Jump to content

Pardus 2009 Duyuruldu!.


pc_insect

Recommended Posts

Pardus 2009 Duyuruldu!

pardus 2009 duyurulduTÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ve herkesin kolayca kurup kullanabileceği, Linux tabanlı bir işletim sistemi Pardus?un son sürümü Pardus 2009, kullanıcılarla buluştu. Pardus 2009?un Kurulum CD'sinde bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılım bulunuyor. Pardus 2009, bilgisayar teknolojileri hakkında temel bilgiye sahip olan ve kişisel bilgisayarlarını klasik ihtiyaçları için kullanabilen tüm kullanıcıları hedefliyor.

Pardus Projesi'nin daha hızlı, kaliteli ve yepyeni bir masaüstü deneyimi sunan son sürümü Pardus 2009, kullanıcılarla buluştu. YALI ve PiSi'de yapılan iyileştirmeler ile kurulum hızı iki kat artan Pardus 2009, ortalama bir bilgisayara 15 dakikada kurulabiliyor. Ayrıca kurulu sistemde son yapılan güncellemeleri geri almak, silinen önyükleyiciyi tekrar yüklemek gibi kurtarma ve sorun giderme işlemleri de yeni YALI ile yapılabiliyor.

Geliştirilen önbellek sistemi ile Paket Yöneticisi ve PiSi artık çok daha hızlı çalışıyor. PiSi'nin paketleme sisteminde yapılan iyileştirmelerle artık paketler ortalama yüzde20 daha az yer kaplıyor. Öntanımlı olarak delta paket desteğinin açık olduğu Pardus 2009'da paket kurma ve güncelleme işlemleri daha az ağ bağlantısı kullanıyor ve çok daha hızlı yapılıyor. Paket bileşenlerindeki değişiklikler ile artık Paket Yöneticisi'nde istenen araçları bulmak da çok daha kolay.

Sorunsuz ve hızlı bir açılış

Pardus kullanan sistemlerin açılışı YALI'da güncellemeler ve açılış sisteminde yapılan iyileştirmelerin yanı sıra, temel teknolojileri olan PiSi ve COMAR'a eklenen yeni özellikler sayesinde çok daha hızlı gerçekleşiyor. Pardus 2009?un sunduğu yeni özellikler arasında uzak dosya sistemleri altyapısı için yapılan iyileştirmeler de göze çarpıyor.

Bağlanılan ağı hızlı bir şekilde değiştirebilen Ağ Plasma Programcığı ile sistem servislerini yönetme ve durumlarını masaüstünden takip etmeye yarayan Servis Plasma Programcığı da Pardus 2009 için yeni hazırlanan araçlar arasında yer alıyor. Bütün Pardus yönetim araçlarının yeni KDE4 teknolojileri ile uyumlu çalışacak şekilde gözden geçirilmiş ve iyileştirmeler yapılmış sürümleri de Pardus 2009?da dikkat çeken özelliklerden.

Üstün dosyalama sistemi

Pardus için yapılan geliştirme ve iyileştirmeleri içeren en son kararlı KDE sürümü KDE4, Pardus 2009 ile öntanımlı olarak geliyor. Ayrıca tüm KDE yazılımları da yeni KDE ile uyumlu en güncel sürümleri ile Pardus depolarında yer alıyor. Her bileşenin masaüstünde herhangi bir yere konumlanabildiği ve özelleştirilebildiği Plazmoid teknolojisi, masaüstü ile tam uyumlu Strigi arama teknolojisi, masaüstü ortamı ile bütünleşik efektler ve uzaktan erişim gibi pek çok özellik içeren yeni nesil dosya sistemi yöneticisi Dolphin, kullanıcıları bekleyen yeniliklerden sadece birkaçı.

Yeni nesil dosya sistemi Ext4 de Pardus 2009 ile birlikte öntanımlı dosya sistemi olarak geliyor. Ext3 ile kıyaslandığında hem dosya sistemi yetenekleri açısından hem de dosya sistemi kısıtlamaları açısından çok daha üstün olan Ext4, aynı zamanda Ext3'ten çok daha hızlı çalışıyor. Yepyeni Pardus aracı Sistem Yöneticisi ise sistem genelinde klavye haritası, sistem dili, zaman dilimi gibi temel ayarların çok daha rahat yapılabilmesini sağlıyor.

pardus 2009 duyuruldu

Pardus, teknolojilerindeki yeniliklerin yanında birçok güncellemeyi de içeriyor:

* KDE 4.2.4

* Linux çekirdeği sürüm 2.6.30.1

* OpenOffice.org ofis araç seti 3.1.0.6

* Firefox internet tarayıcı 3.5.1

* Gimp 2.6.6

* Xorg 1.6.2

* Python 2.6.2

* Texlive 2008

* GCC 4.3.3

* GLIBC 2.9

Neden Pardus 2009?

