Jump to content

Vdsl2 Aldatmacası!


delpatino

Recommended Posts

haber724vdsl2su1ya4.jpg

Bu dediğimi biryere yazın: Türk Telekom’un derdi, hızlı internet sağlamak filan değil. VDSL ile yapmak istedikleri, IP TV’ye geçişi sağlamak. IP TV’yi Aydın Doğan getirmek istiyor, daha da fazla Bir şey söylemeye gerek yok herhalde! Aslında 8 Mbit gibi hızlara çıkmak ADSL2 ile mümkün; VDSL’e filan gerek yok. Buna rağmen, daha kotalı ve 1 Mbit gibi uyduruk hızlarla bile yerlerde sürünen yurtdışı çıkışının VDSL ile nakavt olacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Ama dediğim gibi, VDSL , IP TV için gerekli ve adamların yurtdışı çıkışını ve Internet kullanıcısını iplemediği şu günkü manzaradan söyleyebiliriz. Eğer VDSL yerine, ADSL hizmetini iyileştirseler ve yurtdışı çıkış kapasitesini arttırsalardı, Internet kullanıcıları rahatlayacaktı.

VDSL2, ilk etapta 30Mbit hızla gelecek. Türk Telekom, VDSL2 ile birlikte, Internet bağlantı ücretlerinin “düşeceğini” müjdelemiş. Ama kotalar yerinde olduğu için sorun yok; yani artık kotalı ADSL kullananlar, daha hızlı yaşayıp daha genç ölecekler; tek fark, defin ücretlerinin biraz daha ucuz olacak olması.

VDSL2 ve altyapı sorunu

VDSL’in en büyük sorunu, 55 Mbit hıza çıkıldığında, santralle verinin aktarılacağı mesafenin 300 metreyi geçemiyor olması. Aslına bakarsanız, bu kısıtlama, bu kadar yoğun olmasa da, ADSL’de de var. Gerek ADSL, gerek VDSL2 bakır telefon kablolarını kullanıyor; ancak mesafeyi artırmak için, alıcı ile verici (santral ve Internet kullanıcısının modemi diyebiliriz) arasına fiber optik kablo döşeniyor. Fiber optik kablodaki kayıplar çok daha az olduğundan, iletim mesafesi bu şekilde artırılabiliyor. Yoksa sadece bakır kablo ile, ADSL’de 1 Mbit bağlantı bile, 1 km ile sınırlı. (Rakamları yaklaşık olarak veriyorum; zira hava sıcaklığı bile bu mesafeyi ve hızı etkileyen bir faktör)

Hal böyle olunca, Türk Telekom, VDSL2 portlarını satabilmek için birçok yerde fiber optik kablo döşemek zorunda kalacak. Aslında büyük şehirlerde altyapı söylenildiği kadar kötü değil; özellikle de zengin, Internet kullanıcısının yoğun ve kümelenmiş olduğu bölgelerde. Yine de, mevcut altyapı doğru dürüst ADSL / ADSL2 hizmeti sağlamak için bile yeterli değil; bütün bu verilerin ışığında, en azından 2008′in başını baz alarak, ben ancak 500 metre yarıçaplı bir alanda VDSL2 hizmetine geçilebileceğini, ancak altyapının iyileşmesi ile bu mesafenin artabileceğini düşünüyorum.

Yalnız, IP TV dengeyi biraz bozabilir. Örneğin, IP TV hizmeti almak isteyen bir blok, belli bir altyapı maliyetini üstlenmeye razı olursa ve VDSL limitlerinin çok fazla dışında değilse, bu bloğa VDSL gelebilir. Zira, Aydın Doğan’ın özellikle Digitürk’ü bertaraf etmek için bu oyunu çok hırslı oynayacağını düşünebiliriz.

Türkiye’nin yurtdışı Internet çıkışı yerlerde sürünüyor…

Sanırım bazı yerlerde pilot VDSL uygulaması başlandı. 30Mbit hızlardan bahsediyoruz. Ne olacağını söyleyeyim: yurtdışı çıkışı artırılmazsa, birsüre sonra Google’ı bile açamaz hale geliriz. Zaten, gün içinde bile bağlantı hızları vadedilen hızların yarısına düşüyor zaman zaman…

Benim bildiğim Türk Telekom, yurtdışı çıkışını artırmak için kolay kolay parmağını kıpırdatmaz. Keza, İtalya’da da durum böyledir. Peki neden VDSL’i getirdiler derseniz, açıklaması basit: IPTV istiyorlar, Doğan grubu bu işe çuvalla para harcamaya hazır. Yani o yatırım biz Internet’te gezip tozalım diye değil, bir de IP TV’ye para verelim diye yapılıyor. Yayın, yurtiçinde yapılacağı için, yurtdışı çıkışını da artırmaya gerek yok. Tatlı para yani.

Sizce Türkiye’nin toplam yurtdışı bant genişliğinin ne kadarını YouTube kaplıyor? İyimser bir tahminle %40 diyorum. Hatta %60 bile diyebiliriz. “Atıyorsun” diyen varsa, Türk Telekom’da “sağlam” bir tanıdığı olanlara sorsun. %30′un altında bir rakam gelirse, bilgisayarımı filan bir fukaraya verip bu işlerden elimi eteğimi çekeceğim.

Etrafınızdaki insanların ne kadar YouTube kullandıklarına bakın (artık bakamazsınız hoş!). YouTube’un 5-6 dakikası yaklaşık 20MB bant genişliği ******ürüyor. Harddiskindeki MP3′ü çalmaya üşenip arkada YouTube’dan klibini oynatanları biliyorum.

Kısacası, çoğumuz kan ağlarken Türk Telekom bayram ediyor…

Alıntı...

Link to comment
Share on other sites

Çok Haklısın ..

Bu arada

Zaten, gün içinde bile bağlantı hızları vadedilen hızların yarısına düşüyor zaman zaman…

Demişsin ama ben 1 mbbit sınırsız kullanıyorum ulaşıp sabit kalabildiğim en yüksek hız 120 kb/s yani 1024:10 =* 120 kb Yaklaşık 10 da 1 i ... :S

Link to comment
Share on other sites

Çok Haklısın ..

Bu arada

Demişsin ama ben 1 mbbit sınırsız kullanıyorum ulaşıp sabit kalabildiğim en yüksek hız 120 kb/s yani 1024:10 =* 120 kb Yaklaşık 10 da 1 i ... :S

Evet öle Çok yavaş

Link to comment
Share on other sites

Kim gelirse gelsin bu işten kurtulamaz. Bugün İstanbul ve Ankara'nın bazı bölgelerinde 100mb internet veriliyor kullanıcıya. Yurt dışı çıkışlarıda genişletiliyor bildiğim kadarı ile. VDSL denemeleri dediğiniz gibi daha yeni denenmiyor 5 yıl önce Çanakkale'nin bazı semtlerinde pilot olarak denendi. Üstelik Ogerin elinde bile değildi o zamanlar telekom. Fibere gelince, Fiber büyük İllerde neredeyse tamamen döşenmiş durumda. Küçük illerinde dağıtım sorunu olan yerlerinde sizin söylediğiniz mesafelerden farklı olarak kurulmuş durumda. Hatırlarsanız telekom grevi sırasında bu fiber bağlantılarından bazılarına fiili saldırı yapılmıştı. Yaklaşık bu hat bağlantı yerlerinden 120 adet bulunmakta, bu da telekom başkanının açıkladığı rakamlardır.

ADSL geldiğinde de buna benzer spekülasyonlar yapılmıştı, yine bir sürü düşünce sarmıştı piyasayı. Ben istiyorum ki hem IPTV dediğiniz internetten yayın olsun ( Ki bu digiturkü kesemez, digitürkün elinde ki lig paketi en güçlü yanı), hemde 32 mbit internetimiz olsun. Yurt dışına çıkış dediğiniz hat buradan Amerikaya bizim hat çekmemiz değil, bu daha az meşakkatli ve masrafsız iştir iç yapıyı düzeltmekten. Lakin bu işin bu kadar hallaç pamuğuna dönmesinin sebebi uluslar arası anlaşmalar ve iletişim protokolleridir. Bu kadar araştırmışsınız bunlarıda biliyorsunuzdur.

Neden gelişmemiz istenmez ben onu anlamıyorum, ben 56k dönemini de biliyorum 256kbit döneminide 4mbit dönemini de. Bu kadar hızlı ve güzel bir şekilde gelişen internet neden insanlara altında bit yeniği aramaya itiyor anlamıyorum. Hiç bu firma bu işten kar edecek bunu satarak (interneti) istediği ölçüde dünya çapında firma olacak gibi düşünceler aklınıza gelmiyor mu?

Yeter artık bana ogeri savundurmayın ve teknolojiden de korkmayın!

Ekleme:

headhunterxxx nasıl bir hesap o öyle. Siz bağlantınızı 1 mbayt mı sanıyorsunuz, sizi kandırmışlar :D

1 kb = 1000 bits/bytes buradan hesap yapın yanlış mı bakın. Bağlantınız MB değil mbitdir

Link to comment
Share on other sites

Zaten bunların işi gücü aldatmak, halkı soymak değil mi? Şimdiye kadar hep böyle oldu şimdiden sonra da bu böyle olacak. Bundan hiç kuşkunuz olmasın. Hem alıştık artık bunların attığı kazığı bal gibi yutmaya.

Link to comment
Share on other sites

Evet bare şu ismi değiştirsinler.

TürkTelekom değil U.S.A-Telekom yapsınlar.

Çünkü bize çalıştıkları yokki.Güya hizmet yapıyolar.

Bize yaptıkları hizmet değil insanları kazıklamaktır -(Ne yazıkki)-

Link to comment
Share on other sites

Konuyu alıntı yapıyorsunuz ve altına alıntı yazmıyorsunuz! Size soru soruyorum cevap vermiyorsunuz ve abuk subuk USA telekom olmalı gibi cevaplar yazıyorsunuz! Ogerin daha hangi ülke kuruluşu olduğundan haberiniz yok, kalkıp araştırma yaptınız diye ben size cevap veriyorum. Pes doğrusu.

Araştırmanız (!) için;

http://www.ogertelecom.com/default.html[/CODE]

Alın size sağlıklı bir söyleşi, yorumunuzu buna göre yapabilirsiniz!

Oger Telecom Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom’un yüzde 55’ine 6 milyar 550 milyon dolarla en yüksek teklifi veren konsorsiyumda yüzde 80’lik pay ile hakim ortak olduklarını söyledi. Doany, önümüzdeki günlerde aralarına bir yerli ortak alabileceklerini açıkladı.

TÜRK Telekom özelleştirmesini, Telecom Italia ile birlikte 6 milyar 550 milyon dolarlık teklifle kazanan Oger Telecom’un Genel Müdürü Paul Doany, konsorsiyumda yüzde 80 payla hakim ortak konumunda olduklarını söyledi. Ortaklıkta çoğunluk payına sahip olmaları nedeniyle Türk Telekom’u da kendilerinin kontrol edeceğini belirten Doany, ‘Amacımız yönetimde kontrol hakkını elimizde tutmak. Bundan sonraki operasyonlarımızı da bu doğrultuda yürüteceğiz’ dedi.

TÜRK ORTAK OLABİLİR:

Türk Telekom’u büyüterek, daha da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Doany, gelecekte şirkette bir Türk ortakla beraber çalışabileceklerini de açıkladı. Doany, şöyle konuştu: ‘Şu anda bu konuda konuşmak için çok erken. Zaten ihaleyi kazanalı henüz 1 gün oldu. Bizim için yerli bir ortaklıkta önemli olan, ticari konularda anlaşma sağlayacağımız bir grupla beraber çalışmak. İleride Türk Telekom’da bir Türk şirketiyle ortaklık kurarsak öncelikle bunu gözeteceğiz.’

TIM’İN TECRÜBESİ VAR:

Türk Telekom’daki ortakları Telecom Italia’nın, Avea aracılığıyla zaten Türkiye’de bulunduğuna da dikkat çeken Doany, onların da şirketi daha ileriye taşımak adına yatırım yapacaklarını söyledi. Doany, ‘Biz ilk kez Türkiye’ye giren bir şirketiz. Türk Telekom’u bir dünya şirketi haline getirebilmek için yatırım yapacağız. Bu konuda Telecom Italia’dan yatırımlarının yanı sıra, gerek Türkiye, gerekse dünyadaki deneyimlerinden yararlanma yoluna gitmek istiyoruz’ diye konuştu.

200 MİLYON DOLAR YATIRIM:

Telecom Italia adına yapılan yazılı açıklamada da ortak girişimde TIM International aracılığıyla yer alan Telecom Italia Grubu’nun, başlangıç olarak 200 milyon dolar yatırım yapacağı ifade edildi. Oger Telecom ve Telecom Italia ortaklığının, mobil faaliyetlere yoğunlaşırken, Oger Telecom ve BT Telconsult ile sabit hat konusundaki işbirliğininin devam ettirileceği vurgulandı.

TEKNİK DESTEK ANLAŞMASI:

Açıklamada, özelleştirme tamamlandığında, Telecom Italia ve Oger Telecom’un, hisselerinin yaklaşık yüzde 40’ı Telecom Italia’ya, yaklaşık yüzde 40’ı Türk Telekom’a ve yaklaşık yüzde 20’si İş Bankası’na ait olan Avea ile 4 yıllık teknik destek anlaşması imzalayacağı duyuruldu. Saudi Oger Limited’le yapılan anlaşma uyarınca TIM International’ın Avea’daki hisselerinin Türk Telekom’a devredilebileceği ve bu halde TIM International’ın bu satıştan elde ettiği gelirin bir kısmının Oger Telecom’a sermaye katkısı olarak konulacağı veya bu hisselerin doğrudan Oger Telecom’a devredilebileceği kaydedildi.

Oger Telecom, Dubai borsasına açılacak

TELECOM Italia Mobile’ın (TIM) açıklamasında, TIM International’ın sahip olduğu Avea hisselerinin toplam değerinin, önceden tanımlanmış hisse-takas parametrelerine göre 400-600 milyon ABD Doları arasında olduğu ifade edilirken Oger Telecom’un önümüzdeki 3 yıl içinde TIM International’ın da hisseleri oranında potansiyel katılımı ile Dubai Menkul Kıymetler Borsası’na kote olmasının beklendiği vurgulandı.

İnşaatla büyüdü, Kral’ın kız kardeşiyle evlendi

LÜBNAN eski Başbakanı Refik Hariri’nin şirketi Saudi Oger, 1978’de Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da kuruldu. Başlangıçta inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirket, Suudi Arabistan’da 25 milyar dolarlık müteahhitlik projesine imza attı ve bu sektörde liderler arasına girdi. Suudi Arabistan dışında 16 ülkede daha yan ve bağlı kuruluşlarıyla büyüyen Saudi Oger, şu anda 30 bin kişilik istihdama sahip.

TELEKOMA 98’DE GİRDİ:

Saudi Oger, Orta Doğu, Afrika, Avrupa ve ABD’de; proje, inşaat ve mimari projelerin operasyonu konusunda faaliyet gösteriyor. Oger Telecom 1998’de kuruldu. Oger Telecom, grubun internet hizmetleri ve teknolojileri, sabit/mobil uydu hizmetleri, sabit telefon, diğer özel ağlar, hizmetler ve grup bağlı kuruluşları üzerinden radyo ve kablo TV yayını dahil çeşitli telekom ve bilişim teknolojileri faaliyetlerini yürütüyor.

NEDEN ARABİSTAN:

Refik Hariri 1944’de Lübnan Sayda’da doğdu. 1966’da Beyrut Arap Üniversitesi’nden mezun oldu ve Suudi Arabistan’da bir süre matematik öğretmenliği yaptı. Lübnan’daki iç karışıklık nedeniyle ticaret ve sanayi faaliyetlerini Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde sürdürdü. Hariri, 1978’de küçük çaplı sözleşmelerle girdiği müteahhitlik sektöründe, 1979’da bir Fransız şirketini aldı ve daha büyük projelere imza atmaya başladı, Saudi Oger’in temellerini attı.

KRAL FAHD’IN ENİŞTESİ:

Kişiliği ve kısa sürede tamamladığı projelerle Suudi Arabistan Kralı’nın dikkatini çeken Refik Hariri, Kral Fahd’ın kız kardeşiyle evlendi ve Suudi vatandaşlığına kabul edildi. 1988 Taif Anlaşması’nın ardından Lübnan, iç savaş karanlığından çıkmaya ve yeni bir döneme girmeye başladı. Hariri, Lübnan’a döndü ve siyasete girdi. Şirketlerindeki tüm görevlerini profesyonellere devretti. Refik Hariri, 1992’de Lübnan Başbakanı oldu ve 1995’e kadar bu görevde kaldı. 1996’da Ulaştırma Bakanı oldu ve 1998’e kadar da bu görevi sürdürdü. 2000’de ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturma imkánı elde etti ve 2004 yılı Ekim’ine kadar da bu görevi sürdürdü. Dünyanın en zengin 100 kişisi arasında yer alan Hariri, 14 Şubat 2005’te bir suikast sonucu öldürüldü. Grubun başında şimdi oğul Saad Hariri bulunuyor.

Arap basını: Oger büyük yatırım yapacak

TÜRK Telekom’un Lübnan kökenli Oger Telecom ve Telecom Italia ortaklığına satılması Arap basınına geniş yansıdı.

MÜSTAKBEL: Lübnan’da yayımlanan Müstakbel gazetesi, Oger Telecom Genel Müdürü Paul Doany’nin ‘Türk Telekom bir mücevher, Oger Telecom, Türk Telekom’un uluslararası bir şirkete dönüşmesinde motor güç olacak’ sözlerine yer verdi. Oger’in büyük bir yatırım programı planladığını da yazan gazete, şirketin iletişim alanındaki yeni teknolojileri Türk pazarına sokacağını belirtti.

EL ENVER: Lübnan’ın önde gelen bir başka gazetesi El Enver, Türk Telekom’un 23 milyon abonesi olduğuna dikkat çekti.

ES SAFİR: Es Safir gazetesi, Türk Telekom’un özelleştirilmesinin 2001 yılında ekonomik krize sahne olan Türkiye’nin ekonomik kalkınma programının temel taşı olduğunu yazdı.

EL ŞARK EL AVSAT: Londra merkezli Suudi Arabistan gazetesi El Şark El Avsat ise Türk hükümetinin satıştan menun olduğunu, ancak Türk ordusunun Türk Telekom’un özelleştilmesi ile ilgili net tavrının bilinmediğini yazdı.

EL CEZİRE: Katar’dan yayın yapan El Cezire televizyonu ise Türk Telekom’un kendi sektöründe dünyada 13’üncü sırada olduğunu anımsatarak, özelleştirmenin Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkıda bulunacağı yorumunda bulundu.

İtalya: Bizimkiler Türkiye’yi çok sevdi

TÜRK Telekom’un özelleştirme ihalesini Lübnanlı partneri Oger ile birlikte kazanan Telecom Italia için İtalyan medyasında ‘Bizimkiler Türkiye’yi çok sevdi’ yorumları yapıldı. 24 Ore adlı ekonomi gazetesi ‘Telecom, Türk Telekom’u fethetti’ başlığıyla duyurduğu haberde Başkan Tronchetti’nin ‘Türkiye’de Avea ile birlikte taht kuracağiz’ ifadesine yer verdi ve dev projenin 3 yıl içinde Dubai borsasında yer almayı hedeflediği belirtildi. Corriere Della Sera’nın başlığı ise ‘Ankara’nın telefonları Telecom Italia’nın’ olurken gazete, şirketin Türkiye’deki yatırımlarından çok memnun olduğunu ifade etti.

(Kaynak: HÜRRİYET)

Link to comment
Share on other sites

turkcelllde hat cekio dediniz nerde telekom fiberoptik cekiomus nerde kardesim sokakta kazı yaada vb şey yok ankarada hala baskent ya insaf valla bendaha göremedim yeni kablo vb faaliyetlerini bea..kazık yemeye devam milllet buu türk telekomdan gavur ortak gitmedikçe .....gerisi hikaye yalan dolan inanma! :D

Edit Brightblade--> Küfür içerikli mesajınız editlenmiş ve uyarı seviyeniz arttırılmıştır.

Link to comment
Share on other sites

Demek kabloları döşerken sizi çağırmadıkları için kızgınsınız!

Bu ülkede kazılar biter mi :D Ayrıca fiber için ayrı çukur açmıyorlar belediyenin ve iskinin kanallarını kullanıyorlar. Biraz araştırın, boş konuşmak yerine parmaklarınızı googlede yorun.

Link to comment
Share on other sites

ya dostum bizim mahallede her gün boru patlar sen deee diosun lağımdan dösüo bizim mahallede yok kardesim baska yerde varsa bilemem olcaıını bilemem sen galiba türk telekom taraftarısın onu kayırıyon gavura destek verion eğer öyleysen bilelim kardes itiraff :D

Link to comment
Share on other sites

Yok ben sadece nerede devlet diyen olanı görmeyen ve hep seneryolarla kendini muhtaç ülke konumuna sokmaya çalışan insanların karşısındayım, yoksa bu başlıkta ki ilk iletimde yazdığım gibi bana ogeri savunduranlar utansın! Her yerde var merak etmeyin de bu iş evin önüne kadar fiberle olmuyor. Hiçbir yerde bu böyle olmaz fiberin maliyetleri bunu yapmaya izin vermez.

Link to comment
Share on other sites

yaw kardesim tamam haklısın ama ben sadece telefon ve internet amacıyla söledim tam bi rayına oturmadı daha nedense dier devletin işlerine gelirse fenal deil en azından internete cok ii beea.. :D

Link to comment
Share on other sites

BrightBlade kardeşim sen bu işi biliyosun benm mrk ettim konu şu ben 1mbit kullanıorum ya bu vdsl2 bana bi faydası olacak mı ilerde ne zaman bizim hızlar artacak mı zamanın var mı bunun belirli bir çünkü 16 ve 32 çok pahalı ben 50 liraya yuksek hıza kavuşurmuyum ne zaman olabilir:D tşk

Link to comment
Share on other sites

Genel bir araştırma yaptım ve ttnetin basın bülteninden şunları buldum:

Türk Telekom yurtdışı internet hızını beş kat artırdı

2005 yılı sonunda 33 Gbps olan yurtdışı çıkış hızı bugün itibariyle 157 Gbps’ye yükseldi. Böylece Türk Telekom 2005 yılından bu yana internet yurtdışı çıkış hızını beş kat artırmış oldu. Bu sayede yüksek trafik alan Google, Facebook, Youtube gibi sitelere, internetin en yoğun kullanıldığı dönemlerde dahi yüklenme yaşanmadan erişim sağlanacak. Türk Telekom, 2008 yılı sonuna kadar bu hızı 350 Gbps’ye çıkarmayı planlanıyor.

Türkiye’nin telekomünikasyon devi Türk Telekom teknolojiye ve hıza yatırım yapmaya devam ediyor. Türk Telekom, Türkiye’de internet bağlantısının hızlanması ve yurtdışı merkezli internet sitelerine erişimin kolaylaşması için internet yurtdışı çıkış hızını artırdı. 2005 yılında 33.6 Gbps olan internet yurtdışı çıkış hızı bugün itibariyle 157 Gbps’ye yükseldi.

Türk Telekom’un sağladığı hız artışı sayesinde, en çok ziyaret edilen internet siteleri arasında yer alan Google, Yahoo, MSN, YouTube ve Facebook gibi sitelere Türkiye'den daha hızlı erişim sağlanacak ve internet kullanımının en yoğun olduğu saatlerde bile erişim hızı korunmuş olacak. Öte yandan, birbirinden farklı güzergâhlardan alınan internet bağlantısı ile yedeklemeler yapılarak internet kesintileri de engellenecek.

Türk Telekom iletişim ağı yurtdışına uzandı

Türk Telekom, internet yurtdışı çıkış hızını artırmanın yanı sıra, yine aynı amaçla 2007 yılında Londra, Amsterdam ve Frankfurt’ta ses ve veri iletimini kapasitesini arttırarak uluslararası ara bağlantılarını hızlandırıp daha kaliteli hale getiren POP (Point of Presence) noktaları açtı. New York ve Uzakdoğu’da da POP noktaları kurmak amacıyla görüşmeleri devam ediyor. Kurduğu bu network sayesinde Türk Telekom dünyada internet trafiğinin buluştuğu ve değiştiği noktalarda faaliyet gösteren şirketlerle anlaşmalar yaparak, müşterilerinin yurt dışı merkezli internet sitelerine daha hızlı, kolay ve güvenli şekilde erişmesini sağlıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Paul Doany, “Türk Telekom olarak hıza ve teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyoruz. İnternet çıkış hızındaki artış 5 kat ile sınırlı kalmayacak, yılsonunda hızı 350 Gbps’ye yükseltmeyi planlıyoruz. Böylece 2005 yılı sonunda 33 Gbps olan internet yurtdışı çıkış hızını 10 kat artırmış olacağız.” dedi.

Kaynak:http://www.turktelekom.com.tr/webtech/default.asp?sayfa_id=628

ADSL yatırımlarının ardından teknoloji çıtası yükseliyor:

Türk Telekom 2 milyon IP DSLAM portuyla

internet altyapısını yeniliyor

İnternet erişim altyapısını yenileyen Türk Telekom, IP DSLAM adı verilen yeni nesil internet erişim cihazları sayesinde 20 megabitin üstünde bir hızla internet bağlantısının yanında; canlı sayısal TV yayını (Broadcast TV), isteğe bağlı içerik teslimi (Video on Demand), IP telefon ve yüksek kalitede video konferans gibi hizmetleri sunabilecek.

Türkiye’nin telekomünikasyon devi Türk Telekom, katma değerli servisler sunmak ve müşterilerine çağımızın en ileri iletişim hizmetlerini verebilmek amacıyla teknolojik altyapı yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda Türk Telekom, yaklaşık 110 milyon avroluk yatırımla internet erişim altyapısını yeniledi ve 2 milyon IP DSLAM port ilavesi yaptı.

Türk Telekom, söz konusu yatırımda Alcatel- Lucent, Huawei, Meteksan Sistem ve ZTE Corporation ile işbirliği yaptı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen imza töreniyle erişim altyapısı yenileme çalışmalarına start verildi. İmza töreninde Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer ile birlikte Alcatel-Lucent Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Haluk İlkdoğan, Huawei Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Tang Qibing, Meteksan Sistem Genel Müdürü Bülent Tellioğlu ve ZTE Corporation Genel Müdürü Clara Zhou hazır bulundu.

Yeni nesil internet erişim cihazları olarak bilinen IP DSLAM ile erişim IP üstüne yoğunlaşacak. Üçlü oyun olarak tanımlanan bir sistem kapsamında ses, veri ve görüntü biraraya gelerek tek bir kanaldan iletilmeye başlanacak. Mültimedya içeriği ile zengileşen iletişim imkanları kişiye özel iletişim ile de farklılaşıyor.

DÜNYANIN EN YENİ HİZMETLERİ

Ses, veri ve görüntünün üçlü oyun (Triple Play) adı altında birleşmesiyle; internet üstünden TV yayınlarının mümkün olması (IPTV), istenen anda istenen video içeriğine internet üstünden ulaşılması (Video on Demand), internet üstünden telefon konuşmalarının yapılması (VoIP) sağlanacak.

Hizmet kalitesini garanti edemeyen geleneksel IP yapısıyla karşılaştırıldığında bu yeni IP teknolojileri; yeni nesil ağlar (NGN), üçüncü kuşak mobil haberleşme hizmetleri ve IPTV taşıyıcı ağı için sağlam bir temel sağlamış, geleneksel DSL teknolojilerinin kısıtlarını ortadan kaldırmıştır.

YÜKSEK HIZDA İNTERNET MÜJDESİ

Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer, IP DSLAM teknolojileri sayesinde ADSL2+ ve VDSL2 gibi saniyede 20 megabitin üstünde genişbant internet teknolojilerinin kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanacağını kaydetti. Dinçer, “Kullanıcı tarafında büyük bir çoğunlukla yatırım yapmayı gerektirmeyen bu sistemler sayesinde farklı hizmetler sunulabilecek” dedi.

İlk ADSL abonesini 1999 yılında alan Türk Telekom; 2007 yılı Temmuz ayında 4 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşırken 5.2 milyon port sayesinde potansiyel kullanıcılarına istedikleri anda internete girebilme fırsatı sağladı. Türkiye, OECD verilerine göre geçtiğimiz yıl internet alanında en hızlı büyüyen ve kullanıcı kazanan ülkelerden biri oldu.

Bu hızlı artış konusunda hazırlıklarını tamamlayan Türk Telekom, 2007 yılının sonunda 7.5 milyon port ile internete girmek isteyen kimseyi bağlantısız bırakmayacak.

Projenin IPTV bacağında Microsoft ile birlikte Türk Telekom’a çözüm sunduklarını ifade eden Alcatel-Lucent Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Haluk İlkdoğan, “Türk Telekom’un IPTV alanında başarılı olmasını sağlayacak geleneksel sayısal TV platformlarına göre fark yaratmasına yardımcı olacak kullanıcı odaklı ve katma değerli en güçlü portföyü sunmaya odaklandık. Türk Telekom ile bu konuda ortaklık kurmak bize onur vermektedir” şeklinde konuştu.

Huawei Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Tang Qibing ise yaptığı açıklamada “Çalışmalarını ve planlarını yakından takip etmeye çalıştığımız Türk Telekom; yakın ve orta vadede de yapacağı yatırımlarla abonelerine daha geniş online eğlence, ses ve veri ihtiyaçlarını, aynı telefon hatları üzerinden yüksek hızlarla sağlayabilir hale gelecektir.

Dileğimiz gelecekte de bugün olduğu gibi Türk Telekom’a ürün, hizmet ve çözüm sağlayıcı bir iş ortağı olarak; Türk Telekom’un yanında yer alabilmektir” dedi.

Çalışmada ZTE Corporation ile işbirliği yaptıklarını kaydeden Meteksan Sistem Genel Müdürü Bülent Tellioğlu da şunları söyledi: “Türk Telekom ile 2003 yılında başlayan katma değerli işbirliğimizi bugün büyük bir projeyle daha da ileriye ******ürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türk Telekom’un yeni teknolojilere olan kesintisiz yatırımları ile ülkemizin sürekli gelişen ve büyüyen bu altyapının sağlayıcılarından olmak bizim için ayrı bir gurur vesilesi.”

Kaynak:

Please register to see this content.

kontra arkadaşımızın sorusuna gelince, size şöyle söyleyeyim siz oranı kurun;

Biz 256kbit internet kullanırken ödediğimiz ücret şuanda 1024kbit için ödediğimizle aynı değil mi? yada 512kbit için ödediğimiz ücret şu an 2048kbit için ödediğimizden fazla değilmiydi. Bu artışlar tabi ki fiyat kıracak ve düşürecektir. Sonuç olarak alt yapı gelişiyor ve maliyet fiyatları düşüyor. Bu düşüş de son kullanıcı olan bizlere yansıyor.

Link to comment
Share on other sites

Sayın BrightBlade yurtdışı çıkış hatları konusunda gelişmeler mevcut diyorsunuz.

(Türk) Oger Telekomun 2005 te 1 milyon civarı olan kullanıcı sayısına göre 33Gbps olan yurtdışı internet çıkışını 2008 itibariyle 157 Gbps ye çıkarmış olması 10 milyonu geçen kullanıcı saysına oranlandığında 5 kat artmış durumdaki bu artışı çoğu zaman görmek mümkün değil.

buna ilaveten 2005'e oranla internetten download edilen veri miktarının da 10 kat arttığını düşünürseniz (downloaddan kastım youtube' dan tutunda web sitelerinde kullanılan videolu reklamlardan eskiden kullanılmayan büyüklükteki site animasyonlarına kadar standart haline gelmiş internet kullanımıdır) eskiden 256Kbps olan internet hizmetinin şu an 1024 olmasına karşın internete ulaşım hızımızın kabaca bir hesapla 33Gbps/1.000.000= 256Kb/1024= 32KB dan 157Gbps/10.000.000= 157Kpbs/1024 =15,33 KB a düşmüş olması ve buna artık internetten indirilen veri miktarlarının 2005'e göre kat ve kat artması eklenirse bağlantımızın 2005'e göre ne kadar yavaşladığı çok daha net anlaşılır.

siz herkes 24 saat intenet kullanmıyor diyebilirsiniz ama herkesin kullandığı saatlerde durumun ne olduğunu görüyoruz. kullanıcıların sadece %30 bile aynı anda interneti kullandığında internet tıkanmalara başlıyor. eskiden dial up internet bağlantısında yaşadığımız uzun süreli bağlantılarda bant genişliğinin düşmesi sorununu adslde de yaşamaya başladık. Sizce bunlar telekomun yaptığı yatırımların yeterli olduğunumu gösteriyor.

Yoksa 10 katı geçen kullanıcıya rağmen fiyatlarda indirim yapmayıp (yaptı görünsede yukarıda hesabını yaptığım gibi) sadece lafta bağlantılarımızın hızlandığını ve bunun aksine daha alt seviyelere indiğimizi görmemek mümkün değil. 2005 te 256 Kpbs bağlantıyla internet bugün kullanmış olduğum 1024 Kpbs bağlantıdan çok daha hızlıydı. kimsenin interneti kullanmadığı saatlerde internetin hızlı olması hiç bir anlam ifade etmez. özelliklede vdsl reklamlarının çıkmasından bu yana internet o kadar yavaşladıki tahammül sınırlarımı zorlar hale geldi. Yurtdışı Dns leri bile hiç bir fayda sağlamaz oldu.

Link to comment
Share on other sites

Konuyu açan arkadaşın söyledikleri doğru

bir tanede ben ekliyeyim

telekom o hızda veri iletişimini sağlayabilmesi için bir uyduya daha ihtiyaç duvar

bu işleri öyle kablo döşemekle olamaz

japonya sadece bu işler için 16 uydu kullanıyor.

telekomun 1 tane uydusu dahi yok

bu arada telekomun %51 satılmış durumdadır

görünüşte arap kuruluşlu bir şirket olablir ama arkasında gizli bir ingiliz firması vardır

Link to comment
Share on other sites

Sayın BrightBlade yurtdışı çıkış hatları konusunda gelişmeler mevcut diyorsunuz.

(Türk) Oger Telekomun 2005 te 1 milyon civarı olan kullanıcı sayısına göre 33Gbps olan yurtdışı internet çıkışını 2008 itibariyle 157 Gbps ye çıkarmış olması 10 milyonu geçen kullanıcı saysına oranlandığında 5 kat artmış durumdaki bu artışı çoğu zaman görmek mümkün değil.

buna ilaveten 2005'e oranla internetten download edilen veri miktarının da 10 kat arttığını düşünürseniz (downloaddan kastım youtube' dan tutunda web sitelerinde kullanılan videolu reklamlardan eskiden kullanılmayan büyüklükteki site animasyonlarına kadar standart haline gelmiş internet kullanımıdır) eskiden 256Kbps olan internet hizmetinin şu an 1024 olmasına karşın internete ulaşım hızımızın kabaca bir hesapla 33Gbps/1.000.000= 256Kb/1024= 32KB dan 157Gbps/10.000.000= 157Kpbs/1024 =15,33 KB a düşmüş olması ve buna artık internetten indirilen veri miktarlarının 2005'e göre kat ve kat artması eklenirse bağlantımızın 2005'e göre ne kadar yavaşladığı çok daha net anlaşılır.

siz herkes 24 saat intenet kullanmıyor diyebilirsiniz ama herkesin kullandığı saatlerde durumun ne olduğunu görüyoruz. kullanıcıların sadece %30 bile aynı anda interneti kullandığında internet tıkanmalara başlıyor. eskiden dial up internet bağlantısında yaşadığımız uzun süreli bağlantılarda bant genişliğinin düşmesi sorununu adslde de yaşamaya başladık. Sizce bunlar telekomun yaptığı yatırımların yeterli olduğunumu gösteriyor.

Yoksa 10 katı geçen kullanıcıya rağmen fiyatlarda indirim yapmayıp (yaptı görünsede yukarıda hesabını yaptığım gibi) sadece lafta bağlantılarımızın hızlandığını ve bunun aksine daha alt seviyelere indiğimizi görmemek mümkün değil. 2005 te 256 Kpbs bağlantıyla internet bugün kullanmış olduğum 1024 Kpbs bağlantıdan çok daha hızlıydı. kimsenin interneti kullanmadığı saatlerde internetin hızlı olması hiç bir anlam ifade etmez. özelliklede vdsl reklamlarının çıkmasından bu yana internet o kadar yavaşladıki tahammül sınırlarımı zorlar hale geldi. Yurtdışı Dns leri bile hiç bir fayda sağlamaz oldu.

Şimdi 10 milyon dediğiniz kullanıcı sayısı tamamen yanlış. 5 milyonu 2008in başında daha yeni geçti. Zaten amaçda artması ve bu artışla beraber alt yapılarında yenilenmesi yada yeni yapılar eklenmesi. 2007 yılı telekomun "kırsal alan dönüşüm projesi" yılıydı ve başarılı oldular. Yurt dışı çıkışını arttırdılar ve bu yılın sonuna kadar 300Gbps'yi bulacak deniliyor.

33Gbps/1.000.000= 256Kb/1024= 32KB dan 157Gbps/10.000.000= 157Kpbs/1024 =15,33 KB

bu hesabı nasıl yaptığınızı anlamasamda tamamen yanlış anlayacağınız, hem kişi sayısı hemde internet hızını 157kbps olarak göstermeniz ve bölüm oranları. Ayrıca bu her kullanıcının aynı anda girdiği yurt dışı bağlantı oranıdır ki bu oran youtube gibi görsel siteler tarafından zorlanır sadece. Ayrıca sınırlı internet bağlantısı uygulaması hala devam etmektedir ve bu üyeler 1 milyonu geçmektedir. Sınırlı bağlantılarda maksimum indirme oranını saatlere böldüğümüzde bu yurt dışı çıkışını zorlamamaktadır. Sizin mantığınızla yurt içi hatları (ki msnden öte interneti kullanmayanların sayısı oldukça fazla) kimse kullanmayacak herkes aynı anda yüksek hızla yurt dışından dosya aktarımı yapacak ve internet kilitlenecek hızı düşecek. Bu durum sadece kablonette olabilir. Yoğunluğa göre belli yavaşlama olabilir ama bunun asıl sebebi sitenin yoğunluğu ve verdiği bandwithdir.

Gelelim 256, 1024den daha iyiydi mantığınıza. Ya kullanmadınız 256 yada unuttunuz kullandığınız dönemleri. Biz evde iki makina aynı anda doğru düzgün dolanamaz download yapamazdık 256 ile. 1024 ile kafe işletirdik 10 makina bağlardık ve sorun olmazdı. Alın size kıyas.

Link to comment
Share on other sites

bazı arkadaşlar ankara ve istanbuldaki gelişmelerden bahsetmişler. iyi güzelde türkiye sadece bu 2 şehirden oluşmuyor. ne zaman haksızlık olduğu düşünülen bir konu olsa istanbul ve ankara ya etkisinden bahsediliyor. ya diğer şehirler. vanda erzurumda internet hızı nedir? iyileştirmek için neler yapılır düşünüyormusunuz. hatta orada internet varmı biliyormusunuz? kullanım alanı nedir? neyse sonuçta hak edene hakkı verilir. seçtiğimiz insanların buna sessiz kalması da cabası. genel olarak çok kibirlendik gibi. tamam osmanlı torunuyuz, tamam geçmişimiz parlak. ama her yıldız bir gün söner. bana vatandaşım kazık atıyo allahın amerikalısı atmasın mı? gocunmuyorum valla. telekomu seviyorum artık.. ergenekonlarımızla susurluğumuzla yaşıyoruz. hergün bir kelek durum..bilgisayar başından yazıpta dışarıya cıkmayan bir milletiz ve herkes uyanın artık diyor. tamada zaten uyuyamıyoruzki uyanalım.. hanginiz saat 9da yatıyor..?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...