Jump to content

Windows'un Taklit Edemediği Özellikler


HoT_JaZz

Recommended Posts

Windows'un Taklit Edemediği Özellikler

Diğer işletim sistemlerinde bulunan ancak Windows'ta bulunmayan en önemli 14 özellik karşınızda.

windows-apple_thumb400.jpg

Hayatı boyunca Windows işletim sistemi kullanmış birisi büyük ihtimalle Windows'u yeterli görüyordur. Ancak Mac OS ya da Linux kullanan insan adeta bir daha Windows'a el sürmemeye tövbe eder."Peki niye Windows?" sorusunun en genel cevabı "oyun"dur.

Oyunlar dışında "bu kadar fark yaratan şey nedir acaba?" diye Mac OS'te ve diğer işletim sistemlerinde olan ancak Windows'ta olmayan özelliklere bakmaya başlayınca ben de oldukça şaşırdım. Bu yazıyı okuduktan sonra büyük ihtimalle emektar Windows'tan soğuyacaksınız.

Herşey tek ekranda: Expose

145118-expose_thumb800.jpg

Görünüşte oldukça basit bir fikir gibi algılanan Expose, alışılınca oldukça büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. Mac işletim sisteminde 2003'ten beri bulunan Expose özelliği ile Windows'un eksiklikleri listemize başlıyoruz. F9 tuşuna basıldığı anda açık olan bütün uygulama pencerelerini küçülterek bir ekrana sığdıran ve aralarında geçiş yapmayı sağlayan Expose, büyük bir zaman kazancı sağlıyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Çoklu çalışma alanı: Virtual Workspace

145118-spaces_thumb800.jpg

Mac'teki Expose özelliğine benzeyen bir başka uygulama da Virtual Workspaces. Uzun süredir Linux'te bulunan bu özellik ile standart bir yükleme ile 4 ayrı çalışma alanına sahip olabiliyorsunuz. Bir çalışma alanında rapor hazırlarken karşınıza farklı uygulamaların çıkmasını engelleyerek başka bir çalışma alanında da CD yazabilirsiniz. Çalışma pencereleri arasında gezinmek için yapmanız gereken Virtual Workspace kısayol butonuna basmak ya da Shift + Sağ ok kombinasyonunu kullanmak.

Apple da 2007'de çıkardığı Leopard'a bu özelliği ekledi. Birçok işletim sisteminde bulunmasının yanında Windows kullanıcıları böyle bir kolaylıktan faydalanmak isterse başka programlara muhtaçlar. Bu özelliğe sahip olmak isteyen kullanıcılar için önerebileceğim 2 program ise Microsoft Virtual Desktop Manager veya Dexpot.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux, PC-BSD

Scottie, beni eve ışınla

145118-back_to_my_mac_thumb800.jpg

Bir an için gözlerinizi kapatıp şöyle bir durum düşünün. Patronunuz sizden çok önemli bir rapor istedi, siz de sabaha kadar uğraşıp raporu hazırladınız. Uykusuzluğun getirdiği dikkatsizlikle işe giderken hazırladığınız dosyaları evde unuttunuz.

İş yerindeki bilgisayarın karşısında oturduğunuzda arkanızdan gelen "Raporları masama bekliyorum" sesini duyduğunuz anda eğer bilgisayarınızda Windows yüklü ise bir iş bulma sitesine girip yeni bir iş arayabilirsiniz. Eğer bilgisayarlarınızda Mac işletim sistemi varsa "Back to my Mac" ile hemen evdeki bilgisayarınıza bağlanabilir, önünüzdeki bilgisayar evinizdeki bilgisayarmış gibi kullanabilirsiniz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Uzaktan meslek sırrı: Screen Sharing

145118-screen_sharing_thumb800.jpg

Eğer geniş bir sülaleye sahipseniz ve bilgisayardan en iyi anlayan aile ferdi siz iseniz mutlaka hayatınızda telefon üzerinden birilerine yardımcı olmaya çalışmış ve bunun da ne kadar zor ve işlevsiz olduğunu anlamışsınız demektir.

