Jump to content

Ubuntu 20.04.2.0 Desktop Amd64 çok Acil Yardım


canhayelmert3
 Share

Recommended Posts

Merhabalar arkadaşlar.Başlıkta belirttiğim linux'ü kuruyorum hiçbir sorun yok.Ancak maalesef ekran çözünürlüğü 1024x768 üstüne çıkmıyor.Hangi kodları yüklediysem çare olmadı.Ekran kartı onboard.imzamda anakart modelim yazıyor zaten.Ekran kartı intel hd graphics.İnternette okuduklarıma göre otomatik yüklü geliyor diyorlar ancak ben en son sürümü yükledim linux'ün.Acaba eski sürümmü yüklemem lazımdı.Çünkü driver maalesef yok gördüğüm kadarıyla.

Bu konuda bana yardımcı olabilecek acil bir arkadaş arıyorum.Şu anda temiz olsun diye boş bir diske sıfırdan ubuntu'yu kurdum sizlerden gelecek cevaplar üzerine çözünürlük hakkında işlemler uygulayacağım.

Not: Kullandığım ekran tv ekranı ve direk çevirisiz vga kablosu ile birebir bağlı.Windows 7 ve 10 max 1920x1080 açabiliyor.ama ben 1366x768 kullanıyorum görme açısından rahat olsun diye.

Şimdiden yardım eden herkese çok teşekkür ederim.

2 gecedir okumadığım forum sayfa kalmadı girmediğim kodlar kalmadı.denemediğim çeşit linux kalmadı.hepsinde aynı sonucu aldım.ama bana ubuntu lazım diğerlerini alternatif olsun diye denedim belki düzgün çıkan olursa neden olduğunu anlamaya çalışırım diye.

Sizlerden ekstra istediğim şey.

1-) Ekran kartı yüklümü nasıl anlarım ? (araştırmalarım üzeri yüklü duruyor :) )

2-) Şayet yüklü değilse yükleme şansım var mı ?

3-) Eğer bu sorun .. versiyonda düzelir yardımcı olurum diyen olursa, illa 20.04.2.0'da kalacam diye bir şey yok.Amacım en günceli olsun diye uğraşmak diye düşündüm.

4-) Bunu şayet ne yaparsak yapalım düzeltemedik diyelim altyapısı debian olması şartıyla başka ne kullanabiliriz çözebiliriz bu sorunu ?

5-) Eğer bu sistemi oturtabilirsem evdeki kasamı ve laptobu'mu komple linux'e geçmeyi planlıyorum.Kaç tane pc'ye kurduysam 1024x768 sabit kalıyor çözünürlük. :( 

Edited by canhayelmert3
Link to comment
Share on other sites

Çekirdek olarak sürüm ne? yükselttin mi? yükseltmişsen ve ekran kartın eskiyse ya da yükseltmemişsen ve ekran kartın yeniyse sorun çıkartır.Ekran kartına uygun çekirdek sürümüne geçiş yapıp öyle dene bence.

Edited by kadetti
Link to comment
Share on other sites

Merhabalar kadetti.kullandığım tüm linux sürümleri en son çıkan.

1-) yanlış hatırlamıyorsam açılışta çekirdek 4.19 yazıyordu galiba büyük ihtimal.

2-) ekran kartı kullanmıyorum.onboard intel graphics.normal şartlarda kullanıyorum ama bu sistemi konsol için kullanacağım için ekran kartına ihtiyaç duymuyorum oyunları açıyor fazlasıyla.

3-) 4.19 yüksek ise 1-hangi sürüme indirmem lazım. 2-nasıl indireceğim :) 

2 gün oldu linux'e geçeli ancak çoğu kodu hafızama yazdım nerde ne işe yarar biliyorum ama daha çekirdek tarzında şeylere el atamıyorum. :) 

Edited by canhayelmert3
Link to comment
Share on other sites

Ubuntu için buraları çevirt tarayıcıda, çekirdek yükseltme işlemleri aynen uygula.Zannedersem ubuntu için ukuu diye bir çekirdek kurup kaldırma programı da var.Onunla grafik arayüzle yüklemek daha kolay.Bir de @forjest üstadın videoyla anlattığı çekirdek var, önce onu dene bayağı hızlı.

@forjest üstadın videolarını da her konu da izlemeni tavsiye ederim.

Please register to see this content.

