Jump to content

forjest
 Share

Recommended Posts

Hangi Linux Dağıtımını Kullanıyorsunuz Tercih Nedenleri?

VNgScr

 ( Soru? + Cevap şeklinde bilgiler ve açıklamalar: )

Alıntı
  • Herhangi bir dağıtım olmasına gerek yok,benim için önemli olan kuracağım linux dağıtımının saf olması yeterli geri kalanını kendim hallederim (Debian,Arch,Gentoo,FreeBsd,Redhat vd.) herhangi birinin indirip kendim yapılandırarak kendimi daha güvenli bulur ve hızlı çalıştığına inanırım.
  •  Linux işletim sistemlerinde aranılan özellikler, dağıtıma ait olan paket kurulum yöntemleri, kurulumu kullanımı benim için daha önemlidir.
  • Dağıtımın popüler olması benim için daha önemli güvenlik,programların rahat kuruluyor olması onun için Ubuntu,Archlinux,Fedora,Pardus linux dağıtımları işimi görmekte
  • Linux dağıtımı farketmez benim için önemli olan beğendiğim masaüstü arayüzüne sahip olsun yeterli. Örnek masaüstü arayüzleri: "Cinnamon , Mate,  Gnome , Xfce , Deepin ,Kdeplasma"
  •  Linux dağıtımlarını kurmadan evvel,distro'nun "forum ve güncelleme desteğinin" olması,günlük iş ofis ve internet işlemlerimi yapmama yeterli olan dağıtım olması kurmam için yeterli.
  • Customization/Özelleştirilmiş kişilerin yaptığı ve yapılandırdığı linux işletim sistemlerini daha kullanışlı ve kullanımının daha kolay olduğunu düşünerek böyle bir tercihten yana şansımı kullanırım.

AÇIKLAMALAR:

Buradaki amaç,açık kaynak özgür dağıtılabilir GNU/Freelinux işletim sistemlerinin ne kadar tercih ediliyor olması,kimin nasıl bir görüşü ve istekleri var ya da,hali hazırda kullandığı linux dağıtımından bahsinin edilmesi, varsa eksiklikleri doğru dağıtım önerilerinin yapılabileceğinin anlayışı.


Diğer taraftan Linux dağıtımları kullanıcılarının,kullandıkları dağıtımlarıyla alakalı görüş ve fikirleri, paylaşmak isterlerse eğer, Masaüstü Ekran Görüntüleri ve soru? /  cevap şeklinde öneri ve yapılan yorumlara kaynakları ile beraber örneğin: distro ismi,simge paketi tema uygulama vb. içeriklere dair,kaynak linkleride dahil edebilirler. spoiler kullanımına lütfen özen gösterelim. Büyük harf,resim vb. içerikleri "spoiler içerisinden" verelim değerli Arkadaşlar.
 

Linux kullanıcıları,kullanmak isteyenler kurulum için linux distro dağıtımları hakkında kurmaya karar vermemiş değerli arkadaşların topyekün olarak hepimizin yorum ve görüşlerini buradan paylaşabilirsiniz arkadaşlar.
Şimdi Söz Sizde! :) 

Forum içi, Yararlı bazı linkler:

Linux dağıtımları sayfası ( Linux dağıtımlarının paylaşıldığı ilgili bölüm )

Özelleştirilmiş Linux dağıtımları: Winbuntu TNCLinux Macbuntu

Linux Hakkında Detaylara Yönelik ve Genel Videolu Anlatımlarım 2020

Edited by forjest
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Haydi Bismillah diyerek 100' ün üzerinde denediğim linux dağıtımı ve şu an hazır da güncel olarak takip ettiğim, hazır iso dosyaları olan 58 farklı linux dağıtımı elimde mevcut...

Değişimli olarak Linux Mint, Ubuntu Linux, Pardus, Archman, MxLinux kullanıyorum. Denediklerimi Linux klasörü içerisine ayrı ayrı isimleriyle klasör oluşturuyorum ve 1 den 10' a kadar "+" ekleyerek sıralama yapıyorum. Ve her denemeden veya kullanımdan sonra klasörlerine aldığım hatalar, beğendiklerim, beğenmediklerim şeklinde notlar bırakıyorum. Aşağıya kendi linux tercihlerime göre sıralamamın görüntüsünü ekliyorum. Altında daha fazlası var ancak onlara "+" eklemediğim için bu sıralama yeterli olacaktır...

