Jump to content

Güç Seçenekleri Ayarlarını Niye Değiştiremiyorum?


abdulhey_
 Share

Recommended Posts

windows7 ultimate 32 bit güç seçeneklerinde değişik planlara aldığımda ve tamam dediğimde yine dengeli plana dönüyor ve planların ayarlarını değiştirdiğimde yine kendi bildiğini okuyor. biosta power managment setupda acpı suspend type var onu  s3 str ye alırsam bu seferde sadece xp gibi basit leşiyor olay plan falan kalmıyor. veya plan yine varda sadece o dengeli seçenek var işte. birde istediğim gibi olmayınca biosun ayarlarınıda devreye almak zorunda kalıyorum iş birbirine giriyor yani.

 

bu gurup ilkesi yetkileri ile ilgiliymiş sanırım ama bunu nasıl yapıcam yetkiyi nerden nasıl alıcam? bu güç planlarını istediğim gibi değiştirip uygulayabilmem için?

 

tamam dengeli güç planını uyguluyor ama ben sadece bunu değil istediğim şekilde ayarlayıp uygulamak istiyorum. evet bunları nasıl yapıcam? lütfen yardım?

 

 

aslında bu konu konusunuda tnctr de açtığım gibi güç seçeneklerini biostan ayarlayıp bilgisayarın 6 saat sonra kendiliğinden açılma sorunu varsayımımdan doğdu. yani bios ayarları buna neden oldu varsaydımsa o ayarları biostan kapatıp windows un kendi güç seçenekleri ile deneyeyim dedim. gerçi kesin hiç bir şey yokta veya ben bilmiyorumda varsayımlarla olayı çözmeye uğraşıyorum işte.

Link to comment
Share on other sites

Yeni güç planı oluşturup denedin değilmi ? 

ya ekranı 10 dk sonra kapamı o  eğer öyle ise uykuya aldığımda ekran niye hemen sönüyor ve pc de çalışmaya devam ediyor ekran sönük biçimde? ekranın açık kalması gerekmezmi? yani sanki o ayarlardaki hiç bir şeyi yapmıyor gibi veya ben anlamıyorum..?


yok abi ayarlar hiç bir şeyi değiştirmiyor. mesela güç düğmelerinden uyku düğmesini hiç bir şey yapmaya ayarlıyorum yine ekran sönüp fanlar çalışmaya devam ediyor.

 

ne bunu halledebildik nede 6 saatte uykuya aldığımda bilgisayarın kendiliğinden açılmasını. hayır biostan ayarlıyorum aynı xp gibi düz mantık işliyor hadi 5 dk mış yarım saat sonra uykuya almaymış bunları yapmasın bunlardan geçtimde biostan xp deki gibi ayarlayıncada işte kendiliğinden bilgisayarın açılması sorunu ortaya çıkıyor. en güzeli hiç bir özelliği kullanma kasanın powerından kapat gitsin. :) birde biostan optimize defaulta alıp öyle denicem yine olmazsa karadüzenlere dönücem :)

Link to comment
Share on other sites

ben güç seçenekleri menüsünden yapmaya vazgeçtim. çünkü çalışmıyor zaten. bios düzenine döndüm. xp gibi uyku uyku kapat kapat hazırda beklet hazırda beklet hemde bunları klavyedende yapabiliyorum.

 

6 saat sonra kendiliğinden pc nin açılması sorunu içinde tek bir şey yaptım. power managment ten usb klavye ve mause u disablede bıraktım. ama işin ilginci yine kalvyeden uyandırıyor :)  çözüm inşallah budurda sabahın köründe kendiliğinden açılıp beni uyandırmaz zombi pc :)

Link to comment
Share on other sites

bios pilinden olabilir belki hc nizin saat ayarını değişitirliyorm yani değiştirdiğinizde aynı kalıyormu olmuorsa format atın bu en son çözüm tabi

bios pilini ne yapmam gerekiyor? yukarda son postta yazdığım gibi bios ta tek power managmentteki usb kb/mause yi disable bıraktım sabah yine tam 6 saat sonra uykuda iken uyandı. hep aynı şey. ne güç seçenekleri kullanımını çözebildim nede 6 saatte pc nin kendiliğinden açılma sorununu. geriye yapılacak tek şey kaldı artık uyku modunda kapatmamak pc yi. google da falan anlatılanların hepsini yaptım hiç değişmedi. tek ip ucu dediğim gibi tam 6 saatte uykudan uyanması. sanki bunu bir ayar yapıyor ve mesele yazılımsal gibi.

