Jump to content

Facebook çılgınlığı rekora koşuyor, 1 milyon Türk sitede


emily

Recommended Posts

Facebook çılgınlığı rekora koşuyor, 1 milyon Türk sitede

ol125517.jpg

Tüm dünyada büyük bir hızla büyüyen Facebook, Türkiye’de adeta çılgınlığa döndü. Peki nedir Facebook’u bu kadar çekici kılan?..

Tüm dünyada büyük bir hızla büyüyen Facebook, Türkiye’de adeta çılgınlığa döndü. Kullanıcı sayısı 794 bine ulaştı. Facebook yetkilileri, Türkiye’nin en aktif 25’inci ülke olduğunu açıkladı Vatan gazetesinini haberine göre, her gün 200 bin yeni üyeyle 45 milyon insanı birbirine bağlayan arkadaşlık sitesi Facebook, Türkiye’de de rüzgarı arkasına aldı. Türkiye’de en çok ziyaret edilen ikinci site haline gelen Facebook’a 3 hafta içinde 500 bin kişi üye oldu. Böylece kullanıcı sayısı da 794 bine yükseldi. Buna göre Kasım ayı içinde siteye Türkiye’den giren kişilerin sayısının bir milyonu geçmesi bekleniyor. VATAN’a konuşan Facebook yetkilileri, Türkiye’nin, Facebook’u en çok kullanan 55 ülke arasında 25’inci sırada yer aldığını söyledi. Peki nedir Facebook’u bu kadar çekici kılan?

Statü sembolü haline geldi

Facebook, üyelerin fotoğraflarının ve şahsi bilgilerinin yer aldığı bir arkadaşlık sitesi. Birbirini tanıyan kişiler burada “arkadaş'' olabiliyor. Sitenin birçok kişide “bağımlılık'' yaratmasının nedeni ise statü ihtiyacı olarak açıklanıyor. Filozofları, sosyologları ve psikologları biraraya getiren “Dijital Çağda Arkadaşlık'' konferansında uzmanlar, arkadaş sahibi olmanın 21’inci yüzyılın statü sembolü haline geldiğini, Facebook’un da bunu tatmin ettiğini söyledi. Üyelerin, arkadaş sayılarını artırmak için çabalaması da buna bağlandı.

İnternetteki her şey tek sitede

İnternetteki her şeyin bu site üzerinden yapılabiliyor olması da Facebook’u çekici kılıyor. Sitede e-posta gönderiliyor, fotoğraf ve müzik paylaşılıyor, gerçek hayattaki buluşmalar buradan düzenleniyor, alışveriş yapılıyor. Üyeler birbirlerine küçük sembollerle öpücük bile yollayabiliyor. Sitenin kurucusu da “İnsanlar arasında ilişkiler ağını internete aynen aktarmak istiyorum'' diyor.

Reklam geliri ayda 6 milyon $

Facebook iş dünyasını da etkiliyor. Reklamcılar, herkesin yaşını, cinsiyetini, hobilerini belirterek üye olduğu siteyi hedef kitlelerine ulaşmak için dört dörtlük bir yol olarak görüyor. Zaten Facebook’un geçen haftalarda yüzde 1.6 hissesini Microsoft’a tam 250 milyon dolara satmış olması da buna bağlanıyor. Zira Microsoft, Google’ın lider olduğu sanal reklam piyasasında Facebook yoluyla kendini göstermeyi umuyor. Facebook’un sayfalarına koyduğu reklamlardan elde ettiği gelir haftada 1.5 milyon doları buluyor.

15 milyar dolarlık şirketi var, yer yatağında yatıyor

Mark Zuckerberg, zengin bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Lise yıllarından itibaren bilgisayara ilgi duydu. Psikoloji okumak üzere Harvard Üniversitesi’ne girdikten bir yıl sonra Harvard öğrencilerinin birbirini daha iyi tanıması için Facebook’u kurdu. Okul nüfusunun üçte ikisi siteye iki hafta içinde üye oldu. Facebook, yıl sonunda ABD’de 30 ayrı okula yayılmıştı. İşte bu sırada Zuckerberg, okulu bırakıp California’ya taşındı ve 500 bin dolarlık yatırımla siteyi genişletti. Başta yalnızca belli üniversitelerden öğrencilerin kullanabildiği Facebook 2005 yılında liselere, 2006’da da tüm dünyaya açıldı. Bu sırada Zuckerberg, Yahoo’nun siteyi satın almak için yaptığı 1 milyar dolarlık teklifi geri çevirdi.

