Jump to content

Bu Resim Bizlere çok şey Anlatmalı


saydax

Recommended Posts

bizim ortamımızda bir arkadaşımız var şu an ona bıraktırdık sigarayı nasılmı derseniz çünkü hiçbirimiz sigara içmiyordu içimizde sadece o içtiği için tabi kendindede doğal olarak bir rahatsızlık başladı gerek ortamda olsun gerekte sağlık konusunda ve bak bizi seviyosan bırak dedik :) tabi bu işin şakası sadece burda vurgulamak istediğim arkadaş ortamının bir insana çok büyük etkisi olduğu hayatı olumlu yada olumsuz yönde değiştiriyor....şu an arkadaş 1 aydır içmiyor inş. kendini bu illetten kurtaracağız :D ....bu arada aydınlatıcı resimler için hepinize teşekkür inş. bu resimlere bakıpta sigarayı bırakma kararı alan arkadaşlarımız vardır öle umuyoruz :D

Link to comment
Share on other sites

ben 8 yıl içtim ve 4 yıldır içmiyorum bırakmak kolay değil irade ister umarım herkes kurtulur bu illetten

35 Sene içtim. Bıraktıktan sonra tam altı yıl geçti ve yedinci yıla girdim. Bıraktığım sırada günde 4paket civarı(maltepe) içmekteydim. Bırakmak sanıldığı yada kılıflar uydurulduğu gibi çok zor değil. Benim durumum bunun somut örneği ve kanıtıdır. Yeterki isteyelim, iradeli olalım, yaşamayı, olabildiğince sağlıklı yaşamayı düşünelim ve sevenlerimize karşı sorumluluk duyalım.

Kolay gelsin..

Link to comment
Share on other sites

güzel konu kardeş ama yaramızı deştin be yaaaa :D zamları unutmaya çalışıyorum zaten yine aklıma geldi her sigara aldığımda aklıma gelir gibi :rolleyes:

nası bıraksak şu mereti yaw hoşuma da gidiyor içmek rahatlatıyor beni 4 yıldır içiyorum vallaha

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle konuyu açan arkadaşımıza bizzat teşşekür ederim Amcam bundan yaklaşık 2sene önce akciger kanserinden daha 40 ına bile giremeden hayatını kaybetti neden? çünki günde 3 paket maltepeyi çerez niyetine içiyordu ve sora akcıger kanserine yakalandı cigerinin yarısını aldılar kanserli bölge diye yarım cigerlede 1sene zaten dayanamadı çünki kanser artık kalbıne nefes borusuna yemek borusuna heryerıne sıçramıştı .Kimse bana bişey olmaz demesin hepimizin yaşıyabilecegi bir olay olarak görelim lütfen bende sigara içiyorum ve bırakmayıda çok istiyorum en azından bırakmayı düşünelim bırakmayı düşünen insan elbet bir gün geç olmadan tabi öldükten sora bı manası yok sigarayı bıraksın ...

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle konuyu açan arkadaşımıza bizzat teşşekür ederim Amcam bundan yaklaşık 2sene önce akciger kanserinden daha 40 ına bile giremeden hayatını kaybetti neden? çünki günde 3 paket maltepeyi çerez niyetine içiyordu ve sora akcıger kanserine yakalandı cigerinin yarısını aldılar kanserli bölge diye yarım cigerlede 1sene zaten dayanamadı çünki kanser artık kalbıne nefes borusuna yemek borusuna heryerıne sıçramıştı .Kimse bana bişey olmaz demesin hepimizin yaşıyabilecegi bir olay olarak görelim lütfen bende sigara içiyorum ve bırakmayıda çok istiyorum en azından bırakmayı düşünelim bırakmayı düşünen insan elbet bir gün geç olmadan tabi öldükten sora bı manası yok sigarayı bıraksın ...

haklısın kardeş...geçmiş olsun üzüldüm yaa

Link to comment
Share on other sites

Sigara içerken ne kadar zarar vediğini anlamıyorsun. Ama bıraktıktan sonra suyun bile bir tadı olduğunu anlıyorsun. Bu harika birşey. Belki de sigara bırakanlar bu yüzden biraz kilo alıyorlar... kim bilir! İçen arkadaşlara şiddetle bırakmalarını tavsiye ediyorum.

Link to comment
Share on other sites

yılbaşından beri bıraktım bende okadar uğraştım sağlık açısından bırakayım diye olmadı bende zam geldikten sonra bıraktım.yani iyiki zam gelmiş kendi açımdan söylüyorum tabiki.inşaallah ömür boyu kurtulmuşumdur.