 

ama daha önce niye yapmıyordu da bi önceki formattan sonra yapmaya başladı. ?

Link to comment
Share on other sites

Sorunu forum kullanıcıları çözebilir diye bıraktım ancak hüsrana uğradım diyebilirim. Windows konusunda fazla bilgiye sahip olan* kişiler mevcuttur diye umut ediyordum. Ancak görüntü itibarı ile iş yine başa düştü anlaşılan. 2 konunuza (diğer konunuz http://www.tnctr.com/topic/249934-bilgisayar-kendilidhinden-acylyyor/) birden buradan cevap vereyim.

 

Öncelik ile bu konunuzdaki; Güç planı seçimi ve sonrasında ayarların tekrar otomatik olarak varsayılan ayarlara dönmesinin nedenleri şunlar olabilir;

  1. Yönetici hesabı ile oturum açmamış olabilirsiniz, ki genelde modifiye sistem kullananların yaşadığı problem budur, otomatik olarak oluşturulan kullanıcılar malesef istemeseler de USER yetkisi ile gelebilmekte.
  2. Grup İlkesi tarafından Özel güç planı tanımlanmış yada Bir güç planı etkin olacak şekilde tanımlanmış olabilir.
  3. Anakatınıza ait sürücüler yüklenmemiş, yada Windows tarafından varsayılan olarak atanmış ACPI sürücüsü nedeni ile ayarlamalar gerçekleştirilemiyor olabilir. 
  4. Etkin güç planı ayarları ile BIOS güç ayarları nedeni ile uyum sorunu yaşayabiliyor olabilir.

 

Bunları düzeltmek için;

  1. Kullanmakta olduğunuz kullanıcı hesabının Yönetici(Administrator) olduğundan, veya oturumun Yönetici hesabı ile açılmış olduğundan emin olun.
  2. GPEDIT.MSC ile Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisini çalıştırın ve Bilgisayar Yapılandırması -> Yönetim Şablonları -> Sistem -> Güç Yönetimi başlığı altında bulunan Özel etkin güç planını belirle ve Etkin güç planını seç ayarlarının varsayılan yani YAPILANDIRILMADI olarak ayarlanmış olduğundan emin olun.
  3. Anakartınıza ait Chipset sürücülerinizi yükleyin. 
  4. BIOS'a girerek, Power Management sekmesindeki ACPI Function ayarını Enabled ve ACPI Suspend Type ayarını S1&S3 olarak ayarlayın. 
BIOS'taki ACPI Suspen Type içerisindeki S değerlerinin karşılıkları
 
S0 : Working : Sistem normal şekilde çalışıyor
S1 : Sleep : Uyku modu. CPU güç tüketmez, RAM yenilenir, Diğer aygıtlar güç tasarrufu modunda alınır (Ethernet, klavye, Mouse, USB Hub vs yapılandırılmamış ise varsayılan olarak aktif olacaktır). Windows standart olarak uyku modu bu ACPI ayarı etkin ise devreye girer.
S2 : Sleep 2 : OEM üreticileri tarafından ve özellikle Windows tarafından bu özellik kullanılmaz, Genelde bu özellik Server sistemlerde etkin olarak kullanılır, CPU ve RAM minimum güç tüketimine ayarlarnır, ethernet ve depolama birimleri harici diğer aygıtlar tamamen durdurulur.
S3 : Standby : Eski sistemler tarafından kullanılan hazırda bekleme modu. Donanımların güç yönetimi özelliklerine göre S4 gibi ayarlamalar yapılabilir.
S4 : Windows tarafından hazırda bekleme modu olarak kullanılan güç yönetim şeklidir. O anda kullanılmayan tüm donanımlar varsayılan olarak kapatılır, Ancak CPU, RAM, klavye, mouse, USB Hub ve depolama birimleri minimum güç tüketecek şekilde yapılandırılarak, hazırda bekletilir. Bu modda sistem tarafından internet erişimi, güncelleme indirilmesi, otomatik bakım vs gibi işlevler Windows tarafından yapılabilir. 
S5 : Power Off : Sistemin tamamen kapalı olduğu durumlardır.