Herkesin kolayca kurup kullanabileceği, Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Pardus 2009, kullanıcıya bir işletim sistemiyle yapılabilecek her şeyi sunuyor. Hızlı, güvenli ve kararlı altyapısı ile Pardus 2009, kullanıcılar için özgür yazılımın kapılarını ardına kadar açıyor. Pardus 2009, bilgisayar teknolojileri hakkında yüzeysel bilgiye sahip olan, kişisel bilgisayarlarını klasik ihtiyaçları için kullanabilen ve yapmak istedikleri için hangi uygulama ya da donanımı kullanacağını seçebilen ?bilişim okur yazarı? tüm genel kullanıcıları hedefliyor. Pardus 2009 kullanmak için kullanıcının bir sistemin arka planının nasıl çalıştığı hakkında fikir sahibi olması gerekmiyor, sadece ihtiyacına yönelik uygulamayı bulabilmesi ve kullanabilmesi yetiyor.

Pardus 2009 daha yeni

Pardus 2009, kullanıcılara daha önce yaşadıkları masaüstü deneyimlerinden çok daha fazlasını yaşatacak özgür bir masaüstü ortamı olan KDE 4.2 ile birlikte geliyor. İhtiyacı olan her şeyi kullanıcının elinin altına getiren KDE, son derece hızlı ve verimliliği artırıcı bir çalışma alanı sunuyor. KDE içinde temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayan her türlü araç sunuluyor. Pardus 2009 içinde kullanılan KDE 4.2 sürümünün en ilgi çekecek parçalarından biri ise plazma programcıkları. Kullanıcı, Pardus 2009 ile kurulu gelen yüzlerce plazma aracından birini seçerek, bilgisayarının masaüstüne yeni işlevler katabiliyor. Hava durumu, not kağıtları veya RSS aboneliklerini masaüstünden takip edebiliyor, hatta isterse masaüstüne bir analog saat bile ekleyebiliyor.

Pardus 2009 daha kolay

Pardus 2009?un kpardus 2009 duyurulduurulumundan sonra kullanıcıyı karşılayan Kaptan programı, artık eskiye oranla çok daha becerikli. Kullanıcı, Kaptan ile masaüstünü yapılandırabiliyor, görev çubuğunun yerini, duvar kağıdı ve temasını seçebiliyor, kolayca İnternet bağlantı ayarlarını yapabiliyor. Akıllı arama seçenekleri ve çevrimiçi Pardus'a ilk adım turunu da içeren Kaptan, kullanıcıya yüzlerce özgür yazılımı içeren Pardus katkı deposunu sistemine ekleme olanağı da tanıyor.

Kullanıcının bilgisayarını daha kolay kullanmasını ve yönetmesini amaçlayan çok sayıda özgün teknolojiyle donatılan Pardus 2009, kablolu veya kablosuz ağlara bağlanmak ise diğer işletim sistemlerine göre çok daha kolay. Kullanıcı, bu yönetim araçlarının hepsini ve daha fazlasını 2009 sürümü ile birlikte daha da gelişen yönetim arayüzlerinde bulabiliyor. Gelişmiş ağ yöneticisiyle oluşturulan profillerde farklı bağlantılar için sabit IP, farklı DNS sunucusu gibi farklı ayarlara tek bir tuşla geçilebiliyor ve kolayca İnternet'e bağlanılabiliyor.

Pardus 2009 daha hızlı

Pardus kullanıcıya, paket depolarında bulunan binlerce yazılımın tek bir tıkla bilgisayara kurulabilmesi olanağını da sunuyor. Bu yazılımlar, hiçbir ayar yapmadan ve uğraşmadan, PiSi paketlerinin paket yöneticisini kullanarak, tek tuşla bilgisayara yüklenebiliyor. Kullanıcıya tek kalan ise menüde yeni kurduğu programın simgesini bulup çalıştırmak oluyor.

