Jump to content

Bir Hdd' E 8-9 Farklı Işletim Sistemi Kurmak Hk...


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Cümleten Selamun Aleyküm...

465 Gb lık bir HDD' im var. Normalde bir adet Linux kurup kullanıyordum. Linux için HDD' in tamamını kullanmak mantıksız geldi. Ve 8-9 yada ne kadar farklı işletim sistemi sığdırabilirsem o kadar kurmak istiyorum. Daha önce böyle bir işlem yapmadığım için kafamda birçok soru var.

HDD'in 1-Windows (50GB), 2- Pardus, Ubuntu, Ubuntu Studio, Deepin, MxLinux (Her biri 20GB), 3-Mac Osx Mavericks (Boyutu belli değil), 4-Android (16 GB kadar düşünüyorum) ve kalan kısma da 5- ChromeOS kurmak istiyorum. 

Soru 1: İlk windowsu kuracağım. Windows'ta Disk Yönetimi üzerinden disk bölümleme yapıp böldüğüm diskleri isimlendirdiğimde diğer işletim sistemlerini kurarken isimlerini görebilir miyim? Örnek: Windows üzerinden 20 GB' lık bir disk böldüm. Adını da Pardus koydum. Pardus kurarken bu disk adını görebilir miyim?

Soru 2- Bu kadar çok işletim sistemi kurmak sistemime zarar verir mi?

Soru 3: Yanlış bilmiyorsam Easybcd yazılımıyla hangisinin ilk açılacağını belirleyebiliyorum. Bu tip bir  iş için başka öneriniz var olur mu?

Kullandığım sistem:

İntel i3 3220 İşlemci - Amd HD 6570 Ekran Kartı - Asus h61-m pro anakart - 4 Gb 1333 Mhz Ram ve 465 Gb Seagate HDD 7200 Rpm

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Selamlar @deli_petro06nacizane bilgim kadar bişeyler anlatayım.... Ben şahsen BOOT BARE METAL kullanarak Windows un tüm sürümlerini tek makinada kullanıyorum. Windows95 ten Windows-10 a kadar. Lakin Ne zaman Linux kullanmak istesem bu Linux sistemler tüm sistemimi alt üst ediyor ve bozuyor. Sitesinde yazmasına rağmen ben üstesinden gelemedim. 

Cevap1 : Evet diskleri bölümleyip herbirine ayrı ayrı isim verebilirsin. Diğer sistemleri kurarken Partition üzerinde bunların isimlerini görebilirsin.  

CEVAP2: İstediğin kadar sistem kur, bilgisayarına zarar vermez. 

cevap 3: Belirtmiş olduğum BARE METAL ile hangisini istersen onu başlatırsın. Hepsi alt alta sıralanır. 

Yukardaki mesağın altına bunları yazamadım onun için 2 cevap şeklinde oldu kusura bakma :)) 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Sıralamayla alakalı istediğini yapiyorsun. Hangi sistemi hangi sıraya koymak istersen sen karar verirsin ona göre düzenlersin sıkıntı yok.. MasOS hiçdenemedim. Linux ile ilgilide söylediğim gibi üstesinden gelemedim.... Link Olarak 

Please register to see this content.
 buradan indirebilirsin.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Merhaba, bu konuda ne zamandır kapsamlı bir çalışma hazırlamak istiyordum ama inanın fırsat bulamadım.

Konunun basit bir örneği 

paylaşımımdan incelenebilir. 

Ben EasyBCD programı ve KMPE (Karadurak ustanın) kullanarak sistemimi Windows 10 Home + Windows 10 HSL + Android 9 ve Yedek bir alan olarak sorunsuz kullanıyorum. Ama yukarıda bahsedildiği gibi Linux ve benzerlerini birlikte kullanamıyorum. Konu ile ilgili bilgilendirmeyi text olarak hazırlayayım burada paylaşırım. 

Kısaca Bilgisayarın müsade ettiği işletim sistemleri, android ve yedek bir alan (bu yedek alana KMPE ve kurulacak sistemlerin ISO içeriklerini atıyorum ve sistem kurulumları ile Live sistemi buradan yönetiyorum. Ayrıca burayı yedek bir depolama alanı olarak kullanıyorum.)

