Jump to content

canavar123

Üye
  • Posts

    813
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by canavar123

  1. naturel, 13.04.2024 - 22:05 yazdı:

    Bilmediğimden soruyorum. Bu evo serilerinin diğer ssdlerden farkı nedir teknik olarak.

    Kendimde daha önceden evo 870 kullandım çok randımanlı çalışıyordu. Başka ssd lerde aynı performansı alamadım.

    Anladığım kadarıyla hızlı çalışmasının başka bir mantığı var.

    Yani sadece okuma yazma hızları ile alakalı değil.

    Sonuç alarak hız konusunda ssd alırken teknik olarak hangi detaya dikkat etmeliyiz?

    Hocam Samsung'un kontrolcülerini ve Samsung'un NAND'larını kullanıyor. NAND'lar sayesinde uzun ömürlü, kontrolcü sayesinde ise hızlı ve çöp toplama mekanizmalarının vs. düzgün çalışması yüzünden ve üstüne DRAM içermesi sebebiyle hızını kaybetmiyor. SSD alırken kontrolcü, NAND markası ve kalitesi, DRAM bulunup bulunmaması durumlarına kontrol edilmeli.

    Konu sahibine öneri vermek isterdim ama günümüzde sorunsuz SATA SSD sayısı çok az. Intenso High serisinde Phison S11 kontrolcü kullanan modeller var, onlar F/P olabilir. Onun da SM2258XT kullanan modelleri olduğundan dikkat etmek lazım, onun dışında zaten model yok...

    • Like 2
  2. Hocam AM4 şu kadar yılda DDR4 bu kadar yılda toparladı diyorsunuz da toparlayıp nereye ulaştı? Kusurlu bir platform ortaya çıkmadı ki toparlamış olsun. Ryzen 3 1200 gibi işlemciler ve RX470 gibi ekran kartları alanlar sistemlerinden hala memnun. DDR4 aldılar diye sistemleri çöp olmadı. Ama gidip 2xR9 270 ve yanına FX 8000 gibi işlemcilerke DDR3 alsalardı şu an verimli bir platform yerine soba ve eski nesil RAM'ler almış olacaklardı.

    DDR5 RAM'ler AMD lerde biraz sorunlu evet haklısınız ama sorun düzelip BIOS'lar gelmeye başladı bile. Ona bakılırsa Intel işlemciler de Unreal Engine oyunlarında mavi ekran verdiriyordu. O sorun da düzelmiş durumda. Gidip eskimiş AM4 ve DDR4'e bu parayı vermeyin. 5800X3D işlemciler hali hazırda AM4 sistemi olup anakartını vs. değiştirmek istemeyenler için üretildi. Zaten de aşırı pahalı modeller. Onun yerine işlemci+RAM+anakart alınabiliyor.

    Ryzen 7000 veya 8000 serisi bir işlemciye yönelik AM5 soket bir yatırım yapın ve gecikme işini boşverin. Gecikmeler artsa da yeni teknoloji zamanla BIOS ile vs. gelişip kararlılığını elde edecek.

  3. relati7ity, 5 saat önce yazdı:

    Şuan bu konu içeriğindeki sistemim, değeri sonradan anlaşılacak nadide çalışmalarımdan biri.

    Bundan sonra her bilgisayara kuracağım Windows 10 budur hocam. Ben yaptığınız işin kalitesini gerçekten anladım. Windows 11 de kullanılır hale geldiğinde siz verimli bir hale sokarsınız ve bilgisayara yüklemeye başlarız.

    515361897_EkranGrnts_20240424_001840.png.76b68d6fa0a096c1cd4575d410b691b1.png

    • Like 1
  4. forjest, 56 dakika önce yazdı:

    Estağfurullah. EndeavourOS güzel bir seçim olmuş. Yardımcı kaynakları forumları vs. oldukça zengin bir dağıtım. Kurulu olan windows yanınada kurulabilmektedir. Dual-boot ile sistem seçimleri yapılıyor bu arada. Bende windows yanına kurulu olan 4 farklı işletim sistemleri mevcut. Uzun zamandırda  bu şekilde kullanıyorum. Size de tavsiye ederim.