Pardus 2009 ile gelen en devrimci yeniliklerden biri de Pardus yazılım depolarından yapılacak güncellemeler için tüm bir yazılımın baştan indirilmesine gerek kalmaması. Örneğin, kullanıcının MP3 dinlediği programın yeni bir sürümü çıktı. Yeni sürümü İnternet?te aramak, bulmak, indirmek, eski sürümü kaldırmak ve yeni sürümü kurmak için bir sürü ?next? tuşuna basmaya gerek kalmıyor. Pardus Paket Yöneticisi, tüm güncellemeleri kullancının ayağına getiriyor. Üstelik bütün programı yeniden indirmeye de gerek yok, çünkü eski sürüm ile yeni sürüm arasındaki farkı, yani küçük bir delta dosyasını indirmek yeterli oluyor. Pardus 2009'un bu yeni özelliğiyle, güncellemeler yüzde 90'a varan oranlarda küçülüyor. Bir başka deyişle Pardus 2009, kotalı İnternet kullanıcısının limitlerini de koruyor.

Pardus 2009 tam donanımlı

Pardus 2009 Kurulum CD'sinde bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılım bulunuyor. İnternet araçları, ofis paketi, her tür görsel, müzik, film için oynatıcı ve düzenleyiciler, oyunlar ve daha birçok şey. Dünyanın en çok tercih edilen özgür ofis paketi OpenOffice.org, CD/DVD yazıcısı K3b, profesyonel grafik düzenleyicisi Gimp, İnternet tarayıcısı Mozilla Firefox, çok sayıda müzik ve video oynatıcısı da Pardus 2009?la beraber geliyor.

Pardus 2009'u hemen indirmek için Pardus ftp sunucularına uğrayabilirsiniz.

http://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009/[/CODE]

Bunlarda benim ekran görüntülerim

ingilizce pardus kurdum :)

snapshot1e.png

snapshot3i.png

Kaynak

http://www.ozgurlukicin.com/haber/pardus-2009-duyuruldu/

Link to comment
Share on other sites

Daha indiremedim ama akşama kesin elimede olur. Bence tüm windows ürünlerinen daha üstün. Bunun ilk nedeni TÜRK ürünü olması. Ben windows kullanmıyorum. Ubuntu kullanıyorum ama Pardus'u da bu günden sonra güncel versiyonuyla kullanmaya başlayacam.

Link to comment
Share on other sites

Windows yerine yardımcı programlarla indirsen daha hızlı olur. Ben Ubuntuda Filezilla ile indiriyom ve aşırı hızlı bir şekilde iniyo. Windows için beğendiğin bir programı seçmen işini kolaylaştırabilir. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra ...

win 7 karşısında siskafalan kalmaz sonuçta linux bir windows alternatifi değildir.

linux linuxtur

windows windowstur

ikisinin yeri ayrı

nasıl ki playstation 3 consol ile nintendo wii aynı kategoride olsa dahi aynı değil bu da öyle

siz .net geliştiriyorsanız istediğiniz kadar yırtının windows kullancaksınz.

sql server kullanıyosanız mecbur windows kullancaksınız hatta server 2003/2008 kullanmanız lazım

siz php geliştiriyorsanız linux kurmanız sizin için daha hayırlıdır sonuçta phpnin en iyi editörleri linuxta

siz virusten bıktı iseniz ya mac os kuracaksınız ya linux

server kurcam sirket için ancak maliyeti uygun olsun diyorsan linux kullancaksın.

netbookun vardır linux kurar tertemiz kullanırsın virus bulasmaz bişi olmaz.

ama tutup sacmalamayacaksın linıux kurup windows prograı calıstırmaya yada onun içine xpkurmaya calısmayacaksın ki kullandıgın linux bir anlam ifade etsin.

eski bir linux fanatiği ve linux toplulugu üyesi olarak söylüyorum linux iyidir ama yerine kullanmak lazım.

Link to comment
Share on other sites

Milletimizin en büyük yanlışlardan biri de Pardus gibi linux türevlerinden birini kurup peşinde msn yok işte oyun vs kurması kurmak istemesi!Halbuki azıcık araştırsalar bütün gerekli programların zaten pardus gibi içinde bulunduğunu ve linux türevlerinin yardımcı program olmadan exe çalıştıramadığını bilirler..Ve ben pardus kurdum gayette güzel hem tasarım hem kullanışlılık.İlk defa kullanmama rağmen ne ağ da ne usb de ne de donanım tanıtmada sorun yaşadım..