Daha önceden açmış olduğunuz konunuzdaki sorunuza gelir isek, değişik ve ilginç cevaplar verilmiş durumda (bkz : Statik elektrik, 3 harflilerin dadanması vs vs :D ).  Bu durumun değişik yazılımsal nedenleri olabilir, mesela;

 

  1. Windows update herhangi bir saate, örneğin saat 06:00'a ayarlanmış olabilir, ki varsayılan otomatik bakım esnasında çalıştırılır. 
  2. Windows Otomatik bakım işlemleri herhangi bir saate yada tetikleyici başlangıç olarak herhangi bir saat yada erteleme süresi ile çalışıyor olabilir,
  3. Herhangi bir program güncelleştirmesi, (Java, Google Chrome, Adobe Flash player vs vs gib) otomatik güncelleştirmesi yapılandırılmış olabilir.
  4. Ethernet kartınıza ait yapılandırmada, bu aygıt bilgisayarımı başlatsın seçeneği etkin olabilir.
  5. Güç planı ayarlarınız bilgisayarınızı uyandırmasına izin verecek şekilde yapılandırılmış olabilir.

Bu yazılımsal sorunları denetlemeniz gerekir, bunun için

  1. Denetim masası -> işlem merkezi -> Bakım -> Bakım ayarlarını değiştir diyerek, otomatik bakımın yapılacağı saati uyanık olduğunuz gündüz saatlerine alın.
  2. Denetim masası -> işlem merkezi -> Bakım -> Bakım ayarlarını değiştir diyerek, Zamanlanan bakımın zamanlanan saatte bilgisayarımı uyandırmasına izin ver seçeneğini iptal edin.
  3. Denetim masası -> Yönetimsel araçlar -> Görev Zamanlayıcısı'nı açarak, etkin olan zamanlanmış görevleri, zamanlamalarını, tetikleyici başlatma seçeneklerini, erteleme sürelerini ve erteleme ayarlarını kontrol edin.
  4. Ethernet kartınıza ait sürücüyü Aygıt Yöneticisinden bularak, özellikler penceresinden Güç Yönetimi sekmesine erişin. Bu aygıt bilgisayarımı başlatsın ve Yalnızca sihirli bir paketin bilgisayarı uyandırmasına izin ver seçeneklerini iptal edin.
  5. Denetim masası -> Güç seçenekleri -> Güç planını düzenle -> Gelişmiş güç ayarlarını değiştir -> Uyku -> Uyandırma zamanlayıcılarına izin ver seçeneğini devredışı olarak ayarlayın.

 

Benden şimdilik bu kadar, sorunlarınızı bu açıklamalar doğrultusunda çözebilirsiniz. 

 

Haydi kolay gele !

Link to comment
Share on other sites

çok saol sayın mod ve kardeşim

TeYyArEe

bende bunu bekliyordum nihayet bilen biri esaslı bir değerlendirme yaptı. Allah razı olsun. bende bunlara göre çözmeye çalışayım bakalım.

 

 

valla hiç bir şey bulamadım. sadece güçseçeneklerinde hazırda beklette bu bilgisayar hazırda bekletmeye geçmeden önce geçecek süre 360 dk yani 6 saatti onu hiçbirzamana ayarladım. gerçi o ayarlar beni dinlemiyor kendiliğinden yine kendi ayarlarına geçiyor ama bakalım..

 

birde bakımda şu dediğinizi bulamadım öyle bir zamanlama yok yani: Bakım -> Bakım ayarlarını değiştir diyerek, Zamanlanan bakımın zamanlanan saatte bilgisayarımı uyandırmasına izin ver seçeneğini iptal edin.

