Jump to content

Dual Boot Ta Gruba Windows 10 Ekleme


muski
 Share

Recommended Posts

Sayın @forjest  usta.

Bilgisayarımda windows 10 kurulu.100 Gb alan ayırarak  ilk defa linux mint kurdum.Çok memmun kaldım.Hızı,kullanım kolaylığı,...vs sebeplerden dolayı.Fakat 2 problemim var.Birincisi grub da windows 10 gözüküyor.Onu başa almak için için grub-customizer kurdum.Grub customizer windows boot seçeneğini görmüyor.İkincisi linux minti güncellediğimde boot seçenekleri kayboluyor ve direk linux mint açılıyor.Allahtan boot-rapir disk usb flash bellek yaptım.Onunla düzeltiyorum.Oradan devam ediyorum.Birde bilgisayarın sesi windowsa göre az çıkyor.Onuda vlc ile hallettim.Bu arada windowstan  da EasyUEFI ile efinin yedeğini aldım.

Bootu düzenleyip windowsu başa almada  yardımcı olur musunuz?

Ekran Görüntüsü - 2020-12-02 14-51-18.jpg

Edited by muski
Link to comment
Share on other sites

Windows yanına kurulumda efili cihaz olduğundan, linux sistemleri üzerinde 100mb'lık /boot fat32 'lik , bir uefi boto alanı oluşturmak gerekiyorki os-prober windows veya diğer sistemleri efili olanları tarama yaparak gruba ekler. Siz doğru kurmuşsunuz ancak grub'a eklenmemeside benim bahsettiğim durumdan kaynaklı.

1. Linux kurulumunda orn: 20gb disk var bunun 100mb alanını fat32 yapıp /boot flagı vermek 2.diğer kalan 19900 gb'lik alanıda EXT4 veya SSD'disk varsa eğer, " XFS dosya biçimini " seçip ( daha iyi olduğu belirtilmekte!) > /root olarak sistem partition'larına mount etmek. Sonrası işlemlerde hızlı bir şekilde Windows + Linux sistemleri seçenekler grub2 üzerinde yer alırlar.

2. Bunlar yapılmadığı taktirde "Efili sistemler için geçerli" bios fonksiyonlarına göre legacy moda almak gerekebilir. ya da windows'u legacy kurarak çözüm olabilir. ancak efili sistemde üstte verdiğim bilgiler geçerlidir. Ben efili sistem hiç kullanmadım ama Asus ve Sony efili makinelere windows 10 yanına Macbuntu sistemlerini kurdum sorunsuz şekilde kuruldular ve grub-bootloader'a da, eklendiler.

3.Bölüm ön yükleyici ayırmak sistemden bağımsız olarak çalışmakta ayırmayınca efili sistemlerde bu sorunlar ya da ayarların yapılmaması windows'un eklenmemesi durumları meydana getiriyor.

4.Herkesin kullandığı cihazlar farklı donanımlara sahip olduğundan dolayı bios yapılandırmalarıda farklı olabileceğinden kurarken önemli dosyalarınızı yedeklemeyide unutmayınız. Kurtarma cd'si geri dönüş noktaları vb. ayarlayın. Aoemi , acronis vb. backup/recovery programlarını kullanarak sistemlerinizin yedeklerini alırsanız eğer geri dönüşünüz olur bazen, "ilk  kullanıcılar için geçerli" diskleri yanlışlıkla silerek veri kayıplarınıda yaşamaktalar bana bununla ilgili dönüş yapanlar oldu her ne kadar yazdıklarımı yinelesemde maalesef sorun oluncada iş işten geçmiş oluyor son zamanlarda da kendini geliştiren kullanıcılarıda görmekteyim linux sistemleri gitgide tanınıyor ve kullanım alanlarıda yaygınlaşıyor hayırlısı bakalım. :)

Edited by forjest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...