Jump to content

Bilgisayar Karşısındaki En Zor Anlar...


TORUNAGA
 Share

Recommended Posts

Evet arkadaşlar teknik işlerle uğraşan hemen herkesin en azından birkaç defa başına gelmiştir, bilgisayar karşısında soğuk terler dökmüştür... Amacım bu anları paylaşıp hem bir sohbet ortamı oluşturmak hem de çözüm bulunduysa paylaşım sağlamak...

Evet gelelim o soğuk terler döktüğüm anlara... :) Aslında çok ama en güncelden başlayayım! :)

Geçenlerde profesör sıfatında bir hocamın bilgisayarına kendi teklifimle (!) bakım yapmayı önerdim, daha önceden avira ile ms essentials kurmuştum kadının bilgisayarına, avirayı silip avast 5 yükleyeyim dedim, kurulum bitti, yeniden başlattım ve mavi ekran hatası aldım...

Kadının yazdığı onlarca makale, onlarca yazı, projeleri, notlar, sınavlar... Mavi ekranı görünce aklıma bunlar geldi ve başımdan aşağıya kaynar sular döküldü... 3. açış denememde kadın dayanamdı sordu ne oluyor diye, içimden dedim çalışan bilgisayarınızın ağzına tükürdüm! diye, tabi hocam yok bişey bu normal falan deyip zaman kazanmaya çalıştım, yaklaşık 15 dk uğraştan sonra güvenli kip modunda açıp avastı silebildim ve kurtulabildim ancak o 15 dk hayatımdaki en uzun 15 dk idi... :)

Evet arkadaşlar, siz neler yaşadınız buna benzer? :)

Edited by TORUNAGA
Link to comment
Share on other sites

@pizarro

Benim bilgisayar hocamın bi öğüdü vardı bize "Alet çalışıyorsa kurcalamayacaksın!" derdi, mavi ekranı görünce bunu düşünüp ağlayasım geldi, bilgisayar sapasağlam çalışıyordu bide!

@nezcafe

Yani o anları yaşayanlar bilir, hani böyle gözün kararmaya başlar, kalp atışların hızlanır, hele bir de oda benim hocanınki gibi sıcaksa buhar olup kaçmak, kurtulmak istersiniz...

Ee sizde yok mu böyle korku dolu anlar? :)

Link to comment
Share on other sites

zor bir durum geçmiş olsun valla

bende şöyle diyim gecenlerde dvd-rw'ma işim düştü kullanmaya kullanmaya tozlanmışmı nolmuş artık tuşuna bastım kapak açılmadı bide kasa malumaşşada e eğil iki büklüm kafasına vur asıl kapagına felan baya sıkıntılıydı neyse

Link to comment
Share on other sites

[b]Sana birkaç tavsiyede bulunayım sevgili kardeşim :)

1- Kaldırdığın ve kurduğun güvenlik yazılımları siber alemin en [ç]oktan güvenlik yazılımları. Kendini koruyamayan güvenlik yazılımı mı olur?
* Kaspersky veya ESET ürünleri kullan.

2- "Çalışan hard diskten ümit kesilmez, içinde hangi işleti sistemi veya dosya olduğu önemli değil." der büyük bir bilgisayar alimi arkadaşım. Bir "Mavi Ekran" yıldırmasın seni. En olmadı yaptığın gibi güvenli kip var. Ancak, sen veya başkaların mutlaka önemli dosyalarınızı sistem diskinden ayrı tutmalısınız. Bunu kesinlikle aklından çıkarma.
* Ancak böyle durumlarda asla Windows'a bel bağlama. Elinin altında en kötü ihtimalle bir adet Hirens BOOT CD bulundur. Ya da Linux tabanlı LiveOS dediğimiz CDden çalışan işletim sistemleri. (ubuntu tercihimdir)

3- Sistemi optimize etmenin yolu güvenlik yazılımından geçmiyor.
*2. maddede önerdiğim "Hirens BOOT CD" içindeki "Windows Programs Utility", bir bilgisayarcının elinin altında ne bulunması gerekiyorsa barındırır. Temizlik, kişiselleştirme, virüs taraması ve temizliği, dosya ve disk kurtarma, yedekleme ve yedekten dönme gibi onlarca konuda bir CD bütün işini görür. Programların tamamı ingilizce biliyorum ama ister Hirenin kendi forumunda ister burada sana her türlü desteği verebiliriz ;)

Amacım ukalalık değil, bilgilendirmedir. Saygılarımla...