    Hocam laptop olduğu için diski BTRFS olarak şifreledim, GRUB donanımsal şifre çözmeyi desteklemediğinden boot ederken ciddi bir ısınma ve pil tüketimine sebep oluyor, bu yüzden Systemd-boot kullanıyorum. BTRFS ile CoW desteği ve snapshot desteği sayesinde en ufak sorunda eski haline çevirebilmek çok güzel. Ben ana sistemi Linux yaptığımdan Linux'u kurup Windows'u onun yanına ufak bir yere kurdum. :) Son zamanlarda Linux'a o kadar bağlandım ki 1TB SSD'yi de BTRFS veya Ext4 yapıp NTFS'den kurtulmak bile istiyorum. NTFS güç kesintilerinde sorun çıkartıyor ve onarımı için Windows'u 1 kez boot etmek gerekiyor.

    • Thanks 1
  5. relati7ity, 5 saat önce yazdı:

    Yanlış anlaşılacak bir şey yok.

    Bunları duymak güzel. // Yaptığım şeyler zamanla herkes tarafından farkedilsin istiyorum.

    Bu konuda, konularıma yapılan yorumlarla, indirmeler eş değil diye bazen, paylaşımdan soğuyorum.

    Sanal bellek konusuna gelirsek, size bıraktığımda yapacağınız şeyi, şuan ki sistemlerimde de yapıp, değişikliğe uğratabilirsiniz.

    Çoğu kişi o kısımlşarı nasıl değiştireceğini bilmiyor diye, ben hazır halde getiriyorum. Ayarı 16-8192 olarak girdim.

    Sizler bunu düşürdüğünüzde, yine 16 ile başlatın devamını değiştirin. Reminize göre değiştirin.

    Teşekkürler, saygılarımla...

    Paylaşımlarınız gerçekten faydalı. Elimdeki ISO'yu bu hafta yeni yayınladığınızla güncelleyeceğim. Elinize sağlık. Her ne kadar ana sistemim olarak Arch Linux kullansam da yanında 75 GB bir alana sizin eski sisteminiz kurulu. 2 bilgisayara daha da kurdum ve şu an onlar da bunu kullanıyor. 👍

    • Like 1
  6. Hocam yanlış anlaşılma olmasın, sizde nedense hafif bir Kokteyl havası alıyorum. Kendisi de bir şeyleri araştırıp, yeni kayıt defteri girdileri keşfedip, kendi ufak araçlarını geliştirip sistemlerine inanılmaz bir stabilizasyon katmıştı. Sizde de yaptığınız araştırmalar, kullandığınız araçlar ve yayınladığınız uygulamalar dolayısıyla Kokteyl havasını gördüm. Umarım paylaşımlarınızı Kokteyl gibi amacından saptırmadan uzun süreler yayınlamaya devam edersiniz.

    Şahsen 2 yıldır Kinghaze sistemleri kullanan birisi olarak ilk ISO'nuz ondan bile kararlıydı. Bu ikinci ISO'da fotoğrafta sanki sanal bellek kapalı gibi görünüyor. Eğer kapattıysanız onu mümkünse bir sonraki sistemlerde otomatik yapsanız bizim için daha sağlıklı olabilir, 4GB RAM'li makinelere de bu sistemi kurmak istiyorum, RAM yüzünden sistem bir noktada kilitlensin istemiyorum.

    • Like 1
  7. Çok temiz bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık. Hem sistemi bu kadar temiz hazırlayıp hem de bu kadar az kayıt defteri müdahalesi yapmanız ayrı bir güven verdi bana. Windows 11 kullanan bir bilgisayara kurdum, fanlar programları kurarken bile çoğunlukla hiç dönmedi. Sistem uzun süre arşivimde kalacak. Böyle çalışmalarınız devam ederse güncelleyerek saklamaya devam edeceğim bir sistem.