Spoiler

Please register to see this content.

Hangi dağıtımları tercih ediyorum ve nedenlerine geçmeden önce aşağıda yeni kullanmaya başlayacak arkadaşlara ufak tefek tavsiyeleri ekliyorum.

Spoiler

-Daha fazla boş yazmayı bırakıp. Üstadlar varken haddimi aşmadan kendimce fikirlerimi yazmaya başlayayım. 

1- Başlangıç olarak ilk defa Linux kullanılacaksa, Deepin, Ubuntu, Linux Mint, Pardus, MxLinux gibi dağıtımların kullanılması daha yararlı olacaktır. Kendimce sebebi; bu dağıtımların hem sağlam temelleri olması hem de kolay kurulumlarının olmasıdır. Deneyim kazandıkça diğer dağıtımlar kullanılabilir. 

2- Linuxların kendi içinde de hafiften dolu dolu paketlerine kadar KDE, XCFE, Cinnamon v.s gibi ayrı sürümleri oluyor. Ben performanstan biraz fedakarlık edip genel olarak varsa Cinnamon paketini kullanıyorum. Çünkü, hem görsel olarak  tatmin ediyor. Hem de kendi uygulama mağazasında kolaylıkla aradığım uygulamaları bulabiliyorum. 

3- Linuxların herkesin arayışına hitap edebilecek farklı türleri var. Günlük kullanım için genel amaçlı linuxlar, ya da belli amaçlara yönelik Linuxlar var. Genel kullanım için Ubuntu Linux, Linux Mint, Pardus v.b verilebilir. Bunun yanında daha çok video, müzik, görsel düzenleme yazılımları ağırlıklı kullanılacaksa Ubuntu Studio, AVLinux, veya bakım onarım için 4MLinux gibi daha çok bu amaçlar üretilmiş Linuxlar tercih edilebilir...

4- Günlük kullanım, Video, Görsel, Müzik v.s amaçlar edinmiş linuxlar dışında kodlama v.b işler için ideal linuxlar da mevcut. Kodlamacılar için genel de hollywood filmlerin de KaliLinux' u görüyoruz. Bunların yanısıra tamamen yasal olmayan işler için üretilmiş Kodachi gibi linuxlar da mevcut...

5- Linux' a meraklı birisi olarak araştırma yaparken sürekli karşılaştığım Arch Linux konusun da da şunları eklemeden geçmeyeyim. Henüz Linux' a ilk adımlarınızı attıysanız ciddi bir kullanıcı olarak uzak durulması gereken linuxların en başında geliyor. Sebebi de, kurulum aşamasının epeyce zahmetli olmasıdır. Ve her sıfır kurulum da 50 - 100 farklı kod kullanmanız gerekebiliyor. Zamanında çok merak etmiş birisi olarak, neden bu kadar zahmetli oluyor sorusuna şöyle bir cevap aldım. Archlinux' un diğerleri gibi kolay kurulumun olmama sebebi, en başından sonuna kadar sistemi kodlayarak yüklüyorsunuz. Yüklerken de sistemin sürekli en son sürümü indirmesinden dolayı bu şekilde bir kurulum tercih ediyormuş. 

6- İlk başlangıç aşamasın da daha önce de yazdığım gibi daha çok bilinen, sağlam temelleri olan linuxları tercih etmek işleri kolaylaştırır. Bilinir olması ilk aşamalar da sizin alışma döneminiz de rahatlık sağlar ve herhangi bir sıkıntılı durum da sorunun çözümünü daha kolay bulabilirsiniz...