 

bu arada hesabım yönetici hesabı ve tüm yetkilere sahip. diğer dediklerinizn hepsini kontrol ettim herşey normal.

 

birde şu dediğinizi daha öncede denedim ama malesef bir şey değişmemişti.

"Etkin güç planı ayarları ile BIOS güç ayarları nedeni ile uyum sorunu yaşayabiliyor olabilir."

Edited by abdülhey
Link to comment
Share on other sites

etkin güç ayarları artık hiç bir şekilde değişmiyor. ayarladığım gibi kalıyor. ama bu nasıl oldu bilmiyorum. lakin bazı basit güç seçenekleri ayarlarımı uygularken çoğunu uygulamıyor bilgisayar. örneğin güç düğmeleri ayarlarında güç düğmesini uykuya ayarlıyorum uykuya alıyor kapatacağı yerde ama ekran kapanma süresi uyku ve hazırda bekleme için geçecek süreleri tınmıyor. xp deki gibi basitçe uyguluyor.

 

ayrıca uyku modunda kapatınca 6 saat sonra pc nin kendiliğinden açılma nedeninide hala bulabilmiş değilim.

Link to comment
Share on other sites

bana öyle geliyorki hizmetlerden biri yapıyor bunu ama hangisi ve nasıl ayarlıcaz? uyku modunda kapattığımda pc nin kendiliğinden tam 6 saat sonra açılma sorununu yani.

 

dün akşam diğer parttaki xp de uyku da kapattım açılma falan olmadı.  veya en sonunda sade bir win 7 dvd si ile formatta işi çözebilir. çünkü diğer win7 dvd leri ile formatladığımda bu sorun yoktu. bu dvd yi ise tarihi son zamana yakın diye seçtim. fazla güncelleme gelip kota götürmesin diye.

 

bu arada güç seçeneklerini tamamen çözdüm. meğerse kafa şarz etmiyormuş :) ben işlemler düğmelerle oluyor sanıyordum meğerse  windows kendisi ayarlıyormuş. :) mesela ekranı kapat süresi bilgisayarı hiç ellemezsen ayarlanan süre sonra kapanıyormuş. veya uykuya geçme süresi pc yi hiç ellemezsen ayarladığın dk sonra uykuya geçiyormuş. :)

Edited by abdülhey
Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

"Denetim masası -> işlem merkezi -> Bakım -> Bakım ayarlarını değiştir diyerek, Zamanlanan bakımın zamanlanan saatte bilgisayarımı uyandırmasına izin ver seçeneğini iptal edin."

teyyare kardeş bakım ayarlarında "Zamanlanan bakımın zamanlanan saatte bilgisayarımı uyandırmasına izin ver" seçeneğini iptal edin. nerde ? gösterebilirmisin?
bende öyle bir seçenek yok. saatle ilgili bir şey yok yani. otomatik denetle, denetlemeden önce bana sor v.s gibi 4 seçenek var sadece.

neyse sanırım zaten çözümü buldum. ikidir 6 saatlik uyku peryodunda yapmadı ayarı yaptıktan sonra. güç seçeneklerinde dengeli planda hazırda beklemeden önce geçecek süre 360 dk idi yani tam 6 saat. sanırım pc uyku modunda iken 360 dk yani 6saat sonra hazırda bekletmeye girişiyordu sistem yani tetikliyordu güç sistemini. onu hiçbir zaman yaptım dediğim gibi ondan sonra iki 6 saatlik uyku peryodunda yapmadı. bu sabah uykudan uyandırmadı beni sonra sabah 9 da yine uykuya aldım yine uyanmamış. nerden anlıyorum Olay Görüntüleyicisi de bunu teyit ediyor kendimde sabah şahit oldum. aslında bunu daha öncede denedim işe yaramamıştı. şimdi ise düzeldi. nedeni neyse ney uzatmaya gerek yok inşallah bir daha sorun oluşmaz. teşekkürler.

Edited by abdülhey
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...