Jump to content

İlk Yapay Kromozom Üretildi


BrightBlade

Recommended Posts

25017.jpg

DNA araştırmacısı Amerikalı

Craig Venter'den önemli bir buluş.

İnsanın gen haritasının çıkarılması yarışının tartışmalı DNA araştırmacısı Amerikalı Craig Venter, laboratuvarda bulunan kimyasal malzemelerden sentetik bir kromozom ürettiklerini ve dünyanın ilk yapay yaşam biçimini açıklamaya hazırlandıklarını bildirdi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Amerikalı araştırmacı, tasarım ürünü genlerin geliştirilmesinde büyük bir adım olarak kabul edilecek ilk yapay yaşam biçimini pazartesi günü ABD'nin San Diego kentinde düzenlenecek bilimsel toplantıda kamuoyuna açıklayacak.

Yeni türlerin yaratılmasında etik kurallar ve yeni enerji kaynakları veya küresel ısınma ile mücadelede yeni teknikler sağlaması konusunda tartışma yaratması beklenen buluşu anlatan Venter, "Bu kendi türümüzün tarihinde çok önemli felsefi bir adım. Genetik şifrelerimizi okumaktan bunu yazmaya doğru gidiyoruz. Bu bize varsayımsal olarak daha önce hiç düşünülmeyen şeyleri bile yapabilme olanağı sağlayacak" diye konuştu.

Venter'in, aralarında Nobel ödüllü Hamilton Smith adlı bilim adamının da bulunduğu 20 kişilik bilimsel ekibinin elde ettiği sentetik kromozom, şimdiye dek başarılamayan bir biyolojik mühendislik harikası olarak görülüyor. Laboratuvar kimyasal malzemeleri kullanılarak yapılan buluşta, bilim insanları özenle ve zahmetli bir şekilde, 580 bin çift genetik şifre içeren 381 geni birbirine ekleyerek yapay kromozomu elde etti.

DNA ardışıklığı "bacterium Mycoplasma genitalium" temelinde olan ve ekibin "Mycoplasma laboratorium" adını verdiği sentetik kromozom, daha sonra bir yaşayan bakteri hücresine yerleştirildi ve hücrenin kontrolü ile yeni yaşam biçiminin etkilerinin gözlenmesi sürecine geçildi.

Yeni yaşam biçiminin, üreyebilme ve enjekte edildiği hücrenin moleküler sisteminde metabolize olabilmesine bağlı olduğunu ve bu anlamda da tamamen sentetik bir yaşam biçimi olarak kabul edilemeyeceğini yazan Guardian gazetesi, yine de bu oluşumun DNA'sının yapay olacağını ve DNA'nın hücreyi kontrol ederek, yaşam blokunu inşa edeceğinin altını çizdi.

Tasarım ürünü genlerin iyi uygulanırsa önemli potansiyel yararları bulunduğuna inandığını belirten araştırmacı Venter, bunun uzun vadede önceden düşünülemeyen alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabileceğine işaret etti. Aşırı karbondiyoksidi soğurabilecek bir bakterinin elde edilebileceğini ve bunun küresel ısınmayla mücadelede kullanılabileceğini ya da tamamen şekerden bütan veya propan gibi yakıtlar üretilebileceğini söyleyen Venter, "Büyük düşüncelerimiz var. Yeni bir yaşam sistemi oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hele bir evrime çekin tartışma yapın :)

Yapay hayata ilk adım

Bundan 7 yıl önce insan DNA’sındaki 5 bin genin dizilişini ve hangisinin ne işe yaradığını keşfeden Amerikalı genetikçi Craig Venter, kendi ifadesiyle “insanoğlunu artık DNA’yı okuma faslından, yazma faslına” geçirdi. Bilim adamı, yapay bir yaşam formu oluşturduğunu açıkladı. Venter ve ekibi laboratuvarda üretilen kimyasal maddeleri birbirlerine bağlayarak sentetik, yani yapay kromozomlar (yaşamın en küçük yapı taşı) üretmeyi başardı. Venter buluşu şöyle gerçekleştirdi: 381 genden oluşan yapay bir kromozom üretti. Mycoplazma adlı bir bakterinin DNA’sının yüzde 20’sini çıkartarak kalan kısmı yapay kromozoma yapıştırdı. Yapay kromozomlar bir süre sonra hücrenin kontrolünü ele geçirdi ve bakteriyi yepyeni bir cinse dönüştürdü.

İlaç da olur, silah da...

Yapay DNA taşıyan bakteriler ilerde, sınırsız yakıt kaynağı olarak kullanılabilecek. Ayrıca bu bakteriler şekerden bütan ve propan gazının elde edilmesinde kullanılabilecek. Bu yöntemle havadaki karbondioksidi yiyip oksijene çeviren bakteriler yapılabilecek. Hammaddeye ihtiyaç duymayan fabrikalar; vücutta hastalıkla savaşan, organları temizleyip bakım yapan küçük mikro organizmalar dizayn edilebilecek. Venter buluşuyla ilgili “Benim yaptığım PC’yi Mac’e dönüştürmek gibi bir şey. İnsanlığın üzerine bir şey inşa edebileceği bir platform kurdum. Bu insanlık için yeni bir ilaç da olabilir, biyolojik bir silah da” diye konuştu.

DNA: Canlının bütün özelliklerini taşıyan genlerden oluşan ve her hücrede bulunan molekül. Uzunluğu yaklaşık 2 metre...

Gen: Göz, saç rengi gibi kalıtsal özellikleri belirleyen en küçük molekül.

NOBEL ÖDÜLLÜ EKİP

Craig Venter, San Diego’daki laboratuvarında aralarında Nobel ödüllü bilimadamlarının da bulunduğu 20 uzmanlık bir ekiple çalışıyor.

internethaber

Şöyle söyleyeyim; bu durumu basite indirgememek lazım. Ana sayfaya vermemin sebebide bu. Bu çoğu hastalığın yok olması ve doğuştan sakatlıkların bitmesi anlamına geliyor.

Link to comment
Share on other sites

belki yararı var ama bu teknolojiyi elinde bulundurcak ülke dünyada büyük bir tehdit unsurudur düşünsenize istediği gibi genetik kodlama yapan bir ülke ve oluşturulabileceği tehdit her ne kadar şimdilik böyle bir şey bana uzak gözüksede çok büyük bir potansiyel tehdit

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...