-Son olarak Linux, Windows' tan farklı olarak belki de binlerce farklı zevke hitap ediyor. İlk kullanılmaya başlandığın da Windows gibi dayatılmış linuxlar kullansanız da alıştıkça tercihleriniz değişebiliyor. Tam anlamıyla size özel kodlanmış gibi hissettirecek kadar çeşitte linux seçeneği var. Linux kullanmak için en önemli sebep şu olabilir. Mac ve Windows işletim sistemleri size çok fazla seçenek sunmuyor. Belli kalıpları var, sınırlarının dışına çıkmanızı pek istemiyorlar. Fakat Linux' ta beni en fazla cezbeden şey sınırlarının olmamasıdır. Kabataslak binlerce farklı Linux arasından aradığınız Linux' u buluyorsunuz. Bu durum şuna benziyor. Windows ve Mac isimli bir Restaurant' a gidiyorsunuz, önünüze bir yemek getiriyorlar, soslarına v.s siz karar veremiyorsunuz. Tek tercih edebileceğiniz şey bütçenize göre tabaktaki yemeğin fazla ya da az olmasıdır. Ancak linux aldı Restaurant' a giderseniz, tabağı siz seçebiliyorsunuz, tabağın desenlerini, yemeğin çeşidini, soslarını siz seçebiliyorsunuz. Çoğu zaman da bunları ücretsiz yapabiliyorsunuz...

Asıl konuya gelirsek. Hangi linuxları kullanıyorum neden bu linuxları tercih ediyorum.

Aslında tek bir linux kullanmıyorum. Genel olarak, Deepin Linux, KaliLinux, Linux Mint, MxLinux, Ubuntu, Pardus ve Archman kullanıyorum. Ve bu Linux dağıtımlarının varsa her zaman Cinnamon paketlerini kullanıyorum. Deepin tercih ettiğim de sebebi, görsellik olarak doyurucu olması oluyor. MxLinux tercih ettiğim de görsel olarak tatmin etmese de beni çeken birşeyler var. Ubuntu Linux bana göre, kullanım açısından en güzel şekilde dizayn edilmiş Linuxların başında geliyor. Kişiye göre değişebilir ancak ben Ubuntu Linux kullanırken kendimi çok rahat hissediyorum. İşlemler arası geçişte çok hızlı cevap veriyor. Görsellik olarakta beğeniyorum. Linux Mint, benim için en dolu dolu Linux diyebilirim. Tasarım, performans, görsellik olarak hiç üzmüyor. Bugüne kadar da birşeyler yüklerken, kaldırırken, güncellerken depolarının çökme durumu hiç olmadı. Bana güven veriyor ve aradığım birçok şey var. Pardus ve Archman' ı tercih etmemin en büyük sebebi Türk yazılımcılar tarafından geliştiriliyor olmalarıdır. O dönem kullanıyor olmasam bile takip ediyorum. Yukarıda Linuxları beğenme oranıma göre sıralasam da ilk 15 - 20 Linux' tan herhangi birini tercih edebiliyorum. Moduma göre kullanıyorum. Farklı Linuxlar arasında kesin bir tercihim olmasa da kırmızı çizgim genel olarak Cinnamon paketi oluyor. Cinnamon paketini tercih etmemin sebebi de, zaten elim de çok üst seviye performans verebilecek bir sistem yok. Performanstan fedakarlık edip görsel olarak ve uygulama zenginliği olarak beni daha çok tatmin eden Cinnamon paketini tercih ediyorum...

Edited by deli_petro06
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

@forjest teşekkürler

 

windows partisyonların yanına 6 eya üzeri Linux sürümü kuruyorum. genelde KDE sürümleri tercih ediyorum.

Bir de en son manjaro sürümünü kuruyorum diskte  diğer kurulumlar bitince veya bir şekilde eski bir partisyona  yeni linux sürümü kurarsam 

Sebep. bütün partisyonları algılayıp çok güzel bir görsel ile boot menüsü yapması Windows boot nmanager ve diğerleri olarak (Android de kurdum bir ara bir partisyona . onun boot unu aayarlayamadım zaman da yoktu: sanal kullanım daha kolay zaten! ) ve son seçiminizi hatıraması. Bunu bir çok bootable iso lar ile denedim ya da işletim sistemi üzerinden ama hiç bir şekilde başaanmadım zaten manjaro kurulumu 10 15 dkyı geçmiyor.

