Jump to content

Kurulum Esnasında Yeni Bir Kullanıcı Oluşturmak Ve


elmor

Recommended Posts

Windows, katılımsız kurulumlarda Administrator hesabı ile açılır. Yeni bir kullanıcı oluşturmak istediğimizde denetim masasına girip kullanıcı hesaplarından oluştururuz. Ama kurulum esnasında yeni bir kullanıcı hesabı oluşturup onunla otomatik giriş yapmak istiyorsak aşağıdaki adımları tek tek uygulayın. Bu işlemlerden sonra Administrator hesabı gizli olacak ve sadece güvenli modda karşımıza çıkacaktır. Normal oturumda ise Administrator hesabı görünmeyecek ve kurulum esnasında oluşturduğumuz kullanıcı ile windows açılacaktır.

1. Önce winnt.sif dosyamızdaki [GuiUnattended] kısmının altına şu parametreleri ekleyelim.

DetachedProgram=".\system32\cmd.exe"
Arguments="/Q /C FOR /F %I IN (%SystemRoot%\SYSTEM32\$WINNT$.INF) DO (FOR %J IN (%IKUR) DO (IF EXIST %J (start /min /D%J useraccount.cmd)))"[/CODE]

2. I386 klasörümüzün yanına (içine değil yanyana olacak) KUR adında bir klasör oluşturuyoruz.

3. Bu klasörün içine useraccount.cmd adında bir dosya oluşturup içine şu kodları yazıyoruz.

[CODE]FOR %%i IN (D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) DO IF EXIST %%i:\I386\txtsetup.sif SET CDROM=%%i:
net user Ahmet şifre /add
net localgroup Administrators Ahmet /add
net accounts /maxpwage:unlimited
REGEDIT /S useraccount.reg
EXIT[/CODE]

Yukarıda Ahmet adında bir kullanıcı oluşturduk. Yanındada şifresi "şifre" olarak tanımlanmış, hemen alt satırdada Ahmet kullanıcısı Administrator olarak tanımlanmış, yani tüm yetkilere sahip. En alttada şimdi oluşturacağımız useraccount.reg dosyası import edilmiş.

4. Evet şimdide yukarıda belirttiğimiz useraccount.reg dosyasını oluşturalım. Bu dosyanın içine şu kodları yazalım.

[CODE]Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"DefaultUserName"="Ahmet"
"DefaultPassword"="şifre"
"AutoAdminLogon"="1"[/CODE]

Buradaki kodlarıda yine kendimize göre değiştirelim ve KUR isimli klasörün içine useraccount.reg olarak kaydedelim. Burada şifre kullanmak istemiyorsanız "şifre" yazan yere * işareti koyun. Bu işlemlerden sonra Ahmet adında yeni bir kullanıcı hesabı açılıp kurulumdan sonra ilk açılışta bu kullanıcı adı ile windows açılacaktır.

Makaleyi biraz hızlı yazdım, bir yanlşlık varsa daha sonra düzeltilecektir. Ayrıca kurulum esnasında komut satırının görünmemesini istiyorsanız CMDOW adındaki programı biliyorsunuz, nasıl kullanılacağını istek halinde anlatırım...

Link to comment
Share on other sites

İyide tüm bunlara gerek yok ki.

Bir kere burası yanlış ''Windows, katılımsız kurulumlarda Administrator hesabı ile açılır.''

nLite ile katılımsız ayarları yaparken ilk sekmede OOBB'yi atla kutusunu işaretlersin..Sonra kullancılar sekmesine gelip yeni bir kullanıcı eklersin.İster şifre koyun ister koymayın.Sağ üst taraftan otomatik girişi ''Yok'' olarak seçersiniz...Hepsi bu kadar.Windows kurulumu tamamlandıktan sonra eklediğiniz kullanıcı hesabına şifre koymadıysanız o hesap açılır.Eğer koyduysanız şifre girmenizi beklecektir..Denetim masasına girip kullanıcı hesaplarından daha sonra kullanıcı ekleyip tekrar başka hesaplarda oturum açabilirsiniz.

Link to comment
Share on other sites

Herkes nlite kullanmayabiliyor, ben gibi. Ayrıca Administrator hesabının windows için gerekli olduğunu düşünüyorum, yukarıdaki işlem en basit ve hiçbir sorun çıkarmayacak bir işlem. Zaten yukarıdaki işlemden sonra Administrator sadece güvenli modda kullanılıyor. Windows neden Administrator hesabını normal modda gizleyip güvenli modda kullanıma açıyor dersiniz ?