Link to comment
Share on other sites

Adamlar iyi hoş yapmış bişeyler de beş para etmez, görsellikten başka hiç bir şey yok bu sistemde, hiç bir şekilde performanslı değil nerdeyse 800mb ram sistem kaynakları tüketiyor, sürekli kasıyor.. linuxun en berbat sistemi diyebiliriz,, zaten linux fanlarının pardusa eylem yaptığı bilinen bir şey bu kadar kötü bir sistem olduğu için..

Link to comment
Share on other sites

Milletimizin en büyük yanlışlardan biri de Pardus gibi linux türevlerinden birini kurup peşinde msn yok işte oyun vs kurması kurmak istemesi!Halbuki azıcık araştırsalar bütün gerekli programların zaten pardus gibi içinde bulunduğunu ve linux türevlerinin yardımcı program olmadan exe çalıştıramadığını bilirler..Ve ben pardus kurdum gayette güzel hem tasarım hem kullanışlılık.İlk defa kullanmama rağmen ne ağ da ne usb de ne de donanım tanıtmada sorun yaşadım..

katılıyorum arkadaşım daha sağlam alternatifleri mevcut zaten pardus depolarında. "MSN" yerine "emesene" programını tercih ederişm şahsen.

Link to comment
Share on other sites

Adamlar iyi hoş yapmış bişeyler de beş para etmez, görsellikten başka hiç bir şey yok bu sistemde, hiç bir şekilde performanslı değil nerdeyse 800mb ram sistem kaynakları tüketiyor, sürekli kasıyor.. linuxun en berbat sistemi diyebiliriz,, zaten linux fanlarının pardusa eylem yaptığı bilinen bir şey bu kadar kötü bir sistem olduğu için..

Kullandınız mı?Şahsen ben 400 mb ram vererek mozilla ile sitelerde gezerken diğer yandan müzik dinliyordum.Tabi diğer yandan pidgin (msn) açıktı.E haliyle bu kadar progrma olunca kastı ama ben sizin dediğiniz kadar ağır bir şeyler karşılaşmadım.Ayrıca kurulumu da çok güzel.Sade ve işe yarar..

Link to comment
Share on other sites

bu yaptıgınız ayıp çok değil 10satırkod yaz ondan sonra konuş

binlerce satırlık bir emekten bahsediyoruz. hemde cekiç darbesi değil bunlar ciddi emekler ile öğrenilmiş bilgilerin yine ciddi emekler ile ortaya kondugu bir ürün

bir yerden bir yere bir link kopyalıyorsunuz da emeği karsılıksız bırakmayın bir rep verin bir teşekkur verin diye bekliyorsunuz adamlar teşekkur bile beklemiyor ama siz tutup itin g.. ne sokuyorsunuz.

tekrar söylüroum 10 satır kod yaz ondan sorna beş para etmez de. beğenmemiş olabilirsin güzel olmamıs olabilir ama değersiz demek ayıptır.

Adamlar iyi hoş yapmış bişeyler de beş para etmez, görsellikten başka hiç bir şey yok bu sistemde, hiç bir şekilde performanslı değil nerdeyse 800mb ram sistem kaynakları tüketiyor, sürekli kasıyor.. linuxun en berbat sistemi diyebiliriz,, zaten linux fanlarının pardusa eylem yaptığı bilinen bir şey bu kadar kötü bir sistem olduğu için..
Link to comment
Share on other sites

Kullandınız mı?Şahsen ben 400 mb ram vererek mozilla ile sitelerde gezerken diğer yandan müzik dinliyordum.Tabi diğer yandan pidgin (msn) açıktı.E haliyle bu kadar progrma olunca kastı ama ben sizin dediğiniz kadar ağır bir şeyler karşılaşmadım.Ayrıca kurulumu da çok güzel.Sade ve işe yarar..

