Jump to content

Windows 7’yi Yüceltecek Sebep


chAsEEr

Recommended Posts

Windows 7’yi Yüceltecek Sebep

fft22_mf215480.Gif

Windows 7 neden Windows Vista kadar rezil bir işletim sistemi olmayacak? Geliştirme felsefesi, kalite, kullanıcı arabirimi, özelleştirme gibi başlıklar altında açıklıyoruz.

Neredeyse bir yılı aşkın bir süredir hem günlük kullanım hem de oyun sistemlerimizde Windows Vista'yı kullanıyoruz. Vista'nın ilk başta bazı sorunlara yol açtığı doğruydu; ama bu sorunların birçoğunun sorumlusu Vista'nın kendisi değil, ekran kartı sürücüleriydi. Bununla birlikte her zaman sistemi geliştirme imkanı bulunuyor. Örneğin Servis Paketi 1’le birlikte Windows Vista'nın hem performansı arttı hem de çeşitli problemler düzeltilmiş oldu. Üstelik Microsoft şimdiden Servis Paketi 2 ve Windows 7'nin ilk betalarını yayınladı bile.

Peki, nedir bu Windows 7? Windows Beta'nın detaylı bir incelemesi için PCnet'in geçen ayki sayısına göz atabilirsiniz. Biz bu yazımızda Windows 7'yi Windows Vista ile karşılaştıracak ve Windows Vista'yı rezil eden özelliklerin Windows 7'de ne durumda olduğunu mercek altına alacağız.

Geliştirme felsefesi

Windows 7'nin geliştirilmesi Steve Sinofky yönetiminde sürdürülüyor ve Sinofsky'nin Windows 7'ye farklı bir geliştirme felsefesi kazandırdığı kesin. Yaşanan enteresan gelişmelerden birisi, geçtiğimiz aylarda hem çeşitli Microsoft geliştirilmesine dair genel anlamda bir heyecan ve şevke sahip olması. Anladığımız kadarıyla bu coşku zorlamaya dayanmıyor ve kişilerin içinden geliyor.

Vista’nın geliştirme çabaları oldukça heybetli görünmekte ama sadece son 9 ayda dikkatlerin geliştirilmeye verildiği görünmekteydi. WinFS, 3 boyutlu janjanlı masaüstü efektleri, font bileştirme sistemi gibi yanlış başlangıçlar yapıldı ve bu özellikler sonradan kırpılmak zorunda kalındı.

Ama bu sefer proje daha dar kapsamlı ve adım adım, belirgin şekilde geliştirecek şekilde düşünülmüş. Windows 7 sıfırdan yazılacak bir işletim sistemi olmayacak ama yine de pek çok yeni kod sistemi içerecek. Bu sefer ama kağıt üzerinde havalı görünen özellikler eklemek değil, kullanıcıların gerçek isteklerine yönelmek.

Bir örnek vermek gerekirse, Windows 7'nin çeşitli geliştirme ekiplerinin hepsi aynı anda yola çıkmış durumda. Böylece hiçbir ekibin sonradan gelip sürece katılması gerekmiyor ve iletişim sorunları çözülmüş oluyor. Windows'un medya dosyalarını kullanmasıyla ilgili bir örnek daha verelim: Örneğin şu anda Windows Media Player'ı kullanıyorsanız codec veya eklenti desteğini güncellemiş olsanız bile Windows Media Center çoğu zaman Media Player'a eklediğiniz yenilikleri desteklemeyecektir. Windows 7'de Media Center'la Media Player entegrasyonu çok daha güçlü olacak. Yani genel olarak Windows 7'nin geliştirilme felsefesinin daha ciddi olarak yeniden ele alındığını söyleyebiliriz.