Bana biraz müsade konu ile ilgili text hazırlayayım.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  1. Diskleri filmin başından ayarlayarak partition'ları bölümleme yapıp,ayrılmış alanlara linux için olan disk bölümleme alanı olan dosya biçimlerine (Ext4) olanların tag name'lerini dağıtım adları tanımlanarak sallıyorum 5 tane linux diyelim 1.Debian 2.Arch 3.Ubuntu 4.Mint 5.Macbuntu vs. gibi adlandırılabilir. Kurarken'den sırayla ilgili adlara sahip olan, disk alanlarına bu distro'lar kurulur.
  2. Disk bölümleme tablosunu ayarlamak için genelde kendim MiniTool Partition Wizard uygulamasını kullanıyorum disklerle ilgili olarak tüm işlemleri rahat şekilde yapmaya izin vermekte.
  3. 1.Partition Windows olacağından, kalan diğer birden çok partition'lara kurulan adlandırılmış olan, linux dağıtımları grubbootloader aracılığıyla rahat şekilde windows dahil olmak üzere, linuxler seçilerek geçiş yapılabilir.
  4. MacOSX işletim sistemi için ayrılan disk alanına kurulan bu sistem içinse,windows üzerinden gerekli boot kaydı, eklenerek windows boot kaydına dahil edilebilir. Denemedim yapanlar bu şekilde yapabilmekteler. Windows ve MacOSX işletim sistemlerinin ayarlamalarını yine EasyBCD uygulaması üzerinden yapabiliyoruz. :) 
  5. Birden fazla linux kurulumları için, "ayrı şekilde grubbootloader için,512mb'lık /boot" kaydı oluşturularakda, boot kaydına yönelik sorunlarıda birden fazla sistem kurulumlarında giderilmiş olur. efi alanları içinde aynı durum. fat32'lik ayrı 512mblık bir alan oluşturup /bootefi olarak bu alanı ayrı oluşturmak gerekli.MBR bölümleri için yapılması birden fazla sistem kurulduğundan silinme,çökme,grub sorunlarına karşı bir nevi önlem niteliğide taşımakta. Gerçi olası sorunlarda windows üzerinden EasyBCD ile de linux,mac sistemlerine yine aynı şekilde boot kayıtlarını, kurulu olan disk alanlarını gösterek ekleyebiliyoruz bilindiği üzere.

5ZY0yQ

Yorumum içerisinde bahsettiğim uygulamalara ait kaynak linkleri her iki uygulamada Free / ücretsiz olarak kullanılmaktadırlar.

  • MiniTool Partition Wizard : 
  • EasyBCD: 
    Please register to see this content.

=-> Saygılarımla

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar Android için önerebileceğiniz Türkçe klavye sorunu olmayan, kurulum aşamasında disk seçebilme özelliği olan bir Android var mıdır? Ben LineOs yada ona benzer bir Android indirdim. Otomatik kurulum özelliği var ve tüm HDD' i kullanıyor. Windowsu yükledim. Ayarlarını yaptım. Bölümleme yaptım. Bir linux bir MacOSX mavericks yükledim. Ardından Lineos (ismini tam hatırlamıyorum) Android 14.1 yükleyince hepsi silindi :) Üstüne kurduğum androidte Türkçe klavye seçili olsa da İngilizce klavyeydi. 

İndirdiğim androidte

1-Otomatik kurulum özelliği var ve tüm HDD' i biçimlendirip kullanıyor.

2-Klavyesi Türkçe görünse de İngilizce klavyesi var.

3-Pc' imde Wifi özelliği yok. Kablo ile bağlanıyorum. Bazı kısımlarında Wifi yok diye hata verdi.

Kurarken diski seçebileceğim, Türkçe Q Klavye özelliği olan ve kablolu internet kullanan bir pc' ye uygun Android indirme linki verebilir misiniz?

(ChromeOS' ta sanırım Android olarak geçiyormuş. ChromeOS'u ayriyeten yükleyeceğim. Chromes dışında tavsiyeler olursa sevinirim.)