Elbette kullandımki söylüyorum sistem kaynaklarını yeterince tüketiyor zaten, görsel ve kullanışlılık açısından güzel ama daha geliştirilmesi lazım..

bu yaptıgınız ayıp çok değil 10satırkod yaz ondan sonra konuş

binlerce satırlık bir emekten bahsediyoruz. hemde cekiç darbesi değil bunlar ciddi emekler ile öğrenilmiş bilgilerin yine ciddi emekler ile ortaya kondugu bir ürün

bir yerden bir yere bir link kopyalıyorsunuz da emeği karsılıksız bırakmayın bir rep verin bir teşekkur verin diye bekliyorsunuz adamlar teşekkur bile beklemiyor ama siz tutup itin g.. ne sokuyorsunuz.

tekrar söylüroum 10 satır kod yaz ondan sorna beş para etmez de. beğenmemiş olabilirsin güzel olmamıs olabilir ama değersiz demek ayıptır.

linux fanları pardusa yeterince tepkili bu bir gerçek, pardus gerçekten çok iyi bir sistem olsaydı zaten devlet dairelerinde bile kullanılmaya başlanırdı, devlet enayi değil heralde para verip windows satın alacak..

Link to comment
Share on other sites

Ben de yeri gelmişken bir kaç şey eklemek istiyorum.

en başta Pardus'un "aslında" tam olarak bir Türk işletim sistemi olmadığını belirteyim. Linux çekirdeği üzerinde Türk bilgisayarcılar tarafından bazı değişiklikler yapılarak "geliştirilmiş" bir işletim sistemidir. Kod yazmayı bilen herkes Linux üzerinde değişiklik yaparak kendi adına işletim sistemi yapabilir. (Pardus, Anadolu parsının Latince adıdır)

bir diğer konu da, kullanılabilrlik ve güvenlik. Günümüzde yaygın işletim sistemi Windows ve çıkan programlar oyunlar bu sisteme göre yazılıyor. Bu da windowsun virüslere karşı savunmasız kalmasına yol açıyor. Virüsler solucanlar truva atları windows için yazılıyor. Bu da yapısı tamamen farklı olan Linux'u daha güvenilir yapıyor. Çünkü windows'ta çalışan linux'ta çalışmıyor.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar.

iyi de linux üzerinden yapıldığını biliyoruz zaten :lol: linuxte kod yazmak o kadar basit bir şey de değil ayrıca, kod yazmayı bilen herkes yapabilecek olsaydı bu forumda bile onlarca linux olurdu herkesin kendi yaptığı..

Link to comment
Share on other sites

Elbette kullandımki söylüyorum sistem kaynaklarını yeterince tüketiyor zaten, görsel ve kullanışlılık açısından güzel ama daha geliştirilmesi lazım..

linux fanları pardusa yeterince tepkili bu bir gerçek, pardus gerçekten çok iyi bir sistem olsaydı zaten devlet dairelerinde bile kullanılmaya başlanırdı, devlet enayi değil heralde para verip windows satın alacak..

devlet enayi değil ama linux geçmeko kadar kolay değil bir kere kafadan calıstırdıkları programların yeniden yazılım linuxa uyumlu hale gelmesi gerekir ki bu programlar en az 3 yılda ciddi bir ekip tarafından yazılan programlar kurumun 10 yıllık ihtiyacını karsıalyacam ERM çözümleri bunlar.

+ olarak misal karayollarnı elealalım hadi geçsin linıuxa nasıl geceek tüm harikataları Sql Server de 4gb lik parçalar olarak depolanıs bu veriyi sen tutup mysql de mı tutacaksın linuxa geçip?

ssk adamların web kısmı asp.net bunu php ile yazmak kafadan dünyaynın zaman ve emeği yani konusuyorsunuz ama bunun sebepleri neler düşünmüyorsunuz ben tepkili linuxcu görmedim hem su sacma karsıalstırmayı da kimse yapmasın suse novel firamsı tarafından geliştirilen ciddi bütceli bir proje bu üse tübitak tarafından geliştirlen 8 10 programcının bir projesi iyi sistem olmayabilir sonuçta iyi izafidir ama "beş para etmez" bu cok ayrı birsey ben ta mandrake 8.1 zamanından beri linux sürümleri takip ederim pisi yali kaptan cıktıgında suse nin yast ı vardı ama kodları acık değildi linux mantıgına test değil mi bu iş simdiki en baba linuxlar bile o konforu sağlamıyordu compiz fusion ile en rahat calısan linux pardus idi zamaan içinde ne istediği bilmeyen kullancıları tatmin etmek için sekil değiştirmiş olabilir ancak bir önerin var ise forumda karalama yapmak yerine geri bildirim yaparak cok daha düzgün bir linux olmasını sağlayabilrisin.

