Jump to content

Türkçe Karakter Müjdesi!


BrightBlade

Recommended Posts

45542.jpg

Cep telefonlarındaki Türkçe

karakter sorununa Sanayi

Bakanlığı el attı.

Kullanıcılar, mesaj yazarken Türkçe karakter kullandıklarında fazla ücret ödemek zorunda kalmayacak.

Mevcut sistemde mesaj yazarken Türkçe karakter kullanıldığında normalin 2 - 3 katı ücret ödeniyor. Tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenlemeye gitti.

Türkçe karakteri destekleyen sisteme geçmeleri için operatörlere yıl sonuna kadar süre verildi.

Türkçe karakteri desteklemeyen cep telefonlarının satışı da yasaklanıyor. 1 Temmuz 2008'den itibaren bu tip cep telefonlarının ithalatı ve satışı yapılamayacak.

internethaber

Link to comment
Share on other sites

45542.jpg

Cep telefonlarındaki Türkçe

karakter sorununa Sanayi

Bakanlığı el attı.

Kullanıcılar, mesaj yazarken Türkçe karakter kullandıklarında fazla ücret ödemek zorunda kalmayacak.

Mevcut sistemde mesaj yazarken Türkçe karakter kullanıldığında normalin 2 - 3 katı ücret ödeniyor. Tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenlemeye gitti.

Türkçe karakteri destekleyen sisteme geçmeleri için operatörlere yıl sonuna kadar süre verildi.

Türkçe karakteri desteklemeyen cep telefonlarının satışı da yasaklanıyor. 1 Temmuz 2008'den itibaren bu tip cep telefonlarının ithalatı ve satışı yapılamayacak.

internethaber

akadaşım duyarlılığın ve verdiğin bilgi için teşekkür ederim

Link to comment
Share on other sites

@bright Kardeşim,

Bir Ara Internet Adreslerinde De Kullanılabileceğini, Geçiş Olacağını Söylemişlerdi..

Son Durumu Nedir, Haberin Var Mı?

şu anda kullanılıyor...

Internationalized Domain Names

(Uluslararasılaştırılmış Alan Adları)

IDN nedir?

IDN yani Uluslararasılaştırılmış Alan Adları, yerel dildeki karakterleri de içerebilen alan adlarıdır. Bugüne kadar internette kullanılan standart alan adları çok kısıtlı bir karakter kümesini olan a-z, A-Z, 0-9 ve '-' den oluşuyordu.

Bu kısıtlamalar, kişinin kendi dilinde alan adları almasına büyük oranda engel teşkil ettiğinden dolayı IDN standartları oluşturuldu.

IDN nasıl işler?

IDN standartları, var olan alan adı sistemini yeniden tasarlamaya yönelik, yalnızca değil genişletmeye yöneliktir. Alan adlarını birbirine dönüştürecek algoritmalar sunarak yerel dillerdeki Unicode karakterlerden oluşan bir alan adını, standart ASCII karakterlerinden oluşan ve "PUNYCODE" olarak da anılan bir alan adına dönüştürebilir veya ASCII hali verilmiş (Punycode olarak verilmiş) bir IDN alan adını Unicode karakterlerden oluşan hale çevirebilir. IDN destekli bir tarayıcıya örneğin türkçeisimtescil.com yazdığında, tarayıcı IDN standartlarında belirtilen algoritmaları kullanarak bu alan adının ASCII karakterlerinden oluşan halini bulur ve DNS sorgulamasında sıradan bir alan adını sorgulanır.

Bu nedenle, örneğin türkçeisimtescil.com alan adı tescil edildiğinde aslında xn--trkeisimtescil-ijb74a.com şeklindeki punycode alan adı tescil edilmiş olur. Bu alan adını barındıran sunucu ve DNS sunucu da bu alan adını kendi yapısında 'xn--trkeisimtescil-ijb74a.com' olarak saklar.

IDN'in amacı nedir?

IDN'in amacı, mevcut sistemde tescil edilemeyen Türkçe karekter içeren alan adlarının da tescil edilebilmesini sağlamaktır. Özetle IDN, kullanılmakta olan DNS alt yapısına ve internet standartlarına ek bir yük getirmeden, onlaarın üzerine bir katman olarak çalışır.

IDN'i hangi tarayıcılarda kullanabilirim?

IDN alan adlarının düzgün çalışması için tarayıcıların girilen alan adının IDN olduğunu anlayıp ASCII haline çevirebilmesi gerekir. Şu anda popüler tarayıcıların (browser'ların) çoğu destek IDN'leri desteklemektedir. Firefox ve IE7.0 tam destek vermektedir. IE6.0'da IDN alan adı kullanabilmek için Verisign tarafından geliştirilen i-Nav eklentisinin bilgisayarınıza yüklenmesi gerekmektedir.

Türkçe alan adı (Türkçe karakterli domain adı) nedir?

Bilindiği üzere, internette kullanılan standart alan adları çok kısıtlı bir karakter kümesini olan a-z, A-Z, 0-9 ve '-' den oluşmaktadır. Desteklenen karakter kümesinde Türk alfabesinde yer alan ö,ç,ş,ı,ğ,ü harfleri dahil olmadığından dolayı, tescil edilen isimlerde harflerin noktasız halleri yani o,s,c,g ve u kullanılıyordu.

ICANN'ın son dönemde yaptığı düzenlemeler ve IDN'lerin (Uluslararasılaştırılmış Alanı Adlarının) Firefox, IE7.0 gibi yeni nesil tarayıcılar tarafından desteklenmesiyle birlikte Türkçe karakterli alan adları artık kullanılabilmektedir. Kısaca Türkçe Alan Adı olarak ifade edilen, içerisinde türkçe karakterlerin (ö,ç,ş,ı,ğ,ü) bulunduğu alan adlarını (IDN'leri) Türkçeisimtescil.com aracılığıyla tescil edebilirsiniz.

