Jump to content

Linux'da Son Devrim Makulu Linux..


ahsen2
 Share

Recommended Posts

Vietnam orijinli Makulu Linux, Linuşta tam bir Devrim yapmış. Daha önce Distrowatchta ilk 10 da geçen OS'ların hepsini kurmuş denemiş birisi olarak söylüyorum ki, en iyisi ve stabil çalışanı MakuluLinux.

adresi bu:

http://www.makululinux.com/wp/flash/

Bu işletim sistemini kuran kişi, eğer oyun harici kullanıcısıysa windowsu aramaz. Her türlü uygulama var. Grafik kartı sürücüleri var.

Tik tok uygulaması bile Mobil phonelardaki kadar akıcı. Tiktok gösterimlerinde Win10 bile zorlanıyorken, bu hiç zorlanmadan akıcı gösteriyor.

Denemenizi tavsiye ederim. Vietnamlılar yapmış yapacağını.  Bizim Pardusla falan kıyas götürmez...

Birde şunu söylemeden geçmeyim. MakuluLinux Win7 temasında kuruluyor. Yani Elinizde Win7 mi var, Makulu mu var fark edemiyorsunuz...Görsellik aynı..

  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

isoyu indirip, Rufus ile yazdırıyorsunuz..Kurulurken ayarlıyorsunuz Türkçeyi , kurulduktan sonra Türkçe dil destek paketi de ve onu kurunca tam türkçe oluyor. F klavye desteği bile var. Ben kurdum..

Edited by ahsen2
Link to comment
Share on other sites

efe34, Bir saat önce yazdı:

Aynen farklı olmu: ücretsiz kullanabilmek için foruma üue ol beğen yorum yap bin takla at hoş olmamış. Zaten Windowsa benziyor diye kullannak isteyenler 20h1 w10 kullansın

Neyi hoş olmamış, anlamadım. Topik linux topiği, Birşey beğenmişim paylaşıyorum. Takla makla atmıyorum.. Makulu'dan tanıtım parası almıyorum.. Beleş dağıtıma beleş tanıtım yapıyorum... Teşekkür edin geçin, neyin eleştirisi bu..Aynı zamanda kendi önerini de eklemeyi ihmal etmemişsin... 

Link to comment
Share on other sites

Aylar önce denemiştim. Performans olarak beğenmedim. Dolu Dolu bir paket arıyorsan Linux Mint Cinnamon hem daha iyi performans veriyor hem de program arşivi daha geniş. Sunum biraz abartı olmuş. MakuluLinux ilk 20' de bile zor yer bulur. Bunu eleştiri olarak yazmıyorum. Ancak MakuluLinux' a gelene kadar, Ubuntu, Mint, Kali, Kubuntu, MxLinux.... vs.ler var. Win7 ye benzemesi çok büyük artı değil. Tema yükleyerek win7' ye benzetebilirsin...

