Jump to content

Windows 11 23h2'deki Tüm Yenilikler


cmlacla
 Share

Recommended Posts

Güzel makale kaynağı burdan okuyabilirsiniz. Makalede bonus bir  duvar kağıdı da var.

Windows 11 yaklaşık bir ay içinde ikinci sürüme geçiyor ve Microsoft, bilgisayar deneyiminizi geliştirmek için başka bir dizi iyileştirme ve yeni özellik sunmaya hazırlanıyor. İşletim sistemi halihazırda çok sayıda özellik güncellemesi almış olup, bu da onu 2021'deki ilk sürüme göre çok daha kullanışlı ve gösterişli hale getiriyor. Önceki "Moment" güncellemelerinin aksine, 23H2 sürümü daha önemli değişiklikler sunuyor; bunların bazıları uzun zamandır istenen özellikler, aynı zamanda adresler. şikayetler.

Windows 10'dan 11'e güncelleme yapmayı düşünüyorsanız veya yalnızca Microsoft'un en son işletim sistemi güncellemesindeki yenilikleri öğrenmek istiyorsanız, tüm ayrıntılarıyla birlikte kapsamlı Windows 11 23H2 incelemenizi burada bulabilirsiniz.

  Windows 11 sürüm 23H2
Yapı numarası 22631
Yayın tarihi Eylül 2023'te TBA bekleniyor
Güncelleme nasıl alınır?

Windows Insider Programı—Beta Kanalı

Donanım değişiklikleri Microsoft'a göre beklenmiyor

Referans olması açısından, Microsoft'un son iki yılda Windows 11 için yayımladığı her özellik güncellemesinin ayrıntılarını içeren incelemelerimizin hızlı bağlantılarını burada bulabilirsiniz:

Windows 11 22H2 | An 1 | Anı 2 | 3. an

Windows 11 23H2'deki yenilikler neler?

Hızlı Linkler:

  1. Windows Yardımcı Pilotu
  2. Görev çubuğu yükseltmeleri
  3. Yeniden tasarlanmış bir Dosya Gezgini
  4. Yerel RAR, TAR, 7Z ve diğer arşiv türleri desteği
  5. Yeniden tasarlanmış Hacim Karıştırıcı
  6. Windows Yedekleme
  7. Windows Dev Home ve Dev Drive
  8. Ayarlar İyileştirmeleri
  9. Diğer değişiklikler
  10. Erişilebilirlik İyileştirmeleri
  11. Bonus: Duvar Kağıdı

Windows Yardımcı Pilotu

Microsoft, bu yılın başlarında Cortana'yı sonlandırdı (artık uygulamayı yalnızca iki tıklamayla kaldırabilirsiniz ) ve onun yerine, OpenAI tarafından desteklenen Bing tarafından desteklenen yeni asistan olan Windows Copilot'u getirdi.

Yeni Win + C kısayolunu veya görev çubuğundaki özel simgesini kullanarak Windows Copilot'u çağırabilirsiniz . Özetle, Windows Copilot, Windows 11'de çeşitli eylemleri gerçekleştirmek için ekstra becerilere sahip Bing Chat'tir. Bunu sistem ayarlarını değiştirmek, uygulamaları açmak, ekran görüntüleri almak, temaları değiştirmek vb. için kullanabilirsiniz.

Windows 11'deki Windows Copilot'un ekran görüntüsü

Windows Copilot'un arkasındaki fikir harika ve asistan artık terkedilmiş Cortana'dan çok daha yetenekli (huzur içinde yat dostum). Yine de uygulaması biraz az pişmiş olduğundan bazı pürüzlü yüzeylerle, yavaş performansla, garip tuhaflıklarla, çevrimdışı desteğin olmamasıyla ve eksik özelliklerle uğraşmak zorunda kalacaksınız.

Devamı :

Spoiler

Windows 11'deki Windows Copilot'un ekran görüntüsü

Microsoft, içinde Windows Copilot bulunan ilk Windows 11 önizleme yapısını yayınladığında uygulamalı bir makale yayınladık ve tahmin edebileceğiniz gibi tüm şikayetlerimiz ve kafa karıştırıcı anlarımız hâlâ geçerli ve düzeltilmedi. Her ne kadar Windows Copilot'un zamanla daha iyi hale geleceğine şüphe olmasa da (Microsoft öyle olacak mı?), ilk sürümü en iyi ihtimalle vasat.

