Jump to content

Iatkos L1 Lion Çıktı...


MrRush
 Share

Recommended Posts

[center][img]http://dl.dropbox.com/u/16523937/iatkos_coming2.gif[/img]

[img]http://dl.dropbox.com/u/16523937/bootscreen3.jpg[/img]
[i]- Disk Utility ya da uygun bir program kullanarak 4.7GB DVD (±R ,±RW)'ye yazdırabilirsiniz
ya da
- dmg dosyasını Disk Utility kullanarak USB depo birimine restore ediniz ve chameleon bootloader kurunuz (google) ve USB cıhazınız ile boot ediniz.

- Windowsçular, Transmac ile DVD'ye yazdırabilirsiniz
ya da
- x-flash veya benzeri bir program ile dmg dosyasını USB depo birimine restore ediniz, chameleon bootloader kurunuz (google) ve sonra cıhazla boot edebilirsiniz.[/i]

[img]http://img26.imageshack.us/img26/6069/71842241.jpg[/img]
[b]iATKOS L1 Lion 10.7.1.dmg
(Mac OS X Lion 10.7.1)
Size:4.36 GB[/b]
[code]http://www.kat.ph/iatkos-l1-mac-os-x-lion-10-7-1-t5863900.html[/code]

[b]iATKOS L1 kurulum rehberi[/b]
[spoiler]iATKOS L1 bilgilendirme ve kurulum rehberi..

Tüm övgülerin sahibi Apple ve OSX86 camiasıdır..

Stefan, Neo ve tüm GGRN sakinlerine teşekkür ederim..

Operatörlerimize forumumuzu yararlı bir yer haline getirdikleri için teşekkür ederim..

Bu sistem, kendi ekibimiz olan OSX86.Türk, OSX86.ES, Project OS X, InsanelyMac, tonymacx86 ve bunlar gibi diğer OSX86 geliştirme platformları ve geliştiriciler sebebiyle hayat bulmaktadır.


uphuck




[b]Dikkat:[/b]

1- a) Bu bir OSX86 kurulum paketi olup Apple harici X86 mimariye sahip Intel işlemci kullanan bilgisayarlar için tasarlanmıştır.
B) Bu sürüm Apple'ın işletim sistemi Mac OS X Lion (11B26), X86 paketleri ve bazı temel sürücüleri içermektedir.
c) Hedef bilgisayarınızda herhangi bir çalışan OS X sisteme ihtiyacınız yoktur, OS X Lion kurabilmek için DVD'ye basılmış ya da USB diske yazılmış iATKOS L1 yeterlidir.

2- Bu sistem için en önemli unsur donanım uyumudur.
Gerekenler:
- Uyumlu bir anakart
- Intel Core işlemci
- Uyumlu bir ekran kartı
- En az 1GB RAM
- Hedef disk bölümünde 10GB boş alan

Sonuç olarak bu sistemi kurmadan önce hedef donanımın uyumlu olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Donanım ayrıntılarınızı öğrenmek için (Vendor_ID, Device_ID):
- Bir Linux CD'si ile boot edip teminalde "lspci -nn" komutunu çalıştırın ve sonucu not alın.
- Windowsçular Everest Ultimate Edition programını kullanabilirler.

Donanım bilginizi aldıktan sonra Wiki HCL sayfalarında ve OSX86 forumlarında arama yaparak donanımınızın uyumu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekecektir.
Çoğunlukla uyumlu olan cıhazlar ile aynı ID'ye sahip olan cıhazlar benzer şekilde uyumlu olacaktır ancak bazen markalar arasında uyum açısından farklar olabilmektedir, örn: Palit GTS250 ile Zotac GTS250. Tüm bunların ışığında "iATKOS L1 bu bilgisayarda çalışır mı?" diye forumlara yazmadan önce internette arama ve de makineniz üzerinde deneme yapınız..
Eğer bir donanım OSX86 Lion ile uyumlu değilse iATKOS L1 ile de uyumlu değildir.

3- iATKOS_L1.dmg dosyasının md5'i ile sitemizde yayınlanan md5'in aynı olduğundan emin olunuz. Aksi taktirde yanlış/hatalı bir dmg dosyası sahibi oldunuz, hayırlı olsun.

4- Kurulum sonrası sisteminiz çalışmazsa panik yapmayın korkacak bişey yok, bilgisayarı kırmayın, ağlamayın sızlamayın ve lütfen gri ekranda 10 dakikadan çok beklemeyin! Bu kadar bekliyorsa zaten bi yerde takılmıştır ve çözülmeyi bekleyen bir sorun vardır. Sabaha kadar bu ekranda beklediğini söyleyen arkadaşlar gördük, hayretle anıyoruz kendilerini. "Temel Sorunlar ve Çözümleri" kısmını okuyunuz, oradaki temel sorunlara yaklaşımı yerine getirmeden probleminizle ilgili forumlarda soru sormayınız, cevap alamayabilirsiniz.

[b]Ön Bilgi:[/b]

- Bu sürüm ile temiz kurulum yapabilir, daha önceki OSX86 sisteminizi güncelleyebilir yada yenileyebilirsiniz. İlgili kısmı okuyunuz.

- Yazılımsal RAID desteği mevcuttur, tüm prosedürler otomatize edilmiştir. İlgili kısmı okuyunuz.

- OSX86 sisteminizi gerçek Mac bilgisayarlar gibi güncelleyebilmek birçok bilgisayar için mümkündür ancak Apple'ın bir sonraki güncellemede neler yapacağını bilemeyiz. Bu sebeple güncellemeler %100 başarıya ulaşır diyemeyiz. İlgili kısmı okuyunuz.

- Bu DVD, her donanım için özel sürücüleri barındırmaz, sadece genel ve önemli olan sürücüleri barındırır. Bunun tanımı ise OSX86'nın desteklediği yaygın olarak kullanılan donanımlardır. Kullanıcıların, yaygın olmayan ve OSX86 desteği olan donanımlarının sürücü ve/veya yamalarını araştırıp gerekli işlemleri uygulamaları gerekecektir.

- Ana sistem, retail DVD kurulumu gibi tamamen orjinal dosyalardan oluşmaktadır. Bu demektir ki sadece ana sistem seçili olduğu zaman başarılı bir kurulum olmayacaktır.