 

Edited by kadetti
Link to comment
Share on other sites

ooo çok iyimiş eve gelince hemen deneyeceğim.
Bu arada paylaştığım linkteki adamın yaptıklarının aynısını yapınca çözünürlük istediğim boyuta kavuşuyor şükür.ancakkkk yeniden başlatınca 1024x768 geri dönüyor.en son yazdığı kod hata gösteriyor bende.şuanda zorin os kullanıyorum çok stabil ve tam istediğim performansı verdi konsol sisteminde şuanda.aynı kodları ubuntu'da denedim hata verdi. :) video ubuntu için çekilmiş ama hata veriyor kodlar.aynı kodlar zorin os'da normal çalışıyor.
MİLYON DOLARLIK SORU : Çözünürlüğü verilen kodlarla ayarlayınca pc restart yapıldığında sabit nasıl kalmasını sağlarız acaba ?

link : 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Linux dağıtımları farketmeksizin normal şartlarda açık kaynak sürücülerle yükleme yaptığınızdan kaynaklı olarak çözünürlük sorununu yaşamış olmanız muhtemel. Tam manasıyla ekran kartı özelliklerinden istifade etmek için , donanıma uygun harici olan Intel,amd veya nvidia ekran kartları sahipleri kendi kullandıkları ekran kartı sürücülerinin yüklenmesini sağlamamlılarki , sistem üzerinde daha fazla randıman alabilsinler. Konuda bahsi geçen onboard intel chipset'e sahip olan anakart için. Intel micro code yazılımını sisteme dahil etmek gerekli her açılışta da ayarlar sabitlensin. konsoldan  , sudo apt-get install synaptic komutuyla synaptic uygulama kurucu üzerinden intel micro code diye aratarak intel için gerekli olan yazılımı kurmak gerekli. Aynı işlemler amd nvidia'ya ya sahip ekran kartı kullanıcıları içinde geçerli ekran kartının modeli ve sürücülerini evvelinden bilerek synaptic üzerinden arama yaparak yükleme şansına sahipler bir kaç dk.'da yükleme sağlanır.

Diğer alternatif yükleme methodlarıda , sistemi live olarak başlatırken --nomodeset modlarıyla başlatarak farklılıkları, farklı donanımların hatalarına karşı çakışmalar için bu yöntemle başlatılabilir. Benzer bir sorunu hazırlamış olduğum linux dağıtımı olan macbuntu'da amd ekran kartı kullanıcının yaşadığını mesajla öğrendim kendisi bana yazdı anydesk ile sistemine girip ilgili sürücü paketlerini synaptic üzerinden kurarak düzeltip ekledim. Ekran sürücüleri,oyun performansı ve sistemi hızıda bu sayede arttı ve düzelttik. Genel olarak intel chipset'e sahip olan sürücülerde , linux üzerinde gelen açık kaynak sürücüler sorun yaratmamakta beraber kullanılabilmekte. xtreme olan son jenerasyon nvidia, amd vb. şekilde harici ekran kartları için mutlaka sürücülerin yüklü olması gerek ki , donanım ve sistemden daha fazla randımanlar alınabilsin.

Çok eski donanımlara sahip bilgisayarlarla, yeni güncel olan kerneller uyum sağlamabilir kasmalar donmalar vs. olabilir. LTS uzun süreli stabil olan sistemleri kurmakta fayda var. 4xx sürüm eski kerneller genellikle 5xx sürüm kernellere göre daha stabil olabilmekteler . eski pc'lerde. Bu detaylarıda bilmek gerekli ona göre bir dağıtım tespitiyle uygun olanını kurmak seçmek gerekli.

Ubuntu sürücüler bakımından doğru bir tercih değildir telif haklarına dayalı olan sınırlamaları ve kısıtlamaları nedeniyle eski veya yeni donanımlarda da sorun yaratabilmekte bazen. Yerine, Linux mint dağıtımları çok daha stabil ve gerekli olan temel yapıları üzerinde yüklü olarak gelmektedir. Bilhassa 19 ve 20 sürümüne kadar olan çıkan dağıtımları eski pcler için daha uygun ve makul olarak çalışacaklardır. Donanım sorunlarını en aza indirmek için "eski bilgisayarlar için geçerli" bu sürümleri seçmek daha mantıklı olacaktır. Kaynak: 

  1. Donanım ve uygulamalar bazında tavsiye edebileceğim linux dağıtımları: Linux mint, Manjaro linux: 
  2. Debian ekstra sürücüleri dahil edilmiş olan ISO paketleride mevcut bunun için torrentten çekebilirsiniz:  (Tüm masaüstlerine sahip)
  3. Kendi hazırladığım dağıtımlar içinse , TNCLinux, Macbuntu , Winbuntu , Ubuntu XFCE dağıtımları: 
    Please register to see this content.

Dip notlar: Yeni dağıtımlar eski donanımlarda sorun yaratabilirler. (Bazı dağıtımlar hariç) Bunlar eski dağıtımları algılayan ve uygun olan sürücüleride ayrıştıran yapılara sahipler ve sorunsuz yüklenmekteler genellikle gentoo,arch ve slackware tabanlı sistemlerde denk geldim. Bunun dışında çözünürlük anakart chipsetlerine uygunluk bakmından, indirilen dağıtımın sistem özelliklerine bakılarak uygunluk durumuda analiz edilip indirilip kurulmalıdır.