almanya linux kullanıyor devlette tabi kullanır adamlar silah ihalesini windows sistemden caldırdıkları için geçtiler ama bizim ameriakya caldıracak bilgilerimiz (askeri)zaten özel bir isletim sistemi ile tutuluyor ve bu pc lere ağ kablosu takmak vatana ihanet ile suçlanmak demek. onu geçtik zaten caldıracak neyimiz var ?

amerikanın türkiyede 90 tane nükleer silahi varmıs bunun 50 si kendi kontrolünde 40 ı türkiyenin kontrolünde 200 tane de avrupada var bu silahlar taa sovyet rusya tehdit iken koymuslardı sence bu adamlar içini dısını bilmedikleri bir ülkeye bu silahlari koyar mı?

Kaldı ki linux fanlarını da gördüm büyük coğunlugu neden linux sectiğini bile bilmiyorum "cünki acık kaynak kodlu! " sanki bunu diyeler kaynak kodlarına bakıyorlar..

onu geçtim başvurun microsoftta kaynak kodlarını veriyor ama kafana göre geliştir mıncıkla diye değil.

katıldıgım bir güvenlik eğitiminde oradaki katılımcıya soru yönetliştik windows neden bu kadar

cok acıkları var ve güvensiz demiştik. bunun sebebi windowsun art niyeti değil kurcalayanının çok olması diyor. kendi yerletştiyor diye biri atlamıstı (linux toplulugundan biri) böyle bir süpheniz varsa lwindows kodları acıyor demişti hatta acık kaynak kodlu c# ile yazılmıs bi işletim sistemi var

ancak kodları acsa bile onu anlyacak türkiyede ya 1 kişi vardır ya 2 demişti. cünki muazzam bir koddan bahsediyoruz bakın ortalama 1000 satırlık bir kodluk windows programı 500kb falan yapıyor derlendiğinde kaldı ki vista 4 gb civarı :lol:

insanlar körü körüne birseylere tutuluyor sadece duyguları ile

birde ilginctir sanki windowsu para ile almıs sorun yaşadıgında microsoft destek olmamıs gibi b.k atıyorlar alayı korsan kullanıyor sonra da linux ücretsiz diye reklam yapıyorlar sanki windowsu ucretle alıyorlar ya!

daha da tartısacaksak varsayayımlar veya cevrenizdeki 3 5 linuxcunun fikri ile gelmeyin somut veriler ile gelin pardusun harika bir isletim sistemi oldugun savunan bir çok kişi var bunların da sayısını

www.ozgurlukicin.com

Pardus-forum.org

bu adreslerden öğrenebilirsin.

devlet linuxa geçerse sen mi destek vereceksin sorun çıktıgında var ı yeterli yetişmiş eleman ? windowsta cıkarsa sorun arasın microsoftu gönderir sana elemanları cözersin.

mandarakenin türkiye dağıtımcısı üstad ile konusurken linuxcular nerden para kazanıyor diye sormustum oda bir devlet bankasnın linux sistem kullanırken bir hatadan dolayı bir hafta kapalı kaldıgını o hatayı tc deki tüm adamlara göstermişler çözüm yok sonra bir saatline helikopter ile mandrake firmasından bir yetkili faiş bir meblaya gelip yapyp gitmiş ardından windows server geçmişlerdi :D

kaldı ki linux ücretsiz falan değil ftp kurdunuz diyelim sifreleme kutuphanelerini ücretli satıyolar ankarada bir eğitimde bir hesaplamıstık sistemciler ile aynı hızmeti lamka için linux ile benzer bir para ödüyorsun.

ha öyle banka devlet vs serveri değilde işletmenin kendi serveri vardır 900$ lisans parası ödemez linux kurara sistemicisni tutar babalar gibi kullanır.

ben linux iyi linux kötü demiyorum ama iyi ve kötü yanlarını söylerken sebepleri ile geiyorum dünki cocuklar gibi linux iyi acık kaynak kod özgür yazılım bilmem ne demiyorum!