Edited by efe34
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

genel kullanım olarak deepin ile  arch dağılımlarından .. aralıklı olarak desktop olarak da xfce tercih ediyorum.. bana daha basit ve düzenli gelse bile... gnome un eklentileri baya ilgi çekici...  hem de kurulum ayarları da kolay.. fakat gnome un menü ve app icon liste şeklini beğenmiyorum..

ama... nerden baksak 7-8 senedir sanal pc de sürekli durun Kali Linux üm var

kali ne amaçlı... çok uzun süre john isimli programcık ile çok fazla şifre kırma işlemi yaptım. word list eklentileri ile.. john un windows versiyonları da vardı ama kali de daha hızlı yapıyordu.. son dönemde çıkan john lar artık gpu yerine cpu destekli.. çünkü ben linux de bile gpu üzerinden işlem yaptırmayı başaramadım.. 3-5 forumda soru sormama rağmen cevab da alamadım.. sonuç olarak basit şifre kırma işlemlerini windows dan.. uzun ve çoklu olanlarını sanaldaki kali den devam ettiriyorum

yazmayı unuttuğum bir kali maceram ise...

şuan oturduğum binada ilk aylarda telefon altyapısı yok idi.. saolsun yan apartmandakiler binalarından kablo geçişine izin vermedikleri için. kavga dövüş 4-5 ayda yeni bir direk dikilerek binaya tlf hattı çektirdim. bu dönem esnasında çevremde bulunan wifilere asalak olmuştum. tlf daki internet tabiki sürekli kullanım için yetmiyor. 50gb bile olsa. kali de bu tür işlemler için programlar ile çevremdekilerin şifrelerini kırdım. ama son dönemde ülkemizdeki wifi cihazlarındaki yazılımların gelişmesi ile artık bu işlem bitme noktalarına geliyor lamer lar için.

iş yerinde de kali ile wifi network güvenliğini test için basit komutlar ile deneme yapmış idim. hatta extra modüler wifi antenler ile çevredeki fabrikalara da bruteforce metodu ile de wifi kırma yaptım ki.. o günlerde maalesef birçok firmanın wifi şifresi aşırı basit ve güvenlik seviyesi düşük cihazlar kullandıklarını görmüş idim.

Linux lerde ençok başarısız olduğum nokta ise..

ben windows da ağırlıklı olarak aynı yazılımın farklı versiyonlarını portable olarak kullanıyorum.. amaca ve hizmete göre.. misal şuan bu yazıları yazdığım firefox 52.8.1 esr serisi. bu seri seçme sebebim ise.. adblock yazılımının eski versiyonunu kullanıyorum. yeni versiyonlarda sayfadaki noktanın blok seçimi için ek bir liste penceresi çıkmıyor. adblock için mecburen eski firefox u kullanıyorum. diğer işlemler için yeni firefox.. waterfox.. 2-3 adet farklı chrome kullanıyorum.. maalesef bu tür farklı versiyon portable uygulamaları linux de nasıl yerleştirip ve ayarlarımı kaybetmeden kullanabilirim bilmiyorum. çok fazla da bu konuda çalışan veya kafa yoran olmamış.

linux lerde bir diğer sorun.. vmware bağımlısıyım. maalesef son versiyonu kurmak veya güncelleme geldikten sonra aktif kullandığınız vmware in sorunsuz kullanmaya devam edebileğiniz benim gibi bir acemi açısından hala zor bir durum. ücretsiz sanallaştırma yazılımı ve ayarları konusunda yakınlarda inceleme yapmadım.. vmware in esxi server serisinden veri bile kurtardığım... notebook umu içindeki veri ve lisanslar ile sanallaştırdığımı düşünürsek... vmware konusunda da linux beni yoruyor.

