Jump to content

Dvd-rw Bilgisayarda Görünmüyor, Dvdleri Okumuyor.


abdulhey_
 Share

Recommended Posts

Bazı 10 yıl öncesine kadar  belgeler lazım oldu. Baktımki DVD lere almışım son 10 yıldan bu yana yedekleri.  Bir yerden sonra boşa çıkan 1Tb lık HDD aldım. Çoktandır DVD-RW yi kullanmıyordum. 

ilk önce windows 11 enterprise 22000.348 derlemesi olan kısımda Dvd leri DVD_RW ye taktım. mekanik olarak ses geliyor  çalışıyor gibi ama hiç bir açma işlemi yapmıyordu. Çeşitli dvd leri denedim açılmadı yine. ilk önce bilgisayarımda DVD-RW  simgesi vardı. sonra baktım o da kayboldu.

Sonra aynı SSD üzerindeki windows 10 edication kısmına geçtim denemek için oradada çalışma sesi geldi ama DVD-RW  simgesi zaten yine yoktu.

DvD _RW Asus un orjinal kasası üzerindeki  orjinal DvD_RW si . Bu zamana kadar hiç okumadığı yazmadığı olmamıştı. Hatta sonradan alıp taktığım DVD-RW lerden daha iyi çalışıyordu.

orjinal kasa bu: https://www.asus.com/TR/supportonly/CM6870/HelpDesk/

https://www.hepsiburada.com/asus-cm6870-tr001m-core-i7-3770-3-4ghz-8gb-1tb-windows-7-masaustu-bilgisayar-pm-bd300503

EK: CD, DVD takınca çalışma sesi geliyor fakat DVD-RW ne biosta ne disk yönetiminde nede aygıt yöneticisinde hiç bir yerde görünmüyor ve  hiç bir şey okumuyor.

Edited by abdulhey_
Link to comment
Share on other sites

Merhabalar,

Cihaza elektrik gidiyor ama biosta gözükmüyorsa muhtemelen sorun data kablosundadır. Kabloyu kontrol edebilir misiniz? Ya kablo tam yerine oturmamıştır veya kablodan kaynaklı bir sorun vardır. Başka bir data kablo ile deneyiniz.

Link to comment
Share on other sites

alias007, 27.11.2021 - 17:53 yazdı:

Merhabalar,

Cihaza elektrik gidiyor ama biosta gözükmüyorsa muhtemelen sorun data kablosundadır. Kabloyu kontrol edebilir misiniz? Ya kablo tam yerine oturmamıştır veya kablodan kaynaklı bir sorun vardır. Başka bir data kablo ile deneyiniz.

Teşekkür ederim. Gece yarısına doğru donanımsal olarak bakıcam bakalım. 

 

@alias007 Tam bilgi en iyi bilgidir. Çok teşekkür ederim. giriş kablolarını söküp kontrol ettim bir anormallik göremedim yeniden takıp denedim çalıştı. Kapağını açıp içini kontrol edip vida gevşemesi varmı göz kirlenmişmi bakacaktım ama gayet iyi okuyor gerek görmedim. 💯🙏👏

 

Arkadaşlar bir sorunum daha çıktı sanırım. internette araştırdım net bir çözümde bulamadım. belki çok basit olabilir çözümü belkide değildir. Neyse  DVD_RW markası tam olarak:  asus dvd ram GH95N. CD-R leri boş görüyor. Aslında epey süre önce yazdırmışım süre ile bir şey değiştimi bilmiyorum. İlk baştan silinmiş olabilir diye düşündüm ama sonradan dikkatimi çekti hiç birini okumuyor. Yardımcı olabilirmisiniz lütfen?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

barto_club, 7 saat önce yazdı:

kayıt defterinde "UpperFilters" ve "LowerFilters" değerleri varsa sil. eğer ki mekanik bir sorun yoksa çözüm olarak hep bu uygulanır. ve hep başarılı olur

What to Know

  • Please register to see this content.
     and go to HKEY_LOCAL_MACHINE > System > CurrentControlSet > Control > Class.
  • Determine the Class GUID for the hardware device that you're seeing the error code for, then select the corresponding registry subkey.
  • Locate the UpperFilters and LowerFilters values, right-click them, and then select Delete and Yes to confirm.

olay tam olarak bu yolsa bu yolda upperfilters ve lowerfilters diye bir şey yok hepsi sayısal değer. Sistemim bu arada Windows 11 enterprise. ..?

EK: Ayrıca aynı ssd üzerindeki Windows 10 edication kısmında da aynı sorun var ve registry durumuda yine aynı..?

--Aynı marka CD_R ye  nero express ile deneme amaçlı dosya yazdırdım yazdı ve sonra okudu.