    • Like 1
  8. muski, 20.04.2023 - 00:36 yazdı:

    Sayın forjest hocam başta paylaşım için teşekkür ediyorum. İndirdim, kurdum, denedim, ısınamadım, kaldırdım. Kurmayı düşünen arkadaşlar varsa kurulum esnasında dili ingilizce seçerlerse benim gibi uzun süre uğraşmazlar. Laptopa kurulum yaptım. Kurulumda kendisi hem windows hemde linux bölümlerini gördü grubu doğru bir şekilde  oluşturdu.Bütün donanımı, kablosuz wifi dahil tanıdı ve kurdu.İçinde Play store var fakat hem içinde kurulu halde hem de play storede chrome yok. Alternatif browserlar iş görüyormü? kısmen.İnternette gezecekseniz evet,fakat download yapmıyorlar.Browserden internet üzerinden film seyretmeyi denemedim. İkincisi,diğer partitionları gösteremedim. İçinde hazır file manager yok.Play storeden fx file manager kurdum. O da diğer partitionları görmedi. Dolayısıyla dışarıdan apk kuramadım.İnternetten indiremedim. Doğru düzgün browser yok.Olanıda download özelliğ için para istedi.Fakat içinde iptv programları  ve diğer platform( Netflix,Exxen,puhu,bluetv,tivimate,iptvplus vb) programları mevcut.O yüzden windows üzerinde Nox Playere devam.   

    Hocam Android TV Play Store'unda sadece Android TV uygulamaları olur. Aptoide TV ve Aptoide uygulamalarından diğer uygulamaları da elde edebilirsiniz. Android TV imajının tek artısı kumanda desteği. Eğer USB alıcılı bir Air kumanda vs. bağlarsanız çok iyi bir deneyim yaşayacaksınız.

    Tarayıcı olarak Puffer TV Browser kullanabilirsiniz. Dosya aktarımı içinse Send&Receive uygulamalarını hem telefona hem cihaza kurup aktarım yapabilirsiniz.

    • Like 3
  9. Windows 10 LTSC 2019 - Nisan 2023 (17763.4252) - Güncel

    Kişisel kullanımıma uygun hazırladığım, her makineye kurulabilecek durumda imajdır.

    Ekran Görüntüleri: https://yadi.sk/d/gE4ijotolJ0VMQ

    Değişiklikler:
    - Net Framework 3.5 aktif. Net Framework 4.8 güncelleştirmesi yapıldı.
    - Eski bileşenler aktif edildi.
    - Windows Defender devre dışı bırakıldı. (Tekrar açılabilecek şekilde.)
    - Windows Search kapatıldı. (Hizmetlerden ve özellik ekle kaldırdan açılabilir.)
    - Sistemi yoran Prefetch ve Telemetry hizmeti (sadece hizmeti) kapatıldı.
    - Recovery (WinRE.wim) silindi.
    - Bu değişiklikler SSD'leri yormamak için yapılmış olup kalan performans ve lisans ayarları için masaüstüne "Araçlar" klasörü eklendi.

    Güncelleştirmeler NTLite ile entegre edildiğinden ve SysPrep'e girilmediğinden sistem güncelleme alacaktır. Güncelleştirme istemeyenler sistemi internete bağlamadan kurulum yapıp Windows Update'i Araçlar klasöründen WPD ile kapatabilir. Sistemlerimi sorun yaşanmaması için olabildiğince MSDN ISO'ya yakın yapmaya çalışıyorum. Kendi kurduğum makinelerde performans için masaüstündeki dosyalar hariç herhangi bir yazılım kullanmıyorum. 

    İndirme Linki: https://yadi.sk/d/pUh3ETA2EWRmOw

    • Like 4
    • Thanks 2
  10. Disk yazma koruma moduna geçmiş olabilir. Veri yazıp silemiyorsanız o disk ömrünü doldurmuştur. Kontrolcü yedek sektörler bittiği için veri kaybı yaşanmasını engellemek adına diski yazma korumasına alıp verileri (elektronları) diske hapseder. Çözümü yeni bir disk almanız.

  11. Diğer SSD'leri bu kadar gömmeseydiniz ya. :D

    image.png.62af8fa2e74f581ea8a9e4ebde41a64a.png

    Kingston A400 240GB diskini 3 yıldır Windows/Linux kurulu ana diskim olarak kullanıyorum. Birkaç defa Secure Erase gerçekleştirdim ve henüz durumu gayet iyi.

    Ben de belli başlı kaliteli markalardan başka SSD alınmamasını tavsiye ediyorum. Bu markalar:
    Samsung (QVO ve düz 980 gibi modeller hariç)
    Crucial - Micron (BX500 hariç)
    Kingston (UV300 hariç)
    Transcend - Tayvan üretimi kaliteli marka
    Toshiba - Kioxia (TR200 ve eski serileri hariç)
    Sandisk (SSD Plus modelleri hariç)
    PNY - NAND'larını iyi markalar ürettiği sürece ürünleri iyi oluyor.

    Belki sonuncu biraz zorlama oldu ama bu markaları tercih ederseniz SSD'leriniz gayet uzun süreler dayanır. Ama her markanın bazı sıkıntılı modelleri oluyor. Örneğin QLC SSD'ler ömür konusunda özellikle Windows vs kurarsanız çok vasat sonuç verirler. Ya da Crucial diskler güzel olmasına rağmen BX500 o kadar ısınıyor ki üzerine CPU soğutucusu takanları bile bulabilirsiniz. (https://www.youtube.com/watch?v=KvcQyKZIloc)

    Konudaki SSD'nin sorunu SSD'deki sektörlerin ölmesi ve yedek sektörlerin onların yerine atanmasından kaynaklı. Yedek sektörler bittiğinde SSD'de mezara gidiyor doğal olarak. Kendini yazma koruması moduna alıp verilerin daha da bozulmasını engelliyor. Çoğu marka bu yedek sektörlerin izlenmesine olanak veriyor. Örneğin benim Kingston diskim 20TBW'ye rağmen sadece 9 blok bozularak değiştirilmiş. O sayı da diski aldığım hafta arttı. Binlerce/milyonlarca yedek blok var ama malesef kalitesiz olunca o da tükeniyor.

  12. d1zgccl.png

    olmpvpf.jpg

    Bugün Ayarlar menüsünde bu iki hata ile karşılaştım.

    1. Modern arayüzden Bluetooth cihazlara bağlanılamıyor. Bluetooth cihaz eklemek için "Aygıtlar ve Yazıcılar" menüsü kullanılabiliyor.
    2. Modern ağ paylaşım merkezi açıldığında resimdeki hatayı vererek kapanıyor.

    Kurduktan sonra 1-2 ufak ayar yaptım ama onların yaptığını sanmıyorum. LTSC 2019'dan geçtim, oradaki kararlılık yok ama 22H2 için harika bir sistem olmuş hocam. Kullanımıma engel olan bir hata almadığım sürece kullanmayı düşünüyorum. Malum online eğitime geçildiğinden artık LTSC de online eğitimde saçmalıyor.

  13. ibooakgun, 1 saat önce yazdı:

    Yaptığınız paylaşımlar gerçekten çok kaliteli hatasız ve stabil çoğu diğer sistemlere göre. 2 gündür kurdum denedim şu an için gayet akıcı çalışıyor. Aslında sorun değil ama gözden kaçan 2 şey fark ettim:

    1- Arkadaşın belirttiği gibi bilgisayarıma sağ tıklayınca normal her zaman sağ tık bizi karşılamıyor aygıt yönetici görünmüyor mesele ama bunu şöyle çözebilir arkadaşlar: Bilgisayar (sağ tık)-> Özellikler -> Sağ üstte aygıt yöneticisi var ordan bakabilirler.