Türkçe karakter destekleyen alan adı uzantıları listesi aşağıdaki gibidir:

# .com

# .net

# .com.tr

# .net.tr

# .org.tr

# .av.tr

# .bel.tr

# .biz.tr

# .gen.tr

# .gov.tr

# .k12.tr

# .name.tr

# .pol.tr

# .web.tr

Türkçe alan adlarını destekleyen tarayıcılar

Şu anda popüler tarayıcıların (browser'ların) çoğu destek IDN'leri desteklemektedir. Firefox ve IE7.0 tam destek vermektedir. IE6.0'da IDN alan adı kullanabilmek için Verisign tarafından geliştirilen i-Nav eklentisinin bilgisayarınıza yüklenmesi gerekmektedir.

http://www.turkceisimtescil.com[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

geç te olsa yerinde bir karar, ayrica kullanma klavuzu olmayan çeşitli ürünleri de (anakart , ekrankarti, dijital fotograf makinası gibi...) yasak kapsamina almali.bir kullanma klavuzu bile vermeyecek kadar turkiyeyi onemsiz gören ülkelere göz dağı verilmeli.bazı dil ogretimi cdleri de turkçe menülere sahip degil,örnek ASLERNEN CDLERİ bu dil cdlerinin menüsü almanca ama satiş türkiyede ,bir menü işini bile türkçeleştiremeyen cdler neden satiş için izin alabiliyor.saygilar.

Link to comment
Share on other sites

Geç de olsa yerinde bir karar, ayrica kullanma klavuzu olmayan çeşitli ürünleri de (anakart , ekrankarti, dijital fotograf makinası gibi...) yasak kapsamina almali.bir kullanma klavuzu bile vermeyecek kadar turkiyeyi onemsiz gören ülkelere göz dağı verilmeli.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun

Kanun Numarası : 4077

Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu ile ilgili Madde 14- (Değişik: 6/3/2003-4822/21 md.)

Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının tanıtım, kullanım, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe kılavuzla ve gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satılması zorunludur.

Bakanlık, sanayi mallarından hangilerinin tanıtma ve kullanım kılavuzu ve etiket ile satılmak zorunda bulunduğunu ve bunlarda bulunması gereken asgari unsurları Türk Standartları Enstitüsünün görüşünü alarak tespit ve ilânla görevlidir.

Kaynak :

Please register to see this content.

________________________________________________________________________________

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu başlıklı 14. maddesine göre‚ yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının tanıtım‚ kullanım‚ bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe kılavuzla ve gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satılması zorunludur.

Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Uygulama esaslarına Dair Yönetmeliğe göre ise istisnaları belirlenen mallar dışında piyasada satışa sunulan tüm mallar için aslına uygun Türkçe tercümeleriyle‚ tanıtma ve kullanma kılavuzlarıyla satılması zorunlu.

Tanıtma ve kullanma kılavuzu‚ mal ile birlikte ayrıca verilmek durumunda. Ancak‚ malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş şekline göre bilgiler ambalajının üzerine yazılabiliyor.

Bütün bu düzenlemelere rağmen verilmesi gerektiği halde Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu verilmemesi halinde ;

Bilinçli tüketicilerin vakit geçirmeden bulundukları ildeki Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat ederek veya Sanayi Bakanlığı'nın internet sitesinden satıcı firmayı şikayet etmeleri gerekmektedir.

Söz konusu firmaya verilmeyen her kılavuz için 2007 yılı için ürün başına 168 YTL idari para cezası verilmesinin yanı sıra kılavuzun temin edilerek tüketiciye verilmesi sağlanıyor.

Sanayi Bakanlığı denetim elemanları piyasa gözetim ve denetimi çalışmaları esnasında şikayete konu Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu olmadan yapılan satışların tespitinde gerekli idari yaptırımları da uyguluyorlar.

Yasa ve yönetmeliklere göre beraberinde kullanım kılavuzu verilmesi zorunlu olmayan ürünler ise şöyle:

Her çeşit metal‚ PVC‚ polietilen ve benzeri plastik boru ve bağlantı parçaları ile cıvata‚ kelepçe‚ vida‚ saplama‚ somun‚ çivi‚ pim ve benzeri bağlama elemanları‚

Kağıt‚ silgi‚ kalem ve benzeri kırtasiye malzemeleri‚ kürek‚ bel‚ kazma‚ tırmık‚ el arabası ve benzeri tarım aletleri‚ mendil‚ kemer‚ pantolon askısı‚ düğme‚ fermuar ve benzeri giyim aksesuarları‚ tuğla‚ kiremit‚ briket gibi inşaat malzemeleri ile dökme olarak satılan çimento‚ kireç‚ kum‚ çakıl‚ kömür ve benzeri mineral ve ürünler‚

Çatal‚ kaşık‚ kepçe‚ bıçak‚ tabak‚ bardak ve benzeri mutfak eşyaları ile makas‚ vazo ve saksı gibi ev eşyaları‚ el sanatları‚ kuyumculuk ve benzeri diğer sanatsal ürünler‚ malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş şekline göre ambalaj içerisinde satılan ve ambalajında özellikleri ve kullanım şekli belirtilen makine yağı‚ antifiriz‚ hidrolik yağı‚ kibrit‚ gübre‚ tiner‚ vernik‚ boya incelticileri‚ kozmetik ve diğer kimyevi ürünler‚

Boya‚ çimento‚ kireç ve benzeri ürünler‚ yiyecek ve içecek gıda maddeleri‚ temizlik maddeleri‚ kömür ve benzeri yakacak maddeleri.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...