Sürücülerle kerneller arasında aslında büyük bir bağ yoktur,ekran kartı sürücüleri chipset'i uyumsuzluk gösterdiğinde sorunlar genellikle nükseder bazen açık kaynak kullanımı ile sağlıklı kullanım sağlanır. bazende harici olarak ekran kartı sürücüsü yüklenerek durum kontrol altına alınır. Donanım farklılıklarına göre,eski yeni farketmez bu gibi genellemeler mümkündür burada eski yeni şeklinde değerlendirmelerin dışında kalarak xtreme gelişmelerden kaynaklı dağıtımdan ve desteklemediği eklenmemiş olan destekli sürücülerden kaynaklı olabilir. Böyle durumlarda da forum site ve ilgili dağıtıma bağlı mecralardan kaynaklarla sorunları düzeltme yoluna arayışına girilir. Temel olarak stabil isolara sahip olan dağıtımlar kesinlikle ilk olarak tercih edilmeliler.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

merhabalar herkese.şuanda zorin os kullanıyorum konsol programım çok stabil çalıştı sorun yok.tek sorun ekran çözünürlüğü gözüküyor.

forjest abi.

sudo apt-get install synaptic bu komutu kullandığımda verilen hata şu.

------------------------------------------------------------------

Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti      
synaptic paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bu durum bu paketin kayıp, eskidiği için bırakılmış, ya da başka bir
yazılım kaynağında bulunduğu anlamına gelebilir.

N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'zorinos-ubuntu-stable-bionic.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'zorinos-ubuntu-patches-bionic.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'zorinos-ubuntu-drivers-bionic.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'zorinos-ubuntu-apps-bionic.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'zorin.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
E: 'synaptic' paketi için kurulum adayı yok

-------------------------------------------------------------------

 

bu kodlar ile çözünürlük istediğim aşamaya geliyor ama sabit durmuyor.

sudo cvt 1360 768 60
sudo xrandr --newmode "1360x768_60.00"   84.75  1360 1432 1568 1776  768 771 781 798 -hsync +vsync
sudo xrandr -q
sudo xrandr --addmode VGA-1 1360x768_60.00
sudo xrandr --output VGA-1 --mode 1360x768_60

ancak pc'yi yeniden kapatıp açınca ayarlar siliniyor.

cat /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-monitor.conf

bu komutu yazdığımda böyle bir şey yok diyor

Edited by canhayelmert3
Link to comment
Share on other sites

-----------------------------------------------------------------------------

KONU KÖKÜNDEN ÇÖZÜLMÜŞTÜR

Nasıl çözdüğüm konusunda aşağıya kodları bırakacağım.Zorin Os'da kodları kullandım sorunsuz çalıştı diğer linux tercihlerinde işe yararmı bilmiyorum arkadaşlar.Çözünürlük sabit kalmıyor diyenlerin umarım işini görür. Ancak kafamda takılan tek bir konu var sistemim onboard ekran kartını görüyormu görmüyormu.Windows gibi bir aygıt yöneticiside yok.Sadece bu konu hakkında yardım istiyorum herkesden.

Ekran Çözünürlük sorunu çözümü hakkında

1-) Terminal açın

2-) sudo cvt 1280 720 60 (yazmak istediğiniz çözünürlük girin)

3-) sudo xrandr --newmode "1280x720_60.00"   74.50  1280 1344 1472 1664  720 723 728 748 -hsync +vsync (yukarıdaki komutun verdiği sonuçları buradaki newmode'den sonrasını değiştirerek uygula)

4-) sudo xrandr -q (bu komutta ekranınız ne ile bağlı o yazacak örneğin VGA-1 gibi)(connected yazısının öncesinde yazan şey yani)

5-) sudo xrandr --addmode VGA-1 1280x720_60.00 (bu komut seçtiğiniz çözünürlüğü listeye ekliyor)

6-) sudo su (şimdi bundan sonrası daha önemli.bu komut kök dizine erişim izni veriyor)

7-) şifrenizi yazın

8-) sudo -H gedit /etc/X11/xorg.conf (bu komut ekran çözünürlüğünüzü kaydedeceğimiz kısım ancak bu yol diğer linux paylaşımlarında farklılık gösterebilir)(bu kısımdaki yolu ve conf dosyasını sizin linux ile uyumlu olanı seçeceksiniz bendeki bu yol)

9-) açılan not defteri içi doluda olabilir boşta.şayet dolu ise en alt satıra inin ve bir boşluk vererek aşağıda vereceğim kodları yazın tabi bu kodlar yukarıda aldığınız veriler ile aynı olsun.eğer boş ise direk kodları yazın geçin.

kodlar

Section "Monitor"
Identifier "VGA-1"
Modeline "1280x720_60.00"   74.50  1280 1344 1472 1664  720 723 728 748 -hsync +vsync
Option "PreferredMode" "1280x720_60.00"
EndSection

10-) not defterini kaydedin ve çıkın

terminale geri döndüğünüzde exit yapın pc'yi kapatın açın ve istediğiniz çözünürlükte otomatik açılmış olacak.

Şimdi buraya kadar tamamdır.

Tek Sorum Şu. SİSTEMİMDE EKRAN KARTI yüklü olup olmadığını nasıl anlarım.sürüyle kod var ama verdiği yanıtlar karşısında anlamıyorum tam olarak ne olduğunu.Yardımlarınızı bekliyorum.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...