Bugün Zuckerberg 15 milyar dolarlık bir şirketin sahibi... Ama para hayatını pek değiştirmedi. Hala kiralık bir evde, yer yatağında yatıyor. Şirketinde ise sabaha kadar mühendislerle çalışıyor.

En büyük fotoğraf ve haber sitesi

* Facebook’un 49 milyon üyesi var. Yıl sonunda 60 milyon olması hedefleniyor.

* Her ay 4 milyon üye ekleniyor.

* Ayda 600 milyondan fazla arama yapılıyor. Toplam 30 milyar sayfaya bakılıyor.

n Günde 8.5 milyon fotoğraf eklenen Facebook, internetin bu alandaki en büyük sitesi. Sitede toplam 1.7 milyar fotoğraf var.

* Dünyanın en çok ziyaret edilen 7’nci sitesi.

n Facebook’ta 500 bin grup bulunuyor. Bunların 2 bini üniversite ve 25 bini ise lise grupları...

* Üyelerin yüzde 60’ı siteye günde en az bir kez; yüzde 85’i haftada en az bir kez giriyor.

* Facebook’un en büyük kullanıcı grubu 17-25 yaş arası kızlar (yüzde 69).

* 35 yaş üstü üyelerin sayısı bir yılda yüzde 4700 arttı ve 3.6 milyon oldu.

*Üyeleri hakkında her gün 300 milyon bilgi notu güncelleyen Facebook, dünyanın en büyük haber sitesi

milliyet haber.

Link to comment
Share on other sites

ya gerçekten çok ilginç bi site aramadığın kişiyi ahanda orda bulabiliryorsun hemen :D birde ilgiç grupar felan var en ilgincide ebeni bile burda bulabilirsin di benim gözüme çarpan ayrıca güncel konulara hakkındawall lar oluşturulmakta :D

Link to comment
Share on other sites

Facebook !!! ............ buyrun bakalım neymiş

Facebook CIA sermayesi ile kurulmus ( Google gibi ) milletin ebesinekadar kimin ne oldugunu veritabanlarına atan "big brother is watchingyou" projesinin bir merhalesidir. Aslında hiç kaydolmamak vardı ama sagolsun bizim medya öyle bir halegetirdi ki ( zaten dünden razılar bu ABD ye memleketi satmaya , seninbenim kimi tanıdıgımı sattıkları önemlimi ?) ilkokul talebesine bile"facebook" ödevi verilicek hale geldi iş neredeyse.Hiç kaydolup kullanmamak en iyisi diyecegim ama iş işten geçti.

Hepimiz ebemize kadar fişlendik !Facebook kullanma kılavuzu!Facebook, bugünlerde Türkiye'de de oldukça popüler. Peki siz bu siteyi ne kadar tanıyorsunuz? 2006'da kurulan sosyalleşme ağı Facebook, bugünlerde Türkiye'de de oldukça popüler. Evde, işyerinde, okulda çok sayıda insan önemli bir zamanını Facebook'ta profil güncelleyerek, sağa sola pençe atarak geçiriyor. Ancak bazı noktalara dikkat edilmezse Facebook ileride canınızı sıkabilir.Şunu unutmayın, patron için Facebook'tan daha mükemmel bir radar olamaz. Dünyada Facebook'taki eylemleri yüzünden işinden olan insanlar var; birçok işyeri, okul ve kuruluşsa öğrencilerinin, çalışanlarının veya üyelerinin Facebook'a girmesini yasakladı.Facebook üyesi binlerce kişi de 'privacy-gizlilik' seçeneğini top yekun göz ardı ettikleri için sıkıntılı anlar yaşadı, başlarını belaya bile soktu...

İş aramak gibi profesyonel amaçlarla da kullanılan Facebook,saf anlamda sosyalleşmeyi sağlayan son yılların en önemli internet araçlarından biri. Ancak Facebook kullanmaya yeni başlayanların,yabancıların kendilerine ait bilgileri ne ölçüde görebileceklerini tayin eden gizlilik ayarlarına önemsemeden bodoslama dalması rahatsız edici sonuçlara neden oluyor.İlişki düzeyini belirleyin:Bir kişiyi tanıyıp tanımadığınızı tayin eden 3 pozisyon var.Facebook'a girdiğinizde size göre herkes yabancıdır; 'network' yaniağ, bir bölge, yer, okul veya şirket sakinlerinin oluşturduğu gruptur.Arkadaşlarınızsa karşılıklı olarak birbirinizi tanıdığınızı onayladığınız kişilerdir. Facebook'ta profilinize arkadaşlarınız gibi erişebilecek 'o benim 'arkadaşımsım' ama arkadaşım değil' seçeneği yok.Gizlilik ayarlarını değiştirin: 'Privacy' birçoğunun Facebook kariyerine başladığında umursamadığı bir seçenektir.

Ancak başlangıç ayarlarına göre ağınızda (network) olan herkes, size ait olan her şeyi görebilir. Türkiye'den yola çıkalım;Türk kullanıcıların büyük çoğunluğunun 'kafadan' Türkiye ağına üye olduğunu düşünürsek, bu ağdaki herkes, size ait olanları arkadaşlarınız kadar görebilir. Bir ağın mensubu değilseniz, bilgilerinizi sadece arkadaşlarınız görebilir. Ama ben mesela Türkiye ağına üyeyim, o halde yapmam gereken Privacy başlığı altındakiProfile'e girip, çıkan ekranda 'profile: only my friends-yalnızca arkadaşlarım' şıkkını seçmektir. Bu ekrandan e-posta adresinizi yalnızca arkadaşlarınızın görebileceği şekilde düzenlemeniz hatta 'Profile' başlığı altındaki birçok maddeyi arkadaşlarınıza özel olacak şekilde ayarlamanız menfaatiniz icabınadır.Facebook'da geçirdiğiniz zamanı kimse bilmesin:'Privacy' başlığı altındaki 'Newsfeed and mini feed'e mutlaka uğrayın çünkü, bu seçeneğin başlangıç ayarları, sizin Facebook'ta yaptığınız her eylemi yayımlıyor. Bu kadar küresel olmaya, Facebook başında sabahladığınızı başkalarının bilmesine gerek yok. Bu sosyalleşmeortamının, yaptığınız her şeyi herkesin görebileceği seyir defteridiye tanımlanabilecek 'mini feed' adında bir özelliği var.

Yani sizin mesai saatinizde Facebook'ta ne zaman, ne kadar zaman geçirdiğiniz tespit edilebilir. Şimdilik bizim buralarda tutanak tutacak siber işyeri polisleri yok gibi, ancak yine de temkinli olmakta fayda var.Bu yüzden en azından işteyken önce 'privacy', ardından 'news feed andmini feed'e girerek 'show times in my mini feed' seçeneğini iptal edip yaptığınız eylemlerin zamanının görünmesini engelleyin.Arkadaşlarınız için gizlilik:Başlangıç ayarlarında herkes arkadaşlarınızın listesini görebilir. Bu durum 'Poke, Message and Friend Request' ayarları kısmında'Friends-arkadaşlar' seçeneğinden vazgeçerek ortadan kaldırılabilir.Bir profesyonel, bir de kişisel profiliniz olsun: Facebook arkadaşlarınızla şakalaşıp eğlenebileceğiniz bir ortam olduğu kadar, profesyonel/mesleki amaçlara da hizmet edebilir. Her ne kadar Facebook kurallarına aykırı olsa da iki profiliniz olsun, profesyonel profilde tam ad, mesleki durum, eğitim ve yalnızca sektörel bağlantılar olsun. Bu profil altında iş ve okul ağlarınıza takılın.Sulu değil profesyonel bir fotonuzu ekleyin ya da hiç eklemeyin.Kişisel ve özel profilinizdeyse isim, takma isim kullanabilirsiniz;soyadınaysa gerek yok ya da tek bir harfle ifade edin.

Bu profile okul ve işyeri, meslek ağlarına bağlanmayın. Mesleki deneyiminizi paylaşmayın. İş e-posta adresinizi kullanmayın. Ve istediğiniz herşeyi yapın. Ancak iş ve özel arkadaşlarınızı birbirine karıştırmayın. Herkesle arkadaş olmayın:Şu kısacık Facebook kariyerimde en çok dikkatimi çeken şey, birçok insanın bir zombi açlığıyla arkadaş listelerini şişirme çabası oldu.Arkadaşlığa onay verdiğiniz kişilerin sizin arkadaşlarınızın bilgilerine erişebileceğini unutmayın.Kimlik hırsızlığı:Hakkınızdaki bilgileri kamulaştırmanın, kaba kimlik bilgilerinizin başkaları tarafından kullanılabilmesi riskini doğruyor ki bu bir başkasının 'sizin adınıza' başka bir sosyalleşme ortamında faaliyet göstermesi riskini doğuruyor.Facebook gizlilik politikası:Facebook ile yaptığınız anlaşma gereği, bu oluşum size ait bilgileri diğer şirketlerle paylaşabilir ya da satabilir, bunu unutmayın.Paranoyakların dikkat etmesi gereken 5 nokta

• Facebook'ta size yönelik 5 erişim seviyesi bulunuyor; arkadaş,sınırlı, ağ, yabancı veya bloke...

• Gizlilik ayarları oldukça karmaşık; arkadaşlarınız dışın darahatsız edilmek istemiyorsanız hiçbir ağa üye olmayın.

• Duvarlara yazmak yerine özel mesaj gönderin. En kibar ifadesiyle duvar yazıları ileride size karşı delil olarak kullanılabilir.

• Geçirdiğiniz zamanı ve hatta olduğunuzu kimse bilmesin...

• Görülebilir seyir defterinize (mini feed) ince ayar çekin.Daha sosyalleşeceğiz diye her şeyimizi herkes ile paylaşmayalım. Selamlar

Link to comment
Share on other sites

abi nerde luzumsuz bişi var bizimkiler hurrraaa orda, çoğuda millet üye oluyor diye oluyor.

bu özenti olsa gerek nerdesin kardeşim msn deyim nerdesin kardeşim netlog dayım nerdesin kardeşim mirçteyim felan halkımız olarak konuşmaya çok ihtiyaç duyan bi milletiz merak ediyorum acaba kaçlı yıllarda bu sona ericek türk milletinin konuşucak neleri kalıcak merak meselesi

Link to comment
Share on other sites

Yine de forumlarda karşılaştığım kimseler sokakta karşılaştığım insanlara göre daha duyarlı ,bilinçli ve uyanık. Sanırım forum kardeşliği diye yeni bir kültür doğdu. Tabi ki topluluk artık her duyduğuna değil , konular ve meseleler hakkında daha teferuatlı araştırma yapan ve zeki insanlar olacak.

Link to comment
Share on other sites

bu özenti olsa gerek nerdesin kardeşim msn deyim nerdesin kardeşim netlog dayım nerdesin kardeşim mirçteyim felan halkımız olarak konuşmaya çok ihtiyaç duyan bi milletiz merak ediyorum acaba kaçlı yıllarda bu sona ericek türk milletinin konuşucak neleri kalıcak merak meselesi

konuşacak yeni ortamlar çıkartırlar. ve bizlerde buna destek oluruz. 1 milyon Türk facebook ta. facebook un modası geçer yeni bir ortam açılır. o da biter yeni bir site açılır. her sene yada her 2 senede bir site sahibini dolar milyarderi yaparız. youtube ve facebook örneğinde olduğu gibi. akıllının birisi yeni bir site atar ortaya hemen üye oluruz ve onu da zengin yaparız. Merak ediyorum bizim Türklerden neden böyle dünya çapında bir site çıkmıyor.

Link to comment
Share on other sites

facebook bedava da ondan. Hem müthiş özellikleri var. Niçin yonja gibi saçma bir siteye gireyim ki?

işte sorun da burda. Yonja-siberalem vb. siteler paralı üyeliklerle daha fazla kazanacağını sanıyorlar. Facebook tabi rekora koşar. ücretsiz. friendster 15 milyon üyesi ve 200 milyon dolarlık sitesini buna borçlu. hi5 desen yine öyle.

Link to comment
Share on other sites

Dikkat! Facebook tehlikeli olabilir

MySpace ve Facebook gibi internet sitelerinin, bu sitelere üye olan kullanıcıların kişisel güvenlikleri açısından risk doğurduğu bildirildi. İngiltere'de "Get safe online" kampanyası için yapılan bir hükümet araştırmasında, İngiltere'de bu sitelerin üyesi olan 10.8 milyon kişiden dörtte birinin "profillerinde" doğum tarihleri veya iletişim adresleri gibi önemli bilgilerini açıkladıkları belirtildi.

SUÇ İŞLEMEYE ELVERİŞLİ

Araştırmada, 18-24 yaşlarındaki kullanıcıların yüzde 34'ünün verdiği bilgilerin, suç işlemek amacıyla kullanılmaya elverişli olduğu ortaya çıktı. Araştırma, bu sitelere üye olanların yüzde 15'inin kişisel bilgilerini gizlemek için hiçbir imkanı kullanmadıkları, yüzde 24'ünün ise tüm sitelerde aynı şifreyi kullandığını ortaya koydu. Bu kampanyayı yöneten Tony Neate, bu bilgilerden bazılarının zararsız olsa bile, suçlular ve her türlü dolandırıcılık için zengin bir materyal sağladığını kaydederek, "Doğum tarihiniz ve yaşadığınız yer, birinin isminize banka kartı alması için yeterlidir. İnsanların büyük çoğunluğu bu bilgileri gerçek yaşamda tanımadıkları birine vermeyecek olmalarına karşın, bu bilgileri, herkesin görebileceği internet ortamında rahatlıkla gösteriyorlar" dedi. Bu internet sitelerini kullananların yüzde 29'luk kesimin eski sevgilileriyle ilgili bilgi edinmek için arama verdikleri, bu oranın 25-34 yaş arasındaki insanlarda yüzde 39'a kadar çıktığı ifade edilirken, üçte birlik bir kesimin, patronları, iş arkadaşları veya iş başvurusu yapanlar hakkında bilgi edinmek amacıyla arama verdikleri belirtildi.

Link to comment
Share on other sites

Dikkat! Facebook tehlikeli olabilir

MySpace ve Facebook gibi internet sitelerinin, bu sitelere üye olan kullanıcıların kişisel güvenlikleri açısından risk doğurduğu bildirildi. İngiltere'de "Get safe online" kampanyası için yapılan bir hükümet araştırmasında, İngiltere'de bu sitelerin üyesi olan 10.8 milyon kişiden dörtte birinin "profillerinde" doğum tarihleri veya iletişim adresleri gibi önemli bilgilerini açıkladıkları belirtildi.

SUÇ İŞLEMEYE ELVERİŞLİ

Araştırmada, 18-24 yaşlarındaki kullanıcıların yüzde 34'ünün verdiği bilgilerin, suç işlemek amacıyla kullanılmaya elverişli olduğu ortaya çıktı. Araştırma, bu sitelere üye olanların yüzde 15'inin kişisel bilgilerini gizlemek için hiçbir imkanı kullanmadıkları, yüzde 24'ünün ise tüm sitelerde aynı şifreyi kullandığını ortaya koydu. Bu kampanyayı yöneten Tony Neate, bu bilgilerden bazılarının zararsız olsa bile, suçlular ve her türlü dolandırıcılık için zengin bir materyal sağladığını kaydederek, "Doğum tarihiniz ve yaşadığınız yer, birinin isminize banka kartı alması için yeterlidir. İnsanların büyük çoğunluğu bu bilgileri gerçek yaşamda tanımadıkları birine vermeyecek olmalarına karşın, bu bilgileri, herkesin görebileceği internet ortamında rahatlıkla gösteriyorlar" dedi. Bu internet sitelerini kullananların yüzde 29'luk kesimin eski sevgilileriyle ilgili bilgi edinmek için arama verdikleri, bu oranın 25-34 yaş arasındaki insanlarda yüzde 39'a kadar çıktığı ifade edilirken, üçte birlik bir kesimin, patronları, iş arkadaşları veya iş başvurusu yapanlar hakkında bilgi edinmek amacıyla arama verdikleri belirtildi.

bence sadece facebook değil internetin tümü güvensiz, demek istediğim gerçek bilgiler her ne olursa olsun (online alışveriş gibi istisnalar olabilir) biçbir siteye verilmemeli...

bu arada sizin status bara gözüm takıldı, motorola v3i kullandığını, beşiktaş fanatiği ve nike tercih ettiğini, fotoshop konusunda deneyimli olduğunuzu söylüyor, belki bunlar doğru olmayabilir veya doğru olması sizin umurunuzda olmayabilir ama kişileri fişleme mantığında bu bilgileri önemli olduğunu zannediyorum. Daha açık ifadeyle sizi arayan kişilerin nereden başlayabileceklerine dair ipuçları veriyorsunuz.

Link to comment
Share on other sites

abi nerde luzumsuz bişi var bizimkiler hurrraaa orda, çoğuda millet üye oluyor diye oluyor.

vay kardeşim tam sölemek istediğimi yazmışsın :D

birde her yerde reklamı yapılıyor sitenin tnctr de bilgi amaçlı da olsa sitenin reklamını yapmış bu adamların milyonlarca üyesi olmasın da ne yapsın :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...