Jump to content

Güvenlik Açığının En Fazla Olduğu Ülke: Türkiye


muselmansuffe

Recommended Posts

Microsoft'un her 6 ayda bir yayınladığı güvenlik raporları, güvenlik konusunda kullanıcıların davranışlarını, dünya çapındaki virüs, trojan, solucan trendlerini ve ülke ülke değişen tehdit unsurlarını çok net bir şekilde ortaya koyuyor.

İlk olarak çarpıcı bir tablo vererek konuya girelim:

2u724xx.png

Kırmızı olan alanlar tehlike bölgesi!

be7cet.png

1000 PC'nin 20'si zararlı yazılımlar tarafından esir alınan Türkiye, listede birinci.

Tabloya baktığımızda, Türkiye'deki her 1000 bilgisayardan 20'sinde zararlı yazılım bulunuyor. Ve bu rakam dünya ortalaması olan 7'den tam olarak 3 kat daha fazla.

Bu rakamın fazla olması, çok daha büyük güvenlik açığı demek oluyor. Peki neden bu rakam ülkemizde böyle?

Türkiye'de zararlı yazılımın bulaştığı PC sayısı neden çok fazla?

Bu rakamların yüksek olmasının en temel sebebi, kullanıcılrın yazılım güncellemesi yapmıyor olması. Birazdan vereceğimiz tablo, açıkların ne kadarının Microsoft ya da 3. parti yazılımlarla ilgili olduğunu göstereceğiz o yüzden peşin hükümlerden sakınmalıyız. Bu oranların yüksek olma sebeplerine adım adım değinecek olursak:

* Türkiye'de korsan kullanım oranı %64. Korsan kullanım arttıkça kullanıcıların yazılımları güncelleme oranı inanılmaz düşüyor. Birçok korsan Windows kullanıcısı sadece servis paketini yükleyip düzenli olarak çıkan yamaları yüklemediğinden ötürü sistem saldırılara açık halde kalıyor.

* Aynı durum 3. parti yazılımlarla ilgili. Örneğin Windows 7 tabanlı sistemlerdeki açıkların %75'i kullanılan 3. parti yazılımlarla ilgili ( Adobe Reader, Adobe Flash gibi). Kullanıcıların önemli bölümü, 3. parti yazılımların neden olabileceği güvenlik açıklarını kesinlikle dikkate almıyor. Bir işletim sistemi için yamalar ne kadar önemliyse, 3. parti yazılımlar için de güncellemeler o kadar önemli. Bilgisayara kurulan herhangi bir yazılım güvenlik açığına neden olabiliyor.

* Güvenlik yazılımı kullanımının düşük olması. Şu anda elimizde çok net bir rakam yok ancak kullanıcılar ücretsiz ya da ücretli güvenlik yazılımı kullanmaktan kaçınıyorlar. Tabii buradaki temel sorunları şöyle özetleyebiliriz:

o Örneğin lisanslı Windows 7 kullanıcıların Microsoft'un ücretsiz olarak sunduğu Security Essentials yazılımı gerekli güvenlik önlemlerini kullanıcılara sunuyor. Ancak korsan kullanım fazla olduğu için tabii bu ücretsiz yazılımdan çoğu kişi faydalanmamış oluyor.

o Buna ek olarak bir çok ücretsiz güvenlik yazılımı olsa da kullanıcılar ısrarla paralı alternatiflerinin korsan versiyonunu kurmayı yeğliyor. Şunu unutmayın: Güvenlik yazılımını değerli kılan şey, her gün güncellenen zararlı yazılım tanıma algoritmalarıdır. Güncellenmeyen bir antivirüs yazılımı size minimum düzeyde katkı sağlar, yeni tehditleri algılayamaz ve sizi koruyamaz.

1zq96rq.png

Hangi açıklar kullanılarak sistemlere sızılıyor?

Türkiye'deki Tehditler

Öncelikle şunu not etmekte fayda var: Her ülkedeki tehditler o ülkenin dinamiklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Brezilya'da çok fazla kredi kartı çalan çete olduğu için Brezilya'daki bilgisayarlarda en çok kredi kartı bilgilerini çalan trojanlar boy gösteriyor. İlk olarak Türkiye'deki zararlı yazılımları popülaritesine göre sıralayalım:

2mcg64l.png

Zararlı yazılımlar ve kaç bilgisayara bulaştığı bilgisini veren tablo.

Türkiye'deki popüler zararlı yazılım listesine baktığımızda bazı kötü niyetli yazılımların dünya ortalamasında ilk 20'de bile olmadığını görüyoruz. Örneğin Win32/Bredolab, Türkiye'de 4. en yaygın zararlı yazılım iken, dünya çapında 24. olmuş.