Link to comment
Share on other sites

Katılımsız XP diyorsunuz nLite kullanmıyorum diyorsunuz :D

Administrator hesabının temel amacı,kullanıcıların hesaplarına şifre koyup unuttuklarında verilerini kurtabilmek..Dolayısıyla normal windows açıldığında administrator hesabına ihtiyaç yoktur.Yani bir nevi can kurtaran..

Bence sizin anlattıklarınız külfet..Tabii ki işe yarayabilir ama artık nLite kullanmayacak birşey yok yani..Defalarca kez anlatımlar yapıldı.Neyse makale için teşekkürler.İyi geceler.

Link to comment
Share on other sites

Katılımsız kur deyince neden aklına hemen Nlite geliyor ki. Katılımsız kur winnt.sif ile yapılır. Modifiye desen Nlite diyebilirsin ama katılımsız kurulumla Nlite birebir alakalı değildir. Ayrıca Nlite ın yapamadığı bir sürü şey var, ve yaptığı şeyleride herkes kendisi yapabilir. Neden kendim uğraşayım Nlite yapsın diyorsan o yaptığın sistemi başkasına dağıtmamalısın bence. Nlite kullanmak kolaya kaçmaktır. Hem yaptığın işin bir değeri olmaz hemde yaptığın sistem bir işe yaramaz, sende düzgün çalışsa bile başkasında mutlaka hata verir. Kendini Nlite a teslim etme. Vaktim oldukça çok yararlı makaleler paylaşacağım. Nlite ın yapamadıklarını. O zaman neden bu kadar ısrar ettiğimi anlarsın...

Link to comment
Share on other sites

Bugünlerde kimse sadece katılımsız yapmak için kullanmıyor nLite programını.Herkes kendi isteği doğrultusunda güncellemesini,programını ekliyor..nLite kullanmak kolaya kaçar demeniz İşletim Sistemi Modifiye eden arkadaşlara haksızlık olur.Bu kadar emek verilip yapılan çalışmaları bu şekilde karalamak doğru değil.Sonuçta kimsenin beklentisi yok öyle değil mi?Şimdiye kadar yayınlamadığım onlarca XP yaptım ve hiçbirinde problemle karşılaşmadım..Söylediklerinize katılmıyorum.

Sonuç olarak 2 farklı yoldan bilgilendirmiş olduk.Uzatmamıza gerek yok.Herkes işine gelen yönetimi kullanacaktır.

Link to comment
Share on other sites

Bak şimdi, alınganlık yapmana gerek yok, ben sadece işin mantığını anlatmaya çalışıyorum, nlite programının belirli bir sıralaması var, bu sıralamayı değiştiremezsiniz, değiştiremediğiniz içinde nlite programının yapamadığı ama kendinizin sonradan eklediği diğer işlemler çakıştığı için ister istemez büyük ihtimal ile hata verecektir kurulumdan sonra. Ayrıca güncelleştirme yada program eklemek için nlite programına hiç gerek yok, yukarıda yazdığım gibi, vaktim olduğunca çok yararlı makaleler yazacağım, o zaman nlite programının ne kadar gereksiz olduğunu anlayacaksın. Ama kodlarla işim olmaz diyorsan sen nlite kullan sana kimse birşey demiyor.

Birde kimseyi karaladığım yok, nlite kullanıp emek vermekten bahsetmek yanlış bence. Nlite ile birkaç güncelleştirme ekleyip, düzgün bir winnt.sif ve şöyle güzel bir tema ile 20 dakikada sistem yapabilirsin, ama işte o sistemi kendin kullan başkasına dağıtma.

Link to comment
Share on other sites

Bende nlitei pek sevmeyenler arasındayım.Ama kolaya kaçmak falan demekte yanlış.Özellikle bileşen silmeyi manuel yaptığınızı düşünün.Windows Tur gibi kimsenini kullanmadığı bir bileşen için 5400 küsür dosya arasından dosya aradığınızı bir düşünün...Zaten nlitei genelde bileşen silmek ve iso oluşturmak için kullanır üst düzey kullanıcılar genelde.Ayrıca bu verdiğin yöntem

cmdlines.txt ye "useraccounts.cmd"

useraccount.cmd içi;

net user Kullanıcı şifre /add

net localgroup Administrators Kullanıcı /add

net accounts /maxpwage:unlimited

regedit /S autologon.reg

exit

autologon.reg içi;

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]

"DefaultUserName"="Kullanıcı"

"DefaultPassword"="şifre"

"AutoAdminLogon"="1"

buradaki anlatımıma bir alternatif olmuş.Sağol

Link to comment
Share on other sites

Lite XP yapacaksanız Nlite kaçınılmaz. Normal durumlarda ise Nlite ile olabildiğince az işlem yapılmalı zaten neyse konu bu değil.

