Jump to content

SSD ve Windows İlişkisi


TeYyArEe
 Share

Recommended Posts

Son zamanlarda gelişen teknoloji ile SSD artık erişilebilir makul bir fiyat aralığına inmiş bulunmakta. Hızlı bir işletim sistemi, hızlı Windows açılış ve kapanış süreleri, hızlı program vs kullanımı gibi özellikler isteyenler, günümüzde SSD diskleri tercih etmekteler.

 

Peki SSD diskimizi Windows ile kullanırken nelere dikkat etmeliyiz biliyor muyuz ? İşte bu konuda bunları biraz daha detaylı şekilde anlatacağım. Öncelik ile bilmeyenler ve tam olarak çalışma mantığını anlamak isteyenler için SSD'nin tarifini yapalım.

 

SSD

Solid State Disk yada Türkçe adı ile Katı Hal Diski, depolama alanı olarak mekanik diskler (HDD) yerine, Flash yongalar kullanan sürücü tipidir. Normal bir HDD'ye kıyasla en önemli özelliği yüksek okuma/yazma ve yüksek erişim süresidir. Bu hız oldukça yüksektir örnek vermek gerekir ise, bir HDD'nin herhangi bir dosyaya erişimi için 40 ms gibi süre gerekir iken, SSD disklerde bu sadece 2 ms gibi kısa bir süre gerekmektedir. Buda bize dosya çalıştırma veya disk üzerinde arama yapar iken oldukça hızlı bir akış sağlar. Ayrıca okuma/yazma oranları +500 Mb/sn iken, normal bir HDD'de bu oran 180 Mb/sn değerlerinde kalmaktadır ( Bu oranlar SATAIII ve sadece sequential yani sıralı veri yani defraglanmış bir dosya için geçerlidir ! ). Gündelik kullanımda ise, SATAIII portunda takılı SSD için 450MB/sn ve HDD için 90-100Mb/sn gibi değerler ile karşılaşılır. Buda SSD kullanımı durumunda ortalama 5 kat daha fazla performans anlamına gelir.

 

SSD Nasıl Çalışır ?

SSD, standart bir HDD gibi veri depolama işini üstlense de, mekanik bir diske kıyasla çalışma mantığı oldukça farklıdır. Veri yazmada herhangi bir değişiklik olmaz iken, silme işleminde TRIM olarak adlandırılan hücre boşaltma işlemi uygulanması gerekir. İşte bu TRIM işlemi SSD'nin çalışma prensibinin en önemli noktasıdır !

 

Normal HDD'ler için veri yazma ve silme işlemi:

 

Depolama alanının tamamen boş (tam formatlama yapılmış) yada daha önceden kullanılmış (çabuk biçimlendirme yapılmış ve disk boş görünürken) sector olması herhangi bir sorun teşkil etmez. Sadece o sector'ün HDD tarafından boş olarak işaretlemiş olması yeterlidir.

[spoiler]

Tam biçimlendirme yapılmış HDD alanı, ( Tüm sectorler boş )

pre_1421185871__bos.png

Çabuk biçimlendirme yapılmış HDD alanı, ( gri renkli bölümler, kurtarılabilir ancak HDD tarafından boş olarak işaretlenmiş veriyi temsil etmekte ! )

pre_1421186087__dolu7.png[/spoiler]

 

Eski veri silinmeden, direkt olarak üzerine yeni veri yazılır. 

[spoiler]pre_1421186455__dolu9.png[/spoiler]

 

Silme işlemi için ise, silinen sector boş olarak işaretlenir ve yeniden kullanılacağı zamana kadar o veriyi saklar.

[spoiler]pre_1421186711__dolu10.png[/spoiler]

 

SSD'lerin yazma ve silme işlemi :

 

SSD'lerde ise veri her zaman boş bir hücreye yazılır

 

[spoiler]pre_1421186858__dolu1.png[/spoiler]

 

Buraya kadar her şey normal, ancak silme işlemine geldiğinde SSD'nin çalışma şekli değişmekte. Bir dosya üzerinde silme işlemi gerçekleştiği zaman, SSD o hücreyi geçici olarak kullanılmaz olarak işaretler ve buraya veri yazılmasını engeller. Ayrıca işletim sistemine bu hücrenin boşaltıması için TRIM komutunu gönderir.

 

[spoiler] Silinen hücre kırmızı ile belirtilmiştir.

pre_1421187044__dolu2.png

Geçici olarak kullanılmayacak olan hücre pembe ile belirtilmiştir.

pre_1421187141__dolu3.png[/spoiler]

Sonradan eklenilen yada değiştirilen dosyalar başka boş hücrelere yazılır.

