Jump to content

Türkiye'de World Of Warcraft Çılgınlığı


BrightBlade

Recommended Posts

fft17_mf137992.Jpeg

“Oyun İngilizcemizi geliştirdi, sınavlara çalışmıyoruz”

BADE GÜRLEYEN/Milliyet Pazar

Türkiye’de 100 binin üzerinde World of Warcraft oyuncusu var. Kendilerini bu oyuna öylesine kaptırıyorlar ki kimisinden annesi yemek için randevu alıyor, kimisi ise sevgilisi uyurken kalkıp gece oyun oynuyor. Söylediklerine göre WOW’un en önemli “katkısı” İngilizcelerini geliştirmesi.

Bana kalsa bu oyunu Türkiye’ye sokmam. Çocuğuma zarar verdiğini düşünüyorum” diyor Şebnem Ertem. 20 yaşındaki oğlu Efe’nin her gün en az altı saatini World of Warcraft (WOW) oyununa ayırmasından şikayetçi. Öyle ki yemek için bile randevulaşır hale gelmişler. Her işlerini ona göre ayarladıklarını ve Efe “Şu saatle şu saat arası müsaitim” dediğinde ailecek yemek yiyebildiklerini anlatıyor bize. Efe ise halinden memnun. Üstelik bir de geçtiğimiz günlerde satışa çıkan WOW’un yeni eklenti paketi “Wrath of The Lich King”i ilk satın alanlardan olmanın gururunu da yaşıyor. Hatta bunun için Ümraniye’deki Media Markt’ın önündeki kuyrukta dokuz saat beklemiş...

Efe, dünyada bu oyunu oynayan yaklaşık 11 milyon fanatikten biri. Oyunun Türkiye’deki resmi fan sitesi www.wow-tr.com‘un yöneticisi Memet Baygün’e göre ülkemizdeki oyuncuların sayıları 100 bini aşmış durumda. Geçenlerde piyasaya çıkan yeni eklenti paketini almak için mağazaların önünde kuyruk oluşturan WOW’un “ilk sahipleriyle” görüştük...

“Kız arkadaşımı da oyuna alıştırdım. Kavgalar bitti”

Emre Altın (Pet shop sahibi)

Media Markt’ın önünde beş saat bekledim. “Sadece 75 oyun var” diye bir anons yapıldığında boşuna bekledim diye çok korkmuştum. 80’inci sıradaydım çünkü. Meğer Collector’s Edition diye daha pahalı özel bir oyun seti de varmış. Onu aldım. O gün kuyrukta yaklaşık 500 kişi vardı.

Oyuna günde 12-13 saatimi ayırıyorum. Pet shop’umda bilgisayarı açıp oynuyorum. Kendi işim olduğu için rahatım. Etrafta insan yok, sadece ev hayvanları olduğu için de çok rahat.

Öğrenciyken kız arkadaşım uyuduktan sonra kalkıp oyun oynuyordum. Çok kavga ediyorduk ama ben onu oyuna alıştırdım, kavgalar kesildi.

WOW eşittir ikinci bir hayat benim için. Asosyal olduğumuzu söyleyenler var ama oyunun içinde sosyal oluyorsunuz. Hayatı kötü etkilemiyor. Eğleniyorsunuz, İngilizceniz gelişiyor, stresten arınıyorsunuz. Dünyayla bağlantınız kopuyor; borçlarınızı, sorunlarınızı unutuyorsunuz. Resim yapmaktan bir farkı yok bence.

“Günlerce aç gezdikten sonra yemek yemek gibi”

Ercan Özkan (Öğrenci / Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü)

Üç yıldır WOW’u oynuyorum. Saatlerce bekleyip oyunu sonunda satın alabilmek günlerce aç gezdikten sonra yemek yemek gibi bir şey.

Hafta arasında beş-altı saat, hafta sonları ise bütün gün oyun oynuyorum. Kız arkadaşım biraz söyleniyor. Ama uykuyu üç-dört saate indirince ona da diğer şeylere de vakit ayırabiliyorum.

