Jump to content

Telefonlarda Bulunan Nfc özelliği Hakkında?


 Share

Recommended Posts

Telefonlarda bulunan Nfc özelliği Hakkında

NFC Nedir? NFC Özelliği Ne İşe Yarar ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve teknolojinin de gelişmesi ile günlük yaşantımızda birçok kolaylık kendini göstermeye başladı. Akıllı telefonların da hayatımızda büyük bir yer edinmesi ile iletişim alışkanlıklarımız da büyük ölçüde değişti. Özellikle de akıllı telefonlariçin geliştirilmiş olan uygulamalar yaşamımızı büyük ölçüde kolaylaştırmaya başladı. Geliştirilen bu uygulamalardan biri de NFC teknolojisi. Hayatı büyük ölçüde kolaylaştıran ama birçok kullanıcı tarafından bilinmeyen NFC nedir ne işe yarar gibi merak edilen konular ile ilgili tüm detaylar içeriğimizde.

NFC Nedir?
Günümüzde internet hemen herkes için vazgeçilmez bir hizmet konumundadır. İnternet ile kişilerin hayatına birçok kolaylaştırıcı uygulama da dahil olmuş durumda. Wi-Fi ya da mobil veri ile her yerden internete girmek mümkün olduğundan internet ile kullanılan uygulamalara da her an her yerde kullanıma açık hale geldi. Hayatı kolaylaştırıcı bu uygulamalardan biri de NFC teknolojisi. NFC “Near Field Communication” yani “Yakın Alan İletişim” anlamına gelmektedir. Peki NFC teknolojisi nedir? Bu teknoloji, telefonunuzun yakınında bulunan bir başka cihaz ile temas etmeden iletişim kurmasını sağlar. NFC sayesinde kablosuz internete ya da mobil veriye ihtiyaç duymadan bağlantı sağlanabilir. Eğer telefonunuzda NFC özelliği varsa telefonunuza 4 santimetre mesafede olan bir başka cihaz ile kablosuz şekilde bağlantı kurmanız mümkün hale gelir. Bu bağlantı sayesinde yapacağınız işlemi temassız şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kısacası NFC özelliği nedir diye merak eden kullanıcılar için bu özelliğin telefonunuz ya daakıllı aksesuarınız ile diğer cihazlar arasında kurulan temassız bir bağlantı olduğu söylenebilir.

NFC Nasıl Çalışır?
NFC teknolojisini kullanmak isteyen kişiler “NFC nasıl çalışır?” sorusunun cevabını da merak ediyor. NFC teknolojisinin çalışması aslında büyük ölçüde Bluetooth sistemine benzerlik gösteriyor gibi gözükse de aslında Bluetooth özelliğinden tamamen farklı bir teknolojidir. NFC teknolojisi de tıpkı Bluetooth ve Wi-Fi gibi kablosuz sinyaller aracılığı ile çalışır ancak bu teknolojilerden farkı NFC teknolojisinin herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymamasıdır. Bu duruma verilebilecek en iyi örnek kredi kartlarıdır. Eğer kredi kartınızda temassız özelliği aktif ise NFC protokollerine sahip bir pos cihazına yaklaştırdığınızda ödeme gerçekleştirebilirsiniz. NFC teknolojisi radyo dalgaları aracılığı ile veri aktarımını sağlar. Ancak bu aktarım ancak yakın mesafeden gerçekleşebilir. NFC teknolojisinin çalışmasında aktif cihaz ve pasif cihaz olmak üzere iki cihaz türü bulunur. Veri aktarımı sırasında pasif cihaz aktif cihazdan güç alır ve veri aktarımı bu şekilde gerçekleşir.