Kalite

Kaliteden bahsettiğimizde aslında birkaç farklı konuya değinmek istiyoruz. Önce¬likle, işletim sisteminin genel anlamda kararlılığı (stabilitesi) söz konusu. Vista ilk çıktığında gerçekten kararlılık sorunlarıyla bocalamıştı. Bunlardan bazıları elbette sürücü sorunların kaynaklanı¬yordu ama kaynağı Vista'nın ta kendisi olan problemler de hiç azınlıkta değildi. Microsoft kısa süre içinde bir dizi yama ve akabinde Servis Paketi 1'i yayınladı ama Vista'nın kötü şöhreti ün salmıştı bir kere. Zaten Servis Paketi 1'le birlikte bile Vista, Windows XP SP2'nin sahip olduğu dinçliğe sahip değil. Belki Vista SP2 ile birlikte işletim sistemi XP'nin kararlılığına ulaşabilir.

Stabilite yarışında Windows 7 şimdiden bir adım öne geçmiş görünüyor. Microsoft, Vista'nın ölçüm araçları için ciddi miktarda para ve mühendislik kaynağı harcamış durumda. Böylece sistem çökmelerini ve diğer problemleri Microsoft'a rapor ettiğiniz zaman siz de Microsoft'un probleminizle yakından ilgilenmesini sağlamış oluyorsunuz.

İşletim sistemi kalitesinin ikinci ayağındaysa "Yazılımlarımı çalıştıracak mı?" sorusu gündeme geliyor. Windows 7 ekibinin açıklaması oldukça yeterli: Vista'da çalışan yazılımlar Windows 7'de de çalışacaktır. Windows 7'nin temel hedeflerinden bi¬risi de genel yazılım kalitesini arttırmak. Elbette çalışmaması gereken bazı eski yazılımlar çalışmayabilir; örneğin XP'de çalışan bir alt seviye disk düzenleme yazılımının Windows 7'de çalışmasını beklememelisiniz. Diğer çalışmama durum-larıysa çoğunlukla yazılım geliştiricisinin işletim sistemi sürümünü kontrolde bir hata yaptığı anlamına gelebilir. Windows 7'de Vista'nın uyumluluk yöneticisi de yeniden ele alınarak daha akıllı hale getirilmiş. Geliştirilen yeni teknolojisi sayesinde yeni uyumluluk yöneticisi, neyin uygulamalarda uyum problemine yol açtığını tespit edebilecek ve çözüm önerisinde bulunacak. Sürücüler bakımından da daha önce belirttiği m iz felsefe geçerli: Windows Vista'da çalışanlar Windows 7'de de çalışacak. Kalitenin üçüncü ayağındaysa kaliteli geri bildirimler söz konusu. Sürekli olarak geri bildirimler almazsanız elbette bir işletim sistemini sürekli olarak güncelleyip geliştiremezsiniz. Bu yüzden Windows 7'ye de ek ölçüm araçları dâhil edilmiş.

Kullanıcı arabirimi

Bizce Windows Vista'nın kullanıcı arabirimi XP'ye kıyasla oldukça geliştirilmiş, ama kullanıcılar hala başlarını duvara vuracak anlar yaşayabiliyorlar. Örnek olarak, simge durumuna küçültül¬müş bir uygulamanın üzerine fareyle geldiğinizde açılan ön izleme görüntülerini ele alalım. Windows Vista'da bunlar gerçek bir pencereden ziyade birer küçük resim gibi çalışıyor ve üzerlerine tıkladığınızda programı açmaya yarıyorlar. Peki bunların daha "gerçekçi" davranmaları mümkün olamaz mıydı? Windows 7'de bu ön izlemeler daha ziyade pencere gibi çalışacaklar. Örneğin bir pencereyi kapatmak istediğinizde farenizle küçük resmin köşesindeki X işaretine tıklamanız yeterli olacak.

Kullanışlı küçük resimlerin dahası da var. Bu simge durumuna küçültülmüş uygulamaların çoğu "zıplama listesi" denilen açılır listeleri destekleyecek. Örneğin, görev çubuğunuzda Word kısa yolu varsa farenizi simgenin üzerine ******ürdüğünüzde son düzenlediğiniz dosyaların listesi görünecek. Bu zıplama listelerinin içeriği programdan programa değişiklik gösterecek.

