Jump to content

Birçok Bilgisayar Windows 11 24h2'yi çalıştıramayacak


cmlacla
 Share

Recommended Posts

Windows 11 24H2 ile Microsoft vidaları sıkıyor ve daha da fazla bilgisayarı işletim sistemiyle resmi olarak uyumsuz bırakıyor. Donanım gereksinimlerinde yeni keşfedilen bir değişiklik, çekirdek dosyaların artık yeni bir CPU talimatı olan POPCNT gerektirdiğini ortaya koyuyor. Donanımınız bunu desteklemiyorsa, işletim sistemi önyükleme yapmayacaktır ve bu değişikliği atlamanın bir yolu yoktur.

Microsoft bu sonbaharda Windows 11 sürüm 24H2'yi yayınlayacak. Bu sürüm, çok sayıda bilgisayarın Windows 11'i yükleme olanağını hemen ortadan kaldıracak. Her şey POPCNT komutu için yeni gereksinim ile ilgili.

Bu özellik 15 yıldan daha önce piyasaya sürülen işlemcilerde mevcut değildir. Bu arada, daha yeni bir işlemci gereksinimleri ve bir TPM'nin varlığı nedeniyle Windows 11 ile uyumlu değildir. Ancak, şimdiye kadar bu sınırlamaları aşmak için çeşitli yöntemler vardı.

Windows 11 sürüm 24H2'nin yayınlanması her şeyi değiştirecek. Yeni kısıtlamayı aşmak çok zor olacak. Gerçek şu ki, işletim sistemi yüklenirken aktif olarak kullanılan sistem dosyaları artık bu POPCNT talimatını gerektirecek şekilde derleniyor. Yani onsuz başlamıyor.

Bu komut 2000'li yılların ortalarında AMD işlemcilerde ve birinci nesil Intel Core'da kullanılmaya başlanmıştır. Daha önce piyasaya sürülen işlemcilerde 24H2 çalışmayacaktır. Yine de resmi olarak desteklenmeyen daha yeni işlemcilerde mevcut geçici çözümlerin çalışmaya devam edeceğini belirtmek gerekir.

Windows'un bir sonraki sürümü yeni "Germanium" platformuna dayanıyor. Yenilikleri arasında genişletilmiş yapay zeka yetenekleri olacak. Bunlar Copilot'un yanı sıra daha fazla sistem uygulamasına entegre edilecek.

Kaynak

  • Like 2
  • Haha 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

LTSC sürümleri ile bir süre daha kullanılır. Windows 11 LTSC çıkınca bakalım 23h2 olursa daha uzun destek olur.

Bu haberlerde kar yağacak yollarda kalacağız dikkat dikkat gibi. Ne yapalım bakarız bir çaresine.

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Yerinde bir karar 15 yıl önceki bilgisayarın zaten desteklememesi gerekir. Ben şirketin başında olsam bende aynı kararı alırdım.

 

Belki bir yama bulnur sağlıklı çalşırmı bilemem ama burda en önemli konu explorer.exe gibi rundll.exe gibi birçok dosya girdi eklenecek ve habire sorgu ekleniyor tpm var mı işlemci uyumlu mu sürekli sorgu demek bilgisayarı çok fazla işleme sokacaktır.

 

Yıllar önce bir sorun yaşamıştım ekran kartı sorunu idi rundll sorunu biliyorum ki birçok sorgu ve işlem yapıyor ama neyse ekran kartı sorununu çözmek için gidip vistaya ait rundll yi kurmuştum ve çözülmüştü.

Çünkü daha az sorgu ve işlem yapıyor. Buna benzer çoğu soruna sebep olup bir sonraki aylık güncellemede hallediyorlar kısır döngü gibi.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...