NFC Teknolojisi Ne İşe Yarar?
NFC teknolojisinin ne olduğu kadar ne için kullanıldığı da merak konusu. NFC teknolojisi birçok kullanıcı tarafından bilinmeyen bir özellik olduğu için NFC ne işe yarar konusu da sık sık araştırılıyor. Telefon ile diğer cihazlar arasında kısa mesafeli bir bağlantı kurmaya yarayan bu teknoloji birçok kolaylığı da kullanıcılar için beraberinde getirir. NFC kullanım alanları içerisinde en önemlisi kredi kartı ya da banka kartınızın kayıtlı olduğu mobil bankacılık uygulamanız ile temassız ödeme gerçekleştirilebilmesidir. NFC teknolojisi sayesinde ödeme yapmak istediğiniz noktada telefonunuzu pos cihazına yaklaştırarak fiziksel kredi kartı ya da banka kartına ihtiyaç duymadan ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. NFC teknolojisi mobil ödeme gerçekleştirmenin dışında telefonlar arasında telefon numarası paylaşabilme imkânı da sunar. Eğer bilgi paylaşımı gerçekleştirecek iki telefonda da NFC özelliğinin açık olması gerekir. Bu özellik sayesinde telefonlar arasında belge, fotoğraf, video ve konum gibi içerikleri de paylaşabilirsiniz. Ancak NFC özelliği genellikle ödeme yapmak için kullanılan bir teknolojidir.

NFC Teknolojisi Nasıl Kullanılır?
NFC teknolojisinin ne işe yaradığını ve hangi alanlarda kullanıldığını öğrendikten sonra bu teknolojinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmak isteyen kullanıcılar telefonda NFC özelliği nedir ve nasıl kullanılır konusunu da araştırıyor. Bu özelliği kullanabilmek için öncelikle mobil telefonunuzda bu özelliğin var olması gerekir. Android ya da iOS cihazların birçok modelinde NFC özelliği mevcut olsa da bazı modellerde NFC desteği bulunmayabilir. Eğer telefonunuzda NFC özelliği olup olmadığını merak ediyorsanız öncelikle mobil telefonunuzun “Ayarlar” menüsüne girmeniz gerekir. Ardından bu menüde bulunan “Kablosuz Ağlar” kısmına giderek burada NFC seçeneğinin bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. Bazı telefonlarda bu kısım yine Ayarlar menüsündeki “Bağlantılar” ve ardından “Diğer” sekmeleri altında da bulunabilir. Eğer bu menüleri kontrol ettiğinizde NFC seçeneğini görüyorsanız mobil cihazınızda NFC teknolojisi var demektir. Bu özelliği açarak NFC ile gerçekleştirilen tüm işlemleri yapabilirsiniz.

NFC Teknolojisi Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
Kullanıcılar tarafından NFC teknolojisi hakkında en çok merak edilen konu telefon NFC nedir sorusu oluyor. NFC teknolojisinin ne olduğu ve nasıl çalıştığını öğrenerek NFC desteği nedir sorusuna cevap bulan kullanıcılar ikinci olarak bu teknolojinin nerelerde kullanıldığını araştırmaya başlıyor. NFC teknolojisi ile bir başka telefon ile telefon numarası alışverişi gerçekleştirebilirsiniz. Yine aynı şekilde cihazlar arasında fotoğraf paylaşımı gerçekleştirebilirsiniz. NFC teknolojisi ile belge almak ve belge göndermek gibi işlemler de yapabilirsiniz. Yine yakınınızdaki bir telefon ile konum paylaşabilir ya da sizinle konum paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. NFC teknolojisi ile bir başkasının telefonundan uygulama açmanız da mümkün. Ancak NFC teknolojisinin en sık kullanıldığı alan kesinlikle ödeme yapmak. NFC ile cep telefonunuzdaki mobil bankacılık uygulaması sayesinde, ödeme yapmak istediğiniz bir yerde telefonunuzu pos cihazına yaklaştırarak bir banka kartı ya da kredi kartına ihtiyaç duymadan ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak NFC sayesinde Bluetooth cihazlara da bağlanabilirsiniz.