- Diğer AHCI SATA sürücüsü, AppleHDA yamaları, bazı VoodooHDA sürücüleri ve de Chimera önyükleyicisi tonymacx86.com'dan alınmıştır.

- iATKOS L sanatsal işleri @denizckosar'a aittir.


[b]Temiz Kurulum:[/b]

Öncelikle kişisel dosya ve klasörlerinizi DVD'ye basınız. Kurulum için hedef bir disk bölümü (MBR için birincil disk bölümü) yada disk gerekecektir. Teknik bilgisi yeterli olmayan kullanıcıların temiz ve içinde kişisel bilgi/işletim sistemi olmayan bir harddisk'e kurulum yapmalarını ve güvenlik açısından anakartlarına bağlı olan diğer harddisk'leri sökmelerini öneririz. Hedef disk bölümü hazırlama işlemlerini OS X Disk Utility kullanarak yapabilirsiniz ancak kişisel bilgi ve/veya işletim sistemi olan bir diske kurulum yapacaksanız hedef disk bölümü hazırlamak için Parted Magic Live CD kullanmanızı öneririz.

1- "İzlenceler" menüsünden Disk İzlencesi'ni çalıştırın ve hedef disk bölümünü biçimlendirin (Sil)

-- Bölüntüle > Seçenekler kısmından MBR (Master Boot Record) yada GPT (Guid Partition Table) seçebilirsiniz. Varolan disk bölümleme türünü (MBR yada GPT) değiştirdiğiniz taktirde diskteki bulunan bilgiler silinecektir. Yeterli teknik bilginiz yok ise lütfen disk bölümleme türünüzü değiştirmeyiniz.

2- Sistem kurulumu için hedef disk bölümünü seçin

3- Özelleştir* kısmından sisteminiz için gerekli paketleri seçin

4- Yükle'ye basın ve kurulumu başlatın




[b]Yükseltme Kurulumu:[/b]

iATKOS L1 ile varolan OSX86 Leopard ya da Lion sisteminizi 10.7.1 Lion'a yükseltebilirsiniz ya da varlan 10.7.1 sisteminize yenileme kurulumu yapabilirsiniz. Kişisel ayarlarınız, kurulu programlarınız, bilgileriniz ve kullanıcı hesapları korunacaktır.

Eski sisteminizde kullandığınız bazı programlar ve bazı cıhaz sürücüleriniz Lion'a uyumlu olmayabilir, bu durumda basit olarak uyumsuz olan programların çalışmamasından, kernel panik sebebi olabilecek durumlara kadar bazı sorunlar çıkabilecektir. Bu sebeple güncellemeden önce kullandığınız yazılım/sürücü'lerin Lion uyumu hakkında araştırma yapın.

Sizin yüklediğiniz yazılımlar ve kişisel dosyalarınız korunacaktır, tüm sistem dosyaları ve sistem sürücüleri değişecektir, bu yüzden kurulum seçeneklerini temiz kurulum yapar gibi düzenlemeniz gerekecektir.


1- Sistem kurulumu için hedef disk bölümünü seçin

2- Özelleştir* kısmından sisteminiz için gerekli paketleri seçin

3- Yükle'ye basın ve kurulumu başlatın




[b]* Özelleştir:[/b]

Bu bölüm kurulumun en önemli bölümüdür. Kurulum seçenekleri..
Temel olarak bazı paketler seçilmiştir. Eğer OSX86 dünyasında yeni iseniz bu paketlere sadece donanıminiza uyabilecek sürücüleri ekleyerek deneme kurulumlarına başlayınız, sonraki kurulumlarda en iyi kombinasyonu bulabilmek için başka paketleri denersiniz. Birkaç paket ekleyerek çoğu donanımda başarılı kurulum yapılabilir.
Açıklamaları dikkatli okuyunuz.


[b]Temel Olarak Bilmeniz Gerekenler:[/b]

- Aynı donanımı ya da işlemi hedef alan birden çok paket seçmeyiniz. Mesela ekran kartı aktifleştirici yöntemlerden sadece biri, ses kartını çalıştırma yöntemlerinden sadece biri, sadece bir ön yükleyici..

- Önyükleyicinin "Grafik Kartı Etkinleştirici" özelliği ekran kartınızı çalıştırabilmek için ilk tercih olmalıdır, eğer çalışmıyorsa diğer etkinleştiricileri ve yöntemleri denemek gerekir.

- Birçok donanım orjinal kernel ile çalışacaktır bu sebeple Intel Atom işlemci kullanıcısı değilseniz herhangibir kernel seçmemek ilk tercih olmalıdır.

- Hedef donanımınızı çalıştırabilmek için tabiki L1 deki sürücüleri ve yöntemleri deneyebilirsiniz ancak bundan önce internette arama yaparsanız çok daha kısa sürede başarıya ulaşabilirsiniz. Örneğin nVidia GTX 5xx için çözümü küçük bir arama ile bulabilirsiniz (L1 kurulumunda ATY_Init seçip kurulum sonrası kart id'sini ilgili Info.plist'e eklemek.. vs.).

[color="#FF0000"]- Birçok ATI Mobility ekran kartı bu sistem ile uyumlu değildir. Uyumlu olan ATI kartların bir çoğu ise özel paket ve yamalara ihtiyaç duyarlar. Bu DVD bu özel paket ve yamaları içermemektedir. Kullanıcıların uyumlu ATI ekran kartları için gereken yama/paket yada sürücüleri araştırıp bulduktan sonra gerekli işlemleri kendileri yapmaları gerekmektedir. Lütfen ATI ekran kartlarıyla ilgili sürücü desteğini forumda tekrar tekrar sormayınız.

- İlk seferlerde başarılı kurulum yapamayabilirsiniz, araştırın ve tekrar tekrar deneyin.. Eğer 3. denemenizde bundan şikayet ediyorsanız Windows XP kurun..[/color]

[b]Yazılımsal RAID:[/b]

Önbilgi:

- Yazılımsal RAID, 2 yada daha çok disk yada disk bölümünü (RAID Slice) tek bir birim oluşturmak üzere kombine eder. Bunun temel 2 amacı bilgi güvenliği ve/veya performans artışıdır.