    2- Görev çubuğunda sağ altta görünen simgeler hepsi açık şekilde duruyor bunu da şöyle çözdüm:

    Görev çubuğu (sağ tık) -> Görev çubuğu ayarları -> Bildirim çubuğunda hangi simgelerin görüneceğini seçin -> Her zaman tüm bildirimi gösteri kapatın düzelir.
     

    Hocam 1. dediğinize alternatif olarak başlat tuşuna sağ tıklayıp hepsine erişebilirsiniz. Ben oraya alıştığım için fark etmedim. 2. meselede de kullanmadığınız simgeleri kapatıp o şekilde kullanırsanız bilgisayarı daha rahat kullanabilirsiniz. Biraz deneyin derim. O yüzden o ayar öyle gelmekte.

    • Like 1
  14. Burak47, 10 dakika önce yazdı:

    Üstadım sisteminizi kurdum ve beğendim, gayet hızlı ancak mağaza çalışmadığı için whatsapp'ı kuramadım bir yolu varmı acaba...

    WhatsApp 2.2306.9.0 for Desktop x64 bu masa üstü uygulamasını indirdim ancak hata veriyor çalışmıyor.

    Ben de eskiden kullandığım Whatsapp Portable ile hata aldım. Gizlilik istiyorsanız Whatsapp kullanmayın demek gibi olmuş. :D

    resim.png.e6fb8813b6da64642df77ec0fc63ef92.png

  15. MrRush, 16 saat önce yazdı:

    1, 2gb tın aramızda lafı olmaz. 😆

    Eksik alan da performans sağlamaz.

    Tekerleme gibi oldu.🤣

    Servisler ve çalışan bileşenler önemli bana göre.

    Haklısınız aslında da alışmışım Windows diskinde 30GB boş alan olmasına. 😄 Yazıcıyı kurunca orada 29GB görmeye alışamadım. 😅

    amd_turkey, 16 saat önce yazdı:

    Mr Rush abimiz mükemmele yakın iş yapmış. 

    Winsx temizliği yapmamasının sebebi de bilmediği için değil detaylı temizlik sonunda, yeni güncelleme alma veya var olan güncellemelerin kaldırılma sorunu olma ihtimali. 

    Kazandığınız 1-2 gb boş alan size güncelleme sorunu olarak dönebilir ileride..

    Aslında asıl takıntım SxS klasöründeki dosya sayısı. O artınca dosya arama hızım yavaşlıyor. Güncelleme yaparsam da ".cab" paketleri indirip PE kullanarak Dism ile yaparım. Celeronda diğer türlü güncellemeyi kuracak teknoloji pek mevcut değil. 😅

    Yoksa hocamızın bildiğinden şüphem yok. 👍🏻 Güncellemeleri engellediğini hiç görmedim ama zaten güncellemeler kendi kendine de bozulduğu için bir şeye başlamaya gerek duymuyorum. Kapatacaksın tertemiz olacak. 😄

  16. SysPrep kullanılmadığını belli eden güzel bir çalışma olmuş hocam. 2022'de kurarken sorun yaşar mıyım diye tereddüt ettim ama sizin LTSB sisteminizi de 1.5 yıl kadar kullandığım için güvenip yükledim. İlk kuruluma göre bir tık fazla alan kapladığı için (2GB kadar fazla alan) WinSXS biraz dolu hissettiriyor ama LTSB'den geçtiğim için büyük ihtimalle. Birkaç gün daha kullandıktan sonra Acronis yedeği alıp bu laptop bozulana kadar kullanırım bunu ben. :D

    1.jpg.34cd533536b158b624d8cd0d3ac88d1f.jpg

    2.jpg.7d7a7768ea3a89f89cc1876fb29c8a72.jpg

    SXS Temizliği Sonrası Edit: Windows klasörü 2GB küçüldü. Doğru tahmin etmişim. @MrRush hocam ileriki sistemlerinizde Dism ile bu temizliği yaparsanız sistemleriniz daha hafif ve daha az boyut kaplar hale gelecektir. 👍

    • Like 1
×
×
  • Create New...