NFC Teknolojisi Güvenli mi?
NFC teknolojisi birçok alanda kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. Bu teknoloji birçok kullanıcı tarafından henüz bilinmiyor olsa da kullanımı günden güne yaygınlaşmaya başlamıştır. NFC teknolojisini kullanmaya başlayan, halihazırda kullanan ya da henüz kullanmasa da bu teknolojiyi kullanmak isteyen kişiler NFC teknolojisinin güvenli olup olmadığını da merak ediyor. NFC teknolojisi ile yapılan veri alışverişi radyo dalgaları aracılığı ile gerçekleştirilir. Bu açıdan bakıldığında NFC özelliğinin korunması için herhangi bir güvenlik önlemi ya da şifreleme yöntemi bulunmaz. Bu açıdan bakıldığında güvenli gibi gözükmese de NFC özelliğinin kullanılabilmesi için cihazların birbirine neredeyse dokunacak kadar yakın olması gerekir. NFC ile veri aktarımı yaklaşık 4 santimetre mesafeden gerçekleşir. NFC teknolojisi ile veri aktarımı bu kadar kısa mesafeden gerçekleştiğinden, herhangi bir güvenlik önlemi ya da şifreleme yönteminin bulunmaması büyük bir güvenli açığına neden olmaz. Kısacası telefonunuzdan veri çalmak isteyen bir kişinin, kendi telefonunu sizin telefonunuza 4 santimetre yaklaştırması gerekir ki bu da sizin haberiniz olmadan gerçekleşmesi zor bir ihtimaldir. Ancak yine de NFC teknolojisini daha güvenli şekilde kullanmak isterseniz kendiniz için alabileceğiniz önlemlerde mevcut. Kullanmadığınız zamanlarda NFC özelliğini kapatarak herhangi bir veri hırsızlığının önüne geçebilirsiniz. Aynı şekilde telefonunuza bir şifre ya da kilit koyarak telefonunuza siz uzaktayken herhangi birinin NFC ile bağlanmasını da önlemiş olursunuz. Bu açılardan bakıldığında NFC teknolojisi güvenli şekilde kullanılabilen ve kullanım alanları ile kişilerin hayatını kolaylaştıran bir teknolojidir.

 

ALINTIDIR!

Edited by forjest
  • Like 2
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Dediğiniz gibi ağırlıklı olarak ödemelerde kullanılıyor. Telefonlar arasında belge, fotoğraf, video ve konum gibi içerikleri NFC ile paylaşmayı çoğu kimse bilmiyordur. Çünkü bunun yerine daha çok whatsapp, e-posta v.b. gibi yazılımlarla gönderiyorlar (hatta bluetooth bile kullanılmıyor). Bir ara programlanabilir NFC etiketler vardı.

NFC, artık sadece alışveriş pos cihazlarında değil şehir içi ulaşım araçlarında ödeme de, kredi/banka kartının temassız bölümünü okutarak örneğin fatura ödemesi yapılmasında, T.C. kimlik kartının temassız bölümünü okutarak kimlik doğrulamasında (örneğin cepten bankaya hesap açmada veya e-devlette güvenlik özelliği arttırmada) kullanılmasıyla daha da yaygınlaşmaya başladı.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

bozart, 2 saat önce yazdı:

Bu uygulamayi oldu olalı hiç ısınamadım üstad 🫤

 

BEN BÜYÜK CAHİLLİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.

NFC dediğimiz şey bence 10 numara bir olay TERS algı var.

resim.png.297de3bcbe4a4284ac148fd8877db4e9.png

 

Ben uzun zamandır kullnıyorum sizden PARA ÇE KE MEZ LER.!

Açık tutarsanız normal temazsız kartınızdan farkı yok daha önce okumuştum üzerinde taşıdğı cihaz ile millete yaklaşıp para çekiyorlarmış metroda temazssız limiti kadar.