---

EDIT: nolacak benim bu harf hatalarıyla sorumun :unsure:[/b]

Edited by coxefgun
Link to comment
Share on other sites

Kendi capımda evimde tamir yapıyorum, hurda bir anakart satın almıştım ASUS P5LD2-DH DELUXE. makine acılmıyor diye anakart satmış bizim psikopat bi bilgisayarcımız var adı Behçet abi. Yolum dusmustu. İlk cıktıgında hastasıydım anakart'ın koşede yatıyordu. OOo dedim behçet abi bu kartı bana satsana. Bu bozuk ne gerek var dedi. Kartı elime aldım kart temizdi. Sadece kondastorler şişmişti elimde hurdam vardı degerler tutyordu. 15Yl'ye kartı aldım akşam eve geldim. olcumsuz sadece kondastorleri deiştirdim. Meğerse kartta kısa devre varmıs. hiç usenmedim kendi makinemdeki E7500 işlemcimi 2Gb Ram'imi cıkardım makineye taktım poweri bagladım. cost diye bi ses cıktı fan iki tur dondu dumanlar cıktı, makine tekrarda tetiklemedi. neyse dedim kondastor dert degil. cıkarttım işlemciyi makineme taktım makine acmıyor Meger diger karta yuksek akım girmiş kısa devreye gecmişti. işlemci Patladı diye cok uzuldum. Ardından mecidiyekoye altım işlemcimi toptancıma gittim dedim konfigurasyonda iki ayda arıza verdi nedir bu diye. 4 hafta sonra sıfırıyla geri geldi. aslında bu tur cok durumlar yasadım anlatmaya dewam ederim ilginizi cekerse :)

Link to comment
Share on other sites

@Roqqo
Verileri bence de yedeklemeliyiz ancak karşındaki bayan profösör olunca öyle kolay kolay belge kopyalayamıyorsun. :)

@aaRDaa
Fan temizleyip bilgisayarımı açamadığım da oldu, o da gayet kötüdür, bilirim ancak başkasının hele ki prof.'un çalışan bilgisayarını bozmak apayrı bir tat... :)

@coxefgun

Estağfurullah ne ukalalığı, teşekkür ederim verdiğin bilgiler için, açıklamak gerekirse ben de şu an Ubuntu'dan yazıyorum yani mavi ekran hatası kolay kolay korkutmaz beni ancak kasanın içindeki ramler bile kayıtlı olunca ve üniversitedeki her yazılım lisanslı kullanılmak zorunda olunca hani nasıl desem işi ekleme yapmadan çözmek durumunda kalıyorsun, ayrıca belirteyim ki bu olaylar 2 saatlik bir arada gerçekleşiyor yani açılan cd taksam, hocam şunu kurtaralım mı bunu alalım mı desem bile yetmez vakit, yav bide alet sapasağlam çalışıyordu... :D

@BeSHeR

Dostum sen yine bu işi yaptığın için hani çözmüşsün olayı, şu olmadı bu diyebiliyorsun, bide donanımla uğraştığın için her şey çok daha gerçek! Yükleme biter ve tak mavi ekran çıkarsa inan çok daha fazla sorun ihtimali doğuyor!

Link to comment
Share on other sites

Bana mavi ekran deme bi muhasebecinin makinesini yapılandırırken basıma gelmişti :D
Makine pga 370 Disk tahmini 10 yıllıktı sadece msconfig'den acılıstaki gereksiz programları kapattım ve restart attım. verilerini kurtarmak 4 gunumu almıstı.
Yine bi cafe kurulumu yaparken işin kolayına kacıp Driver'i setup degilde dll'lerden yol olarak gosterip kurup 90 tane makineye mavi ekran soleni yasatmıstım :D
Bkz: atidvag2 hatası cogu bilgisayarcınn basına gelmiştir bu hata :)

Link to comment
Share on other sites

birgün birisine format atmaya gittim :) adama dedimki çok format attım ama ilk formatımı atıyordum kendi bilgisayarıma bile kurmadığım şeyi ama hiç bir sorun çıkmamış bilgisayarcının yaptığı 1-2 ay dayanıyormuş ben bedava yaptım ama emek için 4 lira verdiler
11 ay önce kurdum hayla çalışıyor :)

Edited by nano68
Link to comment
Share on other sites

Şuan 24 yaşındayım ve Windows XP'nin yeni çıktığı zamanlar, işletim sistemleri arasındaki farkı bilmesem de görünümü daha güzel diye 3 arkadaş para birleştirip yan sanayi windows xp cd'si aldık ve bende Pentium 2, diğerlerinde Pentium 3 ve Pentium 4 sistem vardı ve yine sadece hızından daha iyi olduğunu düşündüğümüzP4 sistemi olan arkadaşın bilgisayarına ilk yüklicez ve o zamana kadar bilgisayarımıza sadece oyun ve bir kaç program yüklemiştik.. Kuruluma başlamadan da önce bizim tatil amaçlı yazlığa gitmemiz tuttu ve kurulum yapacak arkadaşa sen yükle gelince beim bilgisayara da yüklersin dedim ve 1 hafta yokum ama gelip PC başıan geçmek için can atıyorum.. Geldim direk arkadaşın yanına damladım, bi baktım bilgisayarda [u][b]39dk[/b][/u] diyor hala, arkadaşa sordum noldu diye "sen gittikten sonra başladım, hala yüklüyor" dedi ve ilk aklıma gelen "bu bilgisayarda 1 hafta sürdüyse bende 1 aydan fazla sürer" oldu :)