Başka bir örnek olarak Kenar Çubuğu'nu ele alalım. Geniş bir ekranınız varsa kenar çubuğu gerçekten kullanışlı olabilir. Biz de PC Net editörleri olarak kullanışlı araçlarımızı Kenar Çubuğu'nda biriktirmekten hoşlanıyoruz. Windows 7'deyse araç deposu olan bir Kenar Çubuğu'yla karşılaşmayacaksınız. Araçlarınız sadece masaüstünde sizin istediğiniz yerlerde barınabilecek.

Windows 7’de az da olsa fare hareketleri desteklenecek. Mesela bir klasörden başka bir klasöre dosya kopyaladığınızı varsayalım ki bu durumda pencerenizin açık olması gerekecek. Bir pencere sola, diğerini de sağa taşıdığınızda pencereler mükemmel bir şekilde ekranda sıralanacaklar. Bu özellik özellikle küçük dizüstü ekranlarında kullanışlı olacak. Veya bir pencerenin başlığını tutup, ekranın tepesine taşıdığınızda pencere otomatik olarak ekranı kapayacak.

Kullanıcı arabirimi problemi değilmiş gibi görünse de, ağ özeliklerine erişim de daha verimli hale gelecek. Windows 7, ev ağınızla (buna ev grubu adı veriliyor.) birbirinden ayırabilecek. Böylece sonda hem iş ağınıza hem ev ağınıza aynı anda bağlanabileceksiniz; ama ev ağınız daha güvenli olarak.

Ev ağınızı ilk kez kurduğunuzda bir parola üretecek ve diğer sistemler ev grubunuza ilk defa bağlanırken bu parolayı girmeleri gerekecek.

Başka bir kullanıcı arabirimi problemi de sabit yazıcı desteğiydi. Hiç evinizde bir dosya yazdırmaya çalışırken yazdırılacak dosyanın işyerinizdeki varsayılan yazıcıya gönderilmeye çalıştığını fark ettiniz mi? Artık ev grubunuza bağlandığınızda Windows 7 otomatik olarak varsayılan yazıcıyı değiştirecek.

Vista’da kullanıcıların hala canını sıkan bir diğer problem de UAC (kullanıcı Hesabı Denetimi). UAC, belli ayar uygulamalarını çalıştırmaya çalıştırdığınızda veya sistem klasörlerin de dolaşmaya çalıştığınızda uyarı verip duran özelliğin adı.

Medya desteği ve özelleştirme

Windows Media Player’ı kullanıyorsanız, internetten indirdiğiniz videoyu oynatmaya çalıştığınızda “codec bulunamadı” hatası almanız işten bile değildir. Windows 7 ‘de dâhili olarak birçok codec yüklü gelecek, üstelik buna medya alanında Microsoft’la kapışan şirketlerin codec’leri de dahil. Windows Media Player 12, AAC (korumasız) müzik dosyalarını, DivX dosyalarınızı, AVCHD’yi ve kullanıcıların popüler dosyaları oynatmak ihtiyaç olduğu diğer codec’leri bütünleşik olarak içerecek.

Windows 7, içeriğinizi “sanal klasör”ler olarak düşünebilecek “kitaplık”larda toplamada daha başarılı bir iş çıkaracak. Böylece örneğin müziklerinizin bir kısmı dizüstü bilgisayarınızda, geri kalanı ev ağınıza bağlı başak bir sistemdeyse bütün müziklerinize tek bir konumdan oluşabileceksiniz; kitaplık değiştirmenize gerek kalmayacak. Ve diğer bilgisayarınızda ses CD’lerinizi iTunes ile rip’lediyseniz bu müzikleri de Media Player’da rahatlıkla dinleyebileceksiniz.

Artık daha kişisel

Windows 7 her zamankinden daha kişiselleştirilebilir olacak. Bazı kullanıcılar bu tip janjanlı özellikleri görmezden gelebilirler, ama Microsoft’un araştırmaları gösteriyor kullanıcılar sistemleri özelleştirmeyi seviyor. Kullanıcılar arka plan resimlerini değiştirmekten, renklerle oynamaktan ve masaüstlerini kendi evleri gibi kişiselleştirmekten hoşlanıyorlar.