Bu sorundan kökünden kurtulmak isteyenler için Mac harika bir çözüm. Geçtiğimiz sene çıkan Leopard işletim sistemindeki Screen Sharing özelliği ile ekranınızı internet üzerinden paylaşabiliyorsunuz. Hatta ekran görüntünüzü paylaştığınız kişi mouse ve klavye kontrolünü de alarak sorununuzu uzaktan çözebiliyor.

Vista ile birlikte gelen Windows uygulaması olan Windows Meeting Space de benzer bir program olsa da uzaktan kullanımı mümkün deil. Sadece yerel ağ'da kullanılabilir olmasıyla pek mantıklı bir çözüm sunamayan Windows Meeting Space, Mac'teki rakibinin hayli gerisinde kalıyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Çöktü mü? Kolayı var: Time Machine

145118-time_machine_thumb800.jpg

Leopard'ın en kullanışlı özelliklerinden birisi de yedekleme aparatı olan Time Machine, yani zaman makinası. Bu uygulama ile dosyalarınızın yedeğini bir harici disk'e almak adeta çocuk oyuncağı. Bunun yanısıra bir hata yaptığınızda dosyalarınızın daha önceki haline kolaylıkla almanızı sağlayan bu zaman makinası ile ölümcül hatalar yapma ihtimalini de oldukça aza indirmiş olacaksınız. XP'de ya da Vista'da birebir bu özelliklere sahip olan bir program mevcut deil. Ancak Vista'daki Shadow Copy ile bilgisayarınızdaki dosyaların daha önceki versiyonlarına ulaşabiliyorsunuz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Windows, CD'ye ISO yazamaz

145118-iso_recorder_thumb449.jpg

İşte Windows'un en ilginç eksiklerinden bir tanesi. Windows dışındaki bütün işletim sistemlerinde olan bu özelliğin Windows'ta neden olmadığını anlamak ise oldukça zor. Diğer bütün işletim sistemlerinde bir ISO dosyasını CD'ye yazabiliyorken Windows'ta bunun için başka bir program daha kullanmak zorundasınız. Bu programlardan en kullanışlı olanlarından bir tanesi ISO Recorder. Bu program ile bir sağ tıklama ile ISO dosyalarını CD'ye yazabileceksiniz. Windows XP (32-bit ve 64-bit) ve Vista uyumlu programın yaptığı işi diğer işletim sistemleri ise programa ihtiyaç duymadan yapıyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux, PC-BSD

Masaüstü Post-it'leri

145118-stickies_for_windows_thumb800.jpg

Ofislerde unutkanların en değerli eşyaları post-it'lerdir. Mac'te uzun süredir bulunan Stickies adlı programla ya da Linux'teki TomBoy Notes ile bu durumu bilgisayar ortamına da taşıyabilirsiniz. Masaüstünüze notlar yapıştırarak "yapılacaklar listesi" ya da diğer önemli şeyleri daha sonra hatırlayabilirsiniz. Hatta eklediğiniz bu notların arkaplan rengini değiştirerek notlarınızı bir önem sırasına göre de düzenleyebilirsiniz. Hayli basit bir program olan bu yapışkan notlar da Windows'ta bulunmamakta, fakat bu uygulamayı Windows'ta kullanmak istiyosanız Stickies for Windows adlı programla bir nebze bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux

Bilgisayardan anında canlı yayın

145118-audacity_thumb800.jpg

Apple'ın Leopard'ıyla karşımıza çıkan bir diğer kullanışlı program ise Sopcast Capture. İnternetten müzik yayını yapmaya yarayan Sopcast Capture, Podcast'i hayli kolaylaştırıyor. Windows'la birlikte hiç böyle bir program gelmemiş de olsa piyasadaki birçok ücretsiz program ile kolaylıkla bu programın yaptığı şeyleri yapabiliyorsunuz.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Tek bir dev yazılım deposu

145118-synaptic_thumb800.jpg

Öyle bir dünya düşünün ki indireceğiniz programı internet üzerinde saatlerce aramak zorunda kalmayacaksınız. Eğer bu size bir rüya gibi geliyorsa, birçok Linux kullanıcısı rüyada yaşıyor demektir. Bir Linux işletim sistemi olan Ubuntu'da bulunan Synaptic Package Manager internetin büyük yazılım klasörlerini gezebiliyorsunuz. Linux'te böyle bir uygulamanın kolaylıkla yapılabilmesinin en önemli sebepleri ise bu listelerde bulunan yazılımların açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması.

Bulunduğu işletim sistemleri: Linux, PC-BSD

Kübik masaüstü

145118-cube_thumb800.jpg

Bazı uygulamalar vardır ki bilgisayarın performansına pek birşey katmaz ya da kullanıcının işlerini kolaylaştırmaz, ama yine de onlarsız da olmaz. İşte Linux'un Compiz Desktop Effects'i de tam böyle bir program. Masaüstünü döndürülebilir bir kübe çevirip, bu kübü döndürerek her yüzüne başka pencereler koyarak çalışma alanlarınızı genişletir ve rahatlatabilirsiniz. Bunun dışında ekrana yağmur tanesi efektleri gibi göze hoş gelen bazı efektler de koyabiliyorsunuz. 2007 Ekim ayında yayınlanan Ubuntu 7.10 ile Desktop Effects, standart bir özellik haline geldi.

Bulunduğu işletim sistemleri: Linux, PC-BSD

Hızlı erişim: Application Dock

145118-objectdock_thumb800.jpg

Application Dock da Mac işletim sistemli bilgisayarlarının masaüstü kısımlarının vazgeçilmezlerinden. En çok kullanılan uygulamaların eklenebileceği bir kısayol alanı olarak kullanılan Application Dock'a eklenecek uygulama sayısı da sınırsız. Tek tıklamayla uygulamalarınıza ulaşabileceğiniz Application Dock'un da Windowsta bir karşılığı yok. Bu uygulamanın da Windows için yapılmış bir benzeri bulunmakta. Stardock's ObjectDock'un standart versiyonu ücretsiz ancak plus versiyonuna sahip olmak için 20$ gibi bir meblayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Tek hamlede ekran görüntüsü

145118-better_screenshots_thumb595.jpg

İnternette sık sık gezen birisiyseniz ya da bilgisayarın karşınıza çıkardığı bir hatanın göründüğü ekranın bir kaydını alıp acilen birine yollamanız gerekebilir. Eğer bir Windows kullanıcısı iseniz yapmanız gerekenleri anlatayım. İlk olarak klavyeden "Print Screen" tuşuna basıp, sonra da Paint ya da başka bir resim editörü açıp sağ tıklıyıp yapıştır dedikten sonra gerekli kısmı seçip uzantısını belirleyip kaydetmeniz gerekmekte. Eğer bir Mac kullanıyorsanız, tüm ekranın görüntüsünü kaydetmek için Command + Shift + 3'e belirli bir kısmını kaydetmen için de Command + Shift + 4'e basıp gerekli kısmı taramanız yeterli. Bu eksiklik Microsoft yetkilileri hariç birçok kişinin dikkatini çekmiş olmalı ki Windows için kolay screenshot almak ile ilgili hayli fazla program bulunmakta.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Akıllı dokunuş: Multitouch Touchpad

macbook_touchpad_thumb800.jpg

Yeni nesil MacBook'ların piyasaya çıkmasıyla birçok Apple notebook, Multitouch Touchpad'ler ile piyasada. İsminden de anlaşılabileceği gibi bu laptopların Touchpad'leri birden fazla dokunuşu algılayabiliyor. Tek bir parmak ile yapabildiklerinizi düşününce 2 parmakla ne kadar çok kısayolu 2 parmağınızla gerçekleştirebileceğinizi hayal bile edemezsiniz. Ekrandaki objelerin boyutunu değiştirmek, sayfayı aşağı yukarı hareket ettirmek, hızlı menülere erişmek, 2 parmağınızla yapabileceğiniz şeylerden sadece birkaçı.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac

Web sunucusu

145118-iis_thumb800.jpg

Artık neredeyse herkesin bir web sitesi sahibi olduğu bu dönemde işletim sistemiyle birlikte gelen bir server oldukça faydalı bir özellik olurdu. Ve bu özellik de Windows dışında birçok işletim sisteminde bulunmakta. Bu da internet sayfası sahibi birçok insanın Mac ya da Linux tercih etmesinin en geçerli sebeplerinden biri, çünkü bu 2 işletim sistemi de birer entegre web sunucusu ile geliyor.

Bulunduğu işletim sistemleri: Mac, Linux, PC-BSD

Kaynak: pcworld.com.tr

Link to comment
Share on other sites

Evet Çok güzel farklılıkları var ama ßunları İsteyenler Windowstada Yapabilior Dediğin qißi Ayrı Ayrı Programlarla Bunları Kullanıcıların İstediğine Sunmuş Olabilir Windows. Örneğin ben Orada Olanların 10'undan 5'ini İstermiorm Ama Pc'mde Yüklümü Olacak ? vs qißi Durumlar. Ama Aklımı Çelmedi Değil Hani bi Abuntu kullan yada Başka bişi x)

Link to comment
Share on other sites

İnceleme çok hoş olmuş yanlız windows u okadar çok öğrendikki bu sorunları onda da yapabiliyoruz artık ... Macos hiç denemedim ama ubuntu beni verem etti en fazla 15 dakka dayanabildim :D

evet kardeşim windows en iyisi alıştık artık kimse koparamaz bisi

bu arada macos kullandım gerçekten çok değişik insan anlamıyor dediğin gibi macos ta beni verem etti :)

Link to comment
Share on other sites

İnceleme çok hoş olmuş yanlız windows u okadar çok öğrendikki bu sorunları onda da yapabiliyoruz artık ... Macos hiç denemedim ama ubuntu beni verem etti en fazla 15 dakka dayanabildim :)

Masasütünü küpe çevir bakalım windows bunu sağlıyormu? Yada pencerelerin alev gibi yanarak kapansın, bunu yapabiliyormu windows? windows Xp yi celeron 600 128 geforce4 ekran kartı 256 ram donanımlarına sahip bir makinaya kur bakalım kurabiliyonmu?? Kurulursa bir de masaüstünü küp şekline getirmeyi dene, bakalım makina kaldırabilecekmi;)

ubuntu kaç gün kullandın da hemen deli oldun? Çalışan CD si ile bi ubuntu denedim hayran kaldım. Bütün donanımımı hemen tanıdı. Ekstra hiçbir ayar çekmeden çok rahat bir şekilde internette dolaştım. Bence çok çabuk karar veriyorsun. windows kullanıcılarını zorlamasının tek sebebi windowsun sıradanlığına alışmış olması ve sistematik dizin sistemi. Başka hiç bir zorluğunu yok. Çalışan CD tecrübem beni bu şekilde düşünmeye itti. İki işlemdekasan makinam ubuntu ile havalara uçtu.

Eğer Youtube açılırsa Beryl yaz arat oradaki videoları bir izle ve düşük donanımlı sistemlerdeki ubuntunun yüksek performasını gör. O küp şekline getirme işini adam celeron 2GH 512 RAM 64Mb onboard ekrankartı olan bilgisayar ile yapıyor. :D

Link to comment
Share on other sites

Bu yaştan sonra Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Artısıyla, eksisiyle windows yetiyor. Yukarıda belirtilen farklılıkları da eğer ihtiyaç varsa başka programlarla karşılayabiliyorsun. Varsın benim ekranım küpe dönmesin. :D

Link to comment
Share on other sites

my kro soft duymasın ama gerçekten güzel özellikler :D

En iyisi benimki :) tüm işletim sistemlerini aynı anda kullanıyorum :)

Evdeki diğer kulanıcılar için Xp, Gerisi benim Mac, Lin, Par...