Link to comment
Share on other sites

Sigaranın zararları ve sigarayı bırakmanın yolları hakkında bilgiler bulacaksınız bu sayfalarda. Sigarayı bırakmanın yöntemlerine geçmeden önce sigara hakkındaki bazı gerçeklerden ve sebep olduğu onlarca hastalıktan bahsetmek en doğru olur.

Keşke vücudumuzun içini gösteren özel aynalar olsaydı da insanlar her içtiği sigaradan sonra vücudunda ne gibi hasarlar meydana geldiğini görebilseydi. Aşağıdaki soldan ilk resim sağlıklı bir akciğerin diğerleri ise kanser sonucu ölmüş olan akciğerlerin resimlerini göstermektedir. Bu resimleri iyice inceledikten sonra diğer sayfaya geçiniz.

lung1.jpglung3.jpg

lung4.jpglung2.jpg

SİGARAYI BIRAKMAK NEDEN ZORDUR?

Mark Twain "Sigarayı bırakmak kolay, ben bunu bin kere yaptım" demiş. Belki siz de bırakmaya çalıştınız.

İsterseniz neden bu kadar zorlandığınıza bir göz atalım.

Sigara iki tip bağımlılık yapar.

1. Fiziksel bağımlılık

2. Psikolojik bağımlılık

Fiziksel bağımlılığın sebebi nikotindir.

Sigara, içildikten sonra mutluluk veren duygular uyandırdığından hemen hemen tüm sigara içenler gitgide içtikleri miktarı artırma eğilimindedirler. Sinir sistemi nikotine adapte oldukça içilen miktar yine artar, böylece kandaki nikotin miktarı da artar. Daha sonra belli bir düzeye erişince tiryaki bu düzeydeki nikotin miktarını sağlamak için sigara içmeye devam eder.

Sigarayı bırakmaya çalıştığınızda vücudunuz hem fiziksel olarak nikotinin eksikliğine reaksiyon gösterir, hem de bir yandan psikolojik olarak alışkanlıklardan kurtulmakla yüz yüze kalırsınız. İkisini birden göğüslemek oldukça zor bir iştir.

Nikotin eksikliği sebebiyle aşağıdaki semptomlar görülebilir.

· Depresyon

· Sinir bozukluğu, kızgınlık

· Hassasiyet

· Uyuma güçlüğü

· Konsantrasyon bozukluğu

· Baş Ağrısı

· Yorgunluk

· İştah Artışı

Bu semptomlar kişiyi yeniden sigaraya başlamaya sevk eder çünkü nikotin seviyesi eski düzeye çıkınca semptomlar kaybolur.

Semptomlar son sigaranızdan sonra 48 ila 72 saat içerisinde doruğa çıkacaktır. Daha sonra azalarak birkaç gün içinde bitecektir.

Psikolojik bağımlılığı aşmak belki de işin daha zor kısmı. Çünkü önce sigarayı içmeyi öğreniyorsunuz. Yemekten sonra, çok yorulduğunuzda, stresli olduğunuzda, çok keyifli olduğunuzda, arabaya bindiğinizde, sabah uyandığınızda vb. Siz tüm bu durumlarla kafanızda bağlantılar kurdunuz önce. Artık bu gibi durumlarda otomatik olarak sigara yakacak kadar alışkınsınız sigaraya. Bırakırken bu bağlantıları kırmanız gerekecek.

SİGARAYA KARŞI ZAFER KAZANMAK

Sigara içen insanların hemen hemen hepsi bu dertten kurtulmak ister. Yukarıda yazılmış olan her şeyi herkes az çok bilir. Sigara içen insanların tamamı sigaranın sağlıkları için ne büyük bir tehlike oluşturduğunu, çocuklarına ya da sevdiklerine ne kadar kötü bir örnek olduğunu, sigara içmeyenleri ne kadar rahatsız ettiğini ve de ne kadar çok para kaybına neden olduğunu bilir. Sigaradan kurtulmak gerçekten kolay bir iş değildir. Ama sonuçta milyonlarca insan da sigarayı tamamen bırakmayı başarmıştır. Birazcık iradesi olan bir insan, bu milyonların arasına çok rahat girebilir.

Peki sigarayı bırakmak sadece irade işi midir? Bir insanın herhangi bir hareketi yapması için, ya kendine göre mantıklı sebepler bulması lazım, ya da bu hareketi silah zoruyla yapması lazım. Kimse sizin başınıza silah dayayıp, sigarayı bıraktırmak istemediğine göre, kendinize mantıklı sebepler bulmanız lazım. Şurası bir gerçektir ki, akciğer kanseri olmak üzere olan biri ya da kangren olmak üzere olan birinin sigarayı bırakmak için çok mantıklı sebepleri vardır. Sizin de mantıklı sebepleriniz olması için illaki iş buraya kadar mı gelmeli? Lütfen aşağıdaki tavsiyelere bir göz atın.