Windows 7’te kişiselleştirme, sadece renkleri değiştirmekten ya da tema düzenlemekten (evet, Windows 7’de temamızı düzenlemekte mümkün olacak) daha öteye gidiyor. UAC davranışlarından tepsi simgelerinin çalışma şekline kadar pek çok şey özelleştirilebilecek.

Kaynak: milliyet

Link to comment
Share on other sites

Neredeyse bir yılı aşkın bir süredir hem günlük kullanım hem de oyun sistemlerimizde Windows Vista'yı kullanıyoruz.

Sallasınlar sallasınlar oyunlarda kim kullanır vistayı.

Link to comment
Share on other sites

Vistadan fazla satar bu kesin ama XP'yi çok aratır bizlere.Ben Microsoft yerinde olsam 32 bit Windows XP'yi geliştirirdim.Yani 3 GB'dan fazla ram gösterme olayı vs.. Ne bilyim daha özel bir hale getirilebilirdi.Ama iş onların <_<

Link to comment
Share on other sites

yazı iyide baştaki o "vista gibi rezil" bölümü yanlış...

Doğru, neden yanlış olsun ki? Vista rezil oldu evet,ama kötü olduğu için değil,araştırmayı sevmeyen önyargıcı insanların azizliğine uğradı.Eski PC'lere kuruldu, yavaş denilip silindi. Yeni arayüzü güzel olmasına rağmen çoğu insan alışmaya üşendi. Yüksek bellek kullanması iyi olmasına rağmen çoğu kişi tarafından ram düşmanı olarak hafızalara kazındı vs. Elbette Vista'nın rezil olmasında da kendi hataları var.Ama geneli düşünürsek kendi hataları yüzünden değil, üşengeç, araştırmayı sevmeyen, önyargılı şahsiyetler yüzünden rezil oldu.

Vistadan fazla satar bu kesin ama XP'yi çok aratır bizlere.Ben Microsoft yerinde olsam 32 bit Windows XP'yi geliştirirdim.Yani 3 GB'dan fazla ram gösterme olayı vs.. Ne bilyim daha özel bir hale getirilebilirdi.Ama iş onların smile.gif

İyi de bu MS'nin elinde olan bir şey değil ki.

32 bit mimarisinin sınırları böyle.

Asıl sorun 4 gb ram'i olup da hala yaşlı XP amcada duran kullanıcıda.

Link to comment
Share on other sites

morning arkadaşım, vista dediğin gibi eski sistemlere kuruluduğundan dolayı alanımayan performanstan dolayı rezil oldu ama rezil derken mahcup oldu deriz...

ama burada rezil denirken kastedilen vistanın tamamen kötü oldupu yönünde bir söylenim var

win32 arkadaşım vistada oyun oynamayacaksında başka hangi windows ta oynayacaksın (windows 7 yi sayma)

dx10 ile dx9 arasındaki farkı herkes biliyor

vista, xp ve linux dağıtımları kullanıcılarının önyargıları sebebiyle kötü damgası vurulmuşa döndü ama iyi bir bilgisayarda kullanılsa xp nin yüzüne bakılmaz

benim dell inspiron 6400 dizüstü bilgisayarım var

özellikleri:

intel core duo 1.83

1 gb ram

ati mobility radeon x1400 128 mb cpu

kullandığım sistemlere göre aldığım performans sıralaması şöyle:

win7>vista>pardus>modifiye (kırpılmış çalışmalar) xp

daha ne diyeyim

adminlerimizden sk8er_boi vista kullandığını söylüyor

fastserkan50 arkadaşım, vista görüşüne çalışmış falan değil xp den temeli (nt) hariç tamamen farklı bir işletim sistemi

Link to comment
Share on other sites

Evet Arkadaşlar Xp de ilk çıktığı zaman herkes kötülemişti ama vazgeçilemeyen işletim sistemi oldu birden. Sorun donanım yetersizliği. Bende vista da çok güzel performans aldım. XP ile arada bi fark bile yoktu (dosya kopyalama dışında). Ama burada Windows 7 de güzel olarak anlatılmış. Çoğu şey kullanıcıların işine yarıyacak. Ama muhakkak 7 dede bazı sorunlar oluşacaktır bu kesin hiçbirşey 4x4 lük olamaz. Ama program desteği yönünden ben çok sıkıntılı olacağım hadi hayırlısı...