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • Makulu linux ekibi diğer sistem geliştiricilerinden farklı olarak çokfarklı bir çizgide ilerleyerek hareket etmekteler bana göre çok güçlü bir ekibe sahipler. Makulu linux içeriğinde kendine has tools ve araçlar uygulamalar mevcut yani bir çok dağtıımda denk geldiğim en azından benzer programlar hiç denk gelmedim. Güzel ve kaliteli dağıtımmı evet gayet yerinde güzel bir dağıtım ilk ve son kullanıcıyı şaşırtacak seviyede bir arayüze,kullanım özelliklerine alışıla gelinen klasik bir linux dağıtımı değil gerçektende.
  • Üzerindeki tema ve görseller sizin hangi arayüz ile üzerinde bulunan" win10/8/7 arayüz şekli" ile kullanmanızada olanak sağlamakta. Şunuda belirtmeliyimki sadeliği ve klasik linux kullanımını seven herşeyi kendim yapayım düşüncesinde olanlar için kesinlik önerceğim bir dağıtım değil bana göre şahsi kanaatim çok fazla aşırıya kaçılmış ve üzerinde çok oynanmış bir dağıtım bu sadece benim düşüncem bir ubuntu kullanıcısı olarak yazıyorum bunu tabiiki. :) Kullanılırmı evet bence kullanılacak arayüzü uygulamaları ve geliştirmeleriyle kurulumu yapılacak bir dağıtım Makulu Linux. Uzun yıllardırda zaten forum içerisinde de bir çok dağıtımlara yer vererek paylaşmaya gayret göstermekteyim bazı şeyler anlaşılması için illaki kurulum ve denemeler gerektirmektedir demekki son sürümüyle bayağı bir başarı elde etmişler dağıtım bazında daha evvelden eski sürümlerini denemiştim.
  • Grameradam 'ında bahsini ettiği dağıtımlarda hakikaten denemiş biri olarak taktir edilecek üst seviye linux dağıtımları görsellik ve çeşitlilik arayan biri için bulunmaz nimet bir sistemler. Duzeru linux debian temelinden sıfırdan geliştirilmiş bir dağıtım gerek hızı,görselliği içerisinde barındırdığı çok orijin uygulamalarla beraber kullanıcıya oldukça etkili şekilde kullanım konforu ve rahatlığı sağlamakta hız görsellik sadece gerekli uygumaların bulunduğu bir dağıtım tavsiye ediyorum denenip uzun vadede kullanılabilecek beğendiğim bir dağıtım.
  • Voyager linux'e gelirsek eğer aynı şekilde oda daha çok multimedia ağırlıkta olmak üzere ubuntu sistemlerin üzerine lts sistemlerden inşaa edilerek uzun süreli destekli şekildeki projelerle görsel manada güzel işlere imza atan fransızların geliştirdikleri hakikaten güzel bir dağıtım aralarından hangisini tercih ederdin diye sorsalar üçünüde ederdim derdim herhalde. :) Sonuç olarak üçüde zaten farklı partition'lara grub sayesinde kurulabilir kullanılabilir bilindiği üzere. Elinizde 80gb disk var 3'e bölüp, üçünüde bu partitionlara kurup gubbootloader sayesinde kullanım sağlanabilir ne olur üç farklı sistemide rahat şekilde kullanırım sıkılırsam diğerine geçerim kullanırım. Diğer bir yöntemlerse vmvware,virtualbox sanal sistemler üzerinden de sanal olarak kullanım sağlamak. iyi bir donanıma sahip kişide çok fazla sanal olduğunu linux dağıtımları belli etmezler windows gibi iyi bir donanımı olan kişi hiç düşünmeden her türlü birbirinden farklı dağıtımları rahat şekilde sanal olarak deneyebilir kurabilir ve kullanabilirler buda güzel bir seçenek. :) 

Son olarak benim gibi klasik bir ubuntu linux kullanıcısıysanız eğer,kendi geliştirdiğim minimal yapıda compiz 3d fusion linux'ü denemenizide ayrıca buradan bu vesiylelede tavsiye ederim temel olan bileşenlerin yüklü geldiği media araçları ofis vb. bir çok Uygulamaların dahil olarak yüklü olarak geldiği UbuntuXFCE CompizFusion sistemi.

Buradaki linkten konuya gidebilirsiniz incelemek isteyenler olabilir.

Saygılarımla herkesin işi gücü rast gelsin sağlıcakla kalın.

Edited by forjest
  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

kendd, 17.05.2020 - 12:46 yazdı:

Arkadaş bu nedir ya bu siteye ne olmuş böyle adamın verdiği linke tıklıyoruz BC ye kısaltma vermiş ?

bc kısaltma yasak evet bu forumda : üslupta ters: ben kurdum daha  önceden aktive edebilmek için (ücret ödemeden evet bin takla attım): sürümü beğendim: kötü demedim

Linux sürümünün ücretli olması abes evet -bağış sistemi kullanıyor sürümlerin tamamı

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Fakir ülkelerin 3.blok_yada az geliştiricisi olan dağıtımların siteleri vb. farklı varyasyonda olan dağıtımlara diyelim ön yargıyla yaklaşmamak gerekli bende kendim bu şekilde yaklaşıp kızıyordum ancak durum sanıldığından da farklı arkadaşlar. Adamlar saatlerini aylarını harcıyorlar bazı içerikler tools'Lar için onları anlamak için uygulamaların gücüne ve çalışma prensiplerine bakınca analiz ettiğimde anlıyorum az çok. Site dağıtım vb. bileşenlerin değer kazanması site ve dağıtımcıların ekiplerini bir şekilde bir arada tutmak ufakta olsa dünya genelinde sunulan bu hizmetlere karşın "her ne kadar torrent vb." sitelerden dağıtımlarına ulaşılıyor olsada, yine de yardım vb. girişimleri olmakta.