Edited by deli_petro06
Link to comment
Share on other sites

Merhaba benimde birkaç tavsiyem olacak.Bu sistemi bende müsait bi zamanda yapmayı planlıyorum.

Öncelikle windows kurmak işleri kolaylaştıracaktır.Win10,8.1 kaçtane kurulursa boot listesine eklenecektir.Formatlamadan kurulum yapılırsa aynı partitionda iki windows çalışır yani windowslar için ayrı partitiona gerek yok.İşletim sistemi seçim ekranında herikiside görülecektir.

Linuxlarda ext4 bölüme kurulum yapılacak.Diğer linux için bazılarında yanına kur seceneği oluyor.Eğer yoksa yeni bölüm oluşturularak kurulum yapılabir.Boot düzenleme olarak Grub custemizer öneriyorum.Herhangi bir linuxa kurularak tüm işletim sistemleri sıralaması düzenlenebilir.Tüm diski gördüğü için sorunsuz çalışıyor.Ben pardusa kurduğumda türkçe olarak yüklendi.EasyBcd linux ve androidi görmüyor.

Please register to see this content.

Android de bu kanala göz atmanızı öneririm.Stabil pc ye uyumlu android çalıştırmak sorun olabiliyor.Bu kanalda kurulum, ayarlar vb. birçok içerik mevcut.Dil arapça olsada görseller gayet açıklayıcı anlama problemi olmayacaktır.Demek istediğim android pc için uyarlanmış bir sistem değil bu yüzden optimizasyon yapmayınca tam performanslı kullanılamıyor.Kanaldaki arkadaş gerekli ayarları yapıp tv ye hdmı ile görüntü ses sorunsuz şekilde veriyor.

Şimdiden kolay gelsin selamlar...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@oneoootavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum. Planım şu şekilde; ilk olarak bir win10 kuracağım. (başka windows olmayacak.) win10 u kurduktan sonra windows üzerinden en az 5-6 adet linux, 1 adet macosx mavericks, 1 adet chromeos ve 1 adette android kurmak. Windows sadece hangi sistemin boot olacağını ayarlayacağım sistem olacak ve bu konular haricinde kullanmayacağım. Windowsu kurar, kurmaz da disk yönetimi kısmından diskleri bölüp isimlendireceğim. Şu ana kadar tek sorun androidte oldu. Bir önceki mesajda belirttiğim sorunları var.

Amacım linux ve macos a daha da yoğunlaşmak. Ayrıca bir işi hangi sistem üzerinden daha hızlı yapabilirsem hızlı bir şekilde geçiş yapabilmek. Örnek; tarayıcı üzerinden birşey izleyeceksem hemen tarayıcısı hızlı olduğu için chromeos a geçeceğim. Apk kurmak için Android e geçeceğim. Yada macos ta photoshop u test etmek istiyorum.

Bu planımda da en büyük sıkıntı da android oldu. Pc ye uyarlanmış adam akıllı bir android yok...

Link to comment
Share on other sites

Merhaba,
Konu ile ilgili text hazırlayacağım dedim, hastalandım.
Kımıldayacak halim yok. Ama birkaç kelam edeyim dedim.

Aynı diske Linux ve windows kurarak zaten denizi geçmiş dereye gelmişsin.


Yukarıdaki paylaşımımdan yararlanarak sorunsuz bir şekilde Android 9.02 kurabilirsin.
Zaten bu paylaşımı ilk okuyanda sen olmuşsun.😆

Kısaca; HDD/SSD den 32 veya 64 GB bölüm ayır burayı ext4 formatla daha sonra burayı gizle (böylece yanlışlıkla windows kullanırken silinmez) daha sonra Rufus ile USB ye yazdırdığın 

adresinden indirdiğin 64 bit Android 9.0 r2  sürüm ISO yu USB ye yazdır ve yukarıdaki paylaşıma uygun şekilde kurulumu gerçekleştir. 

Android EasyBCD programında görünmüyor ama BIOS ta uygun değişikliği yapıyor. Yani açılışta seçenekler çıkıyor.

Kolay gelsin.

NOT: Benim disk yapım

Please register to see this content.