Link to comment
Share on other sites

mikrosoftta sizin dediğiniz gibi hep kullanıcı alışkanlıklarının arkasına sığındı

ve vistanın kötü bir yazılım olduğunu kabul etmedi o nedenle kaybetti..

çok köklü değişikliklikler olduğu kesin ama bu optimizasyonun sıfır olmasını gerektirmez..

vista çıkmadan önce şöyle bir haber okumuştum "mikrosoft yeni sistemin hazır olmadığını söylemesine rağmen

donanım üreticilerinin baskısına boyun eğecek gibi görünüyor"

bu cümle herşeyi açıklıyor..madem yapısı gereği o kadar donanım istiyordu şimdi neden vistadan daha

çok özellik içeren win7 nin netbook larda çalıştığını iddia ediyorlar..

bildiğiniz gibi çoğu netbook 1,6 tek çekirdek intel atom,1 gb ram , onboard intel ekran kartı içerir..

madem çalışıyorda vista neden çift çekirdekleri bile yerlerde süründürüyor.. service pack ler ile bir stabilleşme olacağı kesin ve olmasıda lazım...

vista ile bir alakası olmasada size 2 tane oyundan optimizasyon örneği vereyim ..

crysis ilk çıktığında piyasadaki en yüksek ekran kartı sanırım 8800gtx idi ..fakat bu kartla bile yüksek çözünürlükte full ayarlarda oynanamıyordu(ki ozamanlar fiyatı 1,250 civarındaydı sanırım)..firma sürekli grafiklerin çok iyi olmasının arkasına sığınıyordu..hatta oyunu konsol için oyunu çıkarmayacaklarını çünkü

konsolların donanımın çok yetersiz olduğunu söylüyordu (ki gerçekten en yeni konsolların bile donanımları bugün bir ortalama oyun pc sinden bile çok çok aşağıdadır)..kulağada çok mantıklı geliyordu bu senaryo..

halbuki alakası yoktu..oyunu sıfır optimizasyonla piyasaya sürmüşlerdi..böylece insanlar daha yüksek ekrankartları alacaktı..bi terslik olursada ati ve nvidia driverla sorunları halledecekti (oyun sponsorlarından biri mikrosoft biri nvidiadır )..sonuçta da öyle oldu bu işin kaymağı yeterince yendikten sonra

orta seviye bi ekran kartı bile crysisi ve sonrasında çıkan crysis2 yi öttürdü..vede konsollar için crysis çıktı..

şuanda gta 4 bu şekildedlir..en güçlü donanımlarda bile takılmalar yapmaktadır

ama graefiklerinin çok güçlü olduğundan değil..çünkü aynı grafiklerle ps3 te (düşük donanıma rağmen) full hd

lcd de cayır cayır oynandığını gördük..oyunun güzel olması kötü bir yazılım olduğu gerçeğini değiştirmez

biraz fazla uzattım ama son olarak şunu söyliyeyim..kullanıcılar geri kafalı, veya donanımlar eskiydi demek

biraz fazla saflık olur..bilgisayar kullanıcıları insanlar içinde en çok araştıran guruptur..

donanımları eski veya yetersiz diye küçümsemek ise tamamen yanlıştır

bunu anlamak için macbookların kıytırık 9400m gt ile neler yapabildiğine bakmanız(ki daha gpu kullanmayı geliştirme aşamasında olduklarını söylüyorlar)

ubuntunun compiz fusionla (doğru dürüst driver bile yazılmadığı halde,sadece gönüllü geliştiricilerin emeğiyle) eski donanımlarda bile neler yapabildiğini görmeniz

win7 nin netbooklardada çalışmasına bakmanız (umarım yeterince hızlı çalışır) yeterlidir..