- iATKOS L1 ile RAID birimler oluşturup bu birimlere OS X Lion kurabilirsiniz.

- RAID çeşitleri:
Striped RAID (RAID-0): RAID-0 bilgiyi RAID bölümlerine dağıtır, bunu artık kısımlar için eşlik bilgisi içermeden yapar. Temel olarak yazma ve okuma performansını arttırmak için kullanılır, bilgi güvenliğinin önemli olmadığı ve hızlı çalışması istenen sistemler için kullanılır. Bu set küçük disk yada disk bölümlerinden büyük RAID birimler oluşturmak için de kullanılır. Kısacası bu set, bölümlerin Dual Channel RAM mantığı ile performans artışı sağlamak amacı ile kullanılmasını sağlar. Birçok kişi RAID-0 performans artışının yeterli miktarda olmadığından bahseder ancak OS X Software RAID için bu doğru değildir. Bir süredir Mac OS X ve Linux sistemlerde 3x RAID-0 kullanıyorum, OS X xbench HDD skoru 226 (3 adet 500GB WD caviar black) Bu set, kişisel verilerinizin bulunduğu bölüm için çok doğru bi yöntem değildir ancak ana sistem diskiniz için performans istiyorsanız bunu kullanmalısınız.
Mirrored RAID (RAID-1): RAID-1 adından da anlaşılacağı gibi bilgiyi RAID bölümlerine ayrı ayrı kopyalar. Bu set bilgi güvenliği için kullanılır ve sadece okuma performansında artış beklenir. RAID birimi ancak bölümlerin en küçüğünün hacmi kadar olabilir. RAID-1 kişisel bilgilerinizi depoladığınız birimler için önerilir.
Concatenated Disk set: Gerçek olarak bir RAID set değildir. Bu sette bölümler arka arkaya eklenir ve büyük bir birim olarak görünür. Disk bölümlemesinin tersi gibi de tanımlanabilir, bölümleme ile disk birden çok mantıksal birimlere dönüştürülürken bu set ile birden çok bölüm yada diskler tek bir birim oluşturulabilir. Performans artışı ve bilgi güvenliğinde bir değişiklik mümkün değildir.

- Boot Helper Bölümleri: OS X RAID sistemler boot helper bölümü kullanarak boot ederler, sonuç olarak bootloader boot helper disk bölümüne kurulacaktır. Örnek olarak RAID biriminizin bölümlerinden birisi (RAID slice) disk0s2 ise ona ait gizli boot helper disk bölümü ise disk0s3'dür, diğer örnekleri ise buna göre hesaplayabilirsiniz.

- RAID birimleri oluşturmak: OS X Disk Utility kullanarak RAID birimleri oluşturabilirsiniz. Hedef disklerde gerekiyorsa disk bölümlemesi yapınız. Hedef disk'e tıklayıp sonra RAID'e tıklayınız. Bir RAID set seçerek "+"'ya basınız ve RAID biriminin parçalarını oluşturacak disk bölümü yada diskleri RAID penceresine sürükleyerek RAID birimi düzenleyiniz. RAID birimini oluşturmak için Create'e basınız.

- iATKOS L1 RAID işlemleri ve özellikleri:
- L1 kurulumu RAID hedef seçildiğinde /Extra/Extensions klasörünü siler ve sürücüler ana sistem klasörüne kurulur.

- iATKOS L1 seçtiğiniz bootloader'ı RAID set'inizin önce gelen harddisk'inin (BIOS sırası) ilk boot helper disk bölümüne kurar. Sistemi RAID disklerin tümüne bootloader kurulması şeklinde düzenleyebilirdim ancak yapmadım, çünkü bu düzenleme tüm disklere OSX86 bootloader kurarak diğer disklerdeki bulunabilecek sistemlerin bootloader'larını silecektir, bu tabiki hoş bir durum değil. Benim 3x RAID sistemimde 2. ve 3. disklerimde sırasıyla Linux Grub bootloader ve Windows7 bootloader kurulu ve hepsi birbirinden bağımsız olarak çalışıyor, rahatça tekrar kurulabiliyor.

[b]
RAID Kurulum Basamakları:[/b]

1- Yukarıda açıklandığı şekilde hedef RAID birimi oluşturun

2- Sistem kurulumu için hedef RAID birimini seçin

3- Özelleştir* kısmından sisteminiz için gerekli paketleri seçin

4- Yükle'ye basın ve kurulumu başlatın





[b]Güncellenebilir Sistem Hazırlamak:[/b]

Apple'ın güncellemelerini kullanarak ana sistem güncellemesi yapmak birçok PC için mümkündür. Birçok sürücü ve seçtiğiniz kernel güncelleme sonrası korunacaktır ancak bazı sürücüler bu durumun dışındadır. Bu sürücülere ihtiyacı olan donanımlarda güncelleme sonrasında bu sürücülerin tekrar kurulması gerekecektir. Bu paketler tekrar yüklenmesi gereken sürücüler şunlardır:

- IOPCIFamily: IOPCIFamily.kext
- ALC8xx: AppleHDA.kext
- USB: IOUSBFamily.kext ve IOUSBMassStorageClass.kext
- GF100: GeForceGLDriver.bundle
- Realtek RTL8139: IONetworkingFamily.kext

Kurulum sırasında bu paketler seçildiği taktirde bu sürücüler aynı zamanda /Library/Temp klasörüne de kopyalanacaktır. Güncelleme sonrası bu sürücülere bu klasörden ulaşıp /Applications/Utilities/Tools klasöründeki Kext Utility.app programını kullanarak tekrar kurabilirsiniz.

- VoodooHDA: Herhangi bir VoodooHDA versiyonu ana sistem güncellemesi sonrası kernel panik sebebi olabilir. Çözümü ise /System/Library/Extensions klasöründeki AppleHDA.kext dosyasını silmektir.
- ATI 48xx: Bu sürücü güncelleme sonrası etkisiz kalacaktır. Sürücünün yeni versiyonu için Netkas'ın internet sayfasını takip edebilirsiniz.