Link to comment
Share on other sites

Ben de yeri gelmişken bir kaç şey eklemek istiyorum.

en başta Pardus'un "aslında" tam olarak bir Türk işletim sistemi olmadığını belirteyim. Linux çekirdeği üzerinde Türk bilgisayarcılar tarafından bazı değişiklikler yapılarak "geliştirilmiş" bir işletim sistemidir. Kod yazmayı bilen herkes Linux üzerinde değişiklik yaparak kendi adına işletim sistemi yapabilir. (Pardus, Anadolu parsının Latince adıdır)

bir diğer konu da, kullanılabilrlik ve güvenlik. Günümüzde yaygın işletim sistemi Windows ve çıkan programlar oyunlar bu sisteme göre yazılıyor. Bu da windowsun virüslere karşı savunmasız kalmasına yol açıyor. Virüsler solucanlar truva atları windows için yazılıyor. Bu da yapısı tamamen farklı olan Linux'u daha güvenilir yapıyor. Çünkü windows'ta çalışan linux'ta çalışmıyor.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar.

flood oldu ama kusura bkamyın kitap olcak üst konuyu editlersen

öncelikle bir konuda hak veriyorum virus mevzunun en temel yani bu virusler winowsa göre yazıyor ve su anki virusler cernobil gibi sitemleri pert etmek için yazılmıyor yazana para kazandırmak için yazılıyor nasıl yani? sizin bilgilerini calıyor reklam yapıyor, kredi karınızı alıyor

ancak katılmadıgım bir konu var her programlama bilen linux yazmaz cidden o kadar kolay değil bırakın linuxu yazmayı linuxa program yazmak bile o kadar kolay değil ha windowsa yazmak kolay mı o da kolay değil ama .net framework ile control kütüphanesinin zenginliği sayesinde daha kolay

en son saydıgımda 8 mi 9 mu programlama dili bliyordum bu sayı artmısda olaiblir saymaya üseniyorum (php öğretiyorlar eğitimde bu ara)

birincisi windowsa program geliştirmek için kaynak o kadar bol ki, ancak linux konusnda malesef o kadar çok değil ancak sırf linux programı geliştirmek için diller var ruby gibi bunlar sayesinde kolay bir sekilde program geliştirilebiliyor. (eskiye nazaran)

yani bu kendi adınıza xp versiyonalrı cıkarmak kadar kolay değil yöle olsa bir sürü modifiye linux olurdu dimi sonuçta işletim sistemi modifiye etmenin memba burası :lol:

ha yok mu kendileri linux yazanlar var ama onlar cep linuxları 90 mb 100mb cekirlek yapısı var (programlar eklenince oluyor 300 mb fln) onlar ayrı ama su var program yazan kişi nitelikli insandır yani hobi olarak yapılacak iş değil doalyısı ile onu yazcagı 40.000 satır koda adam atıyorum wordpress botu yazar 100 satır kod ile 150 200 tl ye satar

bir eticaret scripti yazar 8.000 satıra (atmasyon değerler bunlar) alır 600 tl parasını cekilir neden bedava yapsın

bu iş biraz aids gibi

hiv bedava

ilaç parayla

Link to comment
Share on other sites

Ne umutlarla kurmuştum pardusu .Yükleme bitti heyecanla masaüstüne sağ tıklayıp yenileyi göremeyince çılgına döndüm(alışkanlıktan). Bide driver yükleme derdi yokmu 1.5 saat uğraştım ama doğru dürüst yüklenmedi. Görsel olarak güzel işletim sistemi ama windowsun işletim sistemleri kadar işlevsel değil. Belkide ben windowsa alıştığı için böyle düşünüyorum

Link to comment
Share on other sites

Yeni öğrenen bi çocuk olsun diyelim.Ona ilk bilgisayarı pardusta gösterin o da Windows için aynısını düşünür.Bizim tek eksiğimiz alıştığımız yüzünden adma gibi kullanamıyoruz sistemi.Yoksa bence Türk programcılarının geliştirdiği güzel bir sistem (bence.)

Link to comment
Share on other sites

Yeni öğrenen bi çocuk olsun diyelim.Ona ilk bilgisayarı pardusta gösterin o da Windows için aynısını düşünür.Bizim tek eksiğimiz alıştığımız yüzünden adma gibi kullanamıyoruz sistemi.Yoksa bence Türk programcılarının geliştirdiği güzel bir sistem (bence.)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...