 

ama linux süz bir hayat ?

dünyadaki en fazla host ve dns server olarak *nix lerin kullanıldığını düşünürsek.. bireysel olarak linux kullanmasak bile dolaylı olarak herkes linux server a ait hizmetlerden faydalanıyoruz...  devamını - başarısını vede yaygınlaşmasını diliyorum

başarılar herkese

Edited by tosunpasa
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@tosunpasa

  • Linux işletim sistemlerine birden fazla masaüstü arayüzleri yüklenebilmekte,illa xfce deepin desktop 'ta kalmak gerekmiyor sıkılınca,oturum kapatıp diğer masaüstüne geçmek 1 saniye
  • Kali linux dağıtımı yerine,içeriğinde kullanılan tools ve araç gereçleri github üzerinden temin edip kurmak,kalide kullanılmayan araçlara gerek kalmaksızın,iyi bir seçenek. Tüm linux dağıtımları bunun için kullanılabilir yükleme methodları aşağı yukarı benzer şekilde. temeli olan bir linux kullanıcısı için zaten zor bir işlem olmaz uygulama yükleme vb. olarak.
  • Internet vb. şekilde güvenlik testleri ağ kriptolarına yönelik geliştirilen bir çok tools var. Sonradan da ilave edilebilir özellikteler kali'ye alternatif bence Wifislax en iyisi diye düşünüyorum. Gerek sistem içerisinde güncellemeleri gereksede , forum içerisinde ayrı olarak geliştirilmiş tools'ları olmakta kullanılan araca göre değişiklikler olabilir tabii.
  • Yaygınlığı ve kullanım seçenekleri arasında ubuntu , mint debian türevlerinde uygulama yükleme forum destekleri bakımından daha etkin olduğu kanaatindeyim. Snap,Flatpack ve AppImage paket kurulum yöntemlerininde,linux dağıtımlarına entegre olması ve kullanışlığı yükleme ve kullanımda bir çok engelleri bağımlılıklarıda ortadan kaldırmakta. özellikle AppImage/portable'a benzer yapısıyla çift tıkla çalışmasıyla gelen özelliği sayesinde şu aralar en çok tercih edilen paket yönetim uygulama kullanım teknikleri arasında denenebilir. Kaynak: FireFox için Appimage store  | Özel ayarları " home dizini altında .config klasöründe "yer almakta yedekler buraya copy/past edilerek özelleştirilmiş seçeneklerle kullanılabilir. Home dizinindeki .config klasörünü ctrl+h kısayolunu kullanarak görünür hale getirilebilmekte.
  • VMWare sanallaştırma uygulamasının en son sürümlerini kullanıyorum,şu ana kadar herhangi bir sorun göremedim. Güncellemeleride her yeni çıkan versiyonda da yapılabilmekte bununla alakalı  olarak sadece archlinux üzerinde sorunlar yaşamıştım. Ancak, ubuntu,debian türevleri linux dağıtımlarında şu ana kadar sorunsuz diğer uygulamalar gibi kullanımında ve kurulumlarında sorun yaşamadım diyebilirim gerçi herkesin kendine göre özel kullandığı yöntem ve uygulama çeşitlilikleri yok değil ne varki bu konularda ubuntu sanıyorum daha etkin ve sorunsuz uygulama kurulum deb,bundle,Appimage,snap ve flatpack  paket sisteminin rahatlığından kaynaklı olarak ilk ve son kullanıcı için işleri daha da kolaylaştırmakta.Son sürüm vmware'i
    Please register to see this content.
    çektim kurdum kullanıyorum şu anda bu arada.
  • Yorum ve değerlendirmeler için teşekkürler. :) 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

usta

sen dabiki sorun yaşamazsın.. benim gibi aceminin arch linux de vmware sorunu yaşaması normal.. ben arch ı bireysel kullanımda daha çok seviyorum.. deepin ise.. son kullanıcılara ilk önereceğim bir seri oldu.. "hangi linux" sorusuna artıkın deepin i dene diyorum.. görsellik alışması daha kolay bence...

bi arada hakintosh kullanmaya çalışcam... bilmek kullanmak gerek mutlaka bir süre bile olsa