Her yeni güncelleme PC'lerimizde çözümü mümkün olan bazı sorunlar doğurmuştur, bu çözümler çoğunlukla güncelleme çıktıktan bir süre sonra geliştirilmiştir, sonuç olarak OSX86 sistemlerimizi gerçek Mac gibi güncellemek her zaman güvenebileceğimiz bir özellik değildir çünkü bir sonraki güncelleme içeriğinde Apple'ın ne yapacağını bilemeyiz. Bugüne kadar güncellemeler OSX86 sistemlerimizde hayati ve çözümsüz sorunlar yaratmamıştır.



[b]Çoklu boot:[/b]

iATKOS L1 multi-boot sistem hazırlamanızı direk olarak sağlamaz ancak GPT veya MBR üzerinde multi-boot sistem hazırlamak iATKOS L1 ile oldukça pratik ve kolaydır.

Aşağıda GPT ve MBR üzerinde Mac-Win-Linux üçlü boot örneğini açıkladım. Bu örnekte iATKOS L1, Debian GNU/Linux DVD ve Windows7 DVD kurulum DVD'leri kullanılmıştır.

- MBR (Master Boot Record) üçlü boot -

- PC disk bölümlerinin hemen hepsi MBR olarak yapılandırılmıştır, Disk İzlencesi kullanarak bundan emin olun ve eğer MBR ise değişiklik yapmayın. GPT ise MBR yapmanız için tekrar disk bölümlemesi (partitioning) yapmanız gerekir, bunu yaparken "bölüntüle > seçenekler" kısmından MBR seçiniz. Disk bölümlemesi sonucu tüm bilgileriniz silinecektir.

- Disk izlencesi yada Partyed Magic Live CD kullanarak 3 adet birincil disk bölümü oluşturun, OS X hedef disk bölümü için Mac OS Genişletilmiş Günlüklü(HFS+), diğerleri için MS-DOS (Fat32) format seçin. Sistem hedef bölümleri ilk 3 bölümden seçilecektir.

- Hedef Windows yada Linux disk bölümüne boot flag ekleyin ve dilediğiniz sıra ile bu işletim sistemlerini kurun.
Windows kurulumu için hedef disk'in BIOS sırasına göre ilk disk olması gerekmektedir. Kurulum için mümkünse diğer disklerin kablosunu sökün. Bu genel bir windows sorunudur.
Linux kurulumu sırasında Linux bootloader'ı MBR ye değil Linux root'una kurun.

- iATKOS L1 ile boot edin OS X'i hedef disk bölümüne kurun.

- Windows boot etmeyebilir, onarılması gerekebilir (çoğu sistemde yeni chameleon ile buna gerek kalmayacaktır) Windows disk bölümüne boot flag ekleyin, Windows DVD ile boot edin ve onarın (repair). OS X disk bölümüne boot flag ekleyin.

- Dilerseniz Linux disk bölümüne boot flag eklersiniz ve Linux bootloader ile multi-boot sisteminizi manipule edersiniz.

MBR üzerinde üçlü boot sisteminiz hazır.

[b]Not:[/b] Boot flag eklemek nasıl yapılır? Parted Magic Live CD ile boot edersiniz, hedef disk bölümü üzerinde sağa tıklatırsınız, flags'e bir tık, boot'a bir tık, bu kadar.

- GPT (Guid Partition Table) üçlü boot -

- Disk bölümleme türünüzü iATKOS Disk İzlencesi ile kontrol edin, MBR ise GPT yapmanız için tekrar disk bölümlemesi (partitioning) yapmanız gerekir, bunu yaparken "bölüntüle > seçenekler" kısmından GPT seçiniz. Disk bölümlemesi sonucu tüm bilgileriniz silinecektir.

- iATKOS Disk İzlencesi ile 3 yada daha fazla adet disk bölümü oluşturun. OS X hedef disk bölümü için Mac OS Genişletilmiş Günlüklü(HFS+), diğerleri için MS-DOS (Fat32) format seçin. Linux ve Windows sistemleri ilk 3 disk bölümünde olmalıdır.

- Windows DVD ile boot edip hedef Windows disk bölümüne kurulum yapın.

- iATKOS L1 ile boot edip hazırladığınız hedefe kurulum yapın. Kurulum sonrası OS X ve Windows ikili boot sisteminiz hazır durumdadır.

- Linux DVD ile boot edip hedef Linux disk bölümüne kurulum yapın.
Linux bootloader'ı MBR'ye kurmayın, Linux root'una kurun.
Linux kurulum DVD ile boot flag'lere dokunmayın.
Linux kurulum DVD ile disk bölümlerini modifiye etmeyin, bazı distrolar için riskli olabilir. Sadece erase/format ve kurulumu yapın.
Grub2 kullanın.

- Şu anda OSX86 bootloader ile OS X ve Linux'u çalıştırabilirsiniz ancak Windows bu aşamada çalışmayacaktır çünkü Linux kurulumu Hybrid GPT'yi bozup normal GPT'ye dönüştürmüştür, şimdi bunu düzeltiyoruz.
iATKOS L1 boot edin, terminal'i açıp "gptsync /dev/diskX" komutunu girin. X diskinizin BSD no'sudur. Disk İzlencesi'ni çalıştırıp disk üzerine tıklayıp yukardaki kısımda Bilgi'ye basınız.

GPT üzerinde üçlü boot sisteminiz hazır. Bu işlemler sonucu OSX86 bootloader üçlü boot kontrolünü alacaktır, herhangi bir işlem yada modifiye yapmadan tüm sistemlerinizi OSX86 bootloader ile açabilirsiniz. Eğer kontrolü diğer sistemlerin almasını istiyorsanız okumaya devam edin.

Şu an tüm kurulu sistemleriniz birbirinden bağımsızdır, gerektiği yada istediğiniz an herhangibirini tekrar kurabilirsiniz, dikkat etmeniz gereken 2 unsur var:
- Linux kurulumundan sonra gptsync yapmanız gerekecektir
- Windows kurulumu sonrası (bu prosedür dışında tekrar windows kurmanız gerektiğinde) OSX86 bootloader'ı tekrar kurmanız gerekecektir. iATKOS L1 ile boot edip terminal'i kullanarak bootloader kurulumu yapabilirsiniz. Eğer çoklu boot kontrolü için Linux bootloader kullanıyorsanız bu basamak gereksizdir, windows kurulumu sonrası linux bölümünü aktif yaptığınız an hepsini çatır çatır çalıştıracaktır.

