Jump to content

Fidye Virüsü


yy1980
 Share

Recommended Posts

arkadaşlar hep duymuştum fidye virüsü ne yazıki dün benim bilgisayarı bulaştı bulaşmanın sebebi tam olarak anlayamadım pc format atım vürüs programı kurulu değil maulum şimdiki çoğu işletim sistemleri güvenlik duvarı kapalı kullanıcı hessapları anatmak istediğim arşivi iso dosyalar hariç çoğu çalışmıyor ve sildim bundan sonra önlem olarak dosyaları winrar şireleme faydası varmı bilmiyorum.

Link to comment
Share on other sites

Kardeş benim arkadaşımın başına geldi iş yerinde kesinlikle güvenlik duvarın açık olsun. Antivirüs yükle (ona baidu yükledik) ama ne olursa olsun kesinlikle gelen maillerde (özellikle ttnet faturanız felan der) linkleri açma. eğer seninle aynı ağda bir başka bilgisayar varsa oradan sana gelebilir. o bilgisayarı da iyice incele onda da var mı öyle dosyalar ona bak. varsa format at o bilgisayara da ve çok mecbur kalmadıkça da klasör paylaşma. Bir de ev ağı kullan şifreli

Link to comment
Share on other sites

@yy1980 ;

 

Öncelik ile belirtmek isterim ki genellik ile ev kullanıcıları hedeflenmiyor. Kurumsal ve iş yerleri daha çok hata yapabilecek kullanıcıları açacakları bir dosya gönderilir ve dosya açılır. Lamer arkadaslar bu yöntemi kullansa da işinde biraz iyi arkadaşlar özellik ile windows,office,winrar,adobe gibi programların eski versiyonlarının açıklarını kullanarak siteme giriş yaparlar. Daha önce birçok şirket ve muhasebeci bazı tanıdıklarımın milyarlar verdiğine şahit oldum kimi dosyasını kurtarabildi kimi parayı verdiği ile kaldı. 

 

Bu işlere girmek istersen mantığını anlamak ;

https://tr.wikipedia.org/wiki/Exploit

https://www.kali.org/

Not ; Kali nin eski adı Backtack'dir. 

 

Üzerinde kafa yorman lazım 

Link to comment
Share on other sites

Benimle birlikte birkaç muhasebecinin bilgisayarına bulaştığını gördüm. Hepsinde mssql kuruluydu. Bence güvenlik duvarı kapalıysa ve sistem güncel değilse bulaşıyor.

Benim kurduğum her sistemde 98 den bu yana hiçbir güvenlik açığı zafiyeti olmadı. Muhasebecilere kurduğum 2012 de mesleği bırakana kadar kurduğum hem küçük işletmede ve muhasebede güvenlik duvarını kapatıp antivirüs kurmadığım ve kurdurmadığım halde sisteme virüs bulaştırmadı kimse.

 

Asıl sebeb bilinçsiz kullanıcılar. 2005/6 / 2012 arasında Mic. Sis. Danışmanlığı yaparken bu konular üzerinde biraz araştırma fırsatım olmuştu. Virüs bulaşan son kullanıcı sistemlerinde hiçbir zafiyet çıkmadı. %99/ %99,9 aralığında ki sebebler kullanıcı hatası.

 

İş yeri hataları ; Güncel sistem kullanmayarak,Windows Office Adobe Winrar vs... 

Bugün Türkiye'nin birçok bölgesin Modifiyeli sistemler çıkmadan önce hep Orjinal CD den Windows yüklenir ve müşteriye güncelleme yapılmadan teslim edilirdi.

Halen örnek vermek gerekirse Balıkesir Bölgesinde ;

ENİGMA BANDIRMA ELEKTRO.SİST.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

Halen 2008 SoundMax XP kurup Windows SP1 in Orjianl sürümünü kurup müşterilerine teslim ediyor. Siz sanmayın ki çalıştığın Tic. A.Ş. şirketler bilgili.

Güncellemeyi lisanslar yakalanacak diye kapatırlar. Driver ları bile güncellemezler. Neysi Drp varda o yüklüyor.

Kimseyi kötülemek yaptığı işe saygısızlık etmek gibi bir niyetim olmadı. Ama Türkiye'nin birçok bölgesinde gidip araştırın hangi sistem güncel değil.

Geçen bu işleri bıraktığım halde bir çocuk ile karşılaştım. XP desteği bitti dedi ama halen güncelleme geliyor.

Destek bitten bu yana tam 32 güncelleme gelmiş. Şimdi sorarım size siz bunları yüklemez iseniz suçlu Lamer lar mı yoksa sis misiniz.

 

Arabanın yağına suyuna balatalarına 

insanın kışın çıplak gezmemesi gibi 

 

Bilgisayar sistemlerinin de güncellenmesi ve sağlığının korunması gerekiyor

 

 

 

Edilt  ;

 

 

http://www.cozumpark.com/forums/thread/446021.aspx

 

Bu arada şimdi yeni lamer arkadaşların yaptığını da söyleyeyim 

 

Toplu internet kullanım alanlarında ağa bağlı cihazlardan ( Telefon  Bilgisayar Tablet vs.. ) Kişisel dosyaları kopyalıyorlar. Bu konuda da dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Edited by rulman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...