Jump to content

Prefetch Temizleyici


mucit41

Recommended Posts

[size="5"][center][color="#0000FF"][b]Prefetch Temizleyici[/b][/color][/center][/size]

[b]Xp kullancıları için bir program.Bu programla [size="3"][color="#8B0000"][b]C:\WINDOWS\Prefetch[/b][/color] [/size]dizin altında ve her uygulamar ile şisen ve sistemi kastığı söylenen [size="3"][color="#8B0000"][b]C:\WINDOWS\Prefetch [/b][/color][/size]dizin altında bulunan Prefetch klasörün içeriğini devamlı temiz ve içi boş olarak kullanmak isteyenler için ideal bir programcık,ben şahsen çok uzun zamandan beri kullanıyorum herkese tavsiyemdir.Belki win 7 ortamındada çalışır.Denemek isteyenler indirip kullanabilirler.[/b]

[center][img]http://i.imgur.com/dNBAn.jpg[/img][/center]

[code]http://hotfile.com/dl/92423680/8bcb859/PrefXP.rar.html[/code]
Link to comment
Share on other sites

[quote name='spyx' date='28 Aralık 2010 - 01:34 ' timestamp='1293493491' post='933660']
prefetch neye yarıyorki? klasörü köklü sildi bi zararı olmazmı windowsa?
[/quote]

Yukarda resimdeki gibi yaptıysan o klasöre birşey olmaz içerik temizlenmiş olur.Prefetch klasörün içeriği pf dosyaları ile dolu olur,pc her ne yapıldıysa bu klasöre o işlemlerin pf uzantılı dosyaları atar ve zamanla içerik boşalmaz ise sisteme ağırlık getirir ve performası düşürür.Performansta düşme olmaması için içerik devamlı boş olmalı ki sisteminiz sağlıklı çalışsın.Boşal klasör içinde bulunan layout gibi dosya var o silinmez ve silmeye kalkmayınız o bir sistem dosyasıdır.

Dipnot:İndiridğiniz dosyayı rardan çıkarınız HDD nizin diğer partların içine koyunuz ordan aktifleştiriniz,devamlı orda kalsın ve klaörünüzün içi devamlı boş olarak kalacaktır.Aktif olması acısından pc nizi yeniden başlatmanız tavsiyemdir.2004 ten buyana kullanmaktayım.

Link to comment
Share on other sites

prefetch klasoru ne işe yarıyor bilmeden atıyorsunuz bazen. bu klasorde windows kullanıcının yaptıgı işlemleri not eder. yani sen firefoxu sık sık kullanıyorsan bunu burada tutar ve bir sonraki açıulışta o programa daha hızlı erişmeni sağlar.

ama sen gider prefetch klasorunu boşaltırsan windows o klasore bakamaz baksada bişi bulamaz ve zaman kaybeder. yani harddiskte duran bir dosya nasıl sistemi yavaşlatır bilmem ama sen o dosyaları silersen bilgisayarın yavaşlar. silmemenizi tavsiye ediyorum

ahanda kaynak gösteriyorum :)

[codebox]http://shiftdelete.net/pc-tunning-yalanlari-prefetch-cachein-temizlenmesi-_25809-s3.html[/codebox]

Link to comment
Share on other sites

[quote]C:\Windows\Prefetch KLASÖRÜNDEKİ DOSYALAR
C:\Windows\Prefetch KLASÖRÜNDEKİ DOSYALAR

Temp dosyaları gibi XP içinde prefetch dosyaları tutulur.bilgisayarınız harddisk üzerindeki adresleri bu dosyalara kaydeder. Bunların sayısının artması bilgisayarı yavaşlatır. Bunları düzenli olarak silmek gerekir.

Prefetch klasörünün içerisindeki ".pf" uzantılı dosyaların sayısı zaman içerisinde artıyor. Bunun sonucunda açılış optimizasyonu gitgide daha kötü çalışmaya başlıyor. Bu nedenle Windows'un yeniden organize olabilmesi için söz konusu "C:\Windows\Prefetch" klasörünün içeriğini en az ayda bir temizlemelisiniz.

Yapılan testte 2,8 GHz'lik bir Pentium 4 ve 512 MB belleğe sahip bir sistem üzerine Windows XP Professional kurulmuş. Prefetch klasörünün temizlenmesinden sonra BIOS ekranın görüntülenmesi ile kayit penceresinin ekrana gelmesi arasında geçen süre 46 saniyeden 36 saniyeye düşmüş. Üzerinde 1 GHz'lik Celeron işlemci 256 MB RAM ve Windows XP Home bulunan ikinci bir test makinesinde ise söz konusu süre 52 saniyeden 50 saniyeye düşmüş.

Prefetcher, XP'de programların daha hızlı açılmasını sağlayan bir bellek yönetim servisinin adı. Bu servis normalde herhangi bir kullanıcı etkileşimi olmadan arka planda çalışıyor. Temelde yaptığı, windows açılışındaki programları takip edip bunların hızlı şekilde yüklenmesini sağlamak. Bu programları prefetch dizininde bulabilirsiniz (C:\Windows\Prefetch).
Fakat uzun zaman sonra bu prefetch dizini şişebiliyor. Windows bu dizini güncel tutamıyor ve sonunda sisteminizde olmayan dosyaların prefetch dosyaları burada kalabiliyor. Bu dizinin aşırı dolması da windows açılışlarını yavaşlatıyor. Böyle birşey olursa bu dizinin altındaki dosyaların elle silinmesi gerekiyor.