“Oyunu aldığımda bütün gece oynadım. Uyumaya vakit kalmıyor bazen”

Efe Ertem (Öğrenci / İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü)

Geçtiğimiz gün öğlen 3’te Media Markt kuyruğuna girdik. Gece 12’de oyunu alan yedinci kişiydim. WOW dünyayla birlikte aynı anda satışa sunuldu.

O gün en yüksek mertebeye gelebilmek için bütün gece oynadım. Çünkü ilk yükselenler her zaman avantajlı oluyor. Bu oyunu 2004’ten beri günde altı-yedi saat oynuyorum. Genellikle gündüzleri oynuyorum, geceleri de ders çalışıyorum. Uyumaya zaman kalmıyor bazen. Bence oyun oynamak kafelerde boş boş oturmaktan çok daha iyi.

Akşam saat 7-8 gibi eve gelmek zorundayım. Sorumluluklarım var. Saat 20.30’da oyunun başına oturup 25 kişiyi bekletmemek için epik serüvenlere gitmemiz lazım. Bu durumda mesela sinemaya giden arkadaşlara eşlik edemiyorum. Ama derslerim olumsuz etkilenmiyor. Uçmak, binadan binaya zıplamak gibi normal hayatta yapamayacağınız şeyleri bu oyunda yapabiliyorsunuz. Oyunda üç gün tatilimiz de var.

Normal hayatım oyun yüzünden etkilenebiliyor. Bazen araba kullanırken kendimi oyunda zannedip önümde giden adama saldırmak geliyor içimden. Sonra oyunda olmadığımı fark edip kendime geliyorum tabii.

“169 YTL harcadım, şu an faturaları nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum”

Melih Mercan (Öğrenci / İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü)

Oyunu alan ilk 10 kişiden biriyim. WOW’a aylık 13 avroluk bir ödeme yapıyorum. Oyunun kendisi 79, Collector’s Edition ise 169 YTL. Bunu aldım, faturaları nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum.

WOW’u sadece öğrenciler oynamıyor. O gün kuyrukta 60 yaşında insanlarla da tanıştım. Kuyrukta beklerken kart oynadık, yemek yedik, üşüdük çorap aldık, tuvaletimiz geldi, sıradan çıkmak yasaktı, ama biz çıkıp tekrar sıraya girebildik. Ama arka sıradakiler tuvalete bile gidemedi yedi saat boyunca.

Yabancı dilim çok gelişti. Çünkü oyunda sürekli İngilizce konuşan insanlarla muhattap oluyorsunuz. İngilizce sınavlarına hiç çalışmıyorum artık.

Oyunda bir savaşçıyım. Kişiliği oturmuş, aklı başında insanları şiddete yönlendirmez. Bu sadece bir oyun.

“WOW’un sitesi ayda 40 bin defa tıklanıyor”

Memet Baygün (www.wow-tr.com Site Yöneticisi)

wow-tr.com sitesi olarak neler yapıyorsunuz?

Mart 2007’de yayına başladık. WOW’un Türkiye’deki resmi fan sitesiyiz. Bu yıl düzenlediğimiz “Silvermoon City’deki İnekler” adlı oyuniçi etkinliğimizde kazananlara oyunda kullanabilecekleri Murloc kostümünü hediye ettik. Ayrıca wow-tr üyelerinden 15 kişi, yeni çıkan Wrath of the Lich King için beta davetiyesi kazanarak oyunu herkesten önce denedi. Sitemizde güncel haberleri, forumları, oyunda kullanılan terimlerin yer aldığı WOW sözlüğünü bulabilirsiniz. “WOW Halkı” ile bilgilerinizi de paylaşabilirsiniz. Site ayda 35-40 bin defa tıklanıyor, sayfalar ise ortalama 100 bin defa görüntüleniyor.

Siz de fanatik misiniz?

Günde 18 saat oyun oynayan arkadaşlarım var. Ben de ortalamanın üzerinde oynuyorum aslında.

Bu oyuna meraklı kaç kişi var ülkemizde?

World of Warcraft dünya çapında 11 milyon kişi tarafından oynanıyor ve sayı her gün artıyor. En son çıkan genişleme paketi Wrath of the Lich King, 24 saat içinde dünyada 2,5 milyon kopya sattı. Ay sonuna kadar bu rakamın 5 milyonun üzerinde olması bekleniyor. Ülkemizdeki oyuncu sayısı ise 100 binin üzerinde.