Bu yöntemler biraz uzun görünüyor. Daha kısa yol ise anlatmıştım, Nlite ile katılımsız yapanlar için. (Nlite'ın katılımsız bölümünü kullanmanın da bir zararı yok artık abartmayın winnt.sif'i elle mi yapalım yani, fark etmez..)

Bahsettiğiniz gibi Xp'nin kendi admin hesabı + guest hesabı vardır. OOBE'de kullanıcı oluştururuz, ilk admin de gizli olur. Bu anlattığınız yöntemler de OOBE de yarattığımız kullanıcı adını otomatik yapacak olan yöntem.. Daha kısa ve Nlite kullanarak yapılan yöntem ise şöyle, birçok kişi için daha kolay olacaktır;

Nlite'da guest ve admin hesabı olduğu gibi kalsın.

Yeni kullanıcı oluşturun ekle diyerek. Oluşturduğunuz bu kullanıcıyı seçip otomatik girişi buna verin. OOBE atla tıklanacak tabi. Oluşturduğunuz bu kullanıcı ile otomatik giriş yapılacak, ilk admin hesabı ise bahsedildiği gibi gizlenecektir. Şimdi tek sorunumuz bizim kendi oluşturduğumuz kullanıcıya hep otomatik girmesi olacaktır. Bunu da daha sonra ayar yapmaya gerek kalmaksızın, kurulum aşamasında çözmek için Nlite'da ''Bir kez çalıştır'' bölümüne şu komutu yazıyoruz; rundll32 netplwiz.dll,ClearAutoLogon

Ve bitti. B yöntemin daha kolay ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum, alternatif olsun.

İyi forumlar..

Link to comment
Share on other sites

Efe ve baris_seven'e katılıyorum.Bileşen Silmede v.s nLite fazlasıyla işe yarıyor.Kolaya Kaçmak Gibi Anlaşılmasın.Bir Bileşen Silmek için 5000'den fazla Dosyayı aramak kolay bir iş değil.Hangi Dosyanın adının ne olduğunu aklımızda tutamayız.nLite işimizi kolaylaştırıyor sadece.Bende nLite Yanlısı Değilim ama işlerimi bir nebze kolaylaştırdığı için nLite kullanırım.Anlatım İçin Teşekkürler.

Link to comment
Share on other sites

Hepimiz biliyoruz ki katılımsız/modifiye xp hazırlarken bir işlem birden çok şekilde yapılabilmekte hatta sınırı sizin hayal gücünüz gibi bir şey artık...

Burada paylaşılan da net user yöntemi ile kullanıcı eklemede alternatif bir yöntemlerden biridir.

Bu yüzden konunun nLite tartışmasına dönmesi çok anlamsız olmuş.

Dileyen isteği şekilde kullanıcısını ekleyebilir, bu konu bunun için var.

Link to comment
Share on other sites

Sevgili arkadaşlar; ben burada nlite kullanmıyorum derken özellikle nlite denen programın yaptığı işlemleri kendiniz daha sağlıklı ve bilinçli yapabilirsiniz, hem kod dağarcığınız hemde bilgi birikiminiz daha da artar, bu sayede kendinizi dahada geliştirebilirsiniz, sırf şunu demek istiyorum, kendinizi nlite programına saplamayın, Windows kurulumu öyle birşeyki tıpkı photoshop gibi, yapabilecekleriniz hayal gücünüz ile sınırlı. Ben bunların farkına varmanız taraftarıyım. Yakında size nlite programı kullanmadan çok basit şekilde CD den hiç kullanılmayan dosyaları silmeyi anlatacağım, o zaman ne demek istediğimin farkına daha kolay varacaksınız.. Nlite olayını burada kapatalım. Tartışma yerine sorularınız varsa onları cevaplayalım...

