Jump to content

İnternetten Ücretsiz Müzik Dinletmek Suç


mucit41
 Share

Recommended Posts

Türkiye'de internetten ücretsiz müzik dinletme devri kapanıyor.



Meslek örgütlerinin talepleriyle yapılan yasal düzenlemelerle 15 Temmuz itibariyle, Türkiye’de ücretsiz müzik artık suç sayılıyor.
Ülkemizdeki, müzik sektörü korsana karşı bitmek bilmeyen amansız bir mücadele veriyor. Meslek odaları, korsanı engellemek için YouTube gibi platformların da ortadan kalkması gerektiğini düşünüyor. Öte yandan, operatör firmalar geliştirdikleri katma değerli müzik servisleriyle, tüketicilere lisansı ödenmiş ücretsiz müzikler sunuyordu. Böylece, tüketici dilerse dolaylı yollardan, dilerlerse de direkt olarak hoşlandığı sanatçıya katkı da bulunuyordu.
15 Temmuz 2013 tarihiyle müzik örgütlerinin aldığı kararla, ülkemizde ücretsiz müzik dönemi tamamen bitti. Hak sahiplerinin imzasıyla hazırlanan düzenlemeye göre, hiç bir platform ücretsiz olarak Türk sanatçıların müziklerini yayınlamayacak. Kısıtlı sürelerde, örnekler ücretsiz olarak yayınlanırken, tüketici beğendiği parçayı dinlemek için mutlaka para verecek.
Meslek örgütleri, bu uygulamayı vatandaşların, müziğin yapımına ortak olması olarak adlandırdı. Yeni uygulamayla birlikte, ücretsiz müzik platformları da ülkemizde tarih olacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğan Müzik Genel Müdürü Samsun Demir şunları söyledi:

"Fikri mülkiyet haklarının yasalar ile korunduğu tüm ülkelerde müzik gibi kültür ürünleri bila bedel tüketilmiyor. Bu eserlerde icracıdan, bestekara, söz yazarından yapımcıya kadar bir çok kişinin emeği var. Biz yapımcılar ve meslek birlikleri olarak bu emeği korumak, bu emeğin karşılığını alacak telif sistemini oturtmak ve müziğin bir değeri olduğunu kabul ettirmek durumundayız. 15 Temmuz 2013’den itibaren yürürlüğü giren yeni modelle bu yönde önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Türkiye’de artık bedava müzik dönemi sona ermiştir. Tüm yasal müzik sitelerine şarkıları ücretsiz dinletmeyin dedik. Müzik dinlemek isteyenler artık yurtdışında olduğu gibi ücretli paketlere abone olacak. Servis sağlayıcılar kısıtlı bir deneme süreci dışında abonelerine ücretsiz müzik sunamayacak. Bu kurallar Türkiye’de yasal dijital müzik hizmeti vermek isteyen tüm siteler için geçerlidir.”

http://www.cnnturk.com/2013/bilim.teknoloji/%C4%B1nternet/07/19/turkiyede.internetten.muzik.dinlemek.suc/716230.0/index.html
Link to comment
Share on other sites

Warez sitelerin çoğu zaten yurt dışı kaynaklı. Aklı olan warez siteyi yurt dışından açıyor zaten. Anca ergen liselilerin açtıkları siteleri kapattırırlar. Ha bir de yasal yollarla dinletenlere baskı yaparlar. Başka bişey yapmayacaklarını kendileri de gayet iyi biliyorlar. Maksat haber yapıp korku ile korsanı azaltmak. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra ...

Cafe ve benzeri yerlerin radyo veya televizyon açarak müzik dinletmesinin suç olduğunu sanırım herkez biliyordur. Bunu yapanlara 3-5 ay önce para cezası verildiginide sanırım hatırlarsınız ki bu durumda buna şaşırmamak gerekirdir. 

öyle şeyler yapıyorlarki kendileri bile uygulamıyor devlet binasında bile bu kural ihlal ediliyor :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...