Bu farklılıklar biraz önce izah ettiğimiz bölgelere göre değişen farklı tehditleri ispatlıyor. Tabii benzerlikler de söz konusu: Tıpkı tüm dünyada olduğu gibi TR'de de oyun şifresi çalan Win32/Frethog ve Win32/Taterf çok meşhur.

Birincil Tehdit Artık Virüsler Değil

Bizce önemli noktalardan birisi: Tüm zararlı yazılımlar içerisinde en az oranlardan birisi virüslere ait. En büyük tehditler sırasıyla şöyle:

2a6rw41.png

ea19hy.png

Hangi zararlı yazılım çeşidi, hangi oranda bulaşmış?

Düşük Zararlı Yazılım Bulaşma Oranına Sahip Ülkeler Hakkında Yorumlar & Tespitler

En az sorunun olduğu ülkelere göz atınca bir kaç bulgu elde etmek mümkün. İlk olarak tabloya bakalım:

10h3n5t.png

Bazı ülkelerde yeterli sayıda tarama yapılamadığı ve PC kullanımı az olduğu için çok dikkate almamak gerekli ama ilk 25 ülkenin oranları birbirine çok yakın olmasından dolayı bu grup hakkında komple değerlendirme yapabiliriz.

Öncelikle, Reunion adında bir ülkeyi benim gibi ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Güney Afrika'nın Büyük Pasifik okyanusu tarafında bulunan bir ada ülkesi ve 827 bin nüfusu var. Mesela burada alınan sistemlerin çoğuna devlet toplu halde yazılım güncelleştirmeleri yapılmaktaymış.Nüfus az ve kontrol daha fazla olduğu için zararlı yazılımın bulaştığı PC sayısı da bir hayli az oluyor.

Bazı kültürel farklılıklar da bu oranın düşmesini sağlayabiliyor. Örneğin Finlandiya, popüler F-Secure antivirüs yazılımının ana ülkesi ve kullanıcılar arasında güvenlik yazılımı hakkında bilgi sahibi olanların oranı inanılmaz yüksek.

Avrupa'ya genel olarak baktığımızda, İspanya haricinde, özellikle İskandinav ve kuzey ülkelerinde oranlar bir hayli düşük. Korsan kullanımının az olması, bilgisayar kullanımındaki bilinç seviyesinin dünya ortalamasının çok üzerinde olması gibi etmenler, zararlı yazılımların etkisinin bu ülkelerde neredeyse tamamen yitirmesini sağlıyor.

Kullanıcılar ve Şirketler Ne Gibi Önlemler Alabilir?

Birinci kural: Yazılım güncelleştirmelerini kesinlikle ihmal etmemek gerekiyor. Her yazılımın otomatik güncelleme özelliği var. bunları aktif hale getirin ve yeni bir sürüm çıktığında hemen güncelleştirmeleri yapın. Bu, uygulayabileceğiniz en temel güvenlik önlemi.

Unutmayın: Sadece kullandığınız işletim sistemi değil, kullandığınız diğer yazılımlar da sisteminizde açığa neden olabiliyor. Internet Explorer kullanıcısı iseniz, Internet Explorer 8'e terfi edin. Firefox kullanıcısı iseniz, sisteminizde en güncel versiyon kurulu olsun. En dikkat etmeniz gerek diğer yazılımlar ise: Adobe Acrobat Reader ve Adobe Flash. Mutlaka ama mutlaka, bu yazılımların hep en güncel versiyonunu kurun ( eğer kullanıyorsanız).

Güvenlik Yazılımı Kurun: Sisteminize kurabileceğiniz bir çok ücretsiz güvenlik yazılımı bulunuyor. Örneğin lisanslı Windows 7 kullanıcısı iseniz Security Essentials'ı mutlaka kurun. Windows Defender, Zararlı Yazılım Kaldırma Aracı gibi ücretsiz Windows araçları da kullanıma açık. Korsan kullanıyor olsanız bile :)

Öte yandan, ücretsiz 3. parti güvenlik yazılımları da mevcut. AVG Free Antivirüs gibi yazılımlar istediğiniz zaman ücretsiz olarak kurabileceğiniz yazılımlar. Ücretsiz güvenlik araçlarına ulaşmak için buraya tıklayın.

Yeni sistem sahiplerinin dikkatine: Yeni sistem alanlar, sistemlerine deneme sürümü kuruluo lan güvenlik yazılımları görecekler. Fakat unutmayın, bu yazılımlar genelde 1 aylık deneme sürümüdür. 1 ay süreden sonra size hiçbir koruma sağlamazlar. O yüzden her ne kadar sisteminizde bu yazılımların ikonu dursa da, size sadece psikolojik güvenden başka birşey sağlamaz :) Kısacası, buna aldanmayın.