 

Windows 10 Home
Windows 8.1 SL
Windows 10 Home SL
FORMAT bölümü (KMPE ve windows kurulum dosyaları ve Lazım olabilecek bazı dosyalarım)
64 GB lık alan ise Android 9.02 (64 bit)

Edited by NAMIKABI
Disk Yapısı Resmi eklendi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@NAMIKABI Geçmiş olsun üstadım. Verdiğiniz bilgiler ve link paylaşımı için çok çok teşekkür ediyorum. Planım şu şekilde Windows için 50 GB, Her Linux için maksimum 25 GB (Linuxlardan sadece Ubuntu Studio için 25 GB üzeri) , MacOSX Mavericks için maksimum 40 GB, ChromeOS için 20-25 GB ve Android için maksimum 25 GB alan ayırmayı planlılyorum. Daha çok Linux ağırlıklı olmasını düşünüyorum...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
forjest, 06.04.2021 - 19:11 yazdı:
  1. Diskleri filmin başından ayarlayarak partition'ları bölümleme yapıp,ayrılmış alanlara linux için olan disk bölümleme alanı olan dosya biçimlerine (Ext4) olanların tag name'lerini dağıtım adları tanımlanarak sallıyorum 5 tane linux diyelim 1.Debian 2.Arch 3.Ubuntu 4.Mint 5.Macbuntu vs. gibi adlandırılabilir. Kurarken'den sırayla ilgili adlara sahip olan, disk alanlarına bu distro'lar kurulur.
  2. Disk bölümleme tablosunu ayarlamak için genelde kendim MiniTool Partition Wizard uygulamasını kullanıyorum disklerle ilgili olarak tüm işlemleri rahat şekilde yapmaya izin vermekte.
  3. 1.Partition Windows olacağından, kalan diğer birden çok partition'lara kurulan adlandırılmış olan, linux dağıtımları grubbootloader aracılığıyla rahat şekilde windows dahil olmak üzere, linuxler seçilerek geçiş yapılabilir.
  4. MacOSX işletim sistemi için ayrılan disk alanına kurulan bu sistem içinse,windows üzerinden gerekli boot kaydı, eklenerek windows boot kaydına dahil edilebilir. Denemedim yapanlar bu şekilde yapabilmekteler. Windows ve MacOSX işletim sistemlerinin ayarlamalarını yine EasyBCD uygulaması üzerinden yapabiliyoruz. :) 
  5. Birden fazla linux kurulumları için, "ayrı şekilde grubbootloader için,512mb'lık /boot" kaydı oluşturularakda, boot kaydına yönelik sorunlarıda birden fazla sistem kurulumlarında giderilmiş olur. efi alanları içinde aynı durum. fat32'lik ayrı 512mblık bir alan oluşturup /bootefi olarak bu alanı ayrı oluşturmak gerekli.MBR bölümleri için yapılması birden fazla sistem kurulduğundan silinme,çökme,grub sorunlarına karşı bir nevi önlem niteliğide taşımakta. Gerçi olası sorunlarda windows üzerinden EasyBCD ile de linux,mac sistemlerine yine aynı şekilde boot kayıtlarını, kurulu olan disk alanlarını gösterek ekleyebiliyoruz bilindiği üzere.

5ZY0yQ

Yorumum içerisinde bahsettiğim uygulamalara ait kaynak linkleri her iki uygulamada Free / ücretsiz olarak kullanılmaktadırlar.

  • MiniTool Partition Wizard : 
  • EasyBCD: 
    Please register to see this content.

=-> Saygılarımla

@forjest abiden EasyBCD kullanım videosu

oneooo, Şimdi yazdı:

@forjest abiden EasyBCD kullanım videosu

 

 

Link to comment
Share on other sites

@oneooo Easybcd için Linux işletim sistemlerinde sorun çıkarıyor tarzı şeyler söyleniyor. Bu yüzden Linux Mint üzerinden Grub Costumizer kullanmayı planlıyorum. 2-3 denemem de birisi Android diğer ikisinde de ChromeOs' un diskin tamamına kurulması nedeniyle sıkıntı yaşadım. ChromeOs için forjest üstadın youtube kanalındaki yöntemi deneyeceğim. Android için de tam olarak aradığımı bulamadım. Ethernet bağlantılı bir pc ' de bazıları sorun çıkarıyor. Çoğu wifi özelliği olmadan etkinleşmiyor. Yarın bir deneme daha yapacağım. İlk defa multiboot denemem de tam olarak çözemedim. Yazılım olarak Grub Costumizer' i kullanmayı planlıyorum...

Link to comment
Share on other sites

deli_petro06, 5 dakika önce yazdı:

@oneooo Easybcd için Linux işletim sistemlerinde sorun çıkarıyor tarzı şeyler söyleniyor. Bu yüzden Linux Mint üzerinden Grub Costumizer kullanmayı planlıyorum. 2-3 denemem de birisi Android diğer ikisinde de ChromeOs' un diskin tamamına kurulması nedeniyle sıkıntı yaşadım. ChromeOs için forjest üstadın youtube kanalındaki yöntemi deneyeceğim. Android için de tam olarak aradığımı bulamadım. Ethernet bağlantılı bir pc ' de bazıları sorun çıkarıyor. Çoğu wifi özelliği olmadan etkinleşmiyor. Yarın bir deneme daha yapacağım. İlk defa multiboot denemem de tam olarak çözemedim. Yazılım olarak Grub Costumizer' i kullanmayı planlıyorum...

Grup customizer en iyisi tabiki.Videoda silinen ubuntu boot sadece sadece kurulduğu alan gösterilerek Grup2 ile tekrar ekleniyor.Altarnetif olarak kullanılabilir.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@oMo sanal disk vhd metot konusuna sordum dan baktım. Sadece windows üzerinden örnek vermiş. Keşke diğer işletim sistemleri içinde örnek gösterseydi. Örnek linux' ta yanlış bilmiyorsam girdiği cmd kodlarını giremem. Açıkçası kafamda bir ton soru işareti bıraktı. Mesela ben macOSX in sanal pc dosyalarını netten indirsem, vhd manager' la bir disk oluşturup dosyaları içine atsam oluyor mu? Ya da SSD' de vmware ile linux, android v.s kurulumlar yapıp dosyaları HDD' e taşıyarak oluyor mu? Planlarım farklıydı, metot'u gördükten sonra daha pratik geldi. MacOS, Linux, Android, ChromeOs  vmware dosyalarıyla çalıştırabilir ve boot edebilirsem muhteşem olur...

Edited by deli_petro06
Link to comment
Share on other sites

@oMo Bilgi için teşekkür ederim. Maalesef paylaşım konusunda aynı düşüncelere sahibiz ancak insanların da bilgilerini paylaşması konusunda artık yalvarmaktan bıktım. Sağ olsunlar forumda bilgilerini esirgemeyen de çok kişi var. Keşke herkes paylaşsa ama yapabileceğim bir şey yok. Elimdeki imkanlar el verse kendi çapımda bazı konular da video hazırlamak istiyorum. Şu an için yeterli ekipman yok. Herneyse, 

ilk olarak aşağıdaki videoyu izledim. 

Spoiler

 

Aklıma şu geldi. Mesela ben SSD' de linuxları kursam ve Multiboot kuracağım HDD' in ilgili bölümlerine vmware kurulum dosyalarını atsam olur mu? diye düşündüm. Ardından da Bios ekranında seçeneklerin oluşması için video' da adı geçen vhdmanager yazılımını kullansam olur mu dersiniz? Tam olarak anlatabildim mi bilmiyorum. Daha net şekilde yazayım. SSD ve HDD' i bağlayacağım. SSD' de vmware ile işletim sistemlerini kurup, dosyaları HDD' deki bölümlere taşıyacağım. Ya da Technopat gibi siteden MacOS' un sanal pc kurulum dosyalarını indirip VHD manager' la bios' ta görünmesi için videodaki son işlemi yapacağım. Bu şekilde çalışır mı? Ben Grub Costumizer üzerinden biraz çalışmıştım. Ancak sizin yazdığınız metot, benim yazdığım şekilde kullanılabiliyorsa hem pratik hem de daha işlevsel olacak. Örnek; ChromeOS, MacOs bunların vmware kurulum dosyaları var...

Edited by deli_petro06
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...