Jump to content

Command Line Kullanımı


MostWanted
 Share

Recommended Posts

Bugün (bu gece :) )Türkçe'ye çevirirsek komut satırı diyebileceğimiz Command Line'ı açıklayacağım, örnek vereceğim yararlarını anlatacağım :) Aslında çoğumuz kullanıyoruz. Evet katılımsız kurulumda verdiğim /s komutları hep command line aslında.Siz de kendi programınızda bu komutlarla beraber zenginleştirebilirsiniz.Özellikle sağ tuş komutları için çok kullanılır.Kısa ön bilgiden sonra bu komutları Autoit'te nasıl alabileceğimizi göstereyim.

Gelen Command Line'lar $CmdLine değişkeninde depolanır. $CmdLine[0] kaç tane parametre geldiğini söyler.Geri kalan değişkenlerde parametrelerdir.Gelen tüm parametreleri şöyle okutabiliriz.

[code]If Not $CmdLine[0] = 0 Then
For $i = 1 To $CmdLine[0]
if $CmdLine[$i] = "/s" then
; şunu bunu yap
endif
Next
endif[/code]

Aslında yukarda kurduğumuz döngü çok saçma fakat yani bir işimize yaramaz desek daha doğru olur :) Neyse devam edelim.Peki programınıza nasıl parametre yollanılır?Diyelim ki txt dosyalarıyla alakalı bir program yazacaksın.Sağ tıka ilgili reg kaydını ekleyelim.

HKEY_CLASSES_ROOT\txtfile\shell\"sağ tuşta görünmesini istediğiniz yazı"\command anahtarının altındaki default veriye%programımızın yolu% "%1" (tırnak koymazsak her boşluk yeni bi parametre sayılacağından işin içinden çıkamayız.Bu yolla path tek parametre gibi gönderilir.)koyarız.Bu %1 atıyorum bir yerde bi dosyasına sağ tıklandığında o dosyanın konumunu programa gönderen windows parametresi diyebiliriz.Bu reg kaydını ekledikten sonra artık sağ tıkımızda istediğimiz menüyü görürüz ve kullanabiliriz. Mesela $CmdLine[1] parametresi sağ tıklanılan dosya olarak dönecektir.

Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım fakat biliyorum çok karıştırdım :) Biraz bilgisi olanların yinede bir şeyler anlayacağını düşünüyorum.

Edited by MostWanted
Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...