Prefetch ayarını registryde görebilirsiniz:
[H***_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\MemoryManagement\PrefetchParamete rs]
"EnablePrefetcher"="3"

"XP VE VISTA için"


Bu özelliği iptal etmek için 3 yerine 0 girmek yeterlidir.

Bir programın bu özelliği kullanmasını elle sağlamak için kısayol yaratarak yapılabilir.

Prefetch varken, Windows hesap seçme ekranına daha çabuk ulaşırsınız ve hesabınıza giriş yaptığınızda diğer uygulamaların yüklenmesi daha uzun sürer.
Prefetch yokken, Windows hesap seçme ekranına daha geç ulaşırsınız ve hesabınıza giriş yaptığınızda diğer uygulamaların yüklenmesi daha kısa sürer.

Ayrıca prefetch klasörünü temizlemeye gerek yok çünkü orada bulunabilecek dosya sayısı XP tarafından sınırlandırılmıştır, gerektiğinde XP temizlemeyi yapıyor. [/quote]

[quote]Windows XP, açılış sürecinizi hızlandırmak için başlangıç dosyalarını ve başlangıçta açılan programları en uygun biçimde düzenler. Bunun için ilk başta kullanılan bu dosyaları sabit diskinizin üstünde açılış sırası ile ve olabilecek en az araları bırakarak sıralar ve bu düzeni "C:\WINDOWS \Prefetch\" klasörü içindeki LAYOUT.INI dosyasında saklar. Klasör içerisinde, başlangıçta açılan her program için ".pf" uzantılı bir dosya barındırılır ve Windows, her üç günde bir bu dosyaları kontrol ederek açılış programlarının yerlerini siz kendinize bir kahve almaya gittiğinizde uygun hale getirir.

Zamanla "Prefetch" klasöründe bir yığın ".pf" uzantılı dosya birikir ve bu yüzden gün geçtikçe optimizasyon işlemi etkinliğini yitirir. Bunu engellemenin en pratik yolu, belirli aralıklarla (örneğin ayda bir) bu klasörün içeriğini silerek Windows'a sistemi yeniden optimize etme şansı vermekten geçer.

İşlemin geçerliliğini sizin için test merkezimizde denedik. Yaptığımız ilk testte Pentium 4 2,8 GHz işlemcili, 512 MB RAM'e sahip ve Windows XP Professional yüklü bilgisayarımızda BIOS ekranından oturum açma penceresine kadar geçen 46 saniyenin "Prefetch" klasörü boşaltıldıktan sonra 36 saniyeye düştüğünü gördük. Bu kayda değer iyileşmeden sonra, yaptığımız ikinci testte ise 1GHz'lik Pentium Celeron işlemcili, 256 MB RAM ile donatılmış ve Windows XP Home Edition yüklü farklı bir test bilgisayarı kullandık. Burada elde ettiğimiz sonuç ise diğerindeki kadar başarılı olmadı: Test süresi 52 saniyeden sadece 50 saniyeye düştü.
[/quote]

Bu bilgiler yeterlidir inşallah.Programı gönül rahatlığı ile kullanınız,hızlı bir sistem güçlü performans için.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='cayro' date='28 Aralık 2010 - 03:33 ' timestamp='1293500618' post='933696']
Ccleaner kullanıyorsanız ayrıca bir programa gerek yok. Ayarlar/özel bölümüne gelin ekleye basıp Prefetch klasörünü veya istediğinizi gösterin. Her temizlik yaptığınızda o klasörde temizlensin.
[/quote]

Maalesef bazı giriş seviyesindeki kullanıcılar pc performansı için gereğinden fazla araştırma yapıyorlar.
Zaten bu gibi işlemlerde hatırı sayılır yazılımlar mevcut. Şahsen XP kullanırken yüklediğim yazılımları
Windows 7 kullanırken de yüklüyorum. Your Uninstaller 2010, Ccleaner, Advanced System Care Pro.
Bu yazılımlar gayet kullanışlı, alanlarında başarılı ve güvenilirdir. Ayrıca Bahsedilen klasördeki
gereksiz dosyaların temizlenmesi sakıncalı değil gereklidir. Ancak çoğu ayarda olduğu gibi bunun da
bir eksisi olacaktır elbette. Örn: PC'niz daha hızlı açılır ancak daha önce (Klasörü temizlemeden önce)
girdiğiniz dizinler, programlar biraz daha yavaşlayacaktır. Yani sildikten sonra dizinin geç açılması
veya yazılımın geç açılması ANORMAL değil gayet NORMAL bir sistem davranışıdır.

[u][b]Şahsen tavsiye ettiğim yazılımlar;[/b][/u] Your Uninstaller 2010, Ccleaner, Advanced System Care Pro
(Bu veya bunlara alternatif olan yazılımlar dışında "DİVANE" olmaya gerek yok)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='mucit41' date='28 Aralık 2010 - 02:05 ' timestamp='1293502539' post='933707']
[color="#8B0000"][b]Programsız küçük bir uygulama hızlı bir sistem için bir zararı yoktur isteyen deneyebilir.[/b][/color]
[/quote]

İsteyen istediğini kullanabilir tabiki. Ama bu tip uygulamalar bence bilgi kirliliği yaratmaktan ve bilgisayarı tepeleme doldurmaktan başka bir işe yaramıyor. Zaten genelin olmazsa olmazları arasına giren bir uygulamada bunu rahatça yapabilirsiniz. Bunu belirtmek istedim.
Hatamı ettim :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...