Çoklu boot sistemler hazırlamak için çok çeşitli kombinasyonlar mümkündür. Prosedürleri ve neyin nelere sebep olabileceğini biliyorsanız kurtarılamayacak ve çözülemeyecek boot sorunu diye birşey yoktur. Mesela hybrid GPT'nin Linux ile ilgili durumlarda zarar görebileceğini akılda tutmak gerekir, hybrid GPT zarar görünce windows çalışmayacaktır vs vs. Hybrid GPT'de Parted Magic Live CD kullanmayın, o da Hybrid GPT'yi normal GPT'ye dönüştürür ve yine windows çalışmaz. Bu durumların hepsinde gptsync kullanmanız gerekecektir, GPT üzerinde yalancı bir MBR kodu oluşturarak windows'ların GPT üzerinde çalışmasına imkan verir. En son windows sürümü olan Windows7 bile GPT'den boot edemez, sadece GPT HDD leri okuyabilir ancak gptsync'in oluşturduğu bu yalancı MBR kodu sayesinde tüm windows serisini GPT'ye kurmak, daha doğrusu Hybrid GPT'ye kurmak mümkündür. Hybrid GPT bir şekilde bozulduğu zaman her seferinde gptsync kullanarak düzeltebilirsiniz. gptsync kullandıktan sonra diğer işletim sistemlerinin boot kontrolünü ele almasını istiyorsanız OS X yada Linux terminalde fdisk kullanarak bölümlere boot flag ekleyebilirsiniz. örneğin Linux Grub bootloader ile boot edip tüm sistemleri onunla seçmek istiyorsanız L1 ile boot edersiniz yada kurulu OS X ile boot edersiniz ve terminalde şu komutları girersiniz:
fdisk -e /dev/diskX # X hedef diskinizin BSD no'su
p # p yalancı MBR disk bölümü listesi
f Y # f boot flag eklemek, Y ise boot etmesini istediğiniz disk bölümü (mesela Linux kurulu bölüm)
w # w değişiklikleri kaydet
q # q çıkış


Yukardaki çoklu boot örneğimde 4 disk bölümü oluşturdum, 3'ü işletim sistemleri için biri de depo. İşletim sistemleri ilk 3'ünde. Aşağıdaki fdisk ekranında hybrid GPT'nin yalancı MBR listesindeki ilk 4 bölümü görüyorsunuz. Data 2 isimli bölümü göremiyorsunuz (disk0s5) çünkü o aslında 5. bölüm. OS X disk utility ile hazırlanan GPT'nin ilk bölümü gizli efi bölümüdür (200MB) bu yüzden sistemler ilk 4 değil ilk 3 bölüme kurulmalıdır. Aslında Linux ve OS X sistemler sonraki bölümlere de kurulabilirler ancak daha rahat manipule edebilmek için ev kullanıcılarına tavsiye etmiyorum ve bu örnekte de yer vermiyorum.


Enter 'help' for information
fdisk: 1> p
Disk: /dev/disk0 geometry: 30401/255/63 [488395055 sectors]
Offset: 0 Signature: 0xAA55
#: id cyl hd sec - cyl hd sec [ start - size]
------------------------------------------------------------------------
1: EE 1023 254 63 - 1023 254 63 [ 1 - 409639] <Unknown ID>
2: AF 1023 254 63 - 1023 254 63 [ 409640 - 97656256] HFS+
3: 07 1023 254 63 - 1023 254 63 [ 98328576 - 97654784] HPFS/QNX/AUX
*4: 83 1023 254 63 - 1023 254 63 [ 195983360 - 97654784] Linux files*
fdisk: 1> _


--------------------------
disk utility:
250.06GB WDC WD250…
-OS X
-Windows
-disk0s4
-Data 2
--------------------------

Disk Utility ile görünen disk0s4 Linux bölümüdür (hd0,4). Bu örnekte ben OS X fdisk kullanarak Linux bölümüne boot flag ekledim ve Linux Grub2 bootloader konfigurasyon dosyasını (grub.cfg) düzenleyerek tüm sistemleri Grub2 kullanarak boot ettim.
### bu üçlü boot için grub.cfg konfigurasyon örneği
menuentry "Snow Leopard" {
insmod hfsplus
set root=(hd0,2)
multiboot /boot
}
menuentry "Windows 7" {
set root=(hd0,3)
chainloader +1
}
menuentry "Debian GNU/Linux……
###



[b]Bilinen Sıkıntılar, Sorunlar ve Çözümleri:[/b]

Sistem kurulumundan sonra sistem açılmayabilir, sürekli restart olabilir, belli biyere gelince donup kalabilir ki siz bunu pratikte gri ekranda donma, "girilmez işareti" (çok farklı tanımlamalar da mevcuttur olarak görürsünüz. "Restart Your Computer" yazısını görürsünüz ve bu durum bir kernel paniktir, windows'daki mavi ekran diyebiliriz. Bunlar aslında gayet sık karşılaşılabilecek ve çözümleri çoğu kez mümkün olan durumlardır.

- Eğer az önce bahsettiğim donma, girilmez işareti, şu büyük yuvarlak çubuk vs ile karşılaştıysanız ilk yapmanız gereken ilk açılan önyükleme ekranında sistem boot etmeden önce "-v" komutunu girmeniz ve enter'a basarak sistemi bu komutla başlatmaya çalışmanızdır. Bu size ekranda ayrıntılı bir çıktı verecek ve sorunun ne olduğuna yönelik güzel bir ipucu olacaktır.

- "Waiting for root device" - Bu OS X'in boot etmeye çalıştığı cıhazın bağlı olduğu port'u görmediği anlamına gelir. Bu mesajla DVD ile boot ettiğinizde yada sistem kurulumu sonrası HDD boot sırasında karşılaşabilirsiniz.
BIOS ayarlarınızdan SATA modunu IDE ya da RAID'den AHCI'ye alınız. Diğer BIOS seçenekleri de bu soruna yolaçabilir. BIOS seçeneklerinizi nazıl yapılandıracağınızı forumumuzdaki "Mickey Mouse Guide"'dan ya da birçok OSX86 site ve forumlarından öğrenebilirsiniz. Bunlar genellikle sorunu çözer. Çözmediği taktirde USB aygıtlar kullanarak kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. L1 dmg dosyasını USB aygıta yazdırmanız ve sonra Chameleon bootloader kurmanız gerekmektedir. Bu işlemi OS X ya da windows ortamında yapabilirsiniz, bunun için internetten araştırma yapınız. Tüm bunlara rağmen sonuç olumsuz ise donanımınız bu sisteme uyumlu değildir.