Link to comment
Share on other sites

tosunpasa, 1 saat önce yazdı:

usta

sen dabiki sorun yaşamazsın.. benim gibi aceminin arch linux de vmware sorunu yaşaması normal.. ben arch ı bireysel kullanımda daha çok seviyorum.. deepin ise.. son kullanıcılara ilk önereceğim bir seri oldu.. "hangi linux" sorusuna artıkın deepin i dene diyorum.. görsellik alışması daha kolay bence...

bi arada hakintosh kullanmaya çalışcam... bilmek kullanmak gerek mutlaka bir süre bile olsa

Estağfurullah :) Linux'te sorun yaşamayan kimse yoktur desek yeridir öğrenmek içinse bunlar şart herkes için benim içinde. MacOSX'i sadece merak edip, vmware'de kullanmışlığım vardır açıkcası. Ancak son yıllarda Intel/Amd işlemcilerede destek veren "özelleştirilerek donanım destekleri,opencore,clover,bootcamp ekli destekli vs.) türevlerinin olduğunuda görmekteyiz ki,yeni jenerasyon marka model cihazlarda rahatlıkla kurulup kullanılmakta. Eski cihazlarda gördüğüm kadarıyla bir çok donanımsal sorunlar yaşatmakta bu sistem.

Please register to see this content.
,donanımlarına uygun olan bir macosx'i indirip kurabilirsin bende yeni rastladım. Ne varki "Uefi destekli kullanmak gerekli! son sürümleri bu şekil" dosya yapısı nedeniyle. Forum içerisinde macosx konularına hakim olan bir arkadaş,kurulum ve sürümlerine ait (Intel/amd) donanımsal destekleri anlaşılır şekilde resimli ve anlatımlı bir makale sunarsa herkes için yararlı olacaktır çeşitlilik iyidir her ne kadar beğendiğim bir sistem olmasada tercih edenler kullanıcıları var.

Saygılarımla.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Şuanda KDE Neon kullanmaktayım.

Gerçekten çok memnunum.

Sistem calamares yükleyici ile gelmekte, oldukça hızlı.

En sevdiğim yanı minimal olması. Toplamda 12 uygulama yüklü geliyor.
Sadece KDE uygulamaları yayınlandığı an en yüksek sürümden gidiyor.
Gerisi bildiğimiz Ubuntu.

Ubuntu 20.04 LTS temelini kullanıyor, uygulamalar
konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Minimum 3 yıllık destek verilmekte.
Öte yandan sistemde snapd aktif gelmekte. Snapleri yavaş açıldığı pek
sevmesemde uygulama çeşitliliği açısından çok iyiler. deb paketleriyle
sistemi bozmak yerine snap kurmak gerçekten çok iyi bir çözüm.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@dseulogy

  • KDE'nin eski sürüm masaüstleri yenilerine göre daha hızlı ve yapılandırılabilir hali varken çok beğenirdim. Şimdilerde yeni plasma versiyonlarıyla (linux dağıtımı ve tabanına göre değişiklik göstererek arch,debian,slackware vd.) çalışma hız ve performansları değişiklikler göstersede yinede,yeni nesil cinnamon,deepin ve budgie desktoplar daha etkin ve donanım dostu olarak görüyorum en azından KDE'ye göre tercihler değişebilir herkese göre bir masaüstü var sonuçta. Çoğu kişi beğenmez ama benimde favorim xfce masaüstüdür.
  • Uygulama paket yönetimlerinin temel amacı çeşitliliği attırmak bağımlılıkları azaltmak buna mukabil,mobil platformlarıyla daha fazla senkronize olarak belki yakında  bir gelecekte, uygulama yükleyici mağazalarının ortak vb. şekilde programlara erişimi,kurulumu kullanımının artışlarını kolaylıklarının sağlanması amaçlı olarak, eko sistemi oluşturmaya çalışıyorlar. Şimdilik yolun ortasına kadar gelinildi tam olmasada hatalar eksiklikler olabilir buda kabul edilebilir şimdilik. Ne varki, gördüğüm kadarıylada, son çıkan dağıtımların uygulamalar başta olmak üzere kerneller üzerinde de bu yönde büyük değişimler yapılmaya başlandı ve eski mantıkları tamamen silecek özelliklerle Linux dünyası bu paket yönetimi kolaylığı zenginliğiyle uygulama eko sistemini getirerek ileri zamanlarda daha tercih edilebilirlik,kullanılışlılık amaçlarına doğru yol aldıkları bariz olarak belli olmakta. 
  • Yazılım şirketleride bunun farkında olarak artık bir çok uygulama oyun vb. diğer programlarıda linux için tasarlamaya başladılar. "windows,mac,android,linux vd. " platformlarla birlikte hareketle zaman içerisinde, tam rayına oturacak ve günü geldiğinde hepimiz göreceğizki "şahsi düşüncem bu tabiiki" artık hangi programı oyunu kursam diye düşünür hale getirecek linux sistemleri. 