Sigarayı hangi nedenlerden dolayı bırakmak istediğinizi bir kağıda yazın. Bu işin ne kadar zor bir iş olduğunu tamamen kafanızdan çıkarın. Zor kelimesi ile imkansız kelimesi çok farklı şeylerdir. Kafanızda herhangi bir tarih belirleyin ve bunu da kağıda yazın. Bu tarihe kadar asla elinizdeki sigara paketi tamamen bitmeden yeni bir paket almayın. Yanınızda çakmak taşımayı bırakın. Çakmağa ihtiyacınız olduğunda bunu başkalarından isteyin. Her sigara yakarken kendinizi mümkünse bir aynada izleyin. Kül tablanızı boşaltmayın.

Sigarayı bırakma tarihinden bir gün önce içebildiğiniz kadar çok sigara için. Ailenize, arkadaşlarınıza ve sevdiğiniz herkese sigarayı bırakacağınızı ilan edin.

Sigarayı bırakmayı ilan ettiğiniz günde elinizde kalmış olan bütün sigara paketlerini, kibritleri ve de çakmakları çöpe atın, kül tablalarını boşaltın. Sürekli, sigara içmemekle kazanacağınız şeyleri düşünün. Devamlı bir şeylerle meşgul olun. Sinemaya gidin, tiyatroya gidin, uzun yürüyüşler yapın, lokantanın sigara içilmeyen bölümünde yemek yiyin. Dişçiye gidip dişlerinizi temizletin.

Sigarayı bırakmayı hedeflediğiniz ilk günde ve sonraki günlerde, mümkün olduğunca sigara içmenin yasak olduğu yerlerde bulunun. Günde yaklaşık 4 litre su için. Her sigara içme isteği geldiğinde bir bardak su veya başka bir içecek için. Kahve ve de alkolden de kaçının. Elinizde sizi oyalayacak kalem veya başka bir şeyler tutun. Şekersiz sakız çiğnemeye çalışın. Dişlerinizi yemek yedikten hemen sonra uzun süre fırçalayın. Bir anda gelip giden, sizi sigara içmeye aşırı derecede teşvik eden durumlarla mücadele edin. Sigara içmemekle ulaşacağınız yeni dünyayı düşünün. Bir kaç gün sigara içmeyen arkadaşlarınızla birlikte bulunun. Başkalarının sigara içmesi ve sizin de buna seyirci kalmanız, sizi de teşvik edecektir. Bunu bilerekten sigara içen arkadaşlarınızın yanına gidin. Düzenli olarak egzersiz yapın. Sigara içenlerin yapmakta zorlandığı aktiviteleri yapmaya çalışın. Bu işi başardığınızda bu aktiviteleri tamamen yapabileceğinizi unutmayın. Bol bol dinlenin. Dış görünüşünüze çok önem verin. Bol bol aynada kendinize bakın.Hiç kimsenin evinizde sigara içmesine müsaade etmeyin.

Şayet sigara içme krizi gelirse, hemen bir şeyler için veya yiyin. Sakız çiğneyin veya bir elma yiyin veya biraz çekirdek çıtlatın. On kere çok derin nefes alın. Aldığınız onuncu nefesi bir süre tutun. Bu esnada bir kibrit yakın. Yavaşçana kibriti üfleyerek söndürün. Kriz çabuk geldiği gibi çabuk da kaybolur, yeter ki kendinizi gevşetmeyi bilin. Kendinizi serbest bırakın ve çok hoşunuza giden şeyler düşünün. Sadece o huzur dolu görüntüye konsantre olun. Hiç bir zaman bir taneden bir şey çıkmaz diye düşünmeyin. Hiç bir zaman bir tanenin kimseye zararı olmaz diye düşünmeyin –geri dönüşü olmayan bir hata bütün çabalarınıza son verebilir. Sigarayı bırakma sebeplerinizi yazmış olduğunuz kağıda, bu sefer de sigarayı bırakmakla ne kadar memnun olduğunuzu yazın.

SİGARAYI BIRAKANLARIN VÜCUDUNDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

*

20 dakika: Kan basıncı ve kalp hızı normale döner. Eller ve ayaklar, dolaşım normale döndüğü için ısınmaya başlar.

*

8 saat: Kanda oksijen düzeyi normale döner. Kalp krizi riski düşmeye başlar.

*

24 saat: Karbon monoksit (egzoz gazı) vücuttan atılır. Akciğerlerdeki balgam ve diğer birikimler temizlenmeye başlar.

*

48 saat: Nikotin vücutta artık saptanamaz. Tat ve koku alma duyusu artmıştır.

*

72 saat: Solunum yolları gevşediği için nefes almak kolaylaşır. Vücut enerjisi artar.

*

2-12 hafta: Dolaşım bütün vücutta düzelir. Yürümek kolaylaşır.

*

3-9 ay: Öksürük, nefes darlığı düzelir. Akciğer işlevi yüzde 5-10 oranında artar.

*

5 yıl: Kalp krizi riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner.

*

10 yıl: Akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur.

Link to comment
Share on other sites

önce sağlık yönünden bakalım sonra Parasal konuda bakalım.. Sağlıktan öte ne var ki sağlığı trilyonlar bile geri getirmez. insan kendı kendıne para vererek kendını neden zehirler buda garip.??? Boşverin İçmeyin meleti. kimse bana demesin bırakamıyoruz sen içmiyon bilmezsin filan diye. İçenler bile bıraktıklarını sölüyolar demekki bırakılıyor. Sağlık açısından ve maddiyat acısından bırakılması en güzeli 4.5*30:135 tl az para değil bir evin mutfak masrafı :D

Link to comment
Share on other sites

ben 35 yaşıma kadar aralıklarla az az içtim askerde biraz fazla içtim çünkü haburda sigara çok ucuzdu. 35 yaşımdan sonra bir ara majör depresyon geçirdim o zaman işte düzenli içmeye başladım ve sanırım özellikle 5 yıldır düzenli içiyorum. şu an günde 1 paket. 35 yaşımda psikolojik rahatsızlığımdan dolayı malulen emekli oldum. galiba boş ta kalmak çok önemli bir etken sigaraya sarılmak için.

ama zararından başka hiç bir şeyi yok. 20 yıldır psikoloji ile ilgiliyim amatörce bence bağımlılığın nedeni; içe atılmış bir kin nefret, yaşamdan kendine zarar vererek intikam alma duygusu.

deneysel olarak şuna dikkat ettim özellikle boşta olduğumda arıyorum sigarayı ve böyle durumlarda iradem zayıf düşüyor. diğer durumlarda; çalışırken, sevdiğim şeyleri yaparken hiç içesim gelmiyor ve daha fazla insiyatife sahip oluyorum.

evet bence bağımlılığın nedeni bu; sevgisizlik, değer görmeme yalnız bırakılma(terk edilme anksiyetesi) ve bunlara karşı içe atılmış bir sadizmi temsil ediyor.

peki içince bunlar halolcakmı? hayır. peki faydası ne bu durumda? sadizmi dışarı yansıtmamak için benliğe meşgale sağlama ve oyalama. peki bu iyi bir yolmu çözümmü? kesinlikle hayır. peki bu durumda bırakırsam sigarayı ne kazanırım? biraz sıkılırım ilk başta ama enerjimi başka yararlı şeylere vererek sigaranın oyalama kazancını telafi edebilirim ve en önemlisi sağlığımı korumuş olurum.

peki insiyatif dahilinde keyfi sigara içlimezmi? tabiki içilir ama fark o zaman içen kişi zararın sonuçlarını üstlenmiş olur.

evet bilişsel psikoloijik seans uyguladık:)

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar ben de sigaranın verdiği olumsuz etkilerden kurtulmak için bıraktım sağlık her şeyden daha önemli bunu insan benim gibi yavaş yavaş kaybetmeye başlayınca anlıyor maalesef ... üniversite ikide başladım ve 6 yıl içtim, 6 ayı geçti bırakalı.

nörolojik rahatsızlığım var ve olumsuz yönde etkilediği için bırakmak istedim ve bir anda bıraktım, kestirip attım.

EN BÜYÜK SAVAŞ İNSANIN KENDİ NEFSİ İLE OLAN HARBİDİR,bunu aklımızdan çıkarmadan azimli bir şekilde BIRAKTIM dememiz yeterlidir.

kolay olmayabilir çünkü evde sokakta bu illeti her adım atıp her nefes aldığımız yerde yanımızda taşıyıp çevremizi de bu rahatsızlığa ortak ettik; oturma odası, mutfak, salon, wc, korido, balkon, kahvehane, açık hava çay bahçeleri, apartman merdiveni, iş yeri, sokaklar, yemek sonraları vs vs vs ...

BIRAKMAK İSTEYEN LÜTFEN EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDAN YARDIM ALSIN VE İSTERSE VERECEĞİM LİNKTEKİ VİDYOYU SONUNA KADAR İZLESİN, YARADAN YARDIMCINIZ OLSUN...

Please register to see this content.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...