Jump to content

Jumper Nedir, Nasıl Kullanılır Ve Ayarları?


PaRDuS

Recommended Posts

jumperaay8.jpg

Jumper;IDE kablosuna takılmış olan donanımları birbirinden ayırmak için yapılan bir ayardır.

Bu ne demek? Örneğin bir sınıfta 15 kişi var. Bu sınıfta 15 kişinin içinde 2 kişinin adı Hasan. Öğretmen Hasan dediği zaman bu öğrencilerin ikisi de hocaya cevap verir öyle değil mi? İşte bunu önlemek ne yapılmalıdır. Bu öğrencilerin birine küçük Hasan , diğerine ise Büyük Hasan dediğimiz zaman bu karışıklık ortadan kalkmış olur.

Şimdi gelelim Pc dilin de jampır ayarına.3 Tane ayar vardır.Bunlar;

1-Master

2-Slave

3-Cablo Select

hddjumperyq5.jpg

Bir IDE kablosuna 2 tane donanım takılabilir. Bunları birbirinde ayırmak için birinin master, diğerinin ise slave olması lazım. Çünkü işletim sistemimiz bunlardan birine yükleme yapar ve ondan başlama yapar. Ya da Cablo Select yapılmalıdır.

Her donanımın arkasında Jumper ayarlarının nasıl olduğunu gösteren bir klavuz vardır.

Cablo Select’e ise kablonun ucuna takılan master, ortasına takılan ise slave olur. Bunu yapabilmek içi iki donanımın da Jumper ayarlarının Cablo Select olması gerekir.

adsz1ve2rh3.jpg

adszzo2oc1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra ...
  • Administrator

İyi hoş anlatmışsın da, benim aklıma takılan birşey var, ikisine yan takabilir miyiz.

screenhunter04xd8.jpg

Resimde 1 nolu yere, veya 2 nolu yere. Jumper ı yatay taksam ne olur? Çalışır mı? Master mı görür, slave mi?

Maxtor hdd'lerde yan takılıyor. Orada ne gösterirse artık o şekli yapacaksın.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 ay sonra...
  • 3 hafta sonra ...
  • 4 hafta sonra ...

Jumper ın kelime anlamı atlayıcı demek. elektronikte iki ucu kısa devre eden mini aparattır. İletken bir ince teli sararak ta bu iki ucu aynı potansiyele getirme işlevini yerine getirmiş oluruz. Acil durumda jumper bulamayan elektronikci ya lehim yapar ya da telle sarar. : )

Harddisklerin arkasındaki jumper pinlerine gelince: Master/Single, Slave ve Cable Select seklinde üc ayrı öncelik sırası mevcuttur. Ayrıca hız ve kapasite sınırlaması icin de pinler kullanılmaktadır.(<32MB,<1.5Gb/s gibi)

Bu pinlerin bir sırası boydan boya aynı potansiyele sahiptir, yani şase(toprak) dir. Harddisklere öncelik atamada bu sebepten yatay şekilde jumper takılmaz. Yatay gördükleriniz spare jumper lardır. Yani kaybolma durumunda yedek kullanılsın diye konulmuslardır. Dilerseniz baska yerde kullanır, ya da söküp atabilirsiniz.

Cable Select konumundaki bir harddisk ya da cd/dvd ise baglı oldugu kablodaki diger aygıtın durumuna göre pozisyon alır. Yani digeri master ise cs jumper takılı aygıt slave olacaktır, ya da tersi. Eger her ikisinde de cs jumper takılı ise uctaki master, ortadaki slave olur.

Sata aygıtlarla birlikte jumperların kullanımı, öncelik ataması tarih oldu. Sadece sata1 sata2 yani 1.5Gb/s 3Gb/s hızında calısma seklini tayin eden bir mikro jumper bulunabilir. Yarının teknolojisinde ne amaclı kullanılır, bilemeyiz : )

Link to comment
Share on other sites

Sata Harddiskler içinde böyle bi olay var mı?? Ben de yeni harddisk ldığımda eski harddiski birincil olarak görüyodu. BIOS'tan ayarladım jumperlada halledilebilir mi?????

Yukarıda dedigim gibi, sata disklerde öncelik sırası belirlemek icin artık jumper kullanılmıyor. Cünki anakarttaki herbir sata girisi sadece bir tek aygıtı destekliyor. (Hdd - Cd - Dvd - Hd Dvd - Blue Ray gibi..) Bunlardaki öncelik sırasını anakartın manuel kitapcıgında, yoksa anakartın üzerinde Sata1, Sata2, Sata3 seklinde görebilirsiniz. Bazı kartlar sata portlarını Sata0 - Sata1 - Sata2 .. seklinde de sıralayabiliyor. Yine de disklerin boot önceligi icin anakartın bios-setup ayarına gözatmakta yarar var. Artık simdiki anakartların nerdeyse tümü, boot-setup menüsüne girmeye gerek kalmadan, acılısta F9 F11 F12 gibi tusları kullandırarak boot edilecek aygıtı secime sunuyorlar.

Link to comment
Share on other sites

14 sene önce teknik serviste çalışırken anakartlar 1 torba jumper ile gelirdi. Yanında kitapçık olurdu. O kitapçığa bakarak anakart üzerine jumperları yerleştirmeye başlardık. Numaralara göre yerleştirirdik işkence gibi birşeydi eski günleri hatırladım.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
  • 6 ay sonra...
  • 7 ay sonra...

yhaa birde bişey var eğer bıosu şifreleyip şifreyi unutursanız kasayı smkün anakarta takılı olana jumper girşinin yanında bir tane daha vardır jumper oraya takın ve pcyi açın pc resetleyin pc bi kendine gelsin sonra yine jumperı eski yerine takın pc yi açın bıos şifresi kalkmış olacaktır eğer pc nin şifreyi unutan varsa sölesin "nevzat_tarantulaForumda msn, mail, adres, gerçek isim vs. bilgilerinizi paylaşmayınız.com" hemen hallderiz

Link to comment
Share on other sites

  • 10 ay sonra...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...