Jump to content

Ve Kainatın İlk Fotoğrafı Huzurunuzda


candemiruzun

Recommended Posts

Evrenin en eski ışığını keşfetmesi için geçen yıl uzaya gönderilen Planck uydusunun çektiği fotoğrafları birleştirerek bir evren fotoğrafı hazırladı. İşte kainatın oluşturulan ilk fotoğrafının hikayesi:

Astronomlar ilk defa tüm evrenin tek bir fotoğrafını hazırladı. Avrupa Uzay Ajansı’nın Evrenin en eski ışığını keşfetmesi için geçen yıl uzaya gönderdiği Planck uydusu ve teleskobunun çektiği fotoğrafları birleştirerek bir evren fotoğrafı hazırladı.

İşte bu fotoğraf ile ilgili kısa bir klavuz:

Esasında eğer gözlerimiz bu uzunluktaki ‘mikro dalga radyasyon’’ olarak adlandırılan bu dalga boyunu algılamaya yeterli olsaydı semaya baktığımızda göreceğimiz görüntü bu. Görüntünün ortasındaki beyaz çizgi Samanyolu galaksisi. Diğer tozlar ise diğer galaksiler ve galaksi kümeleri…

Fotoğraftaki, kırmızı-mor alan ise, bazen ‘ilk ışık’’ olarak da adlandırılan ‘’Kozmik mikrodalga arka plan (CMB)’’. Bu enerji, evrenin ilk anından Büyük Patlama anından hatıra.

Planck teleskobu nasıl çalışıyor?

Planck teleskobu, uzayın derinliklerinde ‘’mutlak soğuk’’tan sadece birkaç derece yükseğindeki her tür radyasyonu algılayan ultra-duyarlı sensorlara sahip. Aylar boyunca uzayın her açıdan tarayarak bu görüntüleri elde etti.

Evren, fotoğrafta biraz küçük çıkmamış mı?

Fotoğraf, en anlaşılabilir hale getirildiği için böyle görünüyor. Avrupa Uzay Ajansından Dr. Jan Tauber, insanların göz seviyesine göre fotoğrafın çözünürlüğünü de biraz düşürdüklerini belirtiyor.

812220100707080501619.jpg

Görsellerin orijinal halini görebilmeniz için : aşağıdaki siteyi kullanabilirsiniz. Fotoğrafın nasıl oluşturulduğunun animasyon görüntülerinide görebilirsiniz

http://www.esa.int/esaCP/SEMF2FRZ5BG_index_1.html

_______

Haber 7

Link to comment
Share on other sites

Vay be "uzun dalgalı ıslık sesi" şimdi burası bizim yaşadığımız evren mi yoksa başka bir evren mi ?

Yaşadığımız evren. Keşke dışını da fotoğraflayabilsek :(

Link to comment
Share on other sites

acaba insanoğlu zamanın ve mekanın bittiği yer evrenin uç noktası kabul edilen sidretül münteha yı keşfedebilecekmi ki bu çizgiden sadece peygamberimiz geçmiştir

yarın miraç kandili

şimdiden miraç kandilinizi kutluyorum

Link to comment
Share on other sites

Kainatın bu kadar toplu halde fotomize edilmesi güçtür ve imkansızdır.Kainatın böyle resimlenmesi için kainatın son noktasına ulaşılması gerekir ve tüm bilim ışığı altında kainatın son noktasına ulaşabilcek bir hıza ulaşılmamış olması nedeni ile bu fotoğraf bir süpernova topluluğun fotoğrafı olması lazım bence.

Link to comment
Share on other sites

Bu çekilen görünür kainat arkadaşlar :D

Evren sonsuzdur biliyorsunuz.Bu resimdeki görünür Evren.

Sanırım 14 milyar ışık yılı büyüklüğü.