3d uygulama tesetlerinde nvidia quaddro serisinin ddr2 modelli en cılız modellerinin bile en baba oyun kartlarından 4870x2 yi yere sermesi sadece uyumlu driver ve uyumlu yazılımla neler yapılabileceğine

basit bir göstergedir..

zaten birçok donanımı aslında gerçekten eskimeden değiştirmek zorunda kalıyoruz..bunu unutmayın..

vistada bu problemi iyice abartmıştır ve ortalamanın üstünde bir donanım verimsizliği göstermiştir..

vista gerçekten yazılımdan anlayan insanlar tarafından bu kadar sıkı eleştirilip tepki gösterilmeseydi ve birşeyler denemeye pek hevesli olmayan genel bilgisayar kullanıcılarını da olumsuz yönlendirmeseydi

düzeltici servis paketlerini ve optimize edilmiş bir win7 yi zor görürdük..

şuanki sistemlerimize daha fazla çekirdekli işlemci ve gigabytelarca daha belleği alabilmenin

yollarını arıyor olurduk.. vistanın eleştirilme nedeni yüksek donanım istemesi değil

kullandığı donanımın karşılığında dişe dokunur bir üstünlük ve yenilik göstermemesidir..

stabilite ve uyum problemleride üzerine toz biber olmuştur..

hep vista kötü diyenler önyargılı olmakla eleştirildi..ama belkide asıl önyargılı olan eleştirenlerdir :)

saygılarımla...

Link to comment
Share on other sites

Vista'nın çıktığında bir sürü sorunu vardı.Bu doğru; ama Microsoft ve şirketler sitelerine vista ile ilgili birçok güncelleştirme koydular.Bunları araştırmayıp "sallasınlar sallasınlar oyunlarda kim kullanır vistayı." demek yanlış.Senin sistemin vista için yeterli değilse ne microsoftu kötülüyorsun.Hem vistada kenar çubuğunu görüntü efektlerini xp ye ekleyince sistemin ne kadar yavaşlardığını stabilizenin kaybolduğunu ve vistadan daha kötü bir hal aldığını düşün.Vista ile ilgili güncellemeleri yükleleyip araştırma yapmayıp oyun oynanmıyor diye vistayı kötülemek gerçekten yanlış.

Link to comment
Share on other sites

Sallasınlar sallasınlar oyunlarda kim kullanır vistayı.

1 yılı aşkın bi süredir vista kullanıyorum ve de vista da fifa 2000 i bile çalıştırdım .. vistadan vazgeçmem ... win7 sp1 türkçe çıkana kadar vista kullanmya devam ..

Link to comment
Share on other sites

vista elbetteki eleştirilecek ama performans yerlerde filan değil... iyi makinalarda gayet güzel çalışıyor

xp ilk çıktığında yapılan eleştiriler ne yöndeydi? performans değil miydi? win98 daha iyi denilmiyor mu? şimdi vistaya da aynı eleştiri yapılmıyor mu?

ama vistaya yapılan çok daha sert oldu sebebi xp den temeli hariç tamamen farklı olmasıydı

windows 7 konusunda en olumlu eleştiriyi yapabilen xp kullanıcıları mı? hayır vista kullanıcılar çünkü vistayı bildiklerinden windows7 ye kolayca uyum sağladılar

vista sp2 çıktı ama hala xp de direnen var (bilgisayarı kaldırmayanları kastetmiyorum)

eğer ki windows un belli sürümlerinde (örn. xp veya vista) direnirseniz windows un gelecekteki sürümlerinin yapımına nasıl katkıda bulanacaksınız? windows 7 sp1 diyen var o daha da saçma betası bile xp ve vistadan daha iyi olan sistemin sp1 inin çıkmasını beklemek ne kadar doğru?

linux farklı windows farkı mac farklı bu sistemler farklı kullanıcılara hitap ediyor hepsi de farklı özellikte sistem öneriyor performans farkı çok doğal...

