Jump to content

Ubuntu 10.04.1 Türkçe


kaosem

Recommended Posts

20091029042252_ubuntu_logo.jpg

Ubuntu 9.10 Karmic Koala.

Çikolota renkli Linux'un asıl adımından önceki son hamlesi 9.10 Karmic Koala hazır; indirin!

Geniş Linux ailesinden belki de en çok göze çarpan ve başarılı olarak tanımlanan Ubuntu 9.10 Karmic Koala sürümünü aşağıdaki linklerimizden indirebilirsiniz.

Ubuntu önümüzdeki sene çıkaracağı iddialı 10.04 sürümünden önce, Ubuntu 9 için 9.04 sürümünden sonraki son kararlı sürümünü piyasaya sundu.

Aslında 10.04 sürümünde görmeyi beklediğimiz bazı yenilikler 9.10 Karmic Koala'ya taşındı.

9.10'da neler yeni?

Öncelikle göze çarpan Ubuntu One oldu. Ubuntu One internet araçlarında bulabileceğiniz ve tüm Ubuntu kullananlarla dosya paylaşımı yapabileceğiniz bir araç. Yapmanız gereken tek şey, ortak bir klasör açmak ve paylaşmak istediğiniz dosyayı kopyalamak.

Upstart uygulamasıyla boot zamanı ve masaüstüne giriş hızlandırılmış. Artık uzun beklemeler yok.

ext4 varsayılan dosya sistemi haline, Grub 2 de varsayılan yükleyici haline getirilmiş.

Diğer yenilikler ve indirme bağlantısı burada...

Gnome arabirim değişiklikleri: Gnome 2.28 ile gelen aslında kaput altı değişiklikler, sistemin oldukça hızlandıracağa benziyor. Sistem -> Tercihler menüsüne eklenen Gnome Control Panel, Windows Denetim Masası gibi Gnome'un özelliklerini açıp kapatabilmenizi ve düzenleyebilmenizi sağlayacak. Karmic Koala ile çok büyük değişiklikler gelmese de, sistem açılış hızının düzenlemelerle daha hızlandırıldığını söyleyebiliriz.

Chat'çilere bir iyi bir kötü haber: İyi haber; video chat imkanı vermeyen Pidgin yerine Empathy geliyor. Kötü haber ise, Empathy ise Pidgin kadar kullanışlı değil. Ama en azından Gnome'un programcılarından çıktığı için belki uyumluluk söz konusu olduğunda Empathy'nin daha başarılı olabileceğini söyleyebiliriz. Ama tabi apt-get ile Pidgin'i de sisteminize kurabilirsiniz.

Firefox 3.5: En sonunda Firefox 3.0x'ten kurtulan Ubuntu nihayet bir üst sürüme atlıyor. Ama Firefox'un daha üst sürümleri kapıdayken, biraz da zamanlama talihsizliği...

Download: Ubuntu 9.10 (x86) 32-bit

Download: Ubuntu 9.10 (x64) 64-bit

Bir teşekkür yeter....

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Linux'un hiçbir zaman Windows tekelcilerinin elinden çıkan oyunları çalıştırma diye bir iddiası olmaz.Onun içn oradaki İddialı sürüm lafına takılmayınız.O iddialı sürüm yine bizler gibi Linuz kullanıcıları için istenen ve beklenen özellikler olacağı muhtemel.Ama oyun istiyorsanız boşuna kurup da wine ile falan işkence çekmeyiniz.Gerek yok..