Edited by abdulhey_
Link to comment
Share on other sites

Hocam bende de dvdrw var yazma işlemi yapıyor ama okumuyor.. Genelde bu tip sorunlar dvdrw nin içindeki lazeri toz yemiştir veya arızalıdir.. Önceleri bunun sıkıntısı çok çektim. Yeni bir dvdrw almak daha mantıklı ben öyle yaptım.. Hatta taşınabilir dvdrw var bende onları bu şekilde işimi kolaylaştıriyor.. 

İşim bitince poşete koyup kaldırıyorum.. Lazeri toz yedimi zamanla bozuluyor... Ulu orta yerde bırakırsanız zamanla tozlaniyor Sıfır bir tane dvdrw al hiç kullanmasanda yine bozuluyor.... Dikkat etmek lazım

Bunu 4 sene önce gittigidiyordu 50 tlye almıştım..

 

Please register to see this content.

Edited by bozart
Link to comment
Share on other sites

@bozart Kardeşim Evet güzel taktik. 

Fakat ben donanımsal sorun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü aynı marka boş cd-r ye deneme amaçlı bir dosya yazdırdım gayet güzel yazdı ve okudu.   Bu yazılı cd ler epey eski. Her format atışta yedekleri bunlara yazdırırdım. Aslında yedeklerin çoğunu DVD lere yazdırmışım. Bunlar azınlıktaki resim anı CD leri daha doğrusu. Aslında hepsini ayıklayıp depo HDD im var. Ona aktarmayı düşünüyorum. Onda her halde daha güvende, sağlam durumda olurlar.

Ayrıca bende senin gibi eşyalarımı temiz kullanırım CD ler 8 yıllık falan olsada hep CD ambalajında kapalı ortamda durmuştur.

Edited by abdulhey_
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bir arkadaşım var sürekli dvd kullanır ara ara benden işletim sistemi vs. ister elimde bulunmadığından dvd-rw, bana harici usbdisk'ten takılan olandan aldı yazdırma işlemlerini yapıp veriyorum bazen. Zamanla dvd-rw aygıtları kullanılmadığından olsa gerek yıpranma ve saat ömürlerinin dolmasından kaynaklı olarak sorunlar çıkarabilmekteler. Günümüzde de artık çok yaygın kullanımlara da sahip değiller diye düşünüyorum. Mekanik eski tip harddisklere yedekleme yapmak daha mantıklı gibi.

Link to comment
Share on other sites

Ustad bende binlerce dvd ve. CD kopyalamanin haddi hesabı yok... 

Bilhassa Ps2. Ps1 ve mp3 cdleri çektigim çok olmuştu.. Halen dvdrw sağlamdı.. Ben iş yerine sadece bir defa mahsus Windows 7 kurmak için sıfır dvdrw almıştım ve o günden beri hiç kullanmadık geçen yine lazım oldu sıfır aldığımız dvdrw çalışmaz oldu.. 

Böyle durumlar da genelde ortam da sigara dumanı ve toz duman olduğu için büyük ihtimalle toz yemiştir.. Bu yüzden ışığı yanıyor ve takılı kalıp çalışmaz oluyor. 

Link to comment
Share on other sites

Sony almıştım arkadaştan doğru dürüst çalışmadı , LG süpermulti aldım o da öyle demin işe yararlarmı diye bakım yaptım Sony zaten eski tip kablo girişi var onu görünce lensi temizledim ama hiç denemedim LG yi lensi temizleyip denedim hiçbir şey çalıştıramadım.

Dediğim gibi en sağlam ve orjinal Asusun kasa üzerinde gelen. Onuda temizledim. Baya CD leri gördü bu sefer fakat açma işlemi tamamlanmıyor. Benim için önemli olan tatil fotoğrafları var 2008 ve 2010 yılına ait bahsettiğim o. Onu bir türlü kurtaramadım. Fakat temizlemeden sonra daha önce boş gördüğü CD leri açmaya başladı. 

Mesele CD de sanırım. Yalnız tek ümidim kaldı her yeni formatta gerekli yedekleri aldığımdan önemli şeyleri bir kaç kez yedeklediğim olurdu. Bu yedek DVD lerinde muhtemelen o açılmayan tatil fotoğrafları nın kopyaları vardır diye düşünüyorum. Teşekkür ederim. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...
müjat, 21 saat önce yazdı:

DVDRepair_1288_Setup bunu indir benim sorunumun aynısını yaşıyorsun sorununu çözecektir

 

İlginiz için teşekkür ederim.  Fakat okuma sorunu zaten kalmamıştı. Okunmayan CD ler eski olanlar dolayısıyla bozulmuş olanlar. Onun için okunmuyor. Hatta yarım açılıyor resim dosyaları öyle kalıyor. 

Muhtemelen 2009 yılı olarak tespit ettim. Bazı lazım olan fotoğraflar vardı. En eski olanlar zaten 2008 yılına ait CD ler. Yani en eski CD ler bunlar. Buradanda anlaşılacağı gibi eski olduğu için bozulmuş olduklarından açılmıyorlar. Neyse tekrar teşekkür ederim.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...