Jump to content

Katılımsız Kurulum Ne Demektir ?


Recommended Posts

Not:
Özellikle sitemizi yeni ziyaret eden misafirlerimiz, çok sık duyup okudukları
Katılımsız Kurulum
kavramının anlamı hakkında sorular sormaktadır. Aşağıdaki açıklama onlara bu konuda genel bir fikir verecektir inancındayım.

Katılımsız Kurulum Ne Demektir ?

Katılımsız kurulum; unattended setup, silent install, gizli kurulum, otomatik kurulum, sessiz kurulum, kullanıcı mudahalesi olmayan kurulum şekillerinde de anılabilir.

Katılımsız kurulum; kullanıcı müdahalesi olmadan, kendiliğinden yüklenen otomatik kurulumlardır. Katılımsız kurulum için hazırlanan dosyanın sadece çalıştırılması yeterlidir, size kuruluma dair hiçbir soru sorulmayacaktır, programın yüklenmesi otomatik olarak yapılacaktır.

Katılımsız kurulumlar script, ek komutlar, çok çeşitli parametreler kullanılarak normal kurulum işlemlerinin (adımlarının) önceden tanımlanması ile oluşturulur. Bu noktada normal program kurulumunda tarafınızdan yapılacak tüm adımlar-işlemler katılımsız kurulumda önceden belirlendiği için kurulum kendiliğinden tamamlanır.

Katılımsız Kurulumları Tercih Ederek Zaman Kazanın.

Bu tür hazırlanmış katılımsız kurulumlar tercih edilerek bilgisayarına ihtiyaç duyduğunuz yazılımları yüklemeniz artık çok az zamanınızı alacaktır. Eğer hazırlanan katılımsız kurulum serial vb.. lisanslama işlemleri içermişse programlarınız lisanlı (full) olarak kurulacaktır. Bu durumda kurulumdan sonra lisanslama vb.. işlemler ile uğraşmayacaksınız.

Link to comment
Share on other sites

Açıklama güzel.

Ben de bir ekleme yapayım.Kelime anlamından da çıkarabilirsiniz.

Katılımsız -> Katılım olmayan demektir.

Katılım dediğimiz olay da kullanıcı girişi isteyen alanlar.Mesela kurulacak yeri,özellikleri vb. seçmek.

Zamandan kazandırdığı gibi bazen (Hatta çoğu zaman) boyut kazancı da olmaktadır.

Programlar ve işletim sistemleri katılımsız kurulabildiği gibi,bilgisayarda yaptığımız işlemleri de katılımsız hale getirebilmekteyiz.Örneğin Windows'u bir çift tıklamayla orjinal yapabiliriz.

Yalnız bu konu Katılımsız bölümünde olsa daha iyi olur diye düşünüyorum.Sonuçta herkes Destek bölümüne girmeyebiliyor.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Ön bilgi için teşekkürler peki Morning demişki ; Zamandan kazandırdığı gibi bazen (Hatta çoğu zaman) boyut kazancı da olmaktadır.

Yani programlar eksikmi kuruluyor yani içinden gereksiz görülenler siliniyormu yoksa sıkıştırılıyormu?

Link to comment
Share on other sites

Ön bilgi için teşekkürler peki Morning demişki ; Zamandan kazandırdığı gibi bazen (Hatta çoğu zaman) boyut kazancı da olmaktadır.

Yani programlar eksikmi kuruluyor yani içinden gereksiz görülenler siliniyormu yoksa sıkıştırılıyormu?

Programdan programa değişir.

Mesela MS office kurulumlarında istenmeyen bileşenler kurulum hazırlanırken çıkarılır,böylece boyut düşer.

Ya da,CCleaner katılımsız yapılırken boyutun düşük olması açısından CCleaner Slim sürümü kullanılabilir, Slim sürümde sadece Yahoo toolbar saçmalığı kaldırılmıştır,programın kendisinde eksik yoktur.

Ama genelde programların çoğu tam sürüm olarak kurulurlar,mesela benim Live Mesenger 2009 katılımsızım yaklaşık 23 MB. Messenger'ın kendi kurulumu ise yaklaşık 63 MB'tır (Benim kurulumu Winrarla ayıklarsanız aynı boyutu elde edersiniz) burada ise sıkıştırma devreye girer,7zip formatı çok iyi bir sıkıştırma sunmaktadır.

Aynı şekilde DotNet framework kurulumu da böyledir.50 MB'tan küçüktür çoğu paket,insanlar şaşırmaktadır bazen sorarlar Paket eksik mi diye. Paket eksik değildir o 50 MB'ı açarsanız içinden yaklaşık 250 MB dosya çıkar. Burada da 7zip formatının nimetlerinden yararlanılmıştır.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...