Jump to content

Bir Dvd Binlerce Film Alacak!


kazaam

Recommended Posts

88480.jpg

Bu teknoloji dünyada büyük yankı uyandırdı. Bulanlar ise bizim için daha önemli. Çünkü Bilkentli öğrenciler...

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (NANOTAM), görüntü veren ve kayıt yapan DVD'lerin kapasitelerini günümüzdekinden binlerce kat arttıracak yeni bir teknoloji geliştirildi.

Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay'ın başkanlığında doktora öğrencileri Özgür Attila Çakmak ve Koray Aydın tarafından geliştirilen nanoteknoloji tabanlı meta malzemeler, yeni nesil DVD'lere uygulanırsa, bir DVD'ye binlerce filmin kaydedilmesi mümkün olacak.

Yeni teknoloji, dünyanın en prestijli bilim dergilerinden “Physical Review Letters” dergisinde yayımlandı.

Prof. Dr. Özbay, çalışmayla ilgili DVD teknolojisinde kullanılan temel prensibin DVD yüzeyine uygulanan ışığın bilgiyi yazmasına ve okumasına bağlı olduğunu ve bu durumda bir DVD'ye daha fazla bilgi yazmak için ışığın mümkün olduğunca küçük bir noktaya odaklanması gerektiğini anlattı.

Fizik kurallarına göre ışığın dalga boyundan daha küçük boyutlarda odaklanamadığını belirten Özbay, bu nedenle günümüzün en yüksek kapasiteli Blu-Ray DVD'lerinde bile elde edilebilecek en yüksek saklama kapasitesinin bu “doğa kanunu” ile sınırlı olduğunu belirtti.

SİHİRLİ MALZEMELELERLE YAPILDI

Bilkent Üniversitesi NANOTAM'da geliştirilen metamalzemelerin doğada rastlanmayan özelliklere sahip olduklarını dile getiren Özbay, şöyle konuştu:

“Bu anlamda 'sihirli' olarak da nitelendirilen metamalzemeleri kullanarak dalgaboyundan çok daha küçük bir alandan geçen ışık miktarını binlerce kat arttırabilen yeni bir teknoloji geliştirdik. Bu yeni teknoloji sayesinde dijital bilgiler DVD'lere çok daha küçük alanlara yazılabilecek ve var olan bilgi depolama kapasiteleri binlerce kat arttılabilecek.”

“TEKNOLOJİ BÜYÜK YANKI UYANDIRDI”

Günümüzde 50-100 Gbyte ile sınırlı olan DVD kapasitelerinin en az bin kat arttırılabilecek bir teknolojiyi geliştirdiklerini bildiren Özbay, “Yaptığımız bilimsel araştırmalar sonucunda ışığın doğadaki davranışını değiştirdik. Yani sihirli özelliklere sahip yeni bir nanomalzeme geliştirdik ve bu malzemeyi kullanarak ışığın çok küçük bir alandan geçebileceğini gösterdik. Dünyanın önemli dergileri arasında bulunan 'Physical Review Letters'da yayımlanan bu çalışmamız bu konuda büyük yankı uyandırdı” diye konuştu.

Türkiye'de kullanılan tüm DVD'lerin okuyucu ve kayıt teknolojilerinin yurt dışı kaynaklı olduğunu anımsatan Özbay, “Ne yazık ki şu aşamada geliştirdiğimiz bu teknolojiyi Türkiye'de değerlendirebilecek bir şirket bulunmuyor” dedi.

Prof. Dr. Ekmel Özbay, çalışmalarıyla süper DVD'lerin üretim yolunun açıldığını, böylelikle bir DVD'ye binlerce filmin aynı anda kaydedilebileceğini bildirdi.

İnternethaber

Link to comment
Share on other sites

Sizde DVD leri kırmayın iyi koruyun adamlar yeni bişeyler bulmuş siz kırılmasından bahsediyorsunuz olaya o açıdan bakarsan herşeyin kırılma bozulma ihtimali var.

Link to comment
Share on other sites

sonra 1 dvd kırıldımı binlerce film pufff havaya..xD

yav olacak işmi yav ona bakılırsa şu anda bile insanlar bazı yedeklerini dvd lere alıyor 3 dvd yada 5 dvd onlarda kırılabilir üstüne bi saçma sapan bişey düştümü aynı şey olur dediğin gibi puff :good: aynısı bunun içinde geçerli harika bi buluş ve dedikleride çok doğrudur katlıyor destekliyorum inşallah bi üretici çıkarda yırtarız :clapping:

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar adamlar devrim yapmış siz dvd kırılırsa ne olacak diye düşünüyorsunuz.Adamların yaptığının farkında değilsiniz heralde.

Bizimkiler yurtdışındakilerin fiziken mümkün olmadığı sandıkları bi kuralı değiştirmişler.Işık dalga boyundan 1000 kat küçük bi aralıktan geçmiş.Bulunan bi malzeme sayasinde.Bu 100 Terrabyte lık dvd anlamına geliyor.Pioner 500 gb yapabilmişti.

Dvd nin kırılacağını düşünüyorsunuz.

Bu teknolojiyle yapılacak dvdlerin boyutunu ne kadar olacağını düşünüyorsunuz.Tabiki minnacık belki bi yüzük kadar.

Link to comment
Share on other sites

ben alamıcağım için sorun değil onun için özel yazıcı gerekicek oda blueray gibi yüzlerce dolardan başlar kullanımı yaygınlaşıp ucuzlayana kadarda ben ölürüm :D benim için birşey farketmedi en azından çocuklarım için film derdi olmaz :) :)

Link to comment
Share on other sites

ben alamıcağım için sorun değil onun için özel yazıcı gerekicek oda blueray gibi yüzlerce dolardan başlar kullanımı yaygınlaşıp ucuzlayana kadarda ben ölürüm :D benim için birşey farketmedi en azından çocuklarım için film derdi olmaz :) :)

Ozaman Onların Adına Sevinecez :p Kırılmasına Takan Arkadaşlara Cevap Olarak 3 Tane Alın 3'de Yedeklensin 1 Tanesi Devamlı Kullandıkları Biyere Koysun Ötekini Bahçeye Gömsün Diğerinide Denizin Altına İstiridye Kabuğunun Arasına Sıkıştırsın :):angry: İlla Bir Kusur Bulursunuz Zaten Siz Vazgeçseniz Arkanızdan Muhakkak Birileri Çıkar :angry: Ama Çok Sürmez Muhakak Bu Teknoloji Diye Bahsi Geçen Cd'nin Nasıl Yapıldığını Dışarıya Satar Bizimkiler Satmasa Bile Ağzına Yüzüne Bulaştırır Dışarıdakiler 2'ye Katlar Ozamana Kadar :D İlla Bişey Olacaksa Böyle Olur Taibkide Temennimiz Böyle Olmayıp Türklerin Farkı Olmasından Yana İnş. Bizimkiler Başarıyla İşin Sonunu Getirirler. Bilgi İçin Thanks

Link to comment
Share on other sites

1 tane çizik olsa 50 tane film gidecek :(

yav ama senin dediğinde çok saçma birşey ama 1 dvd yerine 1000 dvd kullanacasğımıza hiç takmıyosun bunu sadece film olarak düşünmesek daha doğru olur yav elinde minimum 1tb dvd taşıyosun istersen dikkat et biraz ama bu karamsar yorumlarla tabiki hiç biryere ulaşılamaz şimdi dışarıda bulunsaydı adamlar dünyayı sömürürdü kimsede çıt çıkarmazdı yine aynı yine aynı

Link to comment
Share on other sites

ve bir haber daha Türkler Kirilmayan Çizilmeyen Paslanmayan Dvd icat etti... ^^

yani adamlar iyi bisey bulmuslar gurur duymak gerekirken "ya kirilirsadan" ileriye gidememisiz yaw : )

ona bakilirsa Flash Bellekler ve Extern Harddisklerde de ayni tehlike var..

ki normal dvd 9 gb'ta kadar çikiyorsa bunun bin kati desek 9 tb bu kadar büyük dvdyi doldurmak bu zamanin dosyalariyla baya sürer

o yüzden cd'nin gerçek boyutu mini-cd gibi bisey olur ki buda her türlü insanogluna yeter ^^

hatta dahada gelistirilip hardisk yapilabilirse alin size devrim niteliginde bir bulus..

bence Türkiyede ki teknoloji firmalarinin markalasmak adina destek vermeleri isi ciddiye alip bulus memleket sinirlarinin disina çikmadan koruma altina alinmali..

Link to comment
Share on other sites

DVD'lerin kırılma ya da çizilme ihtimalinden bahseden arkadaşlar HDD'lerin de bozulabileceğini unuttular sanırım..

Bu teknoloji olsa bile bizim erişmemiz çok zor olur diye düşünüyorum.. Destek veren Writer ve boş DVD leri ateş pahasıdır.

Bırakın Blue-Ray ve Red-Ray leri.. Daha çift katmanlı boş DVD'lerin fiyatı düşmedi.. HDD'de bir dünya 8 GB'lık film var :)

Bulanların koruma altına alınması fikrine kesinlikle katılıyorum.. Aksi takdirde başlarına bir şey gelecektir.. Allah muhafaza..

Link to comment
Share on other sites

arkadasalr bu teknelojiyi küçümseyeceğnize övünün bunu japonlar yapamıyo biz yapiyoruz bizim bilim gücümüz yapiyo. ve burda tartışmamız gereken konu hız meselesidir ne kadar hizli olabilir bu ürünler. ama son derece depolama sektörünü etkileyecek bi buluş bu.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...