Jump to content

HDD İle İlgili


ugurtasgoz

Recommended Posts

Slm arkadaşlar

Benim 40 gb ve 120 gb olmak üzere iki hard diskim var.40 lığı C: 120 liği 55,8 ve 55,9 olmak üzere d ve e olarak kullanıyorum.D sürücüsündeki dosyalarımın toplamı 35,7 gb boş alan 13,8 gb , E sürücüsündeki dosyalarımın toplamı

35,3 gb boş alan ise 17,3 gb.Gelelim Soruya

D sürücümdeki 6,5 gb ve E sürücüsündeki 3,5 gb yani 10 gb tım nerde :) .herkezde böylemi yoksa bende mi sadece

(Bu arada gizli dosyalar falan)

Bulana 4 gb tını veririm :):)

Link to comment
Share on other sites

Bende de aynı sorun var 120gb lık sata diskim ilk aldığım 114 gb görünüyordu şimdi ise 107 gb olarak görünüyor bende 20 ye 100 olarak bölmüştüm ama şimdi 13 gb kayıp yedekleyemediğim içinde komple bi format ve fdisk yapamıorum yapsam belki düzelir umudum var :)

Link to comment
Share on other sites

durum açıkça belli beyler..

120gb harddisk hiç bir zaman 120gb değildir..

hardiskinizin arkasında bi kapasitesi ölçeri vardır..

vce orada

120gb=120 000 000 byte olarak gösterir.

normaldee

1 mb=1024 byte

işte 24 lük birimler kayıp olduğundan böyle bir sonuç var..

boşuna dertlenmeyin normal bi durum

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar pek aranıza katılmasamda katılma çabasında bulunayım.

Şimdi xp nin kurulumunu biz bilgisayarımızda 2 ya da 2,5 GB olarak görüyoruz ama bu 8 GB ye kadar uzanabiliyor.Bunun için bu GB kaybı sırf senin bilgisayarında değil kardeşim.Ayrıca her 120 GB lık hdd 120 GB değildir :)

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar pek aranıza katılmasamda katılma çabasında bulunayım.

Şimdi xp nin kurulumunu biz bilgisayarımızda 2 ya da 2,5 GB olarak görüyoruz ama bu 8 GB ye kadar uzanabiliyor.Bunun için bu GB kaybı sırf senin bilgisayarında değil kardeşim.Ayrıca her 120 GB lık hdd 120 GB değildir

Benim sorunum c'de değilki D ve E sürücülerinde yani windowsla alakalı değil.ikisi ayrı hdd ler.Sanırım Ben anlatamıyorum yada kimse buna dikkat etmemiş.Yinede bi bilgisi olan varsa öğrenmek isterim sebebini.

Link to comment
Share on other sites

Yeni bir Hard Disk(sabit disk) alip, bilgisayarinza taktiginiz zaman kapasitesine baktiginizda kapasitesinin, uretici firmanin soyledigi kapasite miktarindan az oldugunu gordunuz mu?(Mesela uretici firma 80GB diyor ama OS uzerinden baktiginizda 74GB gorunuyor.)

Peki bu 6GB nereye gitti?Uctu mu kacti mi?

Aslinda hicbir yere gittigi yok.Cunku OS uzerinden gordugunuz "GB" ibaresi Gigabyte'i ifade etse de gordugunuz sayisal deger Gibibyte degerinden oluyor.

Bunu aciklamadan once kisaca hepimizin bildigi bir seyden bahsetmek istiyorum :

1 Kilobyte = 1024 byte, 1 Megabyte = 1024 Kilobyte, 1 Gigabyte = 1024 Megabyte.

Yukaridaki esitlik cogu kisi tarafindan bilinir.Hatta forumlarda farkinda olmadan 1 Gigabyte = 1000 Megabyte diyen birisi olursa yukaridaki esitlikler gosterilip, yanlis bildigi soylenir.Ama dedigim gibi aslinda o kullanici farkinda olmadan da olsa dogrusunu yazmistir.Yani esitligin dogrusu su sekildedir :

1 Kilobyte = 1000 Byte, 1 Megabyte = 1000 Kilobyte , 1 Gigabyte = 1000 Megabyte...vs.

Kilo,Mega,Giga...vb. ifadeler SI standartlarina gore 10'un katlari seklindedir fakat bu ifadeler elektronik dunyasinda hep 2'nin kuvvetleri olarak gecmistir.Yani 1 Kilobyte = 2^10 = 1024 byte olarak gecmistir.Bu YANLIS soylem insanlarin kafasinda soru isaretleri biraktigindan artik 2'nin kuvvetleri icin IEEE 1541 standardi cikarilmistir.Bu standarda gore :

1024 byte(2^10 byte) = 1 Kibibyte

2^20 byte = 1 Mebibyte

2^30 byte = 1 Gibibyte'dir...