- Mavi yada siyah ekranda takılı kalmak - Grafik kartı yada monitörün doğru şekilde algılanamadığı anlamına gelir. Öncelikli olarak yine "-x -v" ile boot etmeyi deneyin. Grafik ara birime ulaşabilirseniz sorununuz ile ilgili internette arama yapabilirsiniz. İkinci olarak herhangibir ekran kartı sürücüsü seçmeden temiz kurulum yapın ve bu şekilde grafik ara birime ulaşmaya çalışın. DVD deki farklı ekran kartı sürücülerini de deneyebilirsiniz.

- Bazı sürücüler/yamalar, uyumlu bilgisayarlarla benzer donanıma sahip olsanız bile sizin bilgisayarınızda çalışmayabilir, küçük bi versiyon farkı bile bunun sebebi olabilir. Sonuç olarak yine kernel panik ile karşılaşabilirsiniz, fantastik paketler seçmeden yalın bir kurulum yapmak sorununuzu çözebilir.


*****************************************
IRC: irc.atlantis-irc.net #uphuck.DVD #iATKOS

******************************************

İyi şanslar. Mac OS X Lion sisteminizi beğendiyseniz gerçek bir Macintosh almanızı öneririz. OS X'i lisans olmadan kullanmak yasalara aykırıdır. Gözlerinizden öperiz.

[img]http://i51.tinypic.com/308un83.png[/img][/spoiler]

[size="3"][b]uphuck.ggrn.de sitesinden ALINTIDIR...[/b]

[u]Ayrıntılı bilgi ve yardım için :
[/u][code]http://uphuck.ggrn.org/forum/viewtopic.php?f=72&t=18383&sid=5099551e58a929ea6a3d8ef3074dc94b[/code]
[/size][/center]

Edited by dj sms
Link to comment
Share on other sites

[quote name='karaghost' date='04 October 2011 - 23:14 ' timestamp='1317759286' post='1089769']
Arkadaşlar çok acil yardımınıza ihtiyacım var. dosyası indirdim ve windows kullanıyorum. DMG yi hiç bir şekilde açamadım. Ultra ISO yu denedim ama açmadı. DVD'ye nasıl yazdırabilirim?
[/quote]
[b]Transmac[/b] programıyla DVDye yazdırabilirsin...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

[quote name='dooodlez' date='22 October 2011 - 06:10 ' timestamp='1319263845' post='1099130']
ben bunu kurmaya niyetliyim fakat anlamadığım şeyler var usbden kuracağım en basit nasıl kurarım? elimde şu an iATKOS L1 var.
[/quote]

Elinizde iAtkos L1 dvd'si varsa kurulumu dvd den yapabilirsiniz. Usb kurulumu için mac kurulu bir sisteme ve dosyanın dmg olanına ihtiyacınız var.

1.İşlemcinizin öncelikle Intel bir işlemci olması gerekiyor.
2.Sürücülerinizin bulunup bulunmayacağını araştırmanız gerekiyor.
3.Kurulum başında yer alan açıklamaları ki Türkçedir iyi okumak gerekiyor.

Kolay gelsin.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='strangerone' date='22 October 2011 - 14:43 ' timestamp='1319283832' post='1099291']
Elinizde iAtkos L1 dvd'si varsa kurulumu dvd den yapabilirsiniz. Usb kurulumu için mac kurulu bir sisteme ve dosyanın dmg olanına ihtiyacınız var.

1.İşlemcinizin öncelikle Intel bir işlemci olması gerekiyor.
2.Sürücülerinizin bulunup bulunmayacağını araştırmanız gerekiyor.
3.Kurulum başında yer alan açıklamaları ki Türkçedir iyi okumak gerekiyor.

Kolay gelsin.
[/quote]

Elimdeki iATKOS dmg uzantılı zaten. Sürücülerime baktım sadece ethernet kartım uymuyor. Bu dmg yi İSO ya çevirmek için yapılabilinicek hiç bir şey yok mu? Yoksa yeniden .iso uzantılı olanı indireceğim. Ayrıca bu L1 i DVD ye çekip direkt DVD den boot edip kuracağım değil mi? Kext gibi şeyler var onlar nedir onlarla ilgili hiç bir bilgim yokta :)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='dooodlez' date='22 October 2011 - 14:54 ' timestamp='1319295290' post='1099379']
Elimdeki iATKOS dmg uzantılı zaten. Sürücülerime baktım sadece ethernet kartım uymuyor. Bu dmg yi İSO ya çevirmek için yapılabilinicek hiç bir şey yok mu? Yoksa yeniden .iso uzantılı olanı indireceğim. Ayrıca bu L1 i DVD ye çekip direkt DVD den boot edip kuracağım değil mi? Kext gibi şeyler var onlar nedir onlarla ilgili hiç bir bilgim yokta :)
[/quote]


Eğer elinizdeki dvd İAtkos L1 ise içerik windows üzerinden kuruluma da (Dvd den başlatarak) uygun prolara sahiptir; örneğin kuruluma başlayabilmek için önyükleme ortamı hazırlayabilmek gibi.
Pc yi Dvd den başlatarak kuracaksınız. Kext bir anlamda windowstaki donanım sürücülerinin mac sistemdeki adıdır.
Kolay gelsin.

Link to comment
Share on other sites

Merhabalar Bende Os x Lion Kurmustum eski bilgisayarıma. Ati HD 3850 512Mb 256 bit Ekran kartım haric herseyi gormustu ancak ekran kartını ayarlayamadıgım icin vazgectim. şuanki bilgisayarımda illaki görür yada sorunsuz çalışır diye düşünüyorum. yinede arkadaşlar yardımcı olursanız eksiğimiz fazlamızı bilelim ona göre hareket etmek istiyorum. grafikerim ve imac bana cazip gelmedi açıkcası sistem olan işimi pek görmez diye düşünüyorum.

