklemeden çalışmayı arzu etmektedirler.

Bu başvuruya destek vermek maksadıyla , hükümetinizin talebi kabul etmesi halinde sadece yüksek seviyede bir insani faaliyette bulunmuş olmakla kalmayacağı, bunun ülkenize de ayrıca kazanç getireceği ümidimi ifade etmek cüretini buluyorum.

Ekselanslarının sadık hizmetkarı olmaktan şeref duyan

Prof. Albert Einstein

mektup.gif

Kaynak:Çankaya Üniversitesi

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle Almanya'da ki yasalar dedikleri, yahudi katliamının yapıldığı dönemlerde yahudiler için konan yasalardır. Einstein ve 40 bilim adamı yahudi bilim adamlarıdır. Neden kaçmak istediklerini buradan biraz daha iyi anlayabilirsiniz. Daha sonra bu mektup gönderildiğinde muhattap alan dönemin milli eğitim bakanıymış. Atatürk'e ulaşmamış mektup. Bakanda kadrolarımız yeterli deyip kabul etmemiş. Olaydan yıllar sonra haberi olan Atatürk karşı mektup göndermiş Einstein'e, 1933 üniversteler devrimi için. Tabi Einstein çoktan Amerika'ya yerleşmiştir bile. Amerikan bilim devriminin Dünya'da ağarlık kazanmaya başladığı yıllardır o zamanlar. Olanaklar çok üst düzeydir. Nazik bir şekilde kabul etmemiştir Einstein.

Kesin bir not daha ekleyeyim; bu mektup Atatürk'e değil dönemiş başbakanı İsmet İnönüye, OSE (Dünya Yahudi Sağlığını Koruma Birliği) tarafından gönderilmiştir. Bu birlikten bazı hocalar Türkiye'ye yerleşmiş 2. dünya savaşı sırasında bir çoğu Amerika'dan gelen teklifle gitmiş. Kalanların tamamına yakını da Türk vatandaşı olmuştur. 1933'de adını İstanbul Üniversitesi yapan kurumun ilk hocalarını olşturmuşlardır.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...