Simdi gelelim yazimin basinda belirttigim Hard Disk ornegine :

Eger sisteminizde toplam disk boyutunuza bakarsaniz, gercekten de toplam disk boyutunuzun , urun brosurunde yazan boyuttan dusuk oldugunu goreceksiniz.

Bir ornek vermek gerekirse :

80 Gigabyte(yaklasik) kapasiteli bir Hard Disk aldiniz.OS'den kapaitesine baktiginizda 74,53 GB olarak gordunuz.(Yani ben oyle gordum )Fakat bu gordugunuz rakam aslinda Hard Disk'in Gigabyte olarak degil, Gibibyte olarak degeridir.Hemen bir hesaplama yaparsak :

1 Gibibyte = 2^30 byte ve 1 Gigabyte = 10^9 byte olduguna gore , 1 byte = 10^-9 Gigabyte ve 1 Gibibyte = 2^30 * (10^-9) = 1,073741824 Gigabyte yaptigini goruruz.Simdi OS uzerinden 74,53 Gigabyte oldugunu sandigimiz ama aslinda 74,53 Gibibyte olan degerimizi yukaridaki kusuratla carparsak (74,53 * 1.073741824 = 80.02597814272 => Gigabyte olarak) boyle bir deger elde ettigimizi goruruz.Bu da ureticinin bize yaklasik olarak 80 Gigabyte olarak soyledigi Hard Disk'in kapasitesidir.Yani biz 80 Gigabyte(ya da farkli kapasitede) bir Hard Disk aldigimizda bunun kapasitesinin 80 * 2^30 byte oldugunu zannederiz ama aslinda 80*10^9 byte'dir.Bu yuzden genellikle bir Hard Disk alinip, OS uzerinden kapasitesine bakildiginda az buz olmayan kayip miktari gorunce hafif bir dumura ugrariz ama ortada kayip olan bir sey yoktur aslinda...

Not:Okudugum kadariyla sanirim Linux sistemler veya bazilari bu standardi dikkate alarak , kullaniciya buna gore rakamlar gosteriyorlarmis ama Windows tarafinda sanirim bir yenilik yok...Sistem hakkinda bilgi icin "msinfo32.exe" 'den yararlanabilirsiniz...(Cmd->msinfo32.exe)

ALINTIDIR

Link to comment
Share on other sites

bakalım yarın bu kesin olarak açığa çıkacak.dosyalarımı başka bi hdd ye kopyalayıp biçimlendircem.sonuçta boyut nolcak görcez ona göre yine buraya yazarım.

trmicrosoft kardeş saolasın ama senin söylediğin hesaplama şeklinde dahi 10 gb eksik oluyor.ama yarın bi sonuç çıkar bakalım. :)

Link to comment
Share on other sites

160 gb hardiskin 149 gb ı

250 gb harddiskin ise 232 gb lık kısmını kullanabiliyorum

Toplamda 29 gb bir kaybım var, sizin 10 gb lık kısım da yine belirtilen hesaptır.Durduk yere format atmakla uğraşmayın.

Please register to see this content.

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar bu probleminiz hep CD'den yada Format c: komutu ile yaptığınızdan oluşuyor. HDD'nizi FDİSK'ten formatlamanızı ve formatınızı da:

format c:/u/v

komutu ile yapmanızı öneririm.

DİKKAT : HDDniz daha önce NTFS olarak formatlanmışsa FDİSK'i kullanamazsınız. Öncelikle dosya biçiminizi FAT32 yapmalısınız. Herkese başarılar.

Link to comment
Share on other sites

Slm arkadaşlar

Benim 40 gb ve 120 gb olmak üzere iki hard diskim var.40 lığı C: 120 liği 55,8 ve 55,9 olmak üzere d ve e olarak kullanıyorum.D sürücüsündeki dosyalarımın toplamı 35,7 gb boş alan 13,8 gb , E sürücüsündeki dosyalarımın toplamı

35,3 gb boş alan ise 17,3 gb.Gelelim Soruya

D sürücümdeki 6,5 gb ve E sürücüsündeki 3,5 gb yani 10 gb tım nerde :D .herkezde böylemi yoksa bende mi sadece

(Bu arada gizli dosyalar falan)

Bulana 4 gb tını veririm :D:(

kardeş bende 250*2=500 GB HDD var bendede senin durumun gibi yaklaşık olarak 32 GB kayıp

ama 500 GB hdd olunca umursamıyorum sen en isimi bitane 250 GBlık hdd al :D:(

soruna gelince çözümünü söliyeyim HDD ndeki bilgilerini başka bir hdd ye kopyala ve kendi hdd ni biçimlendir düzelir hadi kolay gelsin :D:D:D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...
  • Administrator