Neyseki, bi kaç gün sonra internet kafeci bi arkadaştan cd'nin bozuk olduğu bilgisini aldık ve yeni bir yan sanayi windows xp cd'si aldık ve önceki arkadaş kuyruk acısından direk ilk denemenin kendi bilgisayarında olmasını istemedi, en iyi ikinci sistem dğer bir arkadaş ve bu sefer 3ümüz birden pc'nin başına geçtik ve söylenen talimatlara göre ilerledik ve 39dk düşmeye başladı ve 3'ümüzde havalardayız ama o an birden bilgisayardan bi parçalanma sesi geliyor -ortam bir anda cenaze evine döndü ve cd-rom yerinden fırlicak gibi ses çıkardığından cd'yi çöıkaralımd edik ama cd-rom açıldığında cd artık saç teli şeklinde parçalanmıştı.. ve yine hüsran uzun süre bu bedeviliği üstümüzden atlatamadık..

Bi kaç ay önce işteyken annem aradı bilgisayar açılmıyor dedi ve ekrandaki yazıları okumasını söylediğimde aslında beni aramadan da kendisinin halledebilceğini anlattım,bundan bi kaç gün sonra bir arkadaş katılımsız programlı bir windows istedi gece hazırladım dvd'ye yazdım ama dvd-rw içerisinde unutmuşum.. sabah işe gidip geldiğimde daha kapıdan içeri girerken gözüm bilgisayarımın ekranına takıldı, şuan da kulllandığım windows 7 işletim sistemim yerine windows xp ekranı ve windows turu için tıkyın yazısı var.. ilk başka ekran koruyucu vs diye kendimi inandırmaya çalıştım ama pc başına geçtiğimde 3,5 TB sabit HDD'im var ve bom boş gözüküyor.. bizimkileri karşıma dizdim ve "sizin yapmadığınızı biliyorum ama ben yokken bilgisayarımın başına kim geçti" diyorum tık yok, sonra baktım annem bi şeyler demeye çalışıyor ve işin aslı sonradan ortaya çıktı; annem ben işteyken pc'yi açıyor ve otomatik CD'den okumaya başlarken bir tuşa basın diyo annem enter'lıyor sonra alttaki açıklamaları okuyarak kendince uygulamaya başlıyor ve sonunda bilgisayarıma önce full format atıyor ve sonrada windows xp yüklemeyi başarıyor.. 1 hafta dosyalarımı kurtarmak için annemin adını taşıyan windows xp işletim sistemini kullandım.. Ömür boyu unutamıcağım bir anı bıraktı annem de bana..

İyi günler..

Link to comment
Share on other sites

@ BeSHer
Ah o msconfig... Özellikle eski bilgisayarlarda hem çok gereklidir hem de çok tehlikelidir, benim bi akrabamın öyle bi bilgisayarı var, adamcağızın antika bi aleti var 4 gb hafızaya sahip, zar zor xp kurdum, adamın o bilgisayardaki tek işi gamyunda oyun oynamak, her şey bitti, hani geç açlıyor, ağır da çalışıyor ya msconfig'ten tümünü kapattım, tak java gitti! Ne denediysem olmadı, bidaha formatlamak zorunda kaldım, artık msconfig'i çalıştırmıyorum! :D

@coxefgun

Öncelikle :D(!) Yani kastettiğim hani çalışır cd takıp verileri kurtarsam bile mavi ekran olduğu için kadıncağız aleti kullanamayacaktı, en uç noktada format atmak durumunda kalacaktım, orjinallik olayından kastım oydu. :) Ama bu deneme versiyonunu 30 günlük resetleme olayına bakış açın da hoş yani... :)

@nano68

Acemi şansı diye bi olay vardır, herkes çok iyi bilir, sen o hakkını kullanmışsın kardeşim. :)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='coxefgun' date='13 Mart 2011 - 22:54 ' timestamp='1300053854' post='979920']
[b]Güvenlik yazılımı olarak Kaspersky kur ve her 30 günde deneme süresini "Kasppersky Trial Reset"le uzat. Yasadışı sayılmaz ki, kreklemiyorsun :devil:[/b]
[/quote]
coxefgun trial reset programını alabilir miyim ve nasıl indiririz bilgisayara muhetemelen kis virüs olaak görüp silecek bunu. :)

@Cumhur gerçekten güzel bi anı olmuş, bi an kendimde düşündüm hem güldüm hem içim içimi yedi. :)