Görev Çubuğu Yükseltmeleri

"Asla birleştirme" modu ve "Etiketleri göster" geri döndü!

Windows 11'in piyasaya sürülmesinden iki yıl sonra, 23H2 nihayet en çok istenen görev çubuğu özelliklerinden birini geri getiriyor: grubu çözme ve "etiketleri göster" seçeneği. Microsoft başlangıçta bunları Windows 11'den kaldırdı ve şimdi yalnızca çalışan uygulamalarda değil, tüm sabitlenmiş uygulamalarda etiketleri görüntülemenize olanak tanıyan düzgün bir yükseltmeyle geri döndüler. Ayrıca, iki veya daha fazla monitör kullanıyorsanız, eğer işiniz buysa, görev çubuğu gruplandırmasını ekran başına özelleştirebilirsiniz.

Hiçbir zaman birleştirme modundaki Windows 11'in görev çubuğunun ekran görüntüsü

Windows 11'de görev çubuğu etiketlerini etkinleştirmek için Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev Çubuğu > Görev Çubuğu Davranışları'na gidin .

Yeniden tasarlanmış bildirim merkezi düğmesi

Başka bir görev çubuğu değişikliği, yeniden tasarlanan bildirim merkezi düğmesidir. Windows 11 artık okunmamış bildirimlerin sayısını görüntülemiyor; bunun yerine, artık bir uyarı aldığınızda vurgu renginizle doldurulan, kalıcı olarak sabitlenmiş çan şeklinde bir düğme var. Bunun en iyi yönlerinden biri, tüm bildirimleri kapattığınızda artık kaybolmamasıdır; düğme her zaman oradadır ve kullanıcıların nereye tıklaması veya dokunması gerektiğini gösterir.

Windows 11'de yeniden tasarlanan bildirim düğmesinin üç durumunu gösteren ekran görüntüsü

Yeniden tasarlanmış bir Dosya Gezgini

Yeniden tasarlanan araç çubuğu ve adres çubuğu

Windows 11'in Dosya Gezgini artık daha iyi bir araç çubuğu ve geliştirilmiş yazı tipleri ve açılır menülerle yeniden işlenmiş bir adres çubuğu gibi daha modern kullanıcı arayüzü öğeleri içeriyor. Bu değişiklikler daha iyi görünmenin yanı sıra erişilebilirliği de geliştiriyor ve uygulamayı dokunmatik modda daha kullanışlı hale getiriyor.

Windows 11'de yeniden tasarlanan Dosya Gezgini'nin ekran görüntüsü

İşin kötü tarafı, artık kas hafızanızı yeniden eğitmeniz ve adres çubuğu ile araç çubuğunun yeni konumuna alışmanız gerekiyor. Ayrıca, OneDrive yüklüyse, Belgelerinizi, Resimlerinizi, Masaüstünüzü ve diğer klasörlerinizi her açtığınızda adres çubuğunun yanıp sönen bir "Yedeklemeyi başlat" düğmesiyle sizi rahatsız etmesine hazır olun. İlginç bir şekilde, Windows 10'da da aynı düğme var ancak uygulanması çok daha az sinir bozucu .

Windows 11'deki yeni Yedeklemeyi başlat düğmesini gösteren bir GIF

Modernize edilmiş bir "Ayrıntılar" Bölmesi

Microsoft ayrıca "Ayrıntılar" bölmesini de güncelleyerek kullanıcılara onu çağırmak için daha kolay bir yöntem ( Alt + Shift + P kısayolunu da kullanabilirsiniz ) ve daha yararlı bilgiler sağladı. Dosya (küçük resmi dahil), paylaşım durumu, etkinlik geçmişi, ilişkili dosyalar ve e-postalar ve daha fazlası hakkındaki bağlamsal bilgileri görüntüleyebilir.

Güncellenmiş Ayrıntılar bölmesini içeren Windows 11 Dosya Gezgini'nin ekran görüntüsü

Sekme İyileştirmeleri

Geliştiriciler sekme özelliğini unutmadı. Başlangıçtaki kritik derecede yetersiz uygulamadan memnun olmayan müşterilerin en büyük şikayetini ele aldılar: Sonunda sekmeleri farklı Dosya Gezgini pencereleri arasında taşıyabilirsiniz. Hala geliştirilecek çok şey var, ancak en azından sekmeleri pencereler arasında taşımak gibi temel bir şey artık düzgün çalışıyor.