Arkadaşlar. HDD'nizde kayıp olduğunu düşünüyorsanız, windowsdaki disk yönetimine girin. Eğer orada biçimlenmemiş bir parça varsa biçimlendirip kullanabilirsiniz. Yoksa yoktur. Veya sizin hesaplama yanlışınızdır. Veya hdd firmasına dava açın alanımı çaldılar diye.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

SELAM ARKADAŞLAR,

HARDİSK ÜRETİCİLERİ BİRAZ TİCARİ KAYGIDAN BİRAZDA HESAPLAMASI KOLAY OLSUN DİYE 1000MB A 1 GB DERLER. BU DURUMDA HDD DE SÖZ VERDİKLERİNDEN DAHA AZ KULLANILABİLİR ALAN OLUR AMA YUKARIDA BELİRTTİĞİNİZ KADAR ÇOK KAYIP OLMAZ.

HDD DE LINUX VE WINDOWS VEYA BAŞKA İŞLETİM SİSTEMLERİ HANGİSİNİ KURARSANIZ KULLANDIĞINIZ ALAN DEĞİŞECEKTİR. ÇÜNKİ HER İŞLETİM SİSTEMİNİN HDD Yİ BİÇİMLENDİRME VE KULLANMA ŞEKLİ FARKLIDIR.

VİNDOWSTAKİ HDD DE NEDEN KULLANILABİLİR ALAN AZALIYOR SORUSUNA GELİNCE BUNUN BİİLDİĞİM BİR KAÇ NEDENİ OLABİLİR.

SADECE BAŞIMA GELENLERİ SIRALAYAYIM;

VİNDOWS HDD YE BOŞ ALAN OLDUĞU ZAMNAN O ALANI SİZDEN HABERSİZ BAZI PROGRAMLARIN DAHA RAHAT ÇALOIŞABİLMESİ İÇİN KULLANIR. HATTA PROGRAMI KALDIRDIĞINIZ ZAMAN BİLE DOSYALARI AYNEN HDD DE SAKLI DURUR.

ÖNERİM BASİTTİR BİR PC HIZLANDIRMA -TEMİZLİK PROGRAMI KULLANIN GEREKSİZ DOSYALARI SİLECEKTİR.

C:\SYSTEM VOLUME INFORMATION

D:\SYSTEM VOLUME INFORMATION

.....

KLASÖRLERE GİRİNCE BAZEN BOŞ GÖRÜNÜR AMA SİZ ÖZELLİKLER DEYİN BAKIN KAÇ MB YADA GB İMİŞ O BOŞ KLASÖR.. SİZ GÖREMESENİZDE İÇİNDE DOSYA VARDIR. AYRINTILI DOSYA VE KLASÖR YOLLARINI İSE BEN ANTİVİRÜS PRG LERİ İLE BULUYORUM..

ASIL OLAY BU VE BUNUN GİBİ BİR İKİ GİZLİ KLASÖRDE SAKLIDIR.

BURADA BEN 40GB LIK HDD M İÇİN 10GB VERİ BULMUŞTUM. HEMDE BAZILARI AYLAR ÖNCE DENEYİP KALDIRDIĞIM PROGRAMLARDI.

BU ORAN YAKLAŞIK 100DE 10 KADAR OLUYOR GENELDE. EXPLORER PENCERESİNE AYNEN YOLU YAPIŞTIRIN.

BAZEN İZİN VERİLMİYOR DER GİREBİLİRSENİZ NE GÖRÜRSENİZ SİLİN. BİR İKİ UFAK DOSYA DIŞINDA NE VARSA SİLİNİR.

İZİN VERİLMEZSEDE ANTİVİRÜS PROGRAMI İLE HDD Yİ TARATTIĞIMNIZSDA EĞER İYİ Bİ PRG İSE HDD DEKİ NORMALDE GÖRÜNMEYEN YERLERİDE TARAR. İŞTE O YERLERİ NOT ALIN VE KLASÖRLERE GİRMEYE ÇALIŞIN. BURADA EN AZ 1-2 GB VERİ OLUR. EN FAZLADA 100DE 10 U KADAR. AMA HER ZAMAN BURAYA ULAŞIM MÜMKÜN OLMUYOR.

BENİM KARŞILAŞTIĞIM BUNLAR GENELDE.

BİRDE DİSK BİRLEŞTİRİCİDE İŞE YARAYABİLİR.

ARTI BAZI DEĞİŞİK YAZILIMLAR HDD DEN SANAL ALAN AYIRABİLİR,

HDD DE ÖRNEĞİN 80 GB LIK OLANLARDA 100DE 10 KAYIP NORMALDİR ZATEN 100DE 5E YAKINI YAKLAŞIK 6GB ALAN ASLINDA HİÇ YOKTU KALAN 74GB İÇİN İSE 2-3 GB WİNDOVS NAZ YAPAR. :unsure:

HER BİR HDD İÇİN 100DE 10DAN FAZLA İSE KAYBIMIZ İYİ BİR ARAŞTIRMA YAPMAK LAZIM BAŞKA NE OLABİLİR?

