Jump to content

Lisede 'Olgunluk Sınavı'


emily

Recommended Posts

Lisede 'Olgunluk Sınavı'

3027manset4.jpg

MEB, yükseköğretime giriş için her yıl sınav yapmayı planlıyor. Ara sınıftaki sınavların ardından öğrenciler, lise sonda ÖSS'ye de girecek. Katsayı yeniden düzenlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üniversiteye girişi yeniden düzenlemek için çalışma başlattı. ÖSYM'nin de olumlu yaklaştığı yeni sisteme göre, lise öğrencileri her yıl "olgunluk" sınavına girecek. Lise son sınıfta da öğrenciler ÖSS'ye katılacak.

Yeni sistemde, meslek lisesi öğrencileri bölümleriyle ilgili üniversite tercihi yaparsa, farklı katsayı uygulamasıyla karşılaşmayacak. Elektrik bölümünde okuyan öğrenci, elektrik mühendisliğinde okuyabilecek. OKS'yi kaldıran MEB, yükseköğretime giriş için her yıl sınav yapmayı planlıyor. Yeni bakanın onayıyla yürürlüğe girecek sistem şöyle işleyecek:

Öğrenciler 10, 11 ve 12'nci sınıf sonlarında olgunluk sınavlarına girecek. Sınavlarda, beden eğitimi, müzik, resim dersleri hariç, işlenen tüm derslerden soru çıkacak. Meslek lisesi öğrencileri kendi okudukları alanla ilgili nitelikli sorular çözerek, diğer lise öğrencileriyle eşitlenecek.

Örneğin, "Motor" bölümünde okuyan bir öğrenci kendi alan dersleriyle ilgili sorularla karşılaşacak. İmam hatip lisesi öğrencileri de kendi alanlarındaki soruları yanıtlayacak. Öğrenciler, lise sonda ÖSS'ye de girecek. Olgunluk sınavlarında alınan puanların ortalaması çıkartılacak. Bu puanın yüzde 25'i ÖSS puanına eklenecek.

milliyet haber.

Link to comment
Share on other sites

Bence çok güzel olur bu sistem. Millet Öss kalksın diye zıplıyordu, şimdi her sene girsinler sınava daha iyi.. :lol:

Ben bu sene gireyim bi yeri tutturayım da, hangi sistem yürürlüğe girerse girsin :D:p

Link to comment
Share on other sites

Altı adımda yeni sistem

MEB tarafından hazırlanan ve ÖSYM tarafından da 'sıcak bakılan' taslak uygulamaya konulursa, liseli gençlerin hayatı böyle değişecek:

1) Her yıl sonu bir sınav

Ortaöğrenim kurumlarında, 10, 11 ve 12'nci sınıflar, her yılın sonunda beden eğitimi, müzik ve resim dışındaki derslerden, 'ders ağırlıklarına göre' performans değerlendirme sınavına girecek. Böylece örneğin tüm Türkiye'de 11'inci sınıfların matematik durumu, Anadolu liselerinde İngilizce'nin gerçek düzeyi net olarak görülebilecek.

2) Sınav iki gün sürecek

Merkezi yıl sonu sınavları iki güne yayılacak. Hangi dersten kaç soru çıkacağı o ders saatinin ortalama altıyla çarpılması esasına göre belirlenecek. Örneğin, haftada altı saat matematik dersi alan öğrenci, 36 matematik sorusu çözecek.

3) ÖSS'ye devam

Yeni sistem oturana kadar ÖSS yapılmaya devam edecek. Üniversiteye girişte performans sınavlarının sonucu yüzde 25, ÖSS yüzde 75 oranında etkili olacak. ÖSYM'nin önerisine göre, yüzde değişecek.

4) Meslek lisesine ek sınav

Meslek liseliler de 9'uncu sınıf hariç, her yıl sonunda o yıl işledikleri derslerden sınava girecek. Bu sınavlara ek olarak ayrıca bu okul türlerine özgü ek test hazırlanacak. Öğrenci bu testte gösterdiği performansa göre kendi alanına yönelik fakültelere gitme şansı yakalayacak. Alanı dışında bir fakülteye gitmek isterse yine katsayı engeliyle karşılaşacak.

Meslek liseliler temel alan derslerinden 30-40 tane daha az soruyla karşılaşacak, açığı kendi alanlarındaki sorularla kapacak. Motor bölümündekiler motor, imam hatipliler imam hatip programından 30-40 soru daha çözecek.

5) Eski mezuna da şans verilecek

Üniversiteye girmek isteyen eski mezunlar için de özel performans sınavı yapılması ve yüzde 25 oranında üniversiteye girişte etkili olması planlanıyor.

6) Soru sayısı

Ders ağırlıklarına göre sınavlardaki soru sayıları Türkçe matematik'te 120 ile 162; sosyal bilimler alanında 138 ile 144; fen bilimleri alanında 132 ile 156 arasında değişecek. Yabancı dil alanındaysa her sınıf sonunda 186 soruluk sınav uygulanacak.

Bütün bunlar henüz tasarı. Yasa gereği üniversiteye öğrenci alınma işlemleri YÖK tarafından yapılıyor. YÖK, olgunlaşma sınavlarını yeterli bulursa ÖSS'yi kaldırabilecek. Şu anki sınav sistemine göre daha güzel görünüyor. En azından gençlerimizin geleceği 3 buçuk saate sığdırılmıyor. Tasarının kanunlaşması ile ayrıntıları öğrenebiliriz.

Link to comment
Share on other sites

öss vardı sadece bizim zamanımızda onun stresi çok daha fazlaydı tek sınavdı sonuçta telafisiz birşeydi. 8 sene geçti üstünden halen yaraları durur.

Link to comment
Share on other sites

valla sehzade 11 e geçtim etkilerse senede 2 sınav demek bu; o da eşittir okulu bırakmak.Sonum ya kaportacı olur yada suikastten içeri atılırım

Bizimki de öyle Görünüyor :S Bakalım ALLah Sonumuzu Hayır Etsin..

Lise'de okuyanlara Allah sabır ve sebat versin...

Üniversiteler ile ortalama uyumlu bir sistem oturtana dek çeşitli değişimler olacaktır.

Aminnnnnnnnnnnnn ( Sizde Diyin ;) )

Link to comment
Share on other sites

Ben o kadar Emin değilim, Bence Bizi Fena Etkileyecek.. Lise 3 olduk, 4'e daha var; Fena yıkılacaz bence :D 4 Tane sınav olmasakta Bence 2-3 Tane olacaz :p:D:p-_-

Yanılıyorsunuz. Bu şimdilik sadece bir karar. Daha doğrusu bu yıl Lise 1. Sınıfa başlayacak öğrenciler için geçerli olacaktır.

Yani sizi ırgalamıyor. Tıpkı OKS sınav değişikliğinde olduğu gibi.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...