Link to comment
Share on other sites

Vistadan fazla satar bu kesin ama XP'yi çok aratır bizlere.Ben Microsoft yerinde olsam 32 bit Windows XP'yi geliştirirdim.Yani 3 GB'dan fazla ram gösterme olayı vs.. Ne bilyim daha özel bir hale getirilebilirdi.Ama iş onların ;)

Onu çok kolay yapabilirler. Adamlar XP'yi tarihe gömmek isterken niye tekrar diriltsinler.

Örneğin Sql Server 2000 Microsof'un ürünü ama ürünün sp4 güncellemelerine kadar tuttuğu datanın boyutu 2GB'ı geçtiği zaman kendini fişliyor hata veriyordu ama SP4 ile bunun önüne geçtiler. Onu da çok kolay yaparlar.

Link to comment
Share on other sites

valla ben şahsen vista kullanıyorum ve çokta memnunum. programlarda sorun olmuyor. localhost süper çalışıyor. daha ne isteyebilirim ki. windows 7 çıksın hemen onu yüklerim. en yenisi en iyisidir. benim felsefem bu

Link to comment
Share on other sites

Sallasınlar sallasınlar oyunlarda kim kullanır vistayı.

arkadaslar vista yogun emeklerin sonucudur emeğe saygı gösterelim tamam baska işletim sistemleri kadar iyi değil belki ama aşırıya kaçıyor gibi bazıları öfke dolu.

kim vista kullanır oyun oynarken. söyleyim DX 10 ekran kartın varsa vista ile oynarsın

xp de daha iyi performans alsan bile ki dx9 un en iyi hali bile dx 10 un tırna olamaz ciddi farklar var.

yani xp güzeldi hala güzel ama vistanında farklı avantajları var yeni teknolojileri barındırıyor. birde korsan kullananlar bile cok eleştiriyoronu anlamıyorum ya para vermemişin bişi yapmamısın vista söle vista böle..

ben vista iyi kötü demiyorum sadece birseyi oldugundan farklı göstermeyelim arkadaslar. XP de ilk cıktığında sıkıntılıydı win 2000 üzerinde cıkmıstı o yüzden cabuk atlattı yeni cok sey denenmemişti .cok yenilikçi davranmak istedi yanıldı. bende aynı hatayı yaptım bir projemde 5 sayfa html yapıp müsteri versem tamamdı alir giderdi ben dedim sonra bir sey eklemek istersen bana gelmesin (gelse para isticem cünki) kendi düzenlesin kolayca diye 1 günde bitcek projeye 15 gun ve bir cok yapının teknolojisini kullandım ama koda yogun emek verdiğim için grafik biraz yavan kalmıştı adam sonra bana parayı ödedi burun kırın etti sonra baskasına 150 tl verdi joomla kurdurdu :S kısaca müşteriye istediğini vercem en iyiyi değil!

Link to comment
Share on other sites

e peki neden ben yüksek donanımı bilgisayara xp kurduğum zaman vistadan daha güzel çalışıyor diyorlar ben onu anlamıyorum işte.Vistanın çekirdeği çöplük gibiydi sonraki güncellemelerin toplam boyutunu göze alırsan vistanın ne denli hazırlıksız bir işletim sistemi olduğunu görürsünüz.XP den vazgeçmemki ondan daha iyi çalışan bir versionu olmadıkça.

Link to comment
Share on other sites

alakası yok iyi bilgisayarlarda vista'da daha iyi performans alınır

xp ye alışık olunduğunda vista daha yavaş gibi geliyor görev yöneticisine bakılıyor superfetch özelliği bilinmediğinden bakılıyor ki ram i baya kullanıyor hadiii xp kur

1000 tl lik bilgisayara xp kurarsanız yarısına yakınını çöpe atmış olursunuz

bilgisayarınızın hakkını verin!

xp-vista tartışmasını yapmadan önce geçmişe bakıp 98-xp tartışmasını inceleyin...

Link to comment
Share on other sites

alakası yok iyi bilgisayarlarda vista'da daha iyi performans alınır

xp ye alışık olunduğunda vista daha yavaş gibi geliyor görev yöneticisine bakılıyor superfetch özelliği bilinmediğinden bakılıyor ki ram i baya kullanıyor hadiii xp kur

1000 tl lik bilgisayara xp kurarsanız yarısına yakınını çöpe atmış olursunuz

bilgisayarınızın hakkını verin!

xp-vista tartışmasını yapmadan önce geçmişe bakıp 98-xp tartışmasını inceleyin...