Edited by exi23
Link to comment
Share on other sites

Gaza geldim bi tane daha anlatacagım :)
Bundan bir ay once bir kamera kurulum için iş almıştık, işin detayını bilmiyorduk sadece 4 kamera Kayıt cihazı kablolama vs vs yapılacaktı.
Cok komik bi fiyata anlaştık, Neyse arkadasla gittik kurulum yapılacak adrese. Musteri malzemeleri almıs bizi bekliyordu,
Bizim dusuncemize gore bina içi 1 Kapı onune 3 içeri kamera takılacaktı.
Suprizi yere gidip muşteriyle keşfe cıktığımızda öğrenmiştik. Kameralar dışarı takılacaktı.
Bina dışı 3 adet 1 tanede kendi dairesinin kapısının onune takılacaktı.
Arkadaşla konuşuyoruz sessizce. Birader gidelim bu iş bizi sıkar diyorum.
Yok yok moruk diyor, biz bunu kurarız.
Neyse bi gazla başladık. 10 metre yuksege. merdivenle cıkıyor kalan boşluktan parmaklıklara tutunarak cıkıyorum, sonra cocuk benim uzerimden tırmanarak. yukarı cıkıp kamerayı monte ediyordu.
Hayatımda yaşadığım en uzun 4 saat olmuştu gerçekten.

Link to comment
Share on other sites

@BeSHeR

Zaten en zor durumlar başkasına karşı sorumlu olduğumuz anlardır, evde bilgisayarını açar temizlersin, fişe takarsın 4 kez öter açılmaz, bu da insanı terletir neticede bilgisayarcıya kadar aleti götürmek+kazık yeme ihtimali vb. sebepler vardır...
Şimdiye kadar anlatılanlar bence benim kadar terletmedi kimseyi. :whistle:

Link to comment
Share on other sites

bende bilgisayarımı 2 haftada bir temizlerim içini kasanın sağı solu açık olunca malum toz oluyo sürekli fanlara.. işlemci fanını temizledim takrım sonra çalışan ekran kartımın fanınıda çıkarıp diş fırçasıyla temizledim sonra bi taktım ekrana görüntü gelmiyor falan ne yaptıysam olmadı :D 3-4 gün bilgisayarı kullanamadım sonra birgün yatakta yatarken onboard ekran kartı aklıma geldi neyse onu kullandım 5-6 ay :) sonra 95 tl ye sıfır bi ekran kartı alınca evlat acısı gibi oldu biraz saçma ama olsun :D :pardon:

Edited by iilkeerr
Link to comment
Share on other sites

bir akrabamızın bilgisayarı vardı baya eski buna oyun yükle dedi 98 model birkaç oyun yükledim
onları oynamış sıkılmış bana yeni oyun yükle dedi sendekilerden adama diyorum kaldırmaz
nasıl kaldırmıyor daha 10 sene olmadı diyor adama bir türlü anlatamadım kaldıramadığını
bir tane yükledim iyi kötü baktım kasmaya başladı 256 mb ram vardı dedim buna ek ram takalım
512 mb iyi kötü idare etsin tamam sen al dedi parasını veririz neyse aldım taktım pc nin içine baktımki
örümcekler torun sahibi olmuş bir kürek toz temizledim pc açılmadı ne yaptıysam power yanmış cebimden
para verip power aldım parasınıda isteyemiyorum ben yapmış gibi oldum ram in parasınıda vermedi gitti
100 tl dedim bidaha tövbe daha çok anı varda belki sonra anlatırım

Link to comment
Share on other sites

[quote name='iilkeerr' date='13 Mart 2011 - 22:19 ' timestamp='1300055397' post='979937']
bende bilgisayarımı 2 haftada bir temizlerim içini kasanın sağı solu açık olunca malum toz oluyo sürekli fanlara.. işlemci fanını temizledim takrım sonra çalışan ekran kartımın fanınıda çıkarıp diş fırçasıyla temizledim sonra bi taktım ekrana görüntü gelmiyor falan ne yaptıysam olmadı :D 3-4 gün bilgisayarı kullanamadım sonra birgün yatakta yatarken onboard ekran kartı aklıma geldi neyse onu kullandım 5-6 ay :) sonra 95 tl ye sıfır bi ekran kartı alınca evlat acısı gibi oldu biraz saçma ama olsun :D :pardon:
[/quote]
Bozuk kartın duruyorsa satın alırım :D

Link to comment
Share on other sites

[quote name='iilkeerr' date='13 Mart 2011 - 22:22 ' timestamp='1300055564' post='979941']
üstünde bulunan bütün çipleri söküp çöpe attım :dribble:
[/quote]
Sana teşekkür ediorm potansiyel ekmegimi cope atmışsın :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...