Link to comment
Share on other sites

İnceleme güzel. Ancak Windows'un hakkını yememek lazım.

1. Bu özelliklere kim sahip olmak ister? Yukarıdaki özelliklerin sadece birkaçına bugüne kadar bir iki kez ihtiyaç duymuşumdur. Yazılımlar sağolsun.

2. Bir MAC sahibi olmanın maliyeti PC'ye kıyasla nedir?

3. MAC'in kullanım maliyeti nedir? Klavyesi, Faresi bile ateş pahası..(4-5 yıl önce lazım olmuştu oradan biliyorum).

4. Yazılımları bulmak, multimedya, oyun programlarını bulmak ne derece mümkün? Alışkanlıklarımızı ne derece değiştirmek zorunda kalacağız?

4. MAC'in özellikleri yetersiz kalmaya başladığında UPGRADE imkanları nelerdir?

Yıllar evvel büyük bir gazetenin dizgi servisinde çalışıyorkan MAC kullanıyorduk. MAC'te bulunan bir iki yazılımın PC versiyonu çıkmıştı. Elimizde özellikleri yetersiz gelmeye başlayan MAC'leri değiştirmek yerine PC'ye geçmiş ve binlerce dolar kâr etmiştik.

Aynı şekilde bulunduğum şehirdeki İlahiyat Fakültesi arapça - Türkçe bir arada yazabilen bir MAC yazılımı benzerini birkaç değişiklikle PC'de sunmuştum. Yine onlar 12 adet MAC yerine PC alarak binlerce dolar tasarruf etmişlerdi..

MAC sipariş verseydik iki hafta beklemek zorunda kalacaktık ve bulunduğumuz şehirde MAC bayisi yoktu. İstanbul'dan sipariş verecektik. PC için istediğimiz özelliklerde topladık, rahat ettik..

Bu böyle uzar gider... Vesselam..

Link to comment
Share on other sites

Mac için bir şey diyemem kullanmadım fakat Linux gayet yeterli. Temel kullanıcının ihtiyacı olabilecek neredeyse bütün yazılımlar yüklü geliyor. Ayrıca korsan yazılım gibi bir dert de yok. Netten istediğini indir kur keyfine bak. Alışkanlıkları değiştirmek zorundayız bence. Sabit fikirli olmak, yeniliklere açık olmamak her zaman zarar getirmiştir. Bu değişikliğe kendimizden başlayıp, tüm ülkeye yayabilirsek, devlet dairelerinde edeceğimiz tasarrufu düşünün. Neden bizim de bir silikon vadimiz olmasın. Bunların başlangıcı alışkanlıklarımızı değiştirmek.

Link to comment
Share on other sites

Linux Ubuntu CDsi evime geldi biraz inceledim aslında çok hoş birşeye benziyor ve adamların dediği yazlımı özgür olmalı parayla satılmamalı bu düşünce çok iyi bir düşünce.Mac ise aslında incelemek lasım fakat windowsu hem alıştık hemde yazılım program rahat bulunuyor mesleki uygulamalarımızda mecbur kalıyoruz.Pardus kurdum hoş ama daha çok eksiği var bence.Windosun vistası görsel olarak zaten güsel ama kullanılmaz şahsımca doğal olarak gene elimize düşen XP işletim sistemi var ve her türlü gözümüz elimiz herşeyine alıştı kısayolundan penceresine kadar.Bence en güseli yukarda olan farklılıklar tabiki güsel ama bilgisayarda beklemeyeceksin sistem kararlı ve performans iyi olcak.İşte Saolsun Allah eksikliklerini aratmasın bu XPlere uygulanan modifiyelerde sistem çok iyi çalışıyor insan keyif alıyor.O yüzden kesinlikle Modifiyeli adam gibi XP başka bir sisteme değişmem.Bu benim kararım tabiki...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 yıl yıl...

valla kardeşler bir tüccar malini satmak için bir sürü dil döker diyecem kardeşlerimden birisi diyecek ki arkadaşım bu adamlar para almıyor ..

bende geçenlerde bir pardus kurayım kullanayım dedim... internet cafe alıştırıyorum ben :D ama gel görki ağ kura bileyim. belki kullan için kolay ama işte alışkanlık kudurganlıktan beterdir derler bizim kisi o hesap alışmışız bir kere değiştremiyoruz...

daha kolay bir görünüm olsa daha hoş olur diye düşünüyorum .

Link to comment
Share on other sites

Yazılan özellikler yıllardır soyleniyor windowsta yok diye. bir denetim masası özelliği linux a kde 4.4 ile geldi yanlış hatırlamıyorsam. hatta prdusta onun yerine tasma bileşeni vardı. buda onların eksikliği. iki işletim sistemide unix tabanına dayalıdır. emulator olamdan exe çalıştıramazsın. yani internette bir uygulama gordun aaa bunu deneyeyim desen indirip kuramazsın. çokövülen yazılım depolarına bağımlısın yani internete int yoksa flash program kurmak ölüm ölüm.

adobe serisini kullanamazsın linuxta. Mac pc leri 1000 tl ye alamazsın. donanım upgrade lerini kafana göre yapamazsın. liux kullanıyorsan herşeyin muadili vardır mantığıyla bir programın çakmasını kullanır durursun. artık ne akdar iş görürse şansına çok daha ii de olabilir çok daha kötüde tamamen şansa.

avantajı var mıdır? evet linuz sistemler ücretsiz olmasından ziyade acık kaynak sebebiyle avantajlıdır. zira FBI da çalışmıyorsan kim ne etsin sarı çizmeli mehmet ağanın bilgisayarındaki veriyi. işi profesyonel yapanlarda zaten bilgisayarlarını korumasını bilir. gerisi tercih sebebidir. defalarca linux sistem kurup 1 hafta dayanamadan kaldırdım. zira ihtiyaçalrımı karşılamıyor. ne yapayım !!! karşıladı da biz mi kullanmadık.

Gerisi tercih sebebidir. isteyen onu isteyen otekini kullanır. ama hepsi birbirinin aynısıdır. çokta birşey fark etmez son kullanıcı için.

Link to comment
Share on other sites

Dediğiniz özelliklerin çoğu windows 7 de var zaten.

Daha oncede soyledim yedek parcası olmayan son model arabayı ben ne yapim?

Ayrıca şu bedava olayınıda abartmayın örneğin şirketinizde bir barkod yazıcı veya ilginc bir bileşenin driverını zor bulursunuz sonra linuxde sorun cıkınca destek için para odersiniz. Neymiş efendim mail servermış şu linux bilen arkadaşlar bi postfix sendmail kursunlar bakalım bi ton sorun cıkıyor o sorunları formlarda araştırmaktan geceniz gunduzunuz birbirine giriyor ama windows da 1 gununuzu bile almaz heryerde bilgi var. Ben sırf atadan kalma tv kartımı kullanabilmek için 32bit w7 kullanıyorum super hızlı mukemmel işletim sistemi olsa ne yazar ben tv kartımı kullanamadıktan sonra? Bilgisayarda onemli olan yazılım değildir satış sonrası destekdir. Sen super programı cok az fiyata alırsın sorun cıkdıgında muhattap bulmazsan ne anlamı kaldı? Şu linux konusunu kapatalım artık linux herkesin bildiği gibi web server,mailserver,ftp server,nas server larda kullanılır çünkü sistem kaynaklrını cok az tuketir ve viruslerden fazla etkilenmez ( tabi bedava hıı bedava onu kurmak bakımını yapmak yenilemek için it ye verdiğin para servet )

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...