Kaynak: donanimhaber.com

Link to comment
Share on other sites

birde iyi tarafından bakmak lazım demekki türkiyede kimsenin kimseden bir şey sakladığı yok... :D

şaka bi tarafa şaşmamak gerek türkiyede bilgisayar zaten bilinçsiz kullanılıyor buna birde çeşitli nedenler eklenince... nedenlerin neler olduğunu anlamıştırsızınız diye düşünüyorum... bu tablo ortaya çıkıyor... :D

Link to comment
Share on other sites

9 yaşında çocuk counter strike ile bilgisayarı öğrenirse.

20 Yaşındaki genç Facebook,msn ile kız tavlamayı biliyorsa.

Gösterilen İstatislikler Az bile :)

Daha güvenlik nedir bilgisayar nedir demeden Counter Strike'da üst seviye oyuncu oluyor :)

Halimiz Harap :Q

Link to comment
Share on other sites

habele hübele hurraaa mantığıyla bilgisayar öğrenen insanlar çok bizim memlekette,ya bu bilgisayarın da bir canı var korumak gerek diyen yok,istatistiğin daha fazla çıkması gerekir bence %50 mesela :)

Link to comment
Share on other sites

önemli olan kullanmayı bilmek deil bence ben biliyorumda ne oluyo bana da hergün onlarca virüs geliyo spy trojan ıvırzıvır dolu bütün siteler...biz hala windows kullanmaya devam edersek bu gibi sorunlarla sürekli karşılaşıcaz...listedeki ülkelere dikkatlice bakın sıralama en az linux kullanandan başlıyor.. fransa niye listede yok..çünkü devlet daireleri dahil herkes linux kullanıyor..

Link to comment
Share on other sites

Bizim Türk erkekleri öyle öyle sitelere giriyorki :)

.exe yi .avi olarak gören insan toluluğumuz var.Abaza erkek topluluğu.

Sonra counter oynar iken ona buna hileci diyen 10 yaşındaki çocuk topluluğundan ne beklenirki.

Kendisi hile araştırır e haliyle virüslüdür :)

Lafa gelince bilgisayara çok meraklıyız :)

Ben daha fazla konuşmayayımda istatistikler konuşsun :)

Link to comment
Share on other sites

İspanyolların da bizden aşağı kalır yanı yok arkadaşlar. Bu arada yazıda geçtiği gibi çoğu pc kullanıcıları gerçekten güncelleme yapmıyor. Artık üşeniyor mu, yapmak istemiyor mu, korkuyor mu, bilgisayarı bozacağnı mı sanıyor bilemiyorum =)
Link to comment
Share on other sites

Türkiyede coluk cocuk genc yaslısına kadar facebook msn war

cocuklarda knight (private yada usko) , caunter sevdası war baska bi sey bildikleri yok milletin nerde virüslü hile var hemen indiriyolar antivirüsü kaldırıp hep bu millet sayesınde pc bilyorum davasına yatıyor. cocuga .exe ne demk desem bilrse dişimi kırıcam :)

Link to comment
Share on other sites

1 de şunu düşünün tamam olabilir ama dünya üzerindeki en büyük hacker lar rus ve türklerde kafa kafaya gidior ülkede bu kadar çok teknolojik manyak olunca pc sahipleride deneme tahtası oluyor ne kadar güvenlik açığı olmasada türkler bi çare bulup açıor yani bi nevi güzel nişey :):)

Link to comment
Share on other sites

amaan önüne gelen "hekır" olmus önüne gelen hack sitesi kurmus. millet birbirine keyloglu dosya atıyor. dünyadan bir haber adamlar 40 gram için camfrog programı kullanmayı öğrenmiş ortalık bir acayip bilen bilmeyenden ayrılmıyor. orjinal windows alan yok formata 25 30 veren çok anti virus bile ware -z ve hek (hack) sitesinden indiriliyor e tabi bu tablo sasırtıcı değil

Sql injection gibi miladi geçmiş bir güvenlik acığı ile bile büyük firmaların sitelerine atak yapilabiliyor

1 de şunu düşünün tamam olabilir ama dünya üzerindeki en büyük hacker lar rus ve türklerde kafa kafaya gidior ülkede bu kadar çok teknolojik manyak olunca pc sahipleride deneme tahtası oluyor ne kadar güvenlik açığı olmasada türkler bi çare bulup açıor yani bi nevi güzel nişey :):)

bu senin dediğin doğru olsa sen bunu biliyor olmazdın. En iyi hacker yakalanmayan ve bilinmeyen hacker. Ek olarak Abd deki ıbm in yaptığı süper pc bizde olmadıktan sonra en baba hackeler ol sistemlerini ucurmaları dakika sürmez sonuçta bu senin bisikletle yarısman onların otomobil kullanması gibi iyi de bisiklet kullan ama bi noktada tıkanırsın. Boşverin bunları dünyevi seyler yakında ölçez 2012 olmasada 2013 o da olmadı 2014 de gidiciyiz.Niye mi? Çünki ölmek için doğduk.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...