Jump to content

Çalıştığım Işten Cıkarılma Ve Yapabilceklerim ?


LetsqoNd
 Share

Recommended Posts

S.a arkadaşlar herkese iyi akşamlar sorum şu aramızda belki avukat olan veya hukuk okuyan arkadaşlar vardır diyerek soruyorum bilenlerde lütfen cevap versin.?

 

Ben kurumsal bir iş yerinde yaklaşık olarak 1.5 - 2 sene arası çalışmaktayım bizim orada girişler ve çıkışlar meğer sistemi dediğimiz parmak okutma sistemleri ile yapılır. Vardiyam bitmişti parmağımı basmıştım üstümü çıkarmak için gidiyordum ki vardiya müdürü ile aramda biraz arbede yaşandı. Bunun üzerine sinirlenerek iş yerinden çıktım ve hastahaneye gidip batmakta olan tırnagımı kestirdim 10 gün rapor aldım şuanda raporun 3. günü bugün beni arayarak hakkımda 3 tane tutanak tuttuklarını 1.si emre itaatsizlik diyerek ki ( ben vardiya çıkışına basmıştım meğer sisteminde) 2.si bizim orda çalışan bir bayan arkadaş vardı bizde bir abimize onun hakkında dalga geçiyorduk. Tutanak olarak kıza tutturmuşlar kız benden şikayetçi olmuş. 3. ise vardiyaya 5-10 dk geç geldi vs. diye benden istifa yazmamı yazmazsam evrakları merkeze gönderip iş çıkışımı sağlayacaklarını bunun üzerine de sicilime işleyeceğini söylediler. Fakat ben raporluyum ben raporluyken böyle bir işlem yapabilirler mi?  Gerçekten sicile işlenir mi ? işlenirse benim polis asker vs. gibi resmi kurumlar da çalışmama etkisi olur mu ? Birde bütün bunlar karşısında yapabileceğim herhangi bir işlem var mı? 

 

Birde söylemek istiyorum; bizim orada haksızlık dizboyudur. En büyük haksızlıkta biz mesela 4 te basarız parmağı 5-6 ya kadar çalıştırmaya devam ederler herhangi bir ücret ödemeden bunun gibi ve buna benzer bir sürü şey. Bunlarla herhangi bir SGK kuruma başvursam neler yapabilirim. Yardımcı olacak zaman ayıran arkadaşlara şimdi den çok teşekkür ederim. 

 

Not: işten çıkarsınlar umrumda değil tek istediğim sicilime işlenmesin birde 1.5 senemin tazminatını alayım.

Edited by LetsqoNd
Link to comment
Share on other sites

hiçbişe imzalamadıysan sorun yok sen saatınde cıktıysan ve başka olay vuku bulmadıysa

yalnız bı avukata danış seni işten attırmak ışın araya kız koyup şikayetçi olmuş

kım haklı bılmıyorum ama avukata verirsen olayı hem senın işe geri dönüşünü hemde tazmınatını alırsın

hakkını aramaktan korkma

Link to comment
Share on other sites

1-İşten çıkarılma en az 6 aylık çalışana çıkarılma tarihinden itibaren 2 hafta,6ay ile 1yıl arasındakilere 4 hafta,1buçuk yıl ile 3 yıla kadar olan işçilerden 6 haftaya kadar haber verilmelidir.Verilmeden yapılan işten çıkarmalarda ihbar tazminatı doğar senin için.

 

2-Kıdem tazminatı alman için istifa etmemen gerekir yani yine işten çıkarılma söz konusu olmalı. aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışman gerekir.

 

3-Senin durumunda vardiya müdürü ile atışman olduğundan ve adına 3 adet tutanak tutulduğu için sözleşmendeki durumlara aykırı iş yerinin düzenini bozan hal ve hareketlerde bulunduğun için bana göre hiç bir tazminat alamayabilirsin. Zaten tutanak sayısından anlaşılacağı gibi oranın işçi alımlarını yapan özlük dosyalarını tutan arkadaş gözü açık birisiymiş.

 

 

Okduklarımdan anladığım şuan için iş yeri düzenini bozma durumundan dolayı tutanak ile işten çıkarılma ve herhangi bir tazminat hakkının olmayışı.Alabileceğin bir tazminat yok.

Link to comment
Share on other sites

Peki Hocam tşk ederim bunlar kıdem tazminatı ihbar tazminatı sigorta primi üzerinden mi hesaplaniyor birde nasıl hesap yapılıyor hocam ben 6 ay çalıştım daha sonra iş yeri ile tekrar anlaştım maaşa bir daha zam yaptırdım arada fark var bunu nasıl hesapliyabiliriz

 

18 aydır çalışıyorum yıllık iznim 1 yılı doldurduğu için 1 iznim oldu geri kalan 6 ayın için yıllık izni verirlermi 12ay 15 günse 6 ayda 7 gün 7+15=22 gün mü ediyor böylemidir hocam

Link to comment
Share on other sites

Arkadaş öncellikle geçmiş olsun. Bu tür firmalar seni tazminatsız atabilmek için resmi prosedürleri kendilerince uygulamışlar. Ama madem bir haksızlık yapıldığını düşünüyorsun ve firmanın haksız yere fazla çalıştırdığını söylüyorsun. Resmi kanallardan avukatla veya il çalışma bölge müdürlüklerine şikayet dilekçesi yazarak firmaya bildir elinde bir belge olsun. Bir söz vardır söz uçar yazı kalır diye konu ile ilgili firmaya bir tebligat gittiğinde bu tür firmalar kendi açıklarını kapatmak için genelde anlaşma yoluna giderler.

Link to comment
Share on other sites

raporun bittiği zaman işyerine giderken üzerine ufak bir kamera koy.anahtarlık kamera,usb kamera gibi.hiçbirini yapamazsan cep telefonunun vidyosunu aç,çaktırmadan kaydet konuşmalarınızı.mümkün olabildiğince müdürünün ağzından laf almaya çalış.fazla çalıştığınızı bunların mesaiye yansımadığını üstüne bir de haksızlığa uğradığınızı söyle ve onun konuşmalarını kaydet.

 

gelelim ne yapabileceğin konusuna: bizim iş yerinde bir arkadaşın izni olmasına rağmen vermediler,o da iznini kullandı ve sigortasından kestiler o da gitti sgk'ya şikayet etti.iş mahkemesine falan gitti. iş mahkemesi 3 tane şahit istiyor.aslında kameralar falan zaten arkadaşımızın günde kaç saat çalıştığını gösteri de prosedür olarak 3 tane şahit istiyorlar.şahit bulabilirsen şahit bul yaşadıklarınızı anlatınca doğrulayacak birileri lazım çünkü. sgk'ya git danış en doğru bilgileri onlardan alırsın.avukatlara tabi ki git ama avukatların çoğu para koparma peşindeler.olmayacak davayı bile açarlar sırf avukatlık ücreti almak için.senin kazanıp kazanamayacağın hiç umurlarında olmaz.çok dürüst bir avukat bulman lazım ki seni doğru yönlendirsin.bizim de birkaç olayımız oldu avukatlar gerçekten çok yalan söylüyor.en güvenilir kurum sgk.

Edited by ahmetbayram5
Link to comment
Share on other sites

sakın istifa yazma çıkarabiliyorlarsa  kendileri çıkarsın  mahkemeye verirsin iş mahkemeleri %90 işçiyi öngörür rapor bitişi arkadaşın da dediği gibi 80₺ ye kıy noter götür  sana görev vermiyoruz derlerse tutanak tuttur  hiç tartışmadan  doğru adliyeye  sen adana daysan sana avukat bulurum siciline hiçbişi olmaz  yüzkızartıcı bir kabahat etmemişsin bişey olmaz korkma   ayrıca 3 tutanak bir ihtar demektir  2 .ihtar alırsan  tazminatsız çıkıştır .merak etme  3 tutanak hakkın daha var .ayrıca 1yıl boyunca  eğer çıkmazsan birdaha kabahat işlemezsen  o tutanaklar silinir.eğer ekmek yemek istiyorsan haksızlıklarla daha yumuşak mücadele etmelisin yarın öbür gün evlenecen  ev geçindirecen  bunları da düşün git işyerinden özür dile ,pişmanım de tekrar olmayacak de,bunları sözlü olarak müdürüne ,yazılı olarak insan kaynaklarına ver.herşey yoluna girecek bak gör.

Link to comment
Share on other sites

Konu kapatılabilir arkadaşlar herkesin yorumlarını okuyunca mutlu oldum herkese çok çok teşekkür ederim. Avukatlara gittim yapabilceklerini söylediler fakat uğraştığım bir firma kolay yutulacak bir firma değil kocamana bir şirket 15-20 tane avukatı bulunan Türkiye deki güçlü şirketlerden birisi. İsim vermek istemiyorum anlayışınızı rica ediyorum. 

 

Gelelim ne yaptığıma; Onurumu korumak adına basit düşmemek adına gittim sevdiğim müdürü aldım yanıma oturdum ileri geri herşeyi konuştuk istifamı yazdım ve çıktım. Böylesi daha hayırlı oldu.

 

Konu kilt yapılabilir ancak silinmesinden yana değilim çünkü belki benim düştüğüm duruma düşen insanlar olur ve yardımı dokunur.

Link to comment
Share on other sites

Saygıdeğer abilerim bana da biraz bilgi verebilirmsiniz. ..

 

Arkadaşlar iş yeri sahi tarafından işten çıkartılınca ne tür haklarım oluyor bir bilgi verebilirmsiniz bana  mesala kıdem tazminatı 15 gün iş arama hakkı vs haklarım nelerdir birde bunları nasıl hespaliyabilirim Şimdiden tşk ederim kalın sağlıcakla

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...