Lakin Neden küre şeklinde onu anlamadım.SAnırım oda cihazdan kaynaklı

Link to comment
Share on other sites

İngilizce dilinden Türkçe diline çeviriLatince alfabeyle göster

Mikrodalga gökyüzünün Planck tarafından görüldüğü gibi

Bu çoklu frekans mikrodalga gökyüzünün tüm gökyüzü görüntü Planck den 857 GHz 30 GHz gelen elektromanyetik spektrumu kapsayan veriler kullanılarak oluşmuştur.

onun küçük sıcaklık dalgalanmaları dan bugünün kozmik yapı kaynağı olan ilkel yoğunluk varyasyonları yansıtan CMBR ve benekli yapı, açıkça haritanın yüksek enlem bölgelerinde görülebilir. Merkezi grup bizim galaksinin uçağıdır. Resmin büyük bir kısmı doğal gaz ve tozdan diffüz emisyon hakimdir. Görüntü verilerini Planck tarafından ilk all-sky anket sırasında toplanan elde edildi ve gözlem Ağustos 2009 ve Haziran 2010 tarihleri arasında alınan gelir. Bu görüntü tam bir veri düşük çözünürlüklü versiyonu ayarlayın.

Galaksi düzlemine aşağıda ana resmin sağ için, bizim Galaxy gaz büyük bir bulut. ışık çevreleyen açık ark o Barnard'ın Loop olduğu - bir patladı yıldız genişleyen kabarcık. Planck bütün diğer galaksilere gördü. Andromeda, Earth 2.2 milyon ışık yılı içinde büyük bir sarmal gökada, mikrodalga ışık kıymık gibi, dev gövdesinde soğuk toz tarafından açıklanan görünür. Diğer, daha uzak, kara delikler ile galaksilerin mikrodalgalar görüntü dotting tek puan olarak görünür.

Planck ESA için Ana Yüklenici Thales Alenia Space (Cannes, Fransa) uzay sanayii katkılarıyla ESA's 18 Üye Devletler çekmiş tarafından yaptırılmıştır. Çünkü pek çok organları katkıda muhasebe işlemleri farklılaşan, kesin costings vermek olanaksızdır. Ancak, ESA ve Üye Devlet kurumlarına toplam maliyet yanı sıra işbirliği ajansları dünya (NASA ve Kanada Uzay Ajansı dahil) yuvarlak rakamlar geniş 600 milyon € 'dur

bu resim kainattan bahsetmiyor kainatta 200 milyar galaksi var her galakside 200 milyara yakımda yıldız var

hiç onun resmini çekeblirlermi

Link to comment
Share on other sites

Basitçe şöyle anlatayım evren gittikçe genişliyor ve genişledikçede soğuyor. Gönderilen teleskop ışı değişimlerindeki farka bakan bir teleskop. Aslında harita evrenin haritası değil. Evrenin kozmik ışınım haritası. Kozmik ışınım nedir derseniz tekrar evrenin genişlemesine döneceğim. Büyük patlamadan sonra evren genişlemesine devam etti ve ediyor genişledikçede soğuyor. Şuan ısısı yaklaşık 2.7 kelvin. Ve bu bir ışınım yayıyor ve burdada bahsedilen harita bu ışınıma ait. Tam olarak olmasada böyle. Merak edilen evren genişlemeye devam edecek mi veya tekrar çöküşemi geçecek. Aranan bir sürü soru var. Evren yaklaşık 14 milyar yıl yaşında 14 milyar ışık yılı uzağa bakabilirsek evrenin ilk ortaya çıkışını görebiliriz. Teorik olarak.

Güneşe bakıyoruz ama aslında güneş bize ışık hızında 6 dakika uzakta olduğuna göre güneşin altı dakika önceki haline bakıyoruz.

Link to comment
Share on other sites

şimdi evren buysa evrenin dışının girintili çıkıntılı olması lazım gerekir. zamanın fizikçileri bunu kanıtlamış ve nobel ödülü alınmıştı bu keşifle sanırım. burada ise tıpkı bizim dünya haritası gibi çıkmış animasyonda ise kure şeklinde görünüyor. birde anlamadığım bu fotografı çeken makine ne kadar uzaga gidebilmiş gitmişde duvar burada bitti döneyim mi demiş ? tam ortada durdurup nasıl boyle resimlemişler. biz küre gibi birşeyin içinde miyiz yani? anlamadım güvenilirliğini de pek çözemedim ama bilim insanları yapmış zira bize laf düşmez

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...