Link to comment
Share on other sites

Pazartesi okulda atölye dersinde indirdim ve dün gece kurdum. Dün Ubuntudan çıkamadığım için geç yattım. Sabah erken kalkıp pc başına geçtim. Saat 23 oluyor ven hala Ubuntudayım. Arada 2 saat kadar pc kapattım. Ubuntu çıkılmaz hal aldı. Yeni teması yeni özellikleri o kadar güzel olmuş ki onlarla uğraşmaktan yarınki C# sınavıma bile çalışamadım. Hala eski düzenimi kurmakla uğraşıyorum. Ubuntu 9.04 den 9.10 a geçtiğim için birçok ayarımı yeniden yapıyorum. Bu yeni hali windowsu tamamen unutturdu bana. Visual Studioda proje yapmam gerekirken ben Ubuntuyu kapatıp da windowsu açmak istemiyorum. Ubuntuda gambas olmasa programlama nerde yapacaktım acaba :p Linuxun faydalarından biri de hiçbirzaman boşta kaldım ihtiyacım olan program yok dedirtmemesi. Birçok programlama araçlarından bana en uygun olan Gambas ı seçip hem Ubuntuya hem de derslere devammmmm :) Yeni heyecan denemek isteyen herkese tavsiyemdir. Kesinlikle windowsdan uzaklaştıracak sizi.

Link to comment
Share on other sites

Çok duydum ama deneme şansım olmadı. Yarın bulabilirsem denerim. Linux türevleri denemekten çok hoşlanırım. Değişik heyecanlar veriyor.

ama farklı çeşitleri var masaüstü olarak. kde, xfce, gnome

xfce ve gnomeyi kullan.

Please register to see this content.

kurulumda listeden tr yi seç.orda gözükmüyosa.listeyi kaydır.aşağıda var tr.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...

gercek bilgisayar ve internet keyfinin linux ile alınacağını , en iyi linux dağıtımının da ubuntu olduğunu düşünüyorum . ama görsellik açısından 9.04 bence şu ana kadar çıkan en iyi ubuntu . 9.10un boot ekranını fiyasko olarak görüyorum .

Link to comment
Share on other sites

ara ara kısaca her sürümde ubuntuyu kuruyorum ubuntunun cd gönderme projesine üye olduktan sonra son 3 sürümdür istekte bulunuyorum ve cd yi yolluyorlar bu seferde istekte bulundum ve cd im geldi bendeki sorun linuxün nmetlerinden olan compiz çalıştıramaam zira ekran kartımın sadece 2d sürücüsü var :) ve her kurulumda ufak tefek problemler oluyordu bu sürümde ise conf.xorg du yanılmıyorsam onu kaldırmışlar gpeditle yensini yaratıp içene gerekli sadece 3 satır kodu eklediktan sonra ekranım 1024 ün üzerine çıktı ben windowsla beraber kullanıyorum ve gerçekten microsoft ürünleri yanında halt etmiş belki macintos bir parça cazip gelebilir ama onunda dezavantajı linux gibi yaygın kullanıcı desteği yok microsoft gibi o da tekel ve kaybetmeye mahkum yaşasın linuX

Link to comment
Share on other sites

tskk daha once ubuntu kullandım cok guzel en guzel taraflarından bırıde kurmak zorunda olmadan kullanmak bu surumu ındırecem acaba turkcemı bu konuda acıuklama yaparsasn sevınırım

tskk guzel bır paylasım

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar solaris 10 deneyen varmı aranızda o da linux tabanlımı?

opensolaris denedim , linux değil unix tabanlı ama zaten linux ile unix birbirlerine benzeyen işletim sistemleridir . hatta konsol komutlarının bazıları da aynıdır . unix türevleri olan solaris , belenix , nexenta , bsd gibi işletim sistemlerinde de linuxta olduğu gibi gnome kde ve xfce ortamları oluyor .

ubuntuyu beğenmeyen olmaz ama windowsa alışmış olan apışıp kalıyor biranda beceremeyip tekrar windowsa dönmek zorunda kalıyorlar biraz karıştırıp zevkine vardıkları zaman kimse bırakamıyor (oyun manyakları hariç :D

kanaatim gerçek bilgisayar ve internet keyfinin linux ile yaşanabileceği ve en iyi linux dağıtımının ubuntu olduğu yönündedir .

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...