Galeri

Son olarak Galeri adında yeni bir özelliğimiz var. Yerel olarak ve bulutta depolanan tüm fotoğraflara göz atmayı kolaylaştırır; gezinme bölmesinde "Galeri"yi tıkladığınızda Dosya Gezgini, daha iyi gezinme için uygun bir zaman çizelgesiyle tüm resimlerinizi tarihe göre sıralanmış olarak gösterir.

Windows 11'deki Dosya Gezgini'nin yeni Galeri özelliğini gösteren ekran görüntüsü

Dosya Gezgini'nin yeni Galerisi, varsayılan olarak OneDrive'daki ve varsayılan Resimler klasöründeki görüntüleri çeker. Ancak fotoğrafları başka sürücü veya dizinlerde saklıyorsanız daha fazla klasör ekleyebilirsiniz.

RAR, 7Z, TAR ve daha fazla arşiv türü desteği

Windows 11 23H2'deki en heyecan verici değişikliklerden biri, daha fazla arşiv türünün desteklenmesidir. Dosya Gezgini artık RAR, TAR, 7Z ve daha önce desteklenmeyen diğer arşivleri üçüncü taraf uygulamaları yüklemeden çıkarmanıza olanak tanıyor. 23H2 sürümünden önce desteklenen tek arşiv biçimi ZIP'ti.

Sık sık arşivlerle çalışan kişilerin bu değişikliği göz ardı edebileceğini belirtmekte fayda var. Büyük sıkıştırılmış dosyalarla çalışırken Dosya Gezgini, WinRAR ve NanaZIP arasında performans farkı olup olmadığını görmek için bir deney yaptık . Sonuçlar, ücretsiz olanlar da dahil olmak üzere üçüncü taraf uygulamaların dosyaları çok daha hızlı çıkardığını ve daha fazla özellik sunduğunu gösterdi.

Yeniden tasarlanmış Hacim Karıştırıcı

Windows 11, ses yönetimi konusunda hiçbir zaman iyi olmadı ve bu da birçok kişinin EarTrumpet veya Volumey gibi üçüncü taraf uygulamalara yönelmesine yol açtı . Neyse ki, sürüm 23H2, uygulama başına ses düzeyi kaydırıcılarına ve çıkış cihazını hızlı bir şekilde değiştirme veya uzamsal sesi açma/kapama özelliğine sahip yeniden tasarlanmış bir Ses Düzeyi Karıştırıcısı sunar.

Windows 11 23H2'deki yeni Ses Düzeyi Karıştırıcısının ekran görüntüsü

Yeni ses düzeyi kaydırıcısına erişmek için Ctrl + Win + V tuşlarına basın . Alternatif olarak Hızlı Ayarlar'ı açın ve ses düzeyi kaydırıcısının yanındaki mikser düğmesine tıklayın. "Asla birleştirme" seçeneği ve yerel RAR desteği gibi, yeni ses karıştırıcı da birçok Windows 11 kullanıcısını memnun edecek ve kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirecek.

Windows Yedekleme

Windows 11 artık önemli dosyaları, verileri, ayarları, uygulamaları ve kimlik bilgilerini yedeklemek için yeni bir uygulamaya sahip. "Windows Yedekleme" olarak adlandırılan bu özellik, görev açısından kritik bilgileri OneDrive'da saklamanıza ve bunları kolaylıkla yeni bir cihaza taşımanıza olanak tanır.

Windows 11 için yeni Windows Yedekleme uygulamasının ekran görüntüsü

Windows Yedekleme'nin Windows 11 sürüm 23H2'ye özel olmadığını, Windows 10'da da mevcut olduğunu belirtmekte fayda var . Ancak bir Windows 10 makinesine bir yedeği geri yükleyemezsiniz çünkü bu özellik yalnızca Windows 11'in başlangıç (OOBE veya ilk kurulum) deneyimi sırasında kullanılabilir.

Windows Yedekleme'yi harika yapan şey, bir aygıttan diğerine geçiş sürecini olabildiğince hızlı ve kolay hale getirmeye çalışmasıdır. Uygulama pinlerinizi hatırlayabilir ve programları Microsoft Store'dan otomatik olarak yeniden yükleyebilir. Daha da önemlisi, Windows Yedekleme, Mağaza dışında yüklenen uygulamaları tanır ve yükleyicilerin indirilmesi için ilgili web sitelerine bağlantılar verebilir.