Açık tutulduğunda hem NFC hemde karttan çatur çutur para çekerler.

 

NE yapacaksınız 2 sindede aynı şekil nfc ve temassızı kapatmak. Krttta bunu yapmak kolay değil ama benim gibi kartını sağda solda unutabilen için NFC aç kapa yapmak hayat kurtarır.

NFC kapalıysa para çekemezler ama karttan her türlü çekerler asıl tehlike karttır o da videodaki gibi güvenlikli cüzdan kullnımından geçer ayrıca 2-3 kart yan yana ikende çoğu zaman temazssız çalışmaz.

Ben alışverişi yaptığım gibi nfc yi kapatırım. Kart için özel önlem almadım Allah hepimize dikkat versin. Arka cebinizde taşımayın şimdilik.

Telefon alırken bile NFC özelliği yoksa almıyorum. Şubeye gitmeden bankaya üyeliklerimi bile onunla yaptım. Saçma sapan konuşmasınlar.

Edited by AdemYakups
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

AdemYakups, 12 dakika önce yazdı:

 

BEN BÜYÜK CAHİLLİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.

 

NFC dediğimiz şey bence 10 numara bir olay TERS algı var.

resim.png.297de3bcbe4a4284ac148fd8877db4e9.png

 

Ben uzun zamandır kullnıyorum sizden PARA ÇE KE MEZ LER.!

Açık tutarsanız normal temazsız kartınızdan farkı yok daha önce okumuştum üzerinde taşıdğı cihaz ile millete yaklaşıp para çekiyorlarmış metroda temazssız limiti kadar.

Açık tutulduğunda hem NFC hemde karttan çatur çutur para çekerler.

 

NE yapacaksınız 2 sindede aynı şekil nfc ve temassızı kapatmak. Krttta bunu yapmak kolay değil ama benim gibi kartını sağda solda unutabilen için NFC aç kapa yapmak hayat kurtarır.

NFC kapalıysa para çekemezler ama karttan her türlü çekerler asıl tehlike karttır o da videodaki gibi güvenlikli cüzdan kullnımından geçer ayrıca 2-3 kart yan yana ikende çoğu zaman temazssız çalışmaz.

Ben alışverişi yaptığım gibi nfc yi kapatırım. Kart için özel önlem almadım Allah hepimize dikkat versin. Arka cebinizde taşımayın şimdilik.

Telefon alırken bile NFC özelliği yoksa almıyorum. Şubeye gitmeden bankaya üyeliklerimi bile onunla yaptım. Saçma sapan konuşmasınlar.

Farzedelim kapatmayı unuttuk diyelim.

Açık tutulduğunda hem NFC hemde karttan çatur çutur para çekerler. bunu yazan sizsiniz. 

Kredi kartında sade limiti kadar para çekebilir. Ama NFC de her iki yoldan hırsızlıga davetiye çıkarıyor.

Ne olursa olsun Kendi fikrim ve görüşüm sıcak bakmıyorum. Bunu yaşlı amcalar a zaten bıraksak her türlü unuturlar kapatmayı . 

Link to comment
Share on other sites

bozart, 54 dakika önce yazdı:

Farzedelim kapatmayı unuttuk diyelim.

Açık tutulduğunda hem NFC hemde karttan çatur çutur para çekerler. bunu yazan sizsiniz. 

Kredi kartında sade limiti kadar para çekebilir. Ama NFC de her iki yoldan hırsızlıga davetiye çıkarıyor.

Ne olursa olsun Kendi fikrim ve görüşüm sıcak bakmıyorum. Bunu yaşlı amcalar a zaten bıraksak her türlü unuturlar kapatmayı . 

Uunutan zıçışa geçmiştir. Daha yeni markete gittim aç-kapa o kadar.

Nfc yaşlılara göre değil işi bilen 40yaş altı gençlere daha uygun. Az önce 50 yaşlarında temassızı olan elinde şifre olan birine ATMde para yatırdım yardımcı oldum. Para yatıramayan nfc mi kullanacak?

Kredi kartı kullanmadım dahası hiç kullanamdım :)) sevmiyorum. Ben ana hesapta kartta para tutmuyorum ATMde bile görünmeyen hesapta para tutarım alşveriş hesabıma az buçuk atıyorum :)

Yaşlılara göre yol alırsak her gün şov tvde "yaşlı gadının mezar barası 40bin lirayı hırsızlar işte böyle çaldı" değilde bu sefer yaşlılara nfc den işte böyle para çektiler olur.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

nfc ile nasıl para çekecekler anlamış değilim.siz nfc sistemine kartmı tanımladınızda para çekecekler.nfcye önce yüklemen lazımki orda kart olsun.nfc sistemine kayıtlı bir kart yoksa bir çekim olmaz.ben istanbul kart yüklemesi yapıyorum sonra nfc ile direk talimatı istanbulkarta aktif ediyorum.büyük teknoloji kullanmayı bilirsen.millet gidip dolum yerlerinde para yükleyip doldurmaya çalışıyor hepsinin elindede son model nfc destekli telefon var ama kullanmayı bilen yok.sonrada nfcden para çekerler diyor.olmayan tanımlanlamayn karttanmı çekecekler

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Video biraz abartılı gibi... nfc öyle yanından geçerken para çekip alabilecek bir şey değil ki... kartı bile pos cihazına değdirip en az 3-5 sn tutuyorsun.... öyle adam kıçına kadar pos cihazını sokacakta cebinden okuyacak falan biraz zor... Devlet yetkililerine sesleniyorum diyor birde :D oldu olacak bütün temassız kartları da toplatın...

Ayrıca telefonla ödeme yaparken ekranın açık olması gerekmiyor mu? Ben mi yanlış biliyorum... :huh: 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Cyph3r, 16 dakika önce yazdı:

Video biraz abartılı gibi... nfc öyle yanından geçerken para çekip alabilecek bir şey değil ki... kartı bile pos cihazına değdirip en az 3-5 sn tutuyorsun.... öyle adam kıçına kadar pos cihazını sokacakta cebinden okuyacak falan biraz zor... Devlet yetkililerine sesleniyorum diyor birde :D oldu olacak bütün temassız kartları da toplatın...

Ayrıca telefonla ödeme yaparken ekranın açık olması gerekmiyor mu? Ben mi yanlış biliyorum... :huh: 

Ekran açık olacak

NFC açık olacak.

NFC sadece seçtiğin karta bağlı olacak o karttaki bakiyeyi kullanabilir diğer kartları etkilemez.

Kartın yanında olması gerekmez pos cihazına 3 saniye bekletilmesi gerek. Eğer banka kartı ise 750TL ye kadar çekim yapar KK limitlerini bilmiyorum sanırım kendileri belirliyor.Telefondan çekmesi çok zor ama şartlar sağlandığında toplu taşımalarda kart ile para çekilebilir.Bazı yaşanmışlıklar var.

 

Please register to see this content.

https://www.youtube.com/watch?v=Rv_YMtmp0kU

 

NFC:

 

Edited by AdemYakups
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

AdemYakups, 3 saat önce yazdı:

Ekran açık olacak

NFC açık olacak.

NFC sadece seçtiğin karta bağlı olacak o karttaki bakiyeyi kullanabilir diğer kartları etkilemez.

Kartın yanında olması gerekmez pos cihazına 3 saniye bekletilmesi gerek. Eğer banka kartı ise 750TL ye kadar çekim yapar KK limitlerini bilmiyorum sanırım kendileri belirliyor.Telefondan çekmesi çok zor ama şartlar sağlandığında toplu taşımalarda kart ile para çekilebilir.Bazı yaşanmışlıklar var.

Ekran açık olacaksa sıkıntı yok... şu haliyle telefon, karttan daha güvenli. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...