Örnek verecek olursam eğer ElementaryOS 'in yazılım merkezine giriş yapıp bakın mesela yardım ve paralı indirme arı kovanı gibi. Gel görki bana göre hak etmemiş olsalarda distrowatch sıramalarında üst sıralarda benim şahsi görüşüm beşpara etmez bir dağıtım makulu yanında diyebilirim hatta biraz daha ileri gideyim benim Macbuntu'dan dahi daha iyi değil kurup kullanıp iyice analiz edilip sistem çalışması akıcılık, sistem üzerindeki rahat hareket edilebilirlik esneklik vb. bunları katınca,ortaya topyekün olarak bu gibi analizler çıkıyor. Günün sonunda, insan anlıyorki yahu bu kadar yardım ve benzeri parayı bu adamlar neresine istiyor diye düşündürmüyor değil.

Diğer taraftanda aslında yardımı hak eden ya da etmesini düşündüğüm bana göre manjaro linux var iki kişiden oluşan geliştiricilerin olmasına rağmen adamlar  geçmişten bugüne beşkuruş para dahi yardım vb. gibi bileşenler dahil etmediler sistemlerine buda AUR'un archlinux'ün GNU/Free Linux 'ün felsefesinin korunduğuna belki saygılı olunulduğuna işaret eden en güzel örnek verilecek emarelerden.

Benim bildiğim şu an için paraya çok düşkün olan dağıtımlar: Redhat,Suse,FreeBSD,ElementaryOS,ZorinOS ,son yıllarda "Ubuntu" + bilmediklerimde vardır tabiiki genel olarak böyle.

Yardım konusu ayıp birşey değil burada ön yargı olmasın,sitelerinin dağıtımlarının daha iyi ve kaliteli hizmet verme anlayışında olması,bunlarında sunulurken ilk ve son kullanıcının bilerek okuyarak şartlarıda kabul ederek indirip kullanıyor olmasıda tamamen yasal bu gnulinux felsefesinin dışında kalsada yapılmacak birşey değil olmasa daha iyi olur tabiiki ama oluyor bunlardan kaynaklı olarak. Ne kadar ilgili durumlar orasını bilmem veya kestiremem ancak başarılı dağıtımlarda olması gerekli olduğunuda göz ardı etmemekte gerekir olacağı kanaatindeyim. :) 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

MakuluLinux' un bir önceki sürümünü direkt olarak indirmiştim. Belki çok teknik bilgiye sahip olmadığım içinde olabilir, pek beğenmedim. Dolu dolu paketlerle gelen linuxları seviyorum ama makululinux şu yönden çok beğendim dediğim bir linux olmadı. Hatta kullandıklarımdan ya da denediklerimden ilk 20 ye bile zor girer desem yalan olmaz. Bağış almalarını yadırgamam. Sonuç olarak emek verdikleri, zaman harcadıkları bir iş. Ama para vermezseniz kullanamazsının mantığı, linux için bana pek mantıklı gelmiyor. Tabikii bu benim seviyem de, linux un güvenlik kısmı, teknik veri kısmından pek anlamayanlar için geçerli olabilir. Redhat para istemek dışında da aşırı sıkıntılı. :) Adamların forumlarına kayıt oldum. Hem indirmek için kayıt ol diyor hem de kayıt olup indirmek istediğimde mail adresin bir kuruluşa uygun değil diyerek izin vermiyor. İşin en sinir bozucu kısmı da indirmeme izin vermeyip günlük en az 10 adet mail gönderiyorlar. Bugları kontrol et diye. Bunların dışında bende denemediğim bir şeyi kesinlikle almamak gibi bir yan var. Bağış almak için ortaya ciddi iş koymak gerekir diye düşünüyorum. Makululinux' ta bağış yapmaya değer mi tereddütlerim var. Bağış yaparak almak istesem de tek sebebi vicdani sebeplerle olur. Amatör bir kullanıcı olarak ben pek esprisini göremedim...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

harika bir linüx çalışması olmuş  32 bit sürümünü indirip usb den çalışan  gurup2 dost menüden de çağırarak iso dan denedim.   hiç sorunsuz çalıştı vede hızlı 

yalnız  türkçeleştiremedim .  birde  kapat tuşunu bulamadım   .deneyip de bu çalışmanın  dilinden anlayanlar.  bizim anlayabileceğimiz şekilde  bir destek sallarlarsa makbule gecer ve elimizin altında sorunsuz ve kurulumsuz portable çalışan  bir linüxsümüz olur umudundayım  çalışma için teşekkürler 