Windows Dev Home ve Dev Drive

Windows 11 23H2, geliştiriciler için de önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. En dikkate değer iki eklenti arasında Dev Drive ve Dev Home uygulaması yer alıyor.

Geliştirici Sürücüsü

Dev Drive, geliştirici görevleri ve iş yükleri için özel olarak tasarlanmış yeni bir birim türüdür. Kaynak kodunu, çalışma klasörlerini ve paket önbelleklerini barındırırken gelişmiş güvenlik ve performans için ReFS'yi (Esnek Dosya Sistemi) kullanır. Her ne kadar bu "normal kullanıcılar" için cazip gelse de Microsoft, normal dosyaları ve uygulamaları depolamak için geliştirici sürücüler oluşturmamanız gerektiğini açıkça belirtiyor. Ayrıca Dev Drive minimum 50 GB disk alanı ve 8 GB RAM gerektirir.

Windows 11 Ayarlar uygulamasının Dev Drive'ın nasıl oluşturulacağını gösteren ekran görüntüsü

Ayarlar > Sistem > Depolama > Gelişmiş Depolama Ayarları > Diskler ve Birimler > Geliştirici Sürücüsü seçeneğine giderek sisteminizde bir Dev Drive oluşturabilirsiniz .

Geliştirici Ana Sayfası

Dev Home, adından da anlaşılacağı gibi geliştiricilere yönelik yeni bir uygulamadır. Microsoft, makinenizi geliştirmeyle ilgili görevler için yapılandırmak, GitHub profilinizi ve depolarınızı Windows'a entegre etmek, sistem bilgilerinizi izlemek ve çeşitli yazılım projelerini yönetmek için merkezi bir konum olarak sunar. Ayrıca Dev Home uygulaması CPU, GPU, RAM ve ağı izlemek için kullanışlı widget'lar içerir .

Ayarlar İyileştirmeleri

Yeni Ana Sayfa

Windows 11 23H2, Ayarlar uygulaması için yeni bir "Ana Sayfa" sayfası getiriyor. Kişiselleştirme, temalar, Bluetooth cihazları, görev çubuğu ayarları, OneDrive depolama alanınız ve abonelikler gibi sık erişilen birçok ayar ve seçeneğe hızlı erişim sağlar. Elbette Microsoft bunu bir Microsoft Hesabı ile oturum açmanız, Microsoft 365'e kaydolmanız ve daha fazlası için sizi rahatsız etmek için de kullanıyor.

Windows 11'deki Ayarlar uygulamasındaki Ana sayfanın ekran görüntüsü

Dinamik Yıldırım

Windows 11 23H2'deki bir diğer büyük yeni özellik ise Dynamic Lightning'dir. Ayarlar > Kişiselleştirme > Dinamik Yıldırım bölümünde bulunur ve uyumlu RGB cihazlarınızı ek uygulamalar yüklemeden yönetmenizi sağlar. Işıkları açıp kapatmak ve rengi, efektleri ve parlaklığı ayarlamak için bunu kullanabilirsiniz.

Windows 11'deki Ayarlar uygulamasının dinamik aydınlatma seçeneklerini gösteren ekran görüntüsü

Dynamic Lightning'in uyumlu bir cihaz gerektirdiğini unutmayın. Şu an itibariyle Dynamic Lightning ile çalışan çoğu çevre biriminde Razer, Acer, ASUS, HP, HyperX ve Logitech'in çeşitli fareleri ve klavyeleri yer alıyor. Microsoft, yakında daha fazla cihazın katılacağını söylüyor.

Wi-Fi şifrelerini görüntülemenin daha kolay yolu

Bilinen Wi-Fi ağlarınızın şifrelerini görüntülemek artık daha kolay. Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi > Bilinen ağları yönet bölümüne gidin ve Wi-Fi güvenlik anahtarını görüntüle seçeneğine tıklayın . Artık ağ şifrenizi bulmak için eski Kontrol Paneli arayüzlerini araştırmaya gerek yok.

Diğer değişiklikler

Windows 11 23H2'yi yükledikten sonra işletim sistemi genelinde bulacağınız diğer değişiklikler ve iyileştirmeler şunlardır:

  • Windows Mürekkebi . Artık Surface Pen'inizi veya desteklenen başka bir kalemi kullanarak herhangi bir metin kutusuna el yazısı metni girebilirsiniz.
  • Sanal Masaüstleri . Windows 11, masaüstü bilgisayarlar arasında geçiş yaparken sanal masaüstü adınızı belirten özel bir rozet aldı. Ayrıca geçiş animasyonu da geri döndü.

