Jump to content

forjest
 Share

Recommended Posts

Hangi linux dağıtımını kullanıyorsunuz nedenleri vs.. ?

Hızlı bakış: Bildiğimiz üzere son yıllarda büyük atak yapan ve kullanıcıların windows 10 sistemleriyle yaşadıkları donanımsal vb. sorunlara ilişkin olarak ya da, 2. bir işletim sistemi olarak windows yanınadada kurdukları ya da kurmayı düşündükleri linux işletim sistemleri günümüzde artık bir kurtarıcı rolünü üstlenmekte olduğu başarılarıyla, çeşitli birden fazla özellikleri bulunan, bu dağıtımlarla kendini oldukça göstermeye başlamıştır. Bunun üzerine de, bende burada açık kaynak linux dağıtım tercihlerinde kim neye göre kurup kullanıyor? neleri arıyor nelerin olmasını ister? vs. gibi gereksinimlere binaen, linux işletim sistemleri tercihlerinin daha doğru yapılmasının anlayışı herkese göre,donanımlar göre vd. benzer genel durumlarıda kapsayan seçimleri anlamak ve bu gibi detaylara önem veren arkadaşlarımızın öngörülerini ve fikirlerini almak üzere sohbet çatısı altında buluşarak birşeyler yazıp çizelim bu gibi konulara ilişkin diyerek, bir konu açayım dedim. Belki bu şekilde linux işletim sistemleri kullanmak isteyenlere, ya da kullanırkende farklı doğru bir dağıtım arayışında olanlara da , bu sayede bir katkımız olur hepimizin.

Örnek soru? + cevaplar:

  1. Soru? Linux kullanıyorum, ancak istediğim uygulamaları kuramıyorum? cvp : Bunun için muadil benzer uygulamalara yönelerek benzer uygulamaları kullanmak.
  2. Windows'u uzun yıllardır kullanıyorum silip linux sistemini kurdum ancak alışamadım silip tekrar windows kurdum.? cvp: Windows üzerinden disk alanı ayrırak, ayrılan disk alanına 2.sistem olarak linux kurulabilir her iki sistemde , aynı harddisk'ten rahat şekilde kullanılır bu sayede de iki sistemde aktif şekilde kullanmaya açık olur.
  3. Linux işletim sistemleri iş ofis vb. işlemler için uygun sistemlermidir ?  cvp: Internet, ofis , grafiksel işlemler için linux dağıtımları günümüzde artık kendini oldukça aşmış durumda donanımlara baskı yapmadan en rahat ve akıcı çalışan sistemlerdir. ram işlemci tüketimleride istikrarlı ve windows'a mantığına göre daha minimal şekilde kullanır.
  4. Hangi linux dağıtımlarını ve masaüstü arayüzlerini seçmeliyim bununla alakalı soru işaretlerim var? cvp: Öncelikle donanımsal mimari uyumluluklar tamamsa eğer,sisteme en uygun bir linux dağıtımını seçmek ve rahat çalışmasını sağlamak içinse,linux üzerinde gelen masaüstü çeşitliliğine göre gelen düşük donanımlarda en etkili olan Mate,xfce,openbox masaüstü arayüzlerini kullanmak mantıklı olacaktır.
  5. Donanımım ve cihazım son model yeni jenerasyon ben görsellik isterim windows gibi olsun? cvp: Bununla alakalı olarak çok zengin distrolara sahip linux eko sistemi mevcut aralarında birbirinden güzel çeşitli arayüzlerle gelen her işi rahat şekilde yapan linux sistemleri artık günümüzde mevcut. Benim önerim bu konuda DeepinOS,KdeNEON,UbuntuRemix,ZorinOS,LinuxMint Cinnamon dağıtımlarını önerileri olacaktır. 

Şimdi Sözü Size Bırakıyorum ? :) 

OIUoIp.png

Linux dağıtımlarına gider! | Kaynak linkler:

Forum içi Linux dağıtımları | DistroWatch

Linuxleri kurmadan Online Test etmek için

SourceForge Linux Dağıtımları Projelerim

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Son bir kaç haftadır Archlinux kullanıyorum hala eksikliklerim var,sıfırdan kurulum yaptım uygulama kurulumları aur depoları oldukça zengin. Son çıkan kernel çekirdeğini kullanması işlemci ve ram kullanımını şu ara biraz fazla buluyorum. Ubuntu dağıtımınıda aramıyor değilim esasen. Windows10 + Linux beraber  kullanım. :) 

Spoiler

jjwNPh

VWBRR1

 

Edited by forjest
Link to comment
Share on other sites

Birçok linux dağıtımını denedim en çok ubuntuyu sevmiştim (ama yeni sürümlerini pek sevemedim) sonrasında linux mint, manjaro ve zorin os'u sevmiştim. Benim en çok canımı sıkan şey mesela program kurmak isterken veya kaldırmak istediğim zaman sürekli şifre yazmak zorunda olmaktı birde chromium kullanırken sayfayı aşağı veya yukarı kaydırmak isterken biraz kasma oluyordu, bi keresinde ubuntu üzerinden düğün cd'si izlemek istemiştik bir türlü izleyememiştik sırf bu yüzden yeniden windows kurup çoğu kişinin tercih etmediği windows media player ile seyredebilmiştik😀 ama linux dağıtımları genelde performans yönünden çok iyi, sürücü yükleme derdi yok, program arama derdi yok.

Edited by kabardey
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Uzun yıllar boyunca Manjaro KDE kullandım birkaç gün önce mecburiyetten dolayı Windows 10'a geçmek zorunda kalmıştım ki ona da dayanamadım tekrar Manjaro'ya dönüş yaptım ama bu sefer bir değişiklik olsun diyerek Gnome sürümünü kurdum şimdilik iyi anlaşıyoruz :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kısa süre önce KDE Neondan ArchLinuxa geçiş yaptım.
GNOMEu pek sevmiyorum, KDE kullanıcısıyım. Qt uygulamalar biraz "kalite"
ArchLinux stabil değil diyorlar ancak ben öyle düşünmüyorum.
ArchLinuxun minimal yapısı çok hoşuma gidiyor.
Sistemi kendim inşa ediyorum, gereksiz herhangi bir uygulama yüklü gelmiyor.
Bunu yanısıra ArchWiki muazzam bir veritabanı. ArchLinuxa geçmemde temel bir etkendir.
AUR zaten mümkün olan her programın var olduğu bir alan.

Sistemin en iyi yanı düşük ram kullanımı ve akıcılık.
Linux sistemlerde bilgisayarınızda ne olup bittiğine siz karar veriyorsunuz.
Ayrıca Linuxun kendine has terminal uygulamaları bana linuxu sevdirmiştir.

Linuxa geçerken oyunların ve driverların sıkıntı çıkaracağını düşünmüştüm, ancak
zamanla Lutris ve Proton bu sorunumu çözdü. Linuxun driver desteğinin oldukça yüksek
olduğunu düşünüyorum.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@forjest hocamın tavsiyesiyle birçok linux dağıtımı kullandım.Benim için önemli olan stabil çalışması ve office uyumluluğu idi.Zoom programını aktif olarak kullanıyorum.Bazı linux dağıtımları ilginç bir şekilde fan çalıştırıyor leptopu yoruyor yani hatta bazılarında zoom kullanırken donmalar yaşadım.Benim leptobuımda(Dell inspirion N5010) q4os,endleesos çok stabil çalıştı.İlginç bir şekilde q4os nerdeyse fanı hiç döndürmüyor leptop rahat çalışıyor. @forjestüstada tavsiyeleri için teşekkür ediyorum.Yaptığı sistemleride beğenerek kullanıyorum.

Bir sorum olacak linuxları microsoft office ye  tam uyumlu hale nasıl getirebilirim?Office fontlarını kurdugumda ariel falan kuruldu ama calibri gibi bazı yazı tiplerinin eksik olduğunu gördüm.teşekürler

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

oneooo

Yorum için teşekkür'ler değerli kardeşim! Mevcut olan kurulu bir windows işletim sistemi varsa eğer "C:\Windows\Fonts" dizini içerisindeki tüm font paketlerini bir klasöre kaydet ve linux belgeler klasörü içerisine atarak konsolu açıp, fc-cache -f -v komutunu ekle enter'la yaztiplerinin sisteme_işlenmesini bekle işlem tamam. A'dan z 'ye tüm font paketlerini her daim kullan. Ofis programları için birşey diyemem çokda kullandığım söylenemez şu an için linux platformunda en çok yaygın kullanılan ve bilinenlerden , Libreoffice,Wps office uygulamaları var burada ms-office'e benzerliliği bakımından wps ofisi ben beğeniyorum uyumluluk bakımından da oldukça iyi daha evvel çalışmalarımda kullanmıştım.q4OS debian temelli olan sistemin kde olanını kullandım oldukça seri ve akıcı bir sistemdi kuracak olanlara tavsiye ediyorum tek dezavantajı forum vb.desteğinin türkçe olmaması vs. yoksa gerisi tamamen ubuntu , debian destekli olarak forumlardan yararlanılabilinir tabiki temeli debian olması + sayılır.

6gPzJo

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Üstat arch çekirdeklilerin tamamına yakınını denedim.Hepsi çok hızlı, programların güncelleri var ama hepsinde hilafsız kararlılık sorunları da var.Bunu sürekli yuvarlanan sürümlerle çözmeye çalışıyorlar.

Ben Pardus kullandıktan, saf debiana alıştıktan sonra herşey kolay oldu.

Seçimim Pardus  4 seneden beri başka bir şey kullanmıyorum.İş olmasa Windowsu hiç kurmam.

Hem hızlı hem kararlı, son kullanıcı hedefli olmadığından ve yeni  bir dağıtım olduğundan depo sorunları var, herşeyi anında depoya koymuyorlar ama her geçen gün çoğalıyor uygulamalar artı mağazasıda çok stabil.Çok çeşitli değil ama  gereken herşey mağazadan da görsel olarak kuruluyor.

Yeni sürümle beraber Pardus kurunca Flatpak ugulaması da ekleniyor whisker menüye, hemen hemen her uygulama her güncel sürüm bulunabiliyor.

Ama windowstan linux'a geçenlere ilk başta linuxmint ve onun gibi son kullanıcıya yönelik dağıtımlar öneririm.

Arch tarafında Archman sonra manjaro bence.Archman dan hızlısını görmedim.

Ubuntu microsofttan farksız bence aynı windows benzeri sorunlar onda da olmaya başladı.

Mx ve ekürisi antix kullanıcılar için iyi olabilir ama bana çok sıkıcı geldiler.

Please register to see this content.
 ilginç bir dağıtım beğeniyorum.

Tabiki de İlledelinux özellikle jvm sürümleri.

Tüm önerilerinize katılıyorum.Ücretli cracklenerek kullanılan uygulamaların, bedava aynı işi yapan öyle çok uygulama var ki linux tarafında.

Çoğu zaten windowsa da el attı zaten.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

linux lite os 5.4 kullanıyorum. bılgısayarı yormuyor, beni yormuyor, basit ve sade, ıhtıyacımı goruyor. ssd ye lınux, dıger hdd e wındows 10 kuruyorum, ıkısı bır arada benım ıcın tum ıhtıyacları karsılıyor.

Edited by yasinbastan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By forjest
      Linux dağıtımlarım 2022
      (Calam-Debian,Macbuntu,TNCLinux,Winbuntu,Xubuntu)
      Güncellenme Tarihi: 11 Temmuz 2022
      Güncellenen Linux Dağıtımları: Calam-Debian 10 Buster 
      Açıklamalar: Derli toplu olması ve erişim kolaylığının sağlanması maksadıyla, kendi özelleştirdiğim linux dağıtımlarının hepsi tek çatı altında toplanmıştır. Yenilenme ve güncellemelerde aynı şekilde listeye ayrıca bu sayfa altından,güncellenmiş olan çalışmalar ilave edilecektir. Saygılarımla
      ..........................................................................................................................................
      Calam-Debian 10 Buster
      Taban: Debian | Legacy Uefi | Multilang (çokludil + Türkçe | Harici donanım ve uygulamaları yükleme özellikli! | Mimari: x86_x64
      Güncellenme tarihi: 30 Nisan 2021
      Taban: Debian | Desktop: XFCE
      Kernel: 5.11.17 Stable Xanmod Modify Kernel!
      Dil: Multilanguage / Türkçe
      Mimari : x86_x64 bit.
      Hakkında | Ekran Görüntüleri
       
      TNCLinux 2021.2 3D CompizFusion x64 Bit. 
      TNCLinux 2021 yılı için yeni çalışma tekrar'dan hazırlanmıştır. En son çıkan Ubuntu 20.04.2 lts uzun süreli destekli iso kalıbı kullanılmıştır.
      Hakkında | Ekran Görüntüleri | Tanıtım Videosu
      Güncellenme tarihi: 1 MART 2021
      Desktop: XFCE
      Kernel: 5.10.18 Stable Xanmod Modify Kernel!
      Dil: Multilanguage / Türkçe
      Mimari : x86_x64 bit.
      Xubuntu 20.04.2 lts long term support amd64 bit iso.
      Macbuntu BIGSUR 2021-2 x64 Multilanguage - Turkish
      Hakkında | Ekran Görüntüleri | Tanıtım Videosu
      Güncellenme tarihi: 1 MART 2021
      Desktop: XFCE
      Kernel: 5.10.12 XANMod Modifiye kernel!
      Dil: Multilanguage / Türkçe
      Mimari : x86_x64 bit.
      Xubuntu 20.04.1 lts long term support amd64 bit iso.
       
      WINBUNTU 2020.11 KASIM
      Hakkında | Ekran Görüntüleri | Tanıtım Videosu
      Temel: Xubuntu 20.04.4.1 LTS x64 Bit (Long term support) uzun süreli destek ISO Kalıbı kullanılmıştır.
      Masaüstü: XFCE desktop | Dil: Multilanguage (Çokludil) + Türkçe  | Mimari: x64 Bit.
      Kurulum tipi: Uefi/Legacy bios + Kurulumsuz direkt Live çalışma
      Kullanım alanı: Kişisel,günlük işler veya bireysel,Windows’tan,Linux’e geçişte veya yanına kurulum vd.
      Winbuntu 2019/2018 Yıllarına ait Evvelki Çalışmalar:
      Hakkında | Ekran Görüntüleri | Tanıtım Videosu
      Güncelleme tarihi: 30 Haziran/June 2019
      Temel: Xubuntu 18.04.2 LTS (Long term support) uzun süreli destek.
      Masaüstü: xfce desktop | Dil: Multilanguage (Çokludil) + Türkçe  | Mimari: x64 Bit.
       
      Xubuntu 16.04.1 Lts Customized X64 Bit Türkçe
      Hakkında | Ekran Görüntüleri
      Güncelleme tarihi: 12 Eylül 2016
      Temel: Xubuntu 16.04.1 LTS (Long term support) uzun süreli destek.
      Masaüstü: xfce desktop | Dil: Multilanguage (Çokludil) + Türkçe  | Mimari: x64 Bit.
       
      Sistem Gereksinimleri:
      işlemci: Dualcore+,pentium 64 bit  uyumlu işlemci
      Ram: 1 Gb veya üzeri
      Harddisk: 25 GB ve üzeri alan
      Ekran kartı: 256 mb ve üzeri grafik görüntüleyicisi
      Kurulum için: Dvd disk writer,usbdisk portu vs. (Boot yöntemi)
      Yazdırma araçları önerileri USBDisk / Dvd-CD:
      Bazı yazdırma araçları USBDisk: Rufus,Aioboot,Yumi vb. gibi.
      Dvd-CD yazdırma araçları: Ashampoo,Nero,IMGBurn vb. gibi
      Arşivleme – Yazdırma – MD5 kontrolü için yararlı araçlar indirme linkleri:
      USBDisk,DVD Portable yazdırma araçları: https://yadi.sk/d/9kRcdkStJ1ChrQ
      Kaynak ve Yararlı linkler:
      Ubuntu/Xubuntu: https://ubuntu.com | https://xubuntu.org
      Tema skin vb. paketler için: https://www.gnome-look.org
      Uygulamalar ve çeşitli programlar indirme: https://pkgs.org
      ISO Kalıbı derlemesinde kullanılan araç: https://sourceforge.net/projects/pinguy-os/files/ISO_Builder
      Ubuntu sistemleri hakkında destek forum sitesi için: https://forum.ubuntu-tr.net
      Linux hakkında videolu anlatımlar sayfası | Eski bilgisayar için Linux sistemleri | Linux Özelleştirme ISO kalıpları oluşturma | Android işletim sistemleri PC,Laptop
      Bana destek olmak isteyenler için & IBAN: TR51 0001 0024 6943 2876 9550 04
      Copyright © 2022
    • By forjest
      ReactOS 0.4.12 
      Güncellenme Tarihi: 24 ARALIK 2019
      OS Tipi: Other OS
      Temel: Independent
      Kökeni: Russia
      Mimari: i386, x86_64
      Masaüstü: ReactOS Explorer
      Kategori: Desktop, Old Computers, Live Medium
      Hakkında
      Rus kökenli, Microsoft Windows NT platformunun tasarımını klonlayarak yapılandırılan, ancak açık kaynak kodlu bir sistem olan ReactOS‘un 0.4.12 sürümü duyuruldu. Kurulum iyileştirmeleri, bellek yönetimi iyileştirmeleri, x64 mimarisi düzeltmeleri, çeşitli Win32 alt sistem eklentileri, FAT32 istatistik desteği üzerinde başlangıç çalışması, çeşitli kabuk geliştirmeleri gibi iyileştirmelerle gelen yazılımda, bazı küçük hatalar da düzeltilmiş bulunuyor. ReactOS; Windows kaynaklı uygulamalar, oyunlar, sürücülerle ikili uyumluluk sağlayan bir sistem olarak geliyor. Sürüm daha fazla uygulama çalışması, DOS programları için CD-ROM desteği, yazı tipi iyileştirmeleri ve diğer değişiklikleri içeriyor, ayrıca, güncelleme önyüklemesi güncellenmiş bulunuyor.

      İNDİRME LİNKLERİ (SourceForge)
      TANITIM VİDEOSU
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...