Jump to content

Sigarayı Bırakmak Istiyorum Ne Yapmalıyım ?


ercan_08
 Share

Recommended Posts

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Namık abi begenme bosuna ben gene başladım :D

 

Ben beğeneyim, okuyanlar ibret alsın.

 

olay sadece iradede biter..iradene hakim olup içmeyeceksin..hepsi bu.

 

İradeye hakim olup bırakılsa zaten konu açılmazdı.

 

İradeye hakim olup bırakılsa Türkiye'de 20 milyon kullanıcı olmazdı.

 

Demekki iradeye hakim olup bırakmak ileti yazmak kadar kolay değil.

 

Ben 2 sefer kendi irademle bıraktım. Halen 4 yıl 5 ay olmuş içmiyorum.

 

Ama sen gel gör bende ne fırtınalar koptu,halen kopuyor.

 

İnsanın 30 - 35 yıllık dostunu (beyin öyle görüyor ve bu bakış değişmiyor) silip atması kolay değil.

 

Hem irade lazım, hem ortam lazım, hem çevreden destek lazım, lazım, lazım.

 

Allah kolaylık versin.

Link to comment
Share on other sites

olay sadece iradede biter..iradene hakim olup içmeyeceksin..hepsi bu.

 

 

iradene sahip çıkamayanlar oldukça onlardan örnek aldıkça daha çok kişi sigara bagımlısı olur..elektronik sigaraymış,yok bilmem neymiş onlar havacivadır..madem sigaraya merak saldın alıştın.içmesini bildiğin bigi bırakmasınıda bileceksin..ya içmeyeceksiniz yada bırakamayacaksınız..HİÇBİR İNSANI SİGARA GELDE BENİ İÇ DEMEZ..AKIL OLAN İNSANDIR..İRADEN VARSA İÇERSİN YOKSA EGER İÇEMEYCEKSİN...ÖZET BU..

 

 

muhalefeti sevmem..senide sevmedim uslubunu düzelt önce bu bir..sigara içen birisiydim bıraktım buda 2..bilip bilmeden bişeyler yazma sor önce kardeşim buda3

 

Selamlar,

 

Yukarıdaki iletilerden önce ne kadar süre sigara içtiğini, sigarayı bırakalı ne kadar süre geçtiğini, sigarayı hiçbir yardım almadan kendi iradenle bıraktığını vs. vs. yazsaydın sanırım daha doğru olurdu.

 

Toplumsal bir sorun içeren hassas bir konuda “Daha duyarlı davranman gerekirken, Tedaviyi sadece iradeye bağlamadaki kullandığın tahrik edici üslup nedeniyle” bende senin üslubunu sevmedim.

 

Ben “iki sefer kendi irademle sigarayı bıraktığımı” ve “yaklaşık 4.5 yıldır sigara içmediğimi” yazdım.

 

Burada bir öneride bulunacaksak bunu, insanları kırmadan, üzmeden, onları iradesiz kazkafa, taşkafa, mankafa yerine koymadan yapmalıyız.

 

Sigara bırakmanın direkt olarak iradeyle alakalı olduğunu sanırım sigarayı bırakma girişiminde bulunan herkes biliyor.

 

Ama herkeste koşulsuz sigara bırakma iradesi elbette yoktur. Herkes senin kadar irade sahibi olamayabilir.

 

İradeye etki edecek alternatif yöntemlerin olduğunu biliyoruz.

 

Bence burada insanları iradesiz görmeden (hele hele tartışma konusu çıkarmadan) güzel bir üslup ile irade + alternatif yöntemlerden bahsedilmeli.

 

KONU HAKKINDA YAPICI YORUM YAPAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM.

Link to comment
Share on other sites

Çok basit... Sigara içmeye deVam ederseniz neler olabileceğini görmeniz gerekir... Göreceğiniz yer de.... OKOLOJİ polikliniklerinde sira bekleyen hastalarin hali...

vay canına, yazdığım bu yazıdan 2 ay sonra bu hastalık arkadaşımı genç yaşta alıp götürdü ve ölümü üzerindende 8 ay geçti... sigarayı bırakan biri olarak çok çok iyi biliyorumki sigarayı bırakmak çok ama çok çok zorrr.... umarım hasta olma sıranız gelmeden, sigarayı bırakma sıranız gelir....

Link to comment
Share on other sites

vay canına, yazdığım bu yazıdan 2 ay sonra bu hastalık arkadaşımı genç yaşta alıp götürdü ve ölümü üzerindende 8 ay geçti... sigarayı bırakan biri olarak çok çok iyi biliyorumki sigarayı bırakmak çok ama çok çok zorrr.... umarım hasta olma sıranız gelmeden, sigarayı bırakma sıranız gelir....

Allah'a rahmet eylesin arkadaşının ailesine eşine doştuna sabır versin... mekanı cennet olsun...

 

Keşke herkesin imkanı da olsa da bıraksa... 

Link to comment
Share on other sites

size iyileşme dönemindeki bir hafif şizofren olarak ve 30 yıldır klinik psikoloji ile amatörce ilgilenen biri olarak bir örnek vereyim; mesela panik ataktanda çok muzdarip olan kişi var. biliyormusunuz aslında "herşey panikle başlar."gerçi ben olayın psikolojik yönünden bahsediyorum. buda biliş ve davranış konusudur.çünkü benim için en önemli alan bu sigarayı bırakamamada. biyolojik veya sosyal nedenlerede inanan olabilirki haklı yanları tabiki vardır. şimdi ilk defa şizofreni tanısı aldınız diyelim mazallah. özellikle gece kafanızı yastığa koyduğunuzda ( neden kafanızı yastığa koyduğunuzda? bana göre gerçeklikten uzaklaşıp sosyalliğin süper ego etkisinden uzaklaşıp hayale daldığınız zamandırda ondan) vay ben yandım artık herkes beni bir hiç gibi görecek artık hayatrın kıyısında yaşayan bir zavallı olucam kimse bana güvenmicek doğruları söylesem bile gibi gerçekmiş gibi görünen bir panik boğuntu yaşarsanız bu sizi akut şizofreniye veya şizofreni yetmiyormuş gibi bir majör depresyonada aniden sokabilir.

 

bilişsel tedavi ile tabiki bırakılabilir sigara. ve bence en iyi yolda budur. mesela bana sigarayı bırakma konusunda bilişsel tedavi yapalım örnek olarak:

-sigarayı neden içiyorsun ?

*bilmiyorum..? sanırım sosyal uyum için olabilir, bir meşgale gibi görerek öfkeyi kendine yansıtma aracı olabilir.

-peki sence zararı varmı ve nikotin maddesi esas bağımlılığı yapan etken olabilirmi? (burda biyolojiyede girdikextradan :) )

*tabiki zararı var saymakla bitmez. nikotinin direkt bağımlılık yapan bir madde değil bir kimyasal ajan olduğunu düşünüyorum. çünkü sigara veya nikotin yatıştırıcı değil tersine uyarıcıdır. yani depresif ve öfkeli anlarımda nikotin beni bir kaç saatliğine bundan kurtardığı için bu şekilde bir bağımlılık yapabilir (ki bence en büyük neden bu bırakamamada)

-peki sigara içmek yerine depresyona nasıl girmeyeceğini nasıl öfke kontrolü yapabileceğini öğrensen daha iyi değilmi?

*evet mantıklı görünüyor ama sen gelde asgari ücretle iki çocuğa bak geçin bu çalışma şartlarında öfkelenme depresyona girme.? peki buna ne diyeceksiniz psikolog bey?

-peki bunlara çözüm nikotin olduğunu düşünüyorsan içtikçe dahada çırpındıkça batmış olmayacakmısın?

*hımm galiba haklısınız. peki o zaman depresyon ve öfke ile nasıl başedicem?

-öğreneceksiniz ister psikolojik yardım alarak ister kendi  çabanızla.

 

benim bırakmam böyle oldu ve bir anda bıraktım 6ay falan oldu galiba. kendime şu soruyu sordum sigara içme isteği en çok ne zaman oluyor? birşeylere öfkelenerek umutsuz hissettiğim anlarda. peki sigara bunu halledecekmi? hayır tersine bu bir tür şiddeti kıyımı kendime yaansıtma bir çeşit intihar aslında. peki o kadar psikoloji okumuşum  o kadar aydınlanmışım bu yenilgi bana yakışıyormu? hayır hayır yakışmıyor. işte o an bıraktım ve büyük konuşmayı sevmem ama ömür boyu artık ağzıma dahi sürmeyi düşünmüyorum.

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar geçen yıl sigarayı bırakmak isteyen arkadaşımla aynı kaderi paylaşıyorum. Sigarayı bıraktıktan 1 ay sonra askere gitti
şimdi sıra bende asker kaçağı çıktım önümüzdeki ayın 15'de teslim oluyorum 😃

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar geçen yıl sigarayı bırakmak isteyen arkadaşımla aynı kaderi paylaşıyorum. Sigarayı bıraktıktan 1 ay sonra askere gitti
şimdi sıra bende asker kaçağı çıktım önümüzdeki ayın 15'de teslim oluyorum

sigarayı bırakmak için herkesin bir hikayesi mutlaka oluyor. sizinki de askerlik olur ve umarım sigarayı bırakmış olarak dönersiniz.hayırlı teskereler.

 

Bende, bundan 4 yıl önce ciğerlerimden gelen hırıltı nedeniyle hastaneye gittim. Hastanede doktorların muayene etmeleri için ağzımdan girip burnumdan çıkmaları ayrı bir dert, yaptılan tetkik ve muayenelerin sonuçlarını beklemek de ayrı bir dert. sonuçlar çıkıp kontrole gidene kadar her gün tırsıyorsun, ya kötü bir şey varsa diye, sonuçta mükemmele yakın raporlar alınca şöyle düşündüm.

 

Ya kötü bir hastalığım olsaydı ve ben hastaneye yatmak zorunda kalsaydım... ne yapardım... nasıl sigara içerdim... ya hastanede sigara içme imkanı bulamaz isem, yada hastalık bana bu sigarayı içirtmez ise diye düşününce müthiş panikledim... ölmekten değil de sigara içememekten korkuyordum. bu düşünce beni daha da ürküttü ve şöyle bir karar verdim...

 

hastane köşelerinde sigara bırakmak zorunda kalacağıma ki bunu kesinlikle yapamayacağımı biliyordum. ben iyisimi hazır sağlıklı iken geze geze, güle oynaya.. sigara denen bu illetle alay ederek kurtulayım diyerek bırakma kararı verdim ve bıraktım 4 yıl bitti. sigara içmek Aklımın ucundan dahi geçmiyor.

 

Bu düşünce benim işime yaradı, umarım sizlerden birinin de işine yarar ve sigarayı bırakır.

Edited by ichsuny
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...