    Windows 11 23H2'de sanal masaüstlerine yönelik güncellemeleri gösteren bir GIF

  • Görev Yöneticisi . Görev Yöneticisi'ndeki ayarlar artık Windows 11'in geri kalanıyla ve Ayarlar uygulamasıyla eşleşen daha modern bir kullanıcı arayüzüne sahip.

    Windows 11 23h2'deki güncellenmiş Görev Yöneticisinin ekran görüntüsü

  • HDR Duvar Kağıdı desteği . Sürüm 23H2, uyumlu ekranlarda JXR formatında HDR duvar kağıtları için destek sağlar.
  • Bildirim iyileştirmeleri . Windows 11, dikkat dağılmasını en aza indirmek için asla etkileşimde bulunmadığınız bildirimlerin kapatılmasını önerebilir.
  • Yeniden çalışılan Yerel Paylaşım kullanıcı arayüzü artık daha modern bir görünüme, daha fazla kişiye ve bir arama kutusuna sahip. Ayrıca Wi-Fi Direct sayesinde bilgisayarlar arasında dosya aktarımı artık daha hızlı.

    Windows 11 23H2'de yeniden düzenlenen Yakındaki Paylaşım kullanıcı arayüzünün ekran görüntüsü

Erişilebilirlik İyileştirmeleri

Windows 11 23H2, daha önce tanıtılan erişilebilirlik özelliklerini birkaç iyileştirmeyle daha iyi hale getiriyor. Örneğin, Sesli Erişimi kilit ekranı ve oturum açma kullanıcı arayüzü gibi daha fazla alanda kullanabilirsiniz. Ayrıca Anlatıcı için Doğal Sesler artık Fransızca, Portekizce, İngilizce (Hindistan), Almanca, Japonca, Çince ve İngilizce (Birleşik Krallık) ile çalışmaktadır.


Bonus: Duvar Kağıdı

Her zamanki gibi bu incelemede kullandığım duvar kağıdı ( Rectify11 Project'in izniyle 😞

Windows 11 benzeri bir duvar kağıdı

Windows 11 23H2 güncellemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? En sevdiğiniz özelliği hangisi? 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
  • 2 hafta sonra ...

26 Eylül de verilen güncelleme de 22H2 yapısı altında makale de geçen özelliklerin bir çoğu geldi. Örneğin Co Pilot ve Ayarlar sayfasında "Home" başlığı yok. Technopat daki haber ve kaynağına göre kalan özellikler tamamlandığında 23H2 yapı adıyla yayınlanacakmış.

Kaynak:

Please register to see this content.

Link to comment
Share on other sites

AdemYakups, 1 saat önce yazdı:

Windows tasarımcıları bence kullanmayı da ihmal  etmeselermiş keşke.

Gece temasında halen buralar beyaz.

Microsoft'un amacı burayı kaldırmak zaten Windows 8 den beri. Kökeni Vistaya dayanıyor. Ve hala 3 işletim sistemi değişti tamamını yeni ayarlar uygulamasına entegre edemediler. Halbuki XP deki tüm ayarlar Vista çıktığında yeni Denetim Masası ekranına eklenmişti çoktan. Bir şirket nasıl böyle tembelleşir? Muhtemelen çoğu yazılımcı mağaza tarafına kaydırıldı. Ama her sene milyarlarca dolar kar üstüne kar açıklayan bir şirketin bu tarafları boşta bırakması absürt, yetişemiyorsanız alın daha fazla yazılımcı halledin. Yazık paraları yok zahir.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Bu ıvır zıvırları saymazsak daha önce yazmıştım sonunda oldu diyebileceğimiz konuma gelmiş.

Bir işletim sistemini tamamlamak 2 yıl sürmemesi lazım. Birçok hata birçok donanımımın çöp olması demek.

Eski dilde Buna Win11 - sp3 diyebiliriz. Nihai sürümler geç geliyor MSden.

Win2000 sp4

WinXP sp3

WinVista sp2

Win7 sp1

Win8 - Win8.1blue

Win10 1607 vs vs

Edited by AdemYakups
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...