ASLINDA BU HDD ÜRETİCİLERİ 80GB DEYİP 80,000 MB LIK ÜRÜN SATMA İŞİNE YENİ BAŞLADI

ESKİDEN ESKİ HDDLER ELİNDE OLANLAR BİLİR.

ÖRNEĞİN 5GB LIK HDD VARDI BENDE O 5000 MB DEĞİL 5250MB İDİ YANİ FAZLASIYLA ATIYORLARDI . AMA ŞİMDİ HEPSİ AYNI BAZI ARKADAŞLARIN DEDİĞİ GİBİ YA DAVA EDECEĞİZ ( Kİ GENELDE Bİ İŞE YARAMIOR) YADA KULLANMAYA DEVAM EDECEĞİZ.

UZUN MESAJ İÇİN ÖZÜR DİLERİM :p İYİ AKŞAMLAR

Link to comment
Share on other sites

Format kullanilan alan ile ilgili bir durumu kontrol altina almanizi saglar baska bir deyisle disk'inizi 0'lar. Format ile degisen boyut ise kullanilan boyuttur. Bir arkadasimiz konuyu yeterince aciklayici bir sekilde irdelemis zâten.

Bios ekraninda hdd'nizin kapasitesini rahatlikla gorebilirsiniz... Bence kasmayin. Bunun yerine formatladiginiz hâlde Backup programlari ile hdd'nizden nasil gigabyte'larca dosya ciktigini dusunun. :unsure:...

Link to comment
Share on other sites

ARKADAŞLAR BENİM GERÇEKTEN CİDDİ BİR SORUNUM VAR. 200 gb SAMSUNG Bİ HDD'M VAR ALALI 3-4 AY OLDU İÇİNDE NEREYSE HER BİLGİSAYARCININ ELİNDE BULUNMASI GEREKEN PROGRAM, FİLM, MÜZİK vs. ARŞİVİM VAR. GEÇENLERDE BİLGİSAYARIN EKRAN KARTI BOZULDU TAMİRE GÖNDERDİM. BU FIRSATTAN İSTİFADE ARKADAŞTA BENİNM ARŞİVDEN FAYDALANMAK İSTEDİ HDD Mİ ONA VERDİM FAKAT GERİ ALDIKTAN SONRA HDD Yİ TAKTIĞIM 5 BİLGİSAYARDA DA BİÇİMLENDİRİLMEMİŞ DİYE HATA VERDİ VE DOSYA SİSTEMİ NTFS DEĞİL RAW OLARAK GÖZÜKÜYORDU NESE BEN ARŞİVE FALAN KIYDIM HDDYİ HIZLI BİÇİMLENDİRDİM FAKAT BİÇİMLENDİRDİKTEN SONRA HDD 2 0 0 GB DEĞİL 8 0 GB GÖZÜKMEYE BAŞLADI BENDE ANLAYAMADIM NE OLDUĞUNU AMA GERÇEKTEN BÖYLE... NAPICAĞIMI ŞAŞIRDIM BU KONU HAKKINDA Bİ BİLGİ SAHİBİ OLAN ARKADAŞLAR VARSA LÜTFEN YARDIMCI OLSUNLAR ////// ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM !.. :D \\\\\\

Link to comment
Share on other sites

bahsettiğiniz olayın bir miktarı üreticiden kaynaklanıyor bir miktarınızda işletim sistemi alı koyuyur. FAT 32 ve NTFS arasındaki farklardan biri de bu tabi diğer bir etkende "System Volume Information" klasörü yani hepsini üst üste ekleyince işte senin durum ortaya çıkıyor. DOS ortamından FAT32 yaparak dene diyeceğim ama çok bir kazancın olmayacak bence. WinXp yükleyince sistem geri yükleme yine başına iş çıkaracak ama sistem geri yükleme oranını düşürürsen biraz daha alan kazanmış olursun hatta lazım değilse tamamen kapat. Kolay gele. Ha bu arada Allah'dan RAM'lere de aynısını yapamıyorlar. yoksa düşünmek bile istemiyorum.

aaaap4.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

20 GB - 18.26 GB (after formated FAT32 Or NTFS)

40 GB - 37.41 GB (after formated FAT32 Or NTFS)

80 GB - 76.12 GB (after formated FAT32 Or NTFS)

160 GB - 149.32 GB (after formated FAT32 Or NTFS)

bu format bilgisi

ayrıca sistem geri yüklemeyi kapatın xp nin kullanılma süresine göre 4-6 gb arası yer kazanırsınız (c:/ ve d:/ için ayrı ayrı)...ama hata anında sistemi geri döndürme şansınızı kaybedersiniz...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...