Link to comment
Share on other sites

Zaten Sırf Bir Programa Bağlı Kalmakta Yanlıştır.Ben Mesela Sırf nLite Kullanmam.Bazı Şeyleri Elle veya RVM Integrator ile yaparım.Neyse Bu arada Bişey Sorucam:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]

"DefaultUserName"="Ahmet"

"DefaultPassword"="şifre"

"AutoAdminLogon"="1"

Burdaki "AutoAdminLogon"="1" değerinin 0 olması gerekmezmi ?

Otomatik Admin Girişine İzin veren değer diye biliyorum ben?

Link to comment
Share on other sites

Nlite tartışmasına hiç gerek yok yıllardır kendini bazen kanıtlamış, bazen hatalara yol açmış bir programdır işte mazisi belli, gerektiğinde kullanıyoruz biliyoruz vesaire.. Ancak photoshop benzetmesine pek katılamayacağım. Benzetmeyi çarpıtmak gibi olmasın ama yapabileceklerimiz hiç de sınırsız değil. Windows'un istediklerini yapacağız yollar ve komutlar belli, izin verildiği kadar. Hepsi bir yana kaynak kodları kapalı :D

Link to comment
Share on other sites

Evet haklısın, eğer şifre kullanılmışsa orası "0" olmalı kullanılmamışsa "1" olmalı, şifre koyupta "1" yaparsanız direk giriş yapmaya çalışacak ve ekranda bir hata belirecektir, çünkü birşey yazmadığınız için girişe zorlayacaktır, şifrede boş olmadığı için hata verecektir. Eğer şifre kullanmayacaksanız orası "0" olmalı..

Link to comment
Share on other sites

tamamda sen ahmet yazmışsın.ben mesela arkadaşa kurduğumda bir isim kendi bilgisayara formatladığım zaman başka bir isimde kullanıcı adı oluşturacağım.siz oraya ahmet yazmışsınız.nasıl olacak bu?yani ben oobe de neyi hangi isimle kullanıcı adı oluşturarsam onu yönetici olsun onu kullanmak istiyorum.nası olacak acaba?cevabınızı bekliyorum..

Link to comment
Share on other sites

nlite ile nasıl yapılacak anlayamadım.anlatırmısın acaba.ahmet isimli kullanıcı ile mi açılacak formattan sonra yoksa benim yazdığım kullanıcı adı ilemi açılacak.ahmet ne demek oluyor onu anlayamadım?

Link to comment
Share on other sites

1. sayfanın tam ortasında var, nasıl göremezsiniz. Hiç öyle bir zorunluluğumuz olmamasına rağmen bişeyler paylaşıyoruz ama hala göremedim demen abes.. Birkaç kelimeden sonra göremeyince hemen geçiyorsunuz sanırım. İşte böyle bişey yazmıştım aynen uyguayın;

Lite XP yapacaksanız Nlite kaçınılmaz. Normal durumlarda ise Nlite ile olabildiğince az işlem yapılmalı zaten neyse konu bu değil.

Bu yöntemler biraz uzun görünüyor. Daha kısa yol ise anlatmıştım, Nlite ile katılımsız yapanlar için. (Nlite'ın katılımsız bölümünü kullanmanın da bir zararı yok artık abartmayın winnt.sif'i elle mi yapalım yani, fark etmez..)

Bahsettiğiniz gibi Xp'nin kendi admin hesabı + guest hesabı vardır. OOBE'de kullanıcı oluştururuz, ilk admin de gizli olur. Bu anlattığınız yöntemler de OOBE de yarattığımız kullanıcı adını otomatik yapacak olan yöntem.. Daha kısa ve Nlite kullanarak yapılan yöntem ise şöyle, birçok kişi için daha kolay olacaktır;

Nlite'da guest ve admin hesabı olduğu gibi kalsın.

Yeni kullanıcı oluşturun ekle diyerek. Oluşturduğunuz bu kullanıcıyı seçip otomatik girişi buna verin. OOBE atla tıklanacak tabi. Oluşturduğunuz bu kullanıcı ile otomatik giriş yapılacak, ilk admin hesabı ise bahsedildiği gibi gizlenecektir. Şimdi tek sorunumuz bizim kendi oluşturduğumuz kullanıcıya hep otomatik girmesi olacaktır. Bunu da daha sonra ayar yapmaya gerek kalmaksızın, kurulum aşamasında çözmek için Nlite'da ''Bir kez çalıştır'' bölümüne şu komutu yazıyoruz; rundll32 netplwiz.dll,ClearAutoLogon

Ve bitti. B yöntemin daha kolay ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum, alternatif olsun.

İyi forumlar..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...