Edited by tahsin4345
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

sadece fenceye benzer masüstü için ,ve hemen her bilinen yazılıma yaptıkları yeni arayüzler de emek var evet ama şahsen pek bi artı göremedim

deli_petro06 arkadaş gibi düşünüyorum.ram kullanımı da grafiklerden olsa gerek hafif yüksek.

deli_petro06, 4 saat önce yazdı:

MakuluLinux' un bir önceki sürümünü direkt olarak indirmiştim. Belki çok teknik bilgiye sahip olmadığım içinde olabilir, pek beğenmedim. Dolu dolu paketlerle gelen linuxları seviyorum ama makululinux şu yönden çok beğendim dediğim bir linux olmadı. Hatta kullandıklarımdan ya da denediklerimden ilk 20 ye bile zor girer desem yalan olmaz. 

 

Link to comment
Share on other sites

Voyager,Duzeru,Linuxmint cinnamon,DeepinOS,Ubuntu budgie sistemleri arayüz olarak tercih edilebilecek sistemler.Saf bir kubuntu plasma dahi tek başına güzel ve sade bir arayüze sahip olarak kullanım sunmakta. Fazla uygulama ve içerik demek, donanım özelliklerini fazla meşkul etmesi demek olur.Görsel ve de tutarlı dağıtımlar çoğuda.

Sıfırdan bir linux kurulumu için Debian,Gentoo,Opensuse,FreeBSD,Slackware,Arch linux'lerde performans ve donanım kullanımlarını minimize eder,kullanıcı ne yaptığını bilir ve yüklemelerini ona göre yaparak şekillendirir bir yere bağımlı kalmadan istediği gibide yapılandırabilir. Böylede bir imkan var önemli olan kullanmak sadece. :) 

Linux işletim sistemlerinde ne kadar özgürüz hakkında bir videolu anlatımım

Spoiler

 

 

Edited by forjest
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Linux konusunda uzman olan  kardeşlerim.benöğretmenim. Windowsun internet explorer ında e okula girip snıf listesini not çizelgesini javadan indirebiliyorum . Linıxu dahaönce kullandım böyle bir şansım var mı linuxta

 

Link to comment
Share on other sites

bkrydn68, 2 dakika önce yazdı:

Linux konusunda uzman olan  kardeşlerim.benöğretmenim. Windowsun internet explorer ında e okula girip snıf listesini not çizelgesini javadan indirebiliyorum . Linıxu dahaönce kullandım böyle bir şansım var mı linuxta

Internet explorer windows'a has bir internet tarayıcısı, Linux üzerinden de kullanılacağını düşünüyorum sadece denemeniz gerekli evveliyatında eğerki, Internet explorer sadece kullanılıyorsa eğer,onun için wine playonlinux üzerinden linux sistemine internet explorer kurulabilir harici olarak linux üzerinden de windows'daki gibi kullanılabilir.

Yoksa bir çok internet tarayıcısı Linux üzerinde de günümüzde çalışmaktadır. Bunlardan bir kaçtanesi: Googlechrome,Chromium,Opera,Vivaldi,MozillaFirefox vd..

Link to comment
Share on other sites

tahsin4345, 7 saat önce yazdı:

harika bir linüx çalışması olmuş  32 bit sürümünü indirip usb den çalışan  gurup2 dost menüden de çağırarak iso dan denedim.   hiç sorunsuz çalıştı vede hızlı 

yalnız  türkçeleştiremedim .  birde  kapat tuşunu bulamadım   .deneyip de bu çalışmanın  dilinden anlayanlar.  bizim anlayabileceğimiz şekilde  bir destek sallarlarsa makbule gecer ve elimizin altında sorunsuz ve kurulumsuz portable çalışan  bir linüxsümüz olur umudundayım  çalışma için teşekkürler 

kurmadan Türkçe olmaz

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

efe34, 3 saat önce yazdı:

kurmadan Türkçe olmaz

 

portable çalışan kısımda  türkce kullanma imkanı yokmu demek istediniz .kurulurken zaten kurulum ekranında türkce seceneğini işaretleyip ilerlenebilecegini biliyorum zaten .benim sorum mevcut portable halinden türkce kullanma imkanımız varmı idi .birde portablede  kapatma tuşu nerede saklı onu öğrenmek istemiştim ama genede ilginiz alakanız  için teşekkürler 

Link to comment
Share on other sites

tahsin4345, 18 saat önce yazdı:

portable çalışan kısımda  türkce kullanma imkanı yokmu demek istediniz .kurulurken zaten kurulum ekranında türkce seceneğini işaretleyip ilerlenebilecegini biliyorum zaten .benim sorum mevcut portable halinden türkce kullanma imkanımız varmı idi .birde portablede  kapatma tuşu nerede saklı onu öğrenmek istemiştim ama genede ilginiz alakanız  için teşekkürler 

Olamaz öyle bir şey tüm dilleri yüklesseler kapasiteyi düşünsenize: siz seçince dil paketleri iner diye tahmin ediyorum: Windowsta 32 in 1 gördüm en fazla nesela o da 8 dil yarısı 32 bit: bir de kurulum çok kısa ve live olarak yapamadığınız bir çok şeyi yapabiliyorsuuz.

Sanalda deneyin sonra kurarsınız

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

tahsin4345, 22.05.2020 - 09:45 yazdı:

portable çalışan kısımda  türkce kullanma imkanı yokmu demek istediniz .kurulurken zaten kurulum ekranında türkce seceneğini işaretleyip ilerlenebilecegini biliyorum zaten .benim sorum mevcut portable halinden türkce kullanma imkanımız varmı idi .birde portablede  kapatma tuşu nerede saklı onu öğrenmek istemiştim ama genede ilginiz alakanız  için teşekkürler 

kapatma bölümü için an altta solda M düğmesine dokunun sonra ok işaretine basın, orada restart-shutdown-suspend çıkar. Shut Down a basın. kapanır.

Eski bilgisayarlar için bu linux  biçilmiş kaftan.. Benim sistem Core Quad, muadili Xeon5405, 3 gb ram, SSD harddisk.

Özellikle SSD hard diske kurulum yapıldığında hız çok farkediyor. Kurulurken ses kartından wifi aletine, herşeyi otomatim yüklüyor. Grafik kartını ise donanım güncelleştirmeden siz kuruyorsunuz. Elinizin altında hazır sistem...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Bir çok linux dağıtımları zaten universal olan dil ingilizce ile gelmektedir. Dolayısıyla kurulum aşamasında kişi,kendi ülkesinin kullandığı bölge ve dil ayarlarını yaparak kurulumu tamamladığında ve online olunulduğunda sistem bu ayarları oluşturarak donanımsal bilgileride içererek sistem işleyecektir. Kurulumsuz live çalışan sistemler genellikle hep ingilizcedir. Bazı dağıtımlarda dil seçme imkanı vermekte istisnaa sayarsak eğer orn:  (MXLinux) Live veya farklı çalışmalarda dil seçimine izin vermekte bildiğim kadarıyla bir Geckolinux'te olması gerekliydi dil seçimi. Bence gerek yok kurulum sonunda seçilen tüm dil ve ayarlar geliyor zaten bu tüm linux familyası için geçerli farketmez.
  • Yalın olan linux sistemlerde arch,debian,gentoo,slacware vd.'lerinde seçilen dil tam anlamıyla bazen kurulamamakta ya da klavye vb. şekilde ayarlarda karakter sorunları vermekte daha evvel büyük zaman harcayıp düzeltmek için uğraştığım geçmiş zamanları biraz anımsadım gerçi zamanla insan alışıyor bu tip durumlara. İngilizce kullanmaya başladığımdan beri o şekilde sistemleri kullanmaya devam ettim öyle bir alışkanlıkki insan Türkçe dil yaptığında o zamanda Türkçe yabancı dilmiş gibi geliyor insana çok garip birşey. :D 
  • Birde Türkçe dili tam anlamıyla kurmamakta doğru Türkçe dile sahip olan dağıtımları kullanmak bu kapsamda daha mantıklı olacaktır aklıma gelmişken bunuda belirteyim Parduslinux,Archman,Pisilinux,Pardus topluluk dağıtımları Türkçe dil olarak düzeltmeleri daha etkin olduğundan sistem üzerinden anlaşılılırlık bağlamında, madem direkt Türkçe dil olacak tam olsun eksiksiz olsun diyenler için önerebileceğim bu dağıtımları kurmalarını tavsiye ediyorum. Yabancı menşei olan dağıtımlarda Türkçe diller eksik.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...