Yorum ve değerlendirmeler için teşekkür'ler. :) 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

@akillialtay1995

  • LinuxFX windows10 klonu olarak hazırlanmış exe,msi ve win uygulamalarınında çalışabildiği. Linux kullanımının ve windows aşinalığınında giderilmesi bakımından, en iyi seçeneklerden şu an için buna şüphe yok.
  • Değineceğim bir konuda LinuxFX dağıtımının,daha yeni çıkmasına rağmen dün bir,bugün iki denir ya o hesap hemen ücretli olarak sunulmaya başlanılmış Windowsfx Founders adındaki özel dağıtımları 
  • 2 farklı versiyon mevcut şimdilik, kesin olarak 1.Windowsfx Founders ücretli, 2.Windowsfx Free Edition ücretsiz olarak sunulacağı tanıtım vb. anlayışla sitelerinde belirtilmiş. Oda belli bir kayıt işlemi yaparak e-mail tanımlamasıyla artık free/ücretsiz indirime ve kullanıma sunulacağı şeklinde bir ibare şu ana dek nedir ne değildir tam olarak belli değil. Belli olan şuki,adamları bu işi tamamen maddi gelir elde etmeye dayalı şekilde bu sistemi geliştirdikleri aşikar. Örnekleride yok değil elbette. ZorinOS,ElementaryOS,Redhat vb. dağıtımlar vs. İlk çıktıklarından bu yana 10.5 sürümüne kadar sourceforge vb. mecralarda tamamen bedava şekilde tanıtıldı indirmeye sunuldu.10.6 sürümünden sonra sunuculardan tamamen çekildi. Torrent sitesi üzerinden sadece indirme şansı bulabildik oda denk geldi. Free sürümleri sanıyorum yine ilerki zamanlarda da yer alabilirler.
  • LinuxFX'in,
    Please register to see this content.
    ,indirme yansılarının kaldırıldığına rastladım zaten buradanda bakıldığında az çok dağıtımın üstteki belirtilenlerle beraber düşüncelerini  kanıtlar nitelikte olduğu az çok anlaşılmakta haklılık paylarının emeklere bakınca kısmende olsa hak vermiyor değilim ancak,çok cüzzi ufak yardım vb. olabilirdi.
  • "Normal kullanıcılar dışında!", gerçektende mesleki olarak vs. kodlama ve linux dağıtımları kuracak ve kullanacak olan kişilere,naciz tavsiyem, saf yalın olan dağıtılan linux paketlerinden herhangi birini kurmaları yönünde olacaktır. Bu debian,arch,gentoo,freebsd,slackware vs. benzer yalında temelden dağıtımlar olması,kayda değer şekilde kendini geliştirme ve ilerlemesi bakımından doğru seçim olacaktır.
  • Yorumu yapma nedenim,birazda dağıtım şimdilik indirimiş ve kullanıyor olsada ücretli olduğu,Free sürümün ücretsiz kayıtlı şekilde indirilmeye sunulacağınında bilinmesi anlayışı,yoksa dağıtımın kullanımı pratik oluşu windows'a benzemesi ve emilatorlerin exe,msi dosyalarını çalıştırması kolaylıkları bakımından diğer linux dağıtımlarında ayrılmakta olduğunuda bilmekteyiz.

Yorum için teşekkür'ler ayrıca.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...