Arkadaşım sen boşuna yaşıyon Koskoca XP'yi Küçük görme daha bilmediğin çok şey var senin anlamadım Vistayı Neden Savunuyorsun Microsoft Vistadan Çok Zarar Etti .

Link to comment
Share on other sites

Doğru, neden yanlış olsun ki? Vista rezil oldu evet,ama kötü olduğu için değil,araştırmayı sevmeyen önyargıcı insanların azizliğine uğradı.Eski PC'lere kuruldu, yavaş denilip silindi. Yeni arayüzü güzel olmasına rağmen çoğu insan alışmaya üşendi. Yüksek bellek kullanması iyi olmasına rağmen çoğu kişi tarafından ram düşmanı olarak hafızalara kazındı vs. Elbette Vista'nın rezil olmasında da kendi hataları var.Ama geneli düşünürsek kendi hataları yüzünden değil, üşengeç, araştırmayı sevmeyen, önyargılı şahsiyetler yüzünden rezil oldu.

İyi de bu MS'nin elinde olan bir şey değil ki.

32 bit mimarisinin sınırları böyle.

Asıl sorun 4 gb ram'i olup da hala yaşlı XP amcada duran kullanıcıda.

neyi araştıracağız kardeşim hıı neyi. onu araştır bunu araştır iyi valla işimiz gücümüz yok yeni çıkan işletim sistemlerini test edelim, şurasını kurcalayalım, burasına bakalım. bunlamı uğraşacağız hiçbir işimiz kalmadı yani. kardeşim ne diye beni araştırmayla uğraştırıyorsun ki, bir sürü insanın bu dandirifostik işletim sistemleriyle zaman kaybına ne gerek var. bu kadar parayı ben araştırmak için mi veriyorum. kullanıcı arayüzü basit, daha rahat kullanım, dosyalar ve denetim masasında kaybolmayan bir kullanıcı. Sen bunlardan haber ver. Oldu işim gücüm yok vistayı araştırıcam. Kalsın biz almayalım.

Link to comment
Share on other sites

Sanırım bu sitede ilk mesajım: :)

Konu başlığı "Windows 7’yi Yüceltecek Sebep" ama tartışma Vista-Xp savaşı :blink:

Bir kavram karmaşası var sanırım, Neyse önemli olan fikir beyanı;

Vista kullanan arkadaşlar biraz aşırı savunmacı bir tavır sergilemişler "Vista" nın aşırı sorunlu olduğu ve donanımı kastığı gerçeğini hiçbir söz silemez... Tabi Vista kullanan arkadaşlara da bir sözüm yok kullanabilirsiniz iyi performans aldığınızı düşünebilirsiniz belki alıyorsunuzdur da ama gerçekleri görmezden gelemezsizniz...

Renkler ve Zevkler Tartışılır ama değiştirilemez....

Link to comment
Share on other sites

benwade_21 üslubuna dikkat et! bilmediğim çok şey varmış mış (!)

koskoca xp miş xp hizmet paketleri (sp) yokken ne haldeydi?

koskoca xp değiğin şey win2000 nin geliştirilmişi

windows 7 de vistanın geliştirilmişi

vista kullanırken aldığım performansı ve zevki xp de alamıyorsam xp benim için ne işe yarar ki?

vista da hizmet paketleriyle stabilitesini arttırmaya çalışıyor ama xp de direnenler hala vistayı kötülüyorlar

ama windows 7 de yapımına hız veriliyor

herşeyi hazır almak yerine birazcık emek sarfetseniz çok daha fazla şeyler öğrenmiş olacaksınız ama...

tarumoloji arkadaşım,

vista nın aşırı sorunlu olduğu falan yok birbirininden üstün bazı özellikleri olduğu da doğru

zevkler ve renkler tartışılmaz ama kişi zevkleri, renkleri dışındakileri kötülemeye de HAKKI YOK!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...