Jump to content

Google Interneti Dns Ile Hızlandırdı!


bygokce

Recommended Posts

speedbg.jpg

Google interneti hızlandırıyor, hem de yarın öbür değil; hemen! Sayfaların yüklenirken sürünmesine sebep olan sorun ortadan kalkıyor: Google DNS sistemini duyurdu!

Domain Name System yani alan adı sistemi internetin anahtar parçalarından birisini oluşturuyor. İnternet bağlantısında yaşadığımız çoğu sıkıntının sebebi de DNS sorunları. Yüksek bağlantı hızına karşın tıklanan internet sayfalarının bir türlü yüklenememesinin en büyük sebebi bu.

Alan adı sistemi, internet üzerinde rakamlarla ifade edilen IP adreslerine, tarayıcıya isim yazarak ulaşılabilmesi için çeviren hizmet. Adres tarifi yapan bu hizmet, internetin temel taşlarından birisi. DNS'i aşarak sörf yapmak mümkün ama bunun için her sitenin IP adresini bilmek gerekiyor. Bu da pratikte mümkün değil, bu iş için DNS var.

Google'ın halka açık DNS sunucu hizmeti, Google'ın araştırmaları sonucunda internet kullanıcılarının yaşadığı en büyük sorunlardan birisinin DNS'ler yüzünden yaşandığını ortaya koyması sonucunda alınan bir karar olmuş.

Google'ın DNS adresleri 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 bunu bilgisayarınızdaki ağ bağlantılarına sağ tıklayıp özellikler menüsü altından TCP/IP Protocol kısmının gelişmiş ayarları altında görebilir ve değiştirebilirsiniz.

Bu DNS sunucularının bir diğer ilginç yanı da YouTube gibi yasaklanan internet sitelerini açabilmeleri. Yani Google internet yasaklarının çevresinden dolaşmak için de bir araç sunuyor. Kullanıcıların pek çoğu zaten yasağı aşmak için farklı DNS'ler kullanıyordu ama Google'ın kendi DNS'leri toplu bir çözüm sunuyor.

Google'ın arama hizmeti zaten çok önemli bir konumda; Google'ın DNS hizmeti de vaat ettiği hızı ve güvenliği sunarsa, erişim özgürlüğü sağlarsa Google internet ile daha da özdeşleşmiş olacak.

Peki DNS adreslerini Google'dan kullanarak internet sörf bilgilerimizi Google'ın eline vermiyor muyuz?

Google'ın bu konuda yaptığı açıklama ve kullanım şartları belli: Kalıcı kişisel bilgi depolanmıyor.

Google'ın detaylı açıklaması şu şekilde:

Google Public DNS'i interneti hızlandırmak için yaptık. Sorunları belirleyip çözebilecek kadar bilgi toplamak istiyoruz. Google Public DNS kişisel olarak tanımlanabilecek bilgileri kalıcı olarak depolamaz..."

Google Public DNS'te iki kayıt dosyası vardır: Kalıcı ve geçici. Geçicide kullanıcıların IP adresleri depolanır ve böylece DDoS saldırıları gibi sorunlar tespit edilebilir. Bu kayıtlar 24-48 saatte bir silinir.

Kalıcı kayıtlarda kişisel bilgi tutulmaz, şehir-metro seviyesinde bölge bilgisi toplanır. Bu bilgi yine internet sorunlarının analizi ve Google Public DNS'in önbelleklemesi, interneti hızlandırması için gereklidir. Bu kayıtlar başka kayıtlarla karşılaştırılmaz ve çapraz analizde kullanılmaz. Kişisel bilgileriniz ile alaka kurulmaz ve internet aramalarınız ya da Google reklamları için toplanan bilgiler ile birleştirilmez. Bu bilgiler 2 hafta tutulur, rastgele seçilen küçük bir numune ise kalıcı olarak depolanır.

Kaynak : chip.com.tr

Detaylı Bilgi :

http://code.google.com/intl/tr-TR/speed/public-dns/index.html[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 81
  • Created
  • Last Reply
Arkadaşlar Windows 7 Kullanıyorum Yıllardır Xp Kura Kura Orda DNS Leri Yazıyorduk Win7 De Nasıl DNS Gircez Biraz Komik Ama Şimdiden Teşekürler...

Sağ alttaki bağlantı simgesini tıklayıp ağ ve paylaşım merkezini aç açılan pencerede solda yer alan bağdaştırıcı ayarlarını değiştiri tıkla. bağdaştırıcından özellikleri tıklayıp yapabilirsin.

Link to comment
Share on other sites

İlginç Google Dns Çıkarması.Başarlı Olacağını Umuyorum.

Hiç Dns Kullanmadan Çektiğim Bir Test

5024637.png

Link to comment
Share on other sites

%100 bende tavsiye ediyorum gerçekten internette gözle görülür bir değişme oldu ve youtube gibi yasaklı sitelere grebiliyorum

Link to comment
Share on other sites

Paylaştığınız bu DNS leri pc networka değilde modemin dns hanesine yazılsa daha iyi olmazmı?

Modemin DNS hanesi boş ve pcnin DNS dolu olması hızlanma açısından bir fark olurmu?En iyisi bu rakkamları modeme girilse daha iyi olur sanırım o zaman hızlanması daha iyi oluşması mantık açısından iyi olacak sanırım,birde öyle deneyiniz bakalım hızlanma olacakmı.

Paylaşım için teşekkürler.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...