[spoiler]pre_1421187291__dolu4.png[/spoiler]

 

Daha sonra işletim sistemi SSD'nin kullanılmadığı anlarda, TRIM komutu ile hücreyi boşaltılır ve tekrar yazma işlemi için izin verir. 

[spoiler]pre_1421187374__dolu5.png[/spoiler]

 

TRIM komutu Windows 7 / 8 / 8.1 / 10 sürümlerinde otomatik olarak desteklenir. XP'de ise, bu hücre boşaltma işlemini malesef el ile yapmak zorundasınız ! SSD'de yüklü işletim sisteminizin TRIM desteğinin akitf olup olmadığını denetlemek için komut satırına şu kodu yazarak tespit edebilirsiniz.

fsutil behavior query disabledeletenotify

Eğer sonuç 0 ise aktif, 1 ise pasif durumdadır !

 

SSD'ler hakkında yanlış bilinen noktalar

  1. SSD'lerin kullanım ömrü kısadır : Günümüzde SSD'ler hakkında en çok rastlanılan yanlış bilgi budur. Aslında olayın çıkış noktası, kullanılan flash hücrelerin belirli bir yazma ömrünün olmasıdır. Ancak bu yazma ömrü, kullanılan chip ve her hücrenin eşit kullanımına dayanan geliştirmeler ile aşılmış durumdadır. SSD'lerin ömrü ortalama olarak 1 milyon saat belirtilir. Buda yaklaşık 10 yıla tekabül eder. 
  2. SSD'lere daha hızlı çalışması için defrag işlemi uygulanmalı : Bu kesinlik ile yanlış bir uygulamadır. Zaten çok kısa süren erişim süresi ve yüksek okuma kapasiteleri nedeni ile SSD'lere hiçbir şekilde defrag işlemi uygulanmaz.
  3. Her SSD her sisteme uygun olmaz : Bu bir nevi doğru diyebileceğimiz bir durumdur. Bir sisteme SSD takılabilmesi için öncelik ile AHCI desteğinin olması gerekir. Çok nadir de olsa eski sistemlerin bir kısmı SSD diskleri görmemekte, bunun nedeni ise BIOS yazılımları ile SSD'lerin uyumsuzluğudur. 
  4. SSD diskler üzerinden veri kurtarma işlemi yoktur. Bu yüzden güvenli değildir : Kısmen doğru. Sadece flash yongalardan üretilmiş oldukları için, elektrostatik bir etkiye maruz kaldıkları zaman, içerisindeki veriler malesef kurtulamaz. Diğer durumlarda, veri kurtarma işlemi gerçekleştirilebilir.
  5. SSD Diskler SATAII bir sistemde yavaş çalışır, HDD ile arasında bir fark olmaz : İşte buna gülmek lazım. SATAII portunun maksimum veri aktarımı 375 Mb/sn'dir, bir HDD'nin ise max 180 Mb/sn yani normal bir HDD'nin 2 katı kadar yazma ve okuma hızına erişir. Buna dosya erişim süresini falan hiç katmıyorum daha !

SSD'ye Windows yüklenmesi 

 

SSD disklere Windows yükleme işleminde değişen hiçbir nokta yoktur. Önemli olan anakartınızın AHCI desteğinin ve yükleyecek olduğunuz işletim sisteminin TRIM desteğinin olması. Eğer kullanmakta olduğunuz SSD'ye yeniden Windows yükleyecek iseniz, yükleme ekranında SSD diskinizin üzerindeki bölümleri silip, bölümleme işini Windows kurulum sihirbazına bırakarak standart Windows yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Çok nadir durumlarda, yani SSD kapasitenizin nerede ise %95'inin dolu olduğu durumlarda, SSD'nizi biçimlendirmeniz gerekir. Ancak bu işlemi kesinlik ile format.exe yada Partition Wizard ve benzeri programlar ile yapmayın ! Bu işlem için SSD'nizin üreticisi tarafından geliştirilmiş programlar yada Parted Magic ile Secure Erase yöntemi ile gerçekleştirmeniz gerekmekte !

 

Secure Erase işlemi 

 

Bu işlemi üretici firmanıza ait programlar ile gerçekleştirmenizi öneririm. Üretici firmalara ait programları şu adreslerden indirebilirsiniz

 

Intel SSD ToolBox 

OCZ ToolBox

Corsair SSD ToolBox

Samsung Magician

SanDisk SSD Tool Kit

 

Eğer üreticinize ait bu tür programlar yok ise, Parted Magic ile bu işlemi yapabilirsiniz.