Anakart: Asus Sabertooth X58
Ekran Kartı: Ati HD 6970 2Gb 256bit
İşlemci: Intel(R) Core(TM) i7 CPU 960 @ 3.20GHz, 3217 MHz
RAM: 16 Gb DDR3 1600 Mhz
HDD : Toplam 8 TB Hdd 7200 Rpm SATA 2 ve 3 (6Gb)
Ses: Realtek Digital Output

Link to comment
Share on other sites

[quote name='thenefo' date='25 October 2011 - 21:18 ' timestamp='1319577536' post='1101199']
Merhabalar Bende Os x Lion Kurmustum eski bilgisayarıma. Ati HD 3850 512Mb 256 bit Ekran kartım haric herseyi gormustu ancak ekran kartını ayarlayamadıgım icin vazgectim. şuanki bilgisayarımda illaki görür yada sorunsuz çalışır diye düşünüyorum. yinede arkadaşlar yardımcı olursanız eksiğimiz fazlamızı bilelim ona göre hareket etmek istiyorum. grafikerim ve imac bana cazip gelmedi açıkcası sistem olan işimi pek görmez diye düşünüyorum.

Anakart: Asus Sabertooth X58
Ekran Kartı: Ati HD 6970 2Gb 256bit
İşlemci: Intel(R) Core(TM) i7 CPU 960 @ 3.20GHz, 3217 MHz
RAM: 16 Gb DDR3 1600 Mhz
HDD : Toplam 8 TB Hdd 7200 Rpm SATA 2 ve 3 (6Gb)
Ses: Realtek Digital Output
[/quote]

Sorun çıkacaksa büyük ihtimal yine ekran kartınızdan çıkacak, Apple'ın Ati kartlarla arası pek iyi değil tercihiniz NVidia olsaydı daha rahat olurdu. HD 6970 için şöyle bir baktım sürücüyü yükleyebilenler var ama olmadı diyenler çoğunlukta, yine de araştırmak lazım. Ses sorun yaratmaz. Internet donanımınızı bilmiyorum ama daha önce yükleyebilmişseniz yine sorun olmayacaktır.
Kolay gelsin.

Link to comment
Share on other sites

Pc yi bootluyorum. Ekran çıkıyor ve ordan f8 e basıp. Iatkos logolu simgeye enter diyorum. Elmada biraz kalıyor. Sonra sanırım Kernel Panic dediğiniz hata çıkıyor. Ekran üzerinde "Power düğmesine basınız ve Bilgisayarı yeniden başlatın falan yazıyor". Ne yapmalıyım!

Edited by KingLost
Link to comment
Share on other sites

[quote name='belesbeles' date='26 October 2011 - 12:26 ' timestamp='1319632010' post='1101361']
iatkos L1 'in için türkçe seceneği mevcutmudur acaba normal mac os lion kurdum türkçeydi ama iatkostada mevcut olup olmadığını bilmiyorum kuranlar varsa bilgilendirirse sevinirim :D
[/quote]

Lion Türkçe dil desteklidir. Kurulum sırasında dil seçeneği vardır.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='KingLost' date='26 October 2011 - 10:43 ' timestamp='1319625821' post='1101339']
Pc yi bootluyorum. Ekran çıkıyor ve ordan f8 e basıp. Iatkos logolu simgeye enter diyorum. Elmada biraz kalıyor. Sonra sanırım Kernel Panic dediğiniz hata çıkıyor. Ekran üzerinde "Power düğmesine basınız ve Bilgisayarı yeniden başlatın falan yazıyor". Ne yapmalıyım!
[/quote]

Sözünü ettiğiniz iAtkos L 1 F8 farklı bir seçenekle bilgisayarı açmak için; PC yi dvd den boot edin açılış ekranında herhangi bir tuşa bastığınızda kurulum başlayacaktır. Tabi en önemlisi donanımınızın uyumu.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='belesbeles' date='26 October 2011 - 16:55 ' timestamp='1319648158' post='1101489']
kurulumdan sonra kullanımda da türkçe mi yoksa sadece kurulum mu türkçe :S
[/quote]


Languages: English, Arabic, Chinese, Czech, Danish, Dutch, Finnish, French, German, Hungarian, Italian, Japanese, Korean, Norwegian, Polish, Portuguese, Russian, Spanish, Swedish, Turkish

Seç-Kur-Kullan:)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

indirdim transmac la dvd ye düşük hızla yazdırdım pc me takıyorum boot da oluyor fakat apple logosu çıkıyor altta imleç dönüyor ve hiç durmadasürekli aynı işlemi yapıyor fakat onun dışında başka hiç bir ekran gelmiyor sorn ne olabilir yardım...!

Link to comment
Share on other sites

merhabalar öncelikle ben bu zamana kadar kaç kere mac kurmaya çalıştığımı hatırlamadığımı söylemek istiyorum ne zaman denersem deniyim başarısız oluyorum acaba donanımlarım destekliyormu bilmiyorum aşşağıdaki donanımlar herhangi bir mac sürümünü kaldırır mı sizden yardım bekliyorum



[sup]
Bilgisayar:
Bilgisayar Türü ACPI x86 tabanlı bilgisayar
İşletim Sistemi Microsoft Windows 7 Ultimate
OS Servis Paketi Service Pack 1
Internet Explorer 9.0.8112.16421
DirectX DirectX 11.0
Bilgisayar Adı KRAL-BILGISAYAR
Kullanıcı Adı KraL
Oturum Etki Alanı KraL-Bilgisayar
Tarih / Saat 2011-11-05 / 23:27

Anakart:
CPU Türü DualCore Intel Core 2 Duo E7300, 2666 MHz (10 x 267)
Anakart Adı ECS G31T-M7 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Anakart Çipseti Intel Bearlake G31
Sistem Belleği 3328 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: A-Data DQVE1B16 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM3: Kingston 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
BIOS Türü AMI (07/31/08)
İletişim (COM ve LPT) İletişim Bağlantı Noktası (COM1)
İletişim (COM ve LPT) ECP Yazıcı Bağlantı Noktası (LPT1)

Görüntü Birimi:
Görüntü Bağdaştırıcısı ATI Radeon HD 3400 Series (512 MB)
Görüntü Bağdaştırıcısı ATI Radeon HD 3400 Series (512 MB)
3D-Hızlandırıcı ATI Radeon HD 3450 (RV620)
Monitör LG W1943 (Analog) [19" LCD] (191691530)

Çokluortam:
Ses Bağdaştırıcı ATI Radeon HDMI @ ATI RV620 - High Definition Audio Controller
Ses Bağdaştırıcı VIA VT1708B CE @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Depolama :
IDE denetleyici Intel(R) 82801G (ICH7 Ailesi) Ultra ATA Depolama Denetleyicileri - 27DF
IDE denetleyici Intel(R) 82801GB/GR/GH (ICH7 Ailesi) Seri ATA Depolama Denetleyicisi - 27C0
Disk Sürücüsü Generic USB CF Reader USB Device
Disk Sürücüsü Generic USB MS Reader USB Device
Disk Sürücüsü Generic USB SD Reader USB Device
Disk Sürücüsü Generic USB SM Reader USB Device
Disk Sürücüsü MAXTOR STM3250310AS ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Disk Sürücüsü SAMSUNG HD204UI USB Device (1863 GB, USB)
Disk Sürücüsü WDC WD20EARS-00MVWB0 ATA Device (1863 GB, IDE)
Optik Sürücü HL-DT-ST DVDRAM GH22NS50 ATA Device (DVD+R9:16x, DVD-R9:12x, DVD+RW:22x/8x, DVD-RW:22x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
SMART Sabit Disk Durumu OK

Bölümler:
C: (NTFS) 100006 MB (28290 MB boş)
D: (NTFS) 135.2 GB (88.9 GB boş)
F: (FAT32) 1862.6 GB (1368.2 GB boş)
K: (NTFS) 1863.0 GB (386.1 GB boş)
Toplam Boyut 3958.4 GB (1870.8 GB boş)

Giriş:
Klavye HID Klavye Aygıtı
Klavye Logitech HID-compliant Unifying keyboard
Fare HID uyumlu fare
Fare Logitech HID-compliant Unifying Mouse

Ağ:
Birincil IP Adresi 192.168.1.2
Birincil MAC Adresi 00-E0-26-50-03-25
Ağ Bağdaştırıcısı Linksys RangePlus Kablosuz USB Ağ Bağdaştırıcısı (192.168.1.3)
Ağ Bağdaştırıcısı Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter
Ağ Bağdaştırıcısı Silan SC92031 PCI Fast Ethernet Adapter (192.168.1.2)
Ağ Bağdaştırıcısı TechniSat DVB-PC TV Star USB 2 (169.254.178.3)

Çevre Birimleri:
Yazıcı Canon MP270 series Printer
Yazıcı Fax
Yazıcı Microsoft XPS Document Writer
USB1 denetleyici Intel 82801GB ICH7 - USB Universal Host Controller [A-1]
USB1 denetleyici Intel 82801GB ICH7 - USB Universal Host Controller [A-1]
USB1 denetleyici Intel 82801GB ICH7 - USB Universal Host Controller [A-1]
USB1 denetleyici Intel 82801GB ICH7 - USB Universal Host Controller [A-1]
USB2 denetleyici Intel 82801GB ICH7 - Enhanced USB2 Controller [A-1]
USB-Aygıt Linksys RangePlus Kablosuz USB Ağ Bağdaştırıcısı #3
USB-Aygıt Logitech Unifying USB receiver
USB-Aygıt TechniSat DVB-PC TV Star USB 2 #4
USB-Aygıt USB Bileşik Aygıt
USB-Aygıt USB Giriş Aygıtı
USB-Aygıt USB Input Device (Logitech Download Assistant)
USB-Aygıt USB Yığın Depolama Aygıtı
USB-Aygıt USB Yığın Depolama Aygıtı

DMI:
DMI BIOS Sağlayıcısı American Megatrends Inc.
DMI BIOS Sürümü 080014
DMI Sistem Üreticisi ECS
DMI Sistem Ürün Adı G31T-M7
DMI Sistem Sürümü 1.0
DMI Sistem Seri Numarası 00000000
DMI Sistem UUID 00020003-00040005-00060007-00080009
DMI Anakart Üreticisi ECS
DMI Anakart Ürün Adı G31T-M7
DMI Anakart Sürümü 1.0
DMI Anakart Seri Numarası 00000000
DMI Kasa Üretiçisi ECS
DMI Kasa Sürümü 1.0
DMI Kasa Seri Numarası 00000000
DMI Kasa Fiyat Etiketi To Be Filled By O.E.M.
DMI Kasa Türü Desktop Case
DMI Toplam / Boş Bellek Yuvaları 2 / 0
[/sup]

Link to comment
Share on other sites

Apple'ın Ati ekran kartlarıyla arası pek iyi değil, sorun çıkarabilir. Internet bağlantılarınızın sürücüleri için de geçerli bu durum. Öncelikle bir araştırma yapmanız gerekiyor bu donanımlar için kext olup olmadığı konusunda.
Kolay gelsin.

Edited by strangerone
Link to comment
Share on other sites

[quote name='mumtaz1' date='05 November 2011 - 00:21 ' timestamp='1320452476' post='1106970']
indirdim transmac la dvd ye düşük hızla yazdırdım pc me takıyorum boot da oluyor fakat apple logosu çıkıyor altta imleç dönüyor ve hiç durmadasürekli aynı işlemi yapıyor fakat onun dışında başka hiç bir ekran gelmiyor sorn ne olabilir yardım...!
[/quote]

Dvd'den boot sırasında -v ve -f ile boot etmeyi denerseniz nerede hata verdiğini görebilirsiniz.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='strangerone' date='05 November 2011 - 22:09 ' timestamp='1320530947' post='1107402']
Dvd'den boot sırasında -v ve -f ile boot etmeyi denerseniz nerede hata verdiğini görebilirsiniz.
[/quote]
peki tamam birde sizin dediğiniz gibi deneyim aldığım sonucu tekrar foruma yazarım bu sorunu yaşayan arkadaşlarda vardır eminim... ilginiz içinde teşekkür ederim.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...