Irkını seç, ister cüce ister cin ister elf ol

*World of Warcraft 23 Kasım 2004’te piyasaya çıktı. WOW, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve grup halinde oynanan bir çevrimiçi bilgisayar oyunu. Oyunun yaratıcısı ise John Lagrave.

*Oyunda tek bir ana karakter yok, herkes kendi karakterini kendi belirliyor. Olay Azeroth’ta geçiyor. Oyunda “Alliance” grubundan iyi karakterlerle “Horde” olarak adlandırılan kötü karakterler çatışıyor.

*WOW’da cüceler, insanlar, cinler ve boğa adamlarından oluşan çeşitli ırklar var. Human, Dwarf, Gnome, Night Elf ve Draenei ırkları “Alliance” tarafındayken, Undead, Orc, Troll, Tauren ve Blood Elf ırkları kötü olarak adlandırılan “Horde” grubundalar. Oyuncular bu ırklardan bir karakteri seçip oynuyorlar.

Milliyet Pazar

http://www.milliyet.com.tr/2008/11/23/pazar/?ver=86184893989086

Link to comment
Share on other sites

Bende knight online bagimlisiydim.kurtuldum cok sukur.ingilizce gelistirdigini soylemek komik olur cunku sadece oyunla sinirli bir diyalog var. Resim yapmayada benzEmez cunku resim bittikten sonra bir sanat cikar ortaya AMA iyi AMA kotu..oyunu oynamak sorun degil en buyuk sorun kaybettigin zamani geriye getirebilmek tabi geri getirebilirse...bu tur oyun bagimlilarina tavsiyem yok cunku bagimlisi olan zaten oyun oynamaktan bu yaziyi okuyamiyor ve boyle faydali sitelere giremiyorlardir. Sunun aksini bana idda edemezler online oyun kumardir faturanida odeyemezsin ev kiranida..Allah kimsenin basina vermesin.

Link to comment
Share on other sites

bu bir çılgınlık Allahtan benim öyle bir bagımlılıgım yok bu tür oyunlardan uzak duruyorum fakat cevrende öyle insanlar varki... bir gün işyerinde konu pc oyunlarından acıldı bende konuya fransız kalmayım diye yolda gelirken gb gibi bişey satıyorlar yok goldmuş yok silvermiş platinmiş nedir aga bu dedim de arkadaş bana baktı baktı bu dediklerin oyunda alışveriş yapmak için sanal para dedi bende ee dedim ne olmuş şimdi gidip buna para verip sanal paramı alıyorlar dedim evet deyince ya bir yürü git başımdan sahte parayı gercek paraylamı alıyorsunuz dedim güldüm arkadaş ne derse begenirsiniz bana o gördüğün yere ******ürürmüsün gb alacagım dedi hala şoktayım... Allah düşmaınıma vermesin böyle bir iletti (amin)

Link to comment
Share on other sites

Bendede Mu Online çılgınlığı vardı hatta işi kendi serverimi açmaya kadar ilerletmiştim vede o sıralar faturam 4 gb sınırlı olduğum için 85 ytl geliyordu farkedene kadar benden çok şeyler alıp ******ürmüştü bundan sonra online oyun oynamam demiyorum ama haddimi bilen bir oyuncu oldum diyebilirim.

Link to comment
Share on other sites

?Oyun İngilizcemizi geliştirdi, sınavlara çalışmıyoruz?

bu söz gerçekten doğru knight oynarken az ing. konusmaya baslamadık ;)

Link to comment
Share on other sites

World of Warcraft çok güzel bir oyun bende yaklaşık 4 yıldır oynuyorum oyundan sıkılmak diye bir şey yok her zaman eğlenecek bir şeyler bulabiliyorsunuz wowda bir sürü kalıcı yeni arkadaşlarım oldu ara sıra buluşmalar düzenliyoruz. Oyunun en güzel kısmı çok güzel bir hikayesi olması wow gibi güzel bir hikayesi olan bir oyun nerdeyse çok az.

Free oyunlarda zaten hikaye diye bir şey yok sadece kotosloma savaşmak filan :)

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar bir soru sorcam ama bilenlere saçma gelebilir ilgilenmediğim için bilmiyorum ben yıllar önce Warcraft oynamıştım yani internet kafede vardı ve onda bilgisayara karşı veya bağlantılı oynanıyordu geçenlerde bir Warcraft indirdim netle ilgili bişeyler çıktı bir kaçını daha denedim bir dosya indirmemi filan istiyor sanırım online oynanıyor gibi bişeyler yazıyor benim oynadığım Warcraft serisi değişik bir serimiydi?yani landan veya direk bilgisayara karşı oynan hangi serisiydi?ben direk arkadşımla landan bunu oynamak istiyorum ama bir kaç tane indirdim sanırım son serilerden olabilir ve beni sitesine bağladı bişeyler indirmemi söyledi direk netsiz oynamak mümkün değilmi? şimdiden teşekkürler...

şunuda belirtim belki yeri burası değildir ama bu oyunla ilgili olduğundan konu açmamak için burda soruyorum..

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator
arkadaşlar bir soru sorcam ama bilenlere saçma gelebilir ilgilenmediğim için bilmiyorum ben yıllar önce Warcraft oynamıştım yani internet kafede vardı ve onda bilgisayara karşı veya bağlantılı oynanıyordu geçenlerde bir Warcraft indirdim netle ilgili bişeyler çıktı bir kaçını daha denedim bir dosya indirmemi filan istiyor sanırım online oynanıyor gibi bişeyler yazıyor benim oynadığım Warcraft serisi değişik bir serimiydi?yani landan veya direk bilgisayara karşı oynan hangi serisiydi?ben direk arkadşımla landan bunu oynamak istiyorum ama bir kaç tane indirdim sanırım son serilerden olabilir ve beni sitesine bağladı bişeyler indirmemi söyledi direk netsiz oynamak mümkün değilmi? şimdiden teşekkürler...

şunuda belirtim belki yeri burası değildir ama bu oyunla ilgili olduğundan konu açmamak için burda soruyorum..

Senin oynadığın warcraft 3'tür. Strateji tarzı bir oyundur. Bu tamamen farklı. Arkadaşınla karşılıklı, landan oynayamazsın.

Link to comment
Share on other sites

Günde 2-3 saatten fazlasını oyuna ayıran insandan hayır gelmez.Bu kadar saat oyun oynıycağınıza o 6-7 saati 3 saate indir ,geriye kalan 3 saatinide daha faydalı şeyler için değerlendir.Bune yani şimdi.Madem oyun için uykundan fedakarlık edebiliyosun ,faydalı şeyler içinde fedakarlık et.

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar bir soru sorcam ama bilenlere saçma gelebilir ilgilenmediğim için bilmiyorum ben yıllar önce Warcraft oynamıştım yani internet kafede vardı ve onda bilgisayara karşı veya bağlantılı oynanıyordu geçenlerde bir Warcraft indirdim netle ilgili bişeyler çıktı bir kaçını daha denedim bir dosya indirmemi filan istiyor sanırım online oynanıyor gibi bişeyler yazıyor benim oynadığım Warcraft serisi değişik bir serimiydi?yani landan veya direk bilgisayara karşı oynan hangi serisiydi?ben direk arkadşımla landan bunu oynamak istiyorum ama bir kaç tane indirdim sanırım son serilerden olabilir ve beni sitesine bağladı bişeyler indirmemi söyledi direk netsiz oynamak mümkün değilmi? şimdiden teşekkürler...

şunuda belirtim belki yeri burası değildir ama bu oyunla ilgili olduğundan konu açmamak için burda soruyorum..

World Of warcarft ile Warcraft ayrı tarzda oyunlardır.Hikayeler aynı olsa bile. Warcraft EuroBattle.net değişti yeni patch geldi ondan dolayı oynayamıyorsun. Patch veya bağlantı hatası verir sorunu doğru anladıysam.

EuroBattle.Net e girmen için gereken yamalar

öncelikle yeni bir Hesap açıyorsun

Active etmen içinde :

Gelelim Yüklemeye ^_^

Sıralama yükleme sıralamasıdır.

Yükledikten sonra 1.22 a patch e çeviriyoruz.

Warcraft III Full 1.22a patch

Son olarakta register etmen lazım

Register key :

Please register to see this content.

NOT: Aynı ip ile internet üzerinden aynı oyuna giremezsiniz. Host olsanız bile giremezsiniz. Modemde istediğiniz kadar ayar yapın yine giremezsiniz. Tecrübeyle sabittir ;)

Link to comment
Share on other sites

merhaba,

ben de TRAVIAN diye bir oyun var onun bağımlısı olmuştum. aylarca başka hiç bir şey yapamadım. sürekli oyun oynadım. işlerim aksadı gizlice bu oynu oynamaktan. geceleri uyuyamaz oldum. maillerime bile bakmaz oldum. gold paketler satın aldım. vs...

ama kendimi kurtarmak istesem de bu illetten kurtaramadım. neyse sonra birden bire en iyi durumumdayken 8. idim. birden bıraktım. bırakmadan önce şifremi birisine verdim ve şifremi değiştirmesini tembihledim. sonra bir daha sayfasına bile uğramadım... şimdi düşününce bile korkuyorum. bu online oyun sigaradan, içkiden uyuşturucudan beter bir şey... hem zamanınız hem de paranız gidiyor. 1-2 gün oynarım bırakırım diye başlamıştım merakla... ama sonra tüm günümü almaya başladı. inanmayacaksınız ama sürekli bu oynu düşünür oldum. geceleri rüyamda bana saldırıyorlar ben onlara saldırıyor taktikler geliştirmeye başlamıştım. psikolojim altüst olmuştu. işin kötüsü bunu kimse farketmiyordu. masum bir oyun gibi geliyor insana... ama öyle değil... ben travian oynadım ama eminim diğer online oyunlar da aynıdır. bu arada gold paketler almam sanıyorsanız yanılıyorsunuz. bir gün mutlaka kredi kartınızdan para harcamaya başlıyorsunuz...

dediğim gibi şimdi temizim. umarım diğer bağımlılar da kendilerini kurtarırlar bu oyunlardan. böyle online oyun oynayacağınıza en güzeli tek bilgisayara karşı oynayın. online'e hiç merak salmayın. ben Travina'dan kendimi kurtardıktan sonra SOLITER bile oynamadım, tekrar bağımlı olurum diye ödüm kopuyor...

yani oyun bağımlılığına inanmayanlara komik gelebilir ama durum böyle... kimseye tavsiye etmem... ^_^

Link to comment
Share on other sites

kas kas lvl al bir ton, sonra biri hile yapsın gitti tüm emekler.. aynı gerçek hayat gibi değilmi. bu yüzden hep kötüleri seçerdim online oyunlarda! bıktım ya artık bunlardan.. sabırla harcanmış onca zamandan sonra oyunda çok iyi yerlere gelebilecekken hacklenmek soyulmak..vs şeyler yıldırıyor beni. bıraktım sonunda ve oynayanlar bilir geçenlerde knighta çarımı dağıttım ve üzerimdeki 20-30 gblik para ve eşyayı dağıttım ve bıraktım oyunu. gerçek dünyaya döndüm. içim sızladımı evet sızladı ama bir yerde bırakmak lazım dimi...

Link to comment
Share on other sites

Doğrudur bildiğim kadarıyla blizzard en seçkin oyun firmalarından biri. taaa 90 larda yaptıkları oyunlardaki video ve grafikler çok iyiydi. işlerini iyi yapan insanlar olarak görünüyorlar. yiğidi öldür hakkını ver derler. çok doğru bir laf değilmi.. Artası öldür frostmourne'u ver :S

Link to comment
Share on other sites

Baştan sona saçma bir yazı. Horde kötü değildir :D

Aynen katiliyorum

oyunu orjinal serverda oynarsan tüm denilenlerde haklilar. Ama para vermektense turk serverda oynayan icin oyun sadece oyun ama ne knight ne digerleri wow herzaman baskadir sinirli degil hicbir sey yapamiyorsan cek kenara manzara izle :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...