 

Bunun için öncelik ile Parted Magic'i indirmeniz ve USB/CD'ye yazarak sistemi bu medyadan başlatmanız gerekir. Takip etmeniz gereken adımlar şu şekilde

 

Açılış ekranında Default Settings (Runs from RAM) seçilerek ana ekrana gelin

[spoiler]bootscreensyslinux.png[/spoiler]

 

Ana ekranda Disk Eraser 'i seçin

[spoiler]Parted+Magic+ile+Secure+erase+ad%C4%B1m+[/spoiler]

İnternal Secure Erase seçeneğini işaretleyere Continue butonuna tıklayın.

[spoiler]Parted+Magic+ile+Secure+erase+ad%C4%B1m+[/spoiler]

SSD diskinizi seçin ve OK butonuna tıklayın 

[spoiler]Parted+Magic+ile+Secure+erase+ad%C4%B1m+[/spoiler]

SSD diskiniz Frozen olarak işaretlemiş ise Sleep butonuna tıklayarak devam edin.

[spoiler]Parted+Magic+ile+Secure+erase+ad%25C4%25[/spoiler]

Daha sonra şifre kısmına dokunmadan OK butonu ile devam edin.

[spoiler]Parted+Magic+ile+Secure+erase+ad%25C4%25[/spoiler]

Gelen onay ekranına YES butonuna tıklayarak işlemi onaylayın.

[spoiler]Parted+Magic+ile+Secure+erase+ad%25C4%25[/spoiler]

İşlem tamamlandığında size aşağıdaki bilgi ekranı gelecektir.

[spoiler]Parted+Magic+ile+Secure+erase+ad%C4%B1m+[/spoiler]

 

Bu işlemde yapmış olduğumuz şey aslında SSD'nin geneli için TRIM komutunu uygulamaya benziyor. SSD hücrelerinin tamamı boşaltılarak, sıfırdan işletim sistemi kurmaya elverişli hale getirilmesidir. Yukarıda da belirttiğim gibi, bu işlem sadece istisnai durumlarda yapılması uygun olan bir işlemdir. Kısaca her Windows yüklemesi sırasında bu işlemi yapmak, nadir de olsa SSD Diskinizin yaşam ömrüne kalıcı zararlar verebilir !

 

Birazda ince ayar !

 

SSD Disk kullanır iken neleri değiştirerek, SSD Diskimizden daha yüksek performans alırız veya yaşam ömrünü nasıl uzatabiliriz ? Birazda bu konuya açıklık getirelim.

 

Bölüm hizalama ( Partition Alignment )

 

Normal HDD'lerde olduğu gibi, SSD'lerin veri alanlarıda block ve cluster'lere bölünerek yazma işlemi yapılır, ve yukarıda anlattığım gibi tekrar yazma işleminden önce o block'un TRIM ile temizlenmesi gerekir. SSD Diskimiz üzerinde yarattığımız partition'lar eğerki varsayılan block ve cluster'lere uygun şekilde hizalanmamış ise, SSD kontrol chip'i gereksiz TRIM işlemleri uygulayarak yaşam ömrünü azaltabilir.

Uygun şekilde hizalanmış partition'ların olması SSD'lerin en büyük özelliklerinden olan IOPS performansını artırır. Bunu aşağıdaki resim ile açıklamak daha anlaşılır olacaktır. 

 

[media]http://images.paragon-software.com/sites/paragonsoftware.com/images/pa/pa_02.swf[/media]

 

Bunun önüne geçmek için, el ile parittion yaratmak yerine, Windows'un bu işi halletmesine izin vermemiz önerilir. Zira Windows standart olarak belirli block ve cluster aralıkları ile partitionları hizalar. Ancak kişisel tercihlerimiz nedeni ile SSD üzerindeki bölümleri kendi istediğimiz gibi ayarlayarak, birden fazla işletim sistemi kurmak ister isek, aşağıdaki yöntemi uygulayarak düzenli ve hizalı bölümler oluşturabilirsiniz.

[notice]

Windows yükleme esnasında sürücü seçim ekranına geldiğinizde, Shift + F10 tuş kombinasyonu ile CMD komut istemini açın

Diskpart ile disk yönetimi konsoluna giriş yapın

List Disk ile yüklü SSD ve HDD'lerinizi görüntüleyin

Select Disk #DiskNo# ile SSD Diskinizi seçin

Clean ile tüm bölümleri temizleyin

Create Partition Primary size=350  ile 350 Mb'lık Windows ön yükleme bölümünü oluşturun.

format quick fs=ntfs label="System" ile Dosya sistemini NTFS ve ismini System olarak belirleyin.

Create Partition Primary Align=1024  ile SSD' diskinizde yeni bir bölüm oluşturun. Ancak Align ek komutu ile bu kısımda, SSD Diskimizdeki bu bölümü 1024 offset olarak hizalamış olduk.

Format Quick FS=NTFS Label="Windows" ile Dosya sistemini NTFS ve ismini Windows olarak belirleyin.

Active bölümü aktive ederek Windows yüklemesine elverişli hale getirin.

Exit ile Diskpart konsolunu kapatın. 

[/notice]

Bu şekilde el ile tam hizalı bir SSD bölümleri oluşturmanız mümkün. Artık gönül rahatlığı ile yeni bölümünüze Windows kurulum işlemine geçebilirsiniz.

 

 

 

Buraya kadar olan kısım, yeniden Windows yüklemesi gerektiren bölümdü. Peki SSD Diskimizde kurulu olan Windows için hangi ayarlamaları yapabiliriz. Birazda bunlara değinelim.

 

AHCI modu etkinleştirmek

 

SSD Disklerin daha hızlı çalışabilmesi için önerilen en büyük anakart desteği olan AHCI, sisteminizde etkin değil ise aşağıdaki adımları uygulayarak yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Regedit'i açın, soldaki konsol ağacını kullanarak aşağıdaki sisteminize uygun registry anahtarına ilerleyin

 

Windows 7 için,

HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services / MSAHCI

Windows 8 / 8.1 / 10 T.P. için,

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci\

Yukarıdaki anahtara geldiğinizde sağdaki START değerini 0 olarak ayarlayın ve Registry Editör'ü kapatın. Sistemi yeniden başlatın ve BIOS'a girip SATA AHCI mode ayarını Enabled olarak ayarlayın. BIOS'u kayderdip çıkın. Ve normal şekilde Windows'unuzu açın. Anakartınıza uygun olan, AHCI sürücülerini yüklemeyi ihmal etmeyin.

 

 

Otomatik birleştirmenin kapatılması

 

SSD Diskler yüksek okuma oranlar nedeni ile HDD'ler gibi dosya birleştirmesine ihtiyaç duymazlar. Ancak standart şekilde kurulmuş bir Windows, SSD Diskleride otomatik bakım içerisine alır ve SSD içerisindeki dosyaları da birleştirme yoluna gider. Bu oldukça anlamsız ve gereksiz bir ihtiyaçtır. Bu işlemi iptal etmek için,

 

Çalıştır'a DFRGUI yazarak disk birleştiricisini açın, Ayarları değiştir butonuna tıklayın, Seç butonuna tıklayın, açılan menüden SSD Diskinizde bulunan bölümlerin yanındaki check işaretini kaldırın.

 

[spoiler]pre_1421266929__dfrgui.png[/spoiler]

 

 

Dizin oluşturma işleminin iptali

 

Windows altında, dosya veya içerik içerisinde arama yapmanız durumunda, aradığınızı daha hızlı bulabilmeniz için dizin oluşturma işlemi yapar. Bu HDD'ler için oluşturulmuş bir hızlı arama tekniğidir. Arama kriterinize uygun içerik hızlı bir şekilde önünüze getirilmesi amaçlanır. Ancak bu işlem disk üzerinde verilerin bir bilgi veri tabanına kaydedilmesini gerektirir. Buda dizin oluşturma işlemi için ekstra ufak okuma/yazma işlemlerini de beraberinde getirir. SSD'lerin hızı söz konusu iken bu özellik gereksiz olarak nitelendirilebilir. Bu yüzden kapatılması uygundur. Bunu yapabilmek için, 

 

SSD sürücünüzün üzerinde sağ tıklayın ve Özellikler butonuna tıklayın, Genel sekmesi altındaki Bu sürücüdeki dosyaların, dosya özelliklerine ek olarak içeriklerinin de dizin haline getirilmesine izin ver seçeneğinin yanındaki check işaretini kaldırın.

 

Bu işlem sadece SSD Diskiniz için dizin oluşturma işlemini iptal eder. Diğer diskleriniz içinde dizinleme işlemini iptal etmek istiyor iseniz, Windows Search hizmetini kapatmanız gerekir. 

 

Services.msc ile Hizmet yöneticisini açın, Windows Search hizmetini bulun ve sağ tıklayıp özellikler butonuna tıklayın. Başlangıç türünü Devre dışı olarak ayarlayıp Tamam butonuna basın. Artık dizin oluşturma hizmeti tüm diskleriniz için devre dışı bırakılmış durumda. 

 

Prefetch ve Superfetch özelliklerini kapatma

 

Windows sık kullanılan programlar ve uygulamalar için kullandığı, hızlı getirme ve ön okuma özellikleri aslen standart HDD'lerde performansa yardımcı olmak amacı ile oluşturulmuştur. Bu özellik SSD'lerin hızı karşısında önemini yitirir. Bu yüzden bu özelliği iptal edebilirsiniz. Bunu özelliği devre dışı bırakmak için,

 

Regedit'i açarak soldaki konsol ağacını kullanarak aşağıdaki registry anahtarına ulaşın. 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management

EnablePrefetcher ve EnableSuperfetch anaharlarının değerlerini 0 olarak ayarlayın. 

 

 

SSD Disk üzerinde yer açma

 

SSD disklerin kapasite sorunları olduğu bilinir, Özellik ile 60-120 Gb boyutundaki bir SSD'de Windows, programlar ve oyunlar vs için yer sıkıntısı çekilir. Bu yüzden sistem dosyaları ve konumları ile ilgili yapabileceğiniz değişiklikler aşağıdadır. Bu ayarlar SSD üzerindeki yükü ortadan dosyaları taşıma veya bazı ayaları kapatmak ile gerçekleştirilebilir. Biraz da bunları özetleyelim.

 

Disk bellek dosyasını kaldırma / taşıma

 

Windows'un düşük RAM kapasitesine sahip sistemlerde, disk bellek dosyası ile düşük RAM miktarının yaratacağı sorunların önüne geçmek ve gerekli durumlarda takas bellek dosyalama işlemi için kullandığı pagefile.sys dosyası, SSD disk üzerinde geniş alanlar kaplayabilir ve sürekli veri okuma/yazma işlemi nedeni ile SSD performansını etkileyebilir. Bunu önüne geçmek için,

 

Çalıştır'a systempropertiesadvanced yazarak Sistem özelliklerini çalıştırın. Gelişmiş sekmesindeki Performans başlığı altındaki Ayarlar butonuna tıklayın, açılan Performans Seçenekleri penceresinden Gelişmiş sekmesine tıklayın. Sanal bellek başlığı altındaki Değiştir butonuna tıklayın. Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet yazısının yanındaki check işaretini kaldırın. C: sürücünüz için Disk bellek dosyası yok'u işaretleyerek C diski için Disk Bellek Dosyasını kapatın. Bu işlemden sonra bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekecektir !

[spoiler]pre_1421353833__sp.png[/spoiler]

 

Başka bir HDD üzerinde bulunan bölüm için Disk bellek dosyasını açmak için örneğin D: sürücüsünü işaretleyerek, ister Özel boyut'u işaretleyerek kendiniz MB cinsinden boyut belirterek, isterseniz Sistem Yönetimli Boyut olarak yapılandırabilirsiniz.

[spoiler]pre_1421354175__sp1.png[/spoiler]

 

[warning]8 Gb altı RAM bulunan sistemler için, Disk bellek dosyasının kapatılması olası hafıza sorunlarını da beraber getireceği için, düşük bellek kapasitesine sahip bilgisayarlarda Disk bellek doyasını başka bir HDD için otomatik boyutlu olarak yapılandırılması önerilir ! [/warning]

 

 

Sistem Geri Yüklemenin kapatılması

 

Windows üzerinde oluşabilecek hataları gidermek için kullanılan, sistem geri yükleme noktaları, SSD disklerin boyutları göz önüne alındığında oldukça fazla yer kaplayabilirler. SSD disklerde yer açmak için bu özellik yapılandırılabilir, kapatılabilir yada Sistem geri yükleme noktaları başka bir diske taşınabilir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için,

 

Çalıştır'a systempropertiesadvanced yazarak Sistem özelliklerini çalıştırın. Sistem Koruması sekmesini tıklayın.C: sürücüsünü seçerek Yapılandır butonuna tıklayın. Açılan pencerede Sistem korumasını devre dışı bırak seçeneğini işaretleyerek SSD diskiniz için bu özelliği kapatabilirsiniz. 

[spoiler]pre_1421357109__systemrestore.png[/spoiler]

 

[notice]Daha önceden oluşturulmuş Sistem Geri Yükleme noktalarını Sil butonuna tıklayarak kaldırabilirsiniz[/notice]

 

Ben olası sorunlar karşısında güvencem olsun diye Sistem Geri yükleme noktasını kapatmak istemiyorum, ancak HDD'mi kullanarak bu özellikten faydalanmak istiyorum diyor iseniz, D sürcüsünü seçerek Yapılandır butonuna tıklayın. Sistem korumasını aç seçeneğini işaretleyerek bu özelliğin HDD'nizde barındırılmasına izin verebilirsiniz.

 

Askıya alma özelliğinin kapatılması (hiberfil.sys)

 

Windows'un işlem yapmadığında bilgisayarı kapatmak yerine geçici süre ile sistemi bekleme moduna almak için kullanılan Askıya Al işlemine ait hiberfil.sys dosyası oldukça fazla yer kaplamaktadır. Bu Windows'unuzu uyku moduna almayı engellemeyecek, ancak Askıya alma özelliğini devre dışı bırakacaktır. Bu özelliği devre dışı bırakmak için,

 

Yönetici olarak çalıltıracağınız CMD komut istemine aşağıdaki kodu yazmanız yeterli olacaktır.

Powercfg -h off

Geçici dosyaların ve internet içeriklerinin taşınması

 

SSD Diskimiz üzerinde geçici dosyaların barındırılmasını engellemek, hem yer kazancı hemde SSD ömrünün uzatılması bakımından önemlidir. Bu konuda aslında yapılabilecek şeyler bir çok şekilde gerçekleştirilebilir. Program veya uygulamanın kendi içerisinden ayarlamak, Registry kayıtlarının değiştirilmesine yada sembolik linklerin kullanılması gibi uygulamaları içerir. Bu ayarları yapabilmek için izleyebileceğimiz yöntemler şu şekilde,

 

Windows TMP dosyalarının taşınması

Windows'un programları veya kendi özelliklerini çalıştırır iken oluşturduğu geçici dosyalardır. O işlem tamamlanana kadar bu dosyalar kullanılır ve işi bittiğinde öylece bırakılır. Ayrıca WinRAR, WinZIP gibi uygulamaların da geçici dosyaları bu klasöre atılır. Bu dosyaları taşımak için,

 

Çalıştır'a systempropertiesadvanced yazarak Sistem özelliklerini çalıştırın. Gelişmiş sekmesi altındaki Ortam Değişkenleri butonuna tıklayın. Açılan pencerede X için kullancı değişkenleri başlığı altındaki Düzenle butonuna tıklayarak diğer HDD'nizdeki oluşturacağınız klasörün adresini buraya girin

[spoiler]pre_1421369434__temp.png[/spoiler]

 

İnternet Explorer geçici dosyalarının taşınması

İnternet Explorer'i açın, Ayarlar -> İnternet Seçenekleri -> Gözatma Geçmişi -> Ayarlar -> Klasörü Taşı  yolunu izleyerek bu klasörü istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.

[spoiler]pre_1421369779__ietemp.png[/spoiler]

 

Chrome ve Firefox geçici dosyalarının taşınması

Chrome için,

%UserProfile%\AppData\Local\Google\Chrome\ klasörüne gidin, User Data klasörünü başka bir HDD'ye taşıyın. (Örnek olarak D:\ChromeTemp klasörü altına) daha sonra CMD komut istemini yönetici olarak çalılştırarak aşağıdaki komutu girin

Mklink /J "%UserProfile%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data" "D:\Chrome\User Data"

Firefox için,

%UserProfile%\AppData\Local\Mozilla\Firefox\ klasörüne gidin, Profiles klasörünü başka bir HDD'ye taşıyın. (Örnek olarak D:\MozillaTemp klasörü altına) daha sonra CMD komut istemini yönetici olarak çalılştırarak aşağıdaki komutu girin

Mklink /J "%UserProfile%\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles" "D:\MozillaTemp\Profiles\"

[notice]Bu konumuzda SSD ile ilgili değişik bilinmezlerin ve yapılabilecek ince ayarlar ile ilgili değişik bilgiler verdim. Diğer donanımlar ile ilgili açıklamalar, düzenlemeler veyahut iyileştirmeler ile ilgili açıklamalar yapılmasını istiyor iseniz, PM yolu ile tarafıma bildirebilir ve en kısa zamanda bir konu ile sorunuza cevap verebilirim[/notice]

 

[warning]Bu ayarlar SSD diskinizin daha düzenli, daha performanslı ve daha uzun ömürlü çalışmasına olanak sağlayacaktır. Yukarıda verilen ince ayarlar herhangi bir sorun çıkartmadan çalışabilecek olan işlemleri içerir. Burada verilen örnekler harici başka kaynaklardan alınan ince ayarlamalar değişik sorunlara yol açabilir ![/warning]

 

Haydi kolay gele !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Çok ilginç TRIM meslesi.. Bilmiyordum öğrendim ama hiç hoşuma gitmedi.

Acronis True Image imajlarını recovery etmek istediğimiz zaman nasıl olacak? Önce secure erase sonra recovery'mi olacak? Eğer böyleyse hiç hoş değil.

Not: Benim kullandığım Acronis True Image windows versiyonu olmayıp bootable olanıdır. Bununda gözönünde bulundurularak cevap verilmesini rica ediyorum.

Link to comment
Share on other sites

Çok ilginç TRIM meslesi.. Bilmiyordum öğrendim ama hiç hoşuma gitmedi.

Acronis True Image imajlarını recovery etmek istediğimiz zaman nasıl olacak? Önce secure erase sonra recovery'mi olacak? Eğer böyleyse hiç hoş değil.

Not: Benim kullandığım Acronis True Image windows versiyonu olmayıp bootable olanıdır. Bununda gözönünde bulundurularak cevap verilmesini rica ediyorum.

 

Örnek vererek açıklayım size durumu,

Acronis ile almış olduğunuz sistemin SSD üzerindeki kapladığı alan 17 Gb olsun, bir sorun oluştu ve Restore yapmak zorundasınız. SSD'nizin boş alanına baktınız örneğin 20 Gb var. Bu durumda herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Acronis ile sistem yedeğini direk atarak işlem yapabilirsiniz. Windows açıldığında TRIM komutu hücreleri otomatik olarak TRIM ile boşaltacaktır. Ancak Restore yapmadan önce bu boyut daha az olur ise, işte bu durumda normalde SSD dolu uyarısı vermesi gerekir. Ama emin değilim çünkü bu tarz imaj işlemlerini SSD üzerinde hiç denemedim. Gerçi sürekli Windows yükleyen biriside değilim :D 2. SSD'me bir sistem yükleyip bu olayı test etmeye çalışırım. Sonucu buraya eklerim.

 

Haydi kolay gele !

Link to comment
Share on other sites

TeYyArEe usta siz ne yapmışsınız böyle; yıkmışsınız ortalığı. Bu derece donanım ve yazılım hakkında bilgili olmanızı neye borçlusunuz. İmrendim doğrusu  :D

Bir soru sorayım. 

Hep artı yönlere değindiniz. Peki SSD Hardiske göre eksi  yönleri var mı?

Hardisk ile SSD arasında kısa ve öz bir karşılaştırma yapabilir misiniz :rolleyes:

Edited by yesilaygunes
Link to comment
Share on other sites

Çok ilginç TRIM meslesi.. Bilmiyordum öğrendim ama hiç hoşuma gitmedi.

Acronis True Image imajlarını recovery etmek istediğimiz zaman nasıl olacak? Önce secure erase sonra recovery'mi olacak? Eğer böyleyse hiç hoş değil.

Not: Benim kullandığım Acronis True Image windows versiyonu olmayıp bootable olanıdır. Bununda gözönünde bulundurularak cevap verilmesini rica ediyorum.

 

Benim 2 adet Dizüstü bilgisayarım var. Her iki bilgisayarımda da 2 adet Disk takılabilecek yer var.

Ben 2 dizüstümde de 1 yılı aşkın bir süredir hem SSD disk hem HDD diski birlikte kullanıyorum.

SSD diskim C: sürücüsü (Sistem yüklü)

HDD diskim D: sürücüsü (Yedekler, Arşiv, Dökümanlar vs.)

 

HDD sürücümde XP 32 bit, XP 64 bit, Windows 7 (5-6 adet) ve Windows 8 (5-6 adet) Acronis yedeğim mevcut. Acronis yedeklerimi USB boot yöntemi ile kullanıyorum.

 

Hemen hemen hiçbir yedeğimi (sürekli olarak) 1 haftadan fazla kullanmam.

Yani 1 hafta içerisinde başka bir sistem yedeğini yükler ve kullanırım.

(Bu arada bol bol yeni sistemleri kurar dener yedek alırım)

 

SSD diskime 1 yılda 20-30 defa sistem kurdum ve belki 100 defa Acronis ile recovery yaptım.

 

Windows 7 ve Windows 8 sistemlerde dahil olmak üzere bugüne kadar XP sistemlerinde TRIM sorunuyla karşılaşmadım.

 

Ben TRIM ney bilmem, SSD ye defrag haricinde (defrag yapmıyorum) HDD muamelesi yapıyorum.

 

 

TeYyArEe usta siz ne yapmışsınız böyle; yıkmışsınız ortalığı. Bu derece donanım ve yazılım hakkında bilgili olmanızı neye borçlusunuz. İmrendim doğrusu  :D

Bir soru sorayım. 

Hep artı yönlere değindiniz. Peki SSD Hardiske göre eksi  yönleri var mı?

Hardisk ile SSD arasında kısa ve öz bir karşılaştırma yapabilir misiniz :rolleyes:

 

SSD diskin HDD diske kıyasla eksi yönü fiyatının fazla olmasıdır. Başka bir eksi yönü yoktur.

 

Bugüne kadar SSD disklerimde hiçbir sorun yaşamadım.

 

Bilgisayar tamamen kapalı iken power tuşuna basınca bilgisayarın özelliklerine göre 10 ile 30 saniye içerisinde masaüstü gelir.

Kopyalama hızı HDD ye göre 3-5 kat fazladır.

HDD ye göre daha hafiftir.

Dönen diski olmadığı için daha uzun ömürlü olur, daha az ısınır, elektrik sarfiyatı daha az olduğu için bilgisayarın ısınması ve fan çalışması da daha az olur.

HDD disklerde defrag yaparak diski hızlandırabilirsiniz (günümüz HDD leri 1 TB civarında, disk dolu ise defrag yapmak belki 1 gün sürer)

SSD disklerde defrag yapmaya gerek yoktur, hatta defrag yapmak diske zarar verir.

 

Kısac SSD ile HDD kıyaslanamaz.

Link to comment
Share on other sites

SSD kullanımında Acronis True Image vasıtasıyla alınan imajların (*.*tib) recovery konusunu sormuştum, Teyyare mütereddüt bir cevap verdi (tecrübe edilmiş net cevabı daha sonra vereceğini belirtti). Namıkabi ise aynı konuda tecrübelerinide aktararak hiçbir problem bulunmadığını belirtti; beni rahatlattı. Artık gönül rahatlığıyla bende SSD alabilirim. İlgili konuda bir aksilikle karşılaşırsam vebali Namıkabinin boynuna :-)

Her ikisinede çok teşekkür ediyorum.

Link to comment
Share on other sites

Beğen butonuna basma üstüne birde vebal ekle vallahi iyi.

 

Demek ki vebal almamak için yorum yapmamak gerekli.

 

Şaka şaka, SSD den kesinlikle memnun kalırsın. (Alacağın SSD SATA 3 6 GBit olacak, eski versiyon SATA 2 alma)

 

Hatta bana hayır duası bile yaparsın.

Link to comment
Share on other sites

 

Her SSD her sisteme uygun olmaz : Bu bir nevi doğru diyebileceğimiz bir durumdur. Bir sisteme SSD takılabilmesi için öncelik ile AHCI desteğinin olması gerekir. Çok nadir de olsa eski sistemlerin bir kısmı SSD diskleri görmemekte, bunun nedeni ise BIOS yazılımları ile SSD'lerin uyumsuzluğudur.

Şunuda şahit olduğum için hatırlatma ihtiyacı duyuyorum.Evdeki masaüstünde 128 gb sandisk ssd var. Diskin üstünde 550 mb / sn yazıyor.Win7pe 'den açıp total commander (kopyalamada gerçek zamanlı mb/sn oranını gösteriyor) ile 6 gb mkv dosyasını başka aynısı bir ssd diske kopyaladım.Sonuç 254 mb /sn.Bence 7-8 senelik bir anakart için oldukça iyi bir sonuç.10-12 sn arası windows açılıyor.  Chipseti yüksek veri transferini desteklemiyorsa 550mb/sn değil 1500mb/sn ssd taksanız hızlanma gerçekleşmiyor.Yeni seri amd chipsetli ucuz notebooklarda aynı diskler 150 mb ile başlayan kopyalama hızı 40'lara kadar düşüyor.Windows kurup denedim 5400 rpm harddiskten hiçbir farkı olmadı.

i7 işlemcili h61 chipsetli bir notebookta ise 390 mb/sn civarında hızı yakaladım.Uefi olarak kurulduğunda ise 5-6 sn sistem açılışı çok hoş oluyor. :)

 

Disk tek başına birşey ifade etmiyor.Takıp denemekte fayda var.Ferrariniz olsada gidecek yolunuz yoksa pek anlamlı olmuyor.

Link to comment
Share on other sites

sene 1985 commodore firması amiga 1000 bilgisayarını duyurdu..bu bilgisayarda zamanın ve bence günümüzün

en iyi teknolojisi ramdisk diye bir olay vardı ..şunu belirtmek isterim ki, bizlerin  kullandığı  teknolojiler egemen güçlerin

istediği oranda, ve zamanda piyasaya verilen.. şaşaalı reklamlarla  yönlendirilen onların istediği şekilde  kullanıyoruz..

gerçek teknoloji ise her zaman daha ileridedir..kullanmamızı istedikleri teknolojiyi kullanıyoruz..  buyrun şu tabloya bir bakın.

 

[url=http://hizliresim.com/oYXG8Q]oYXG8Q.jpg[/url]

 

ramdisk  ve zamanının hızlı disklerinden western digitall ..aradaki  korkunc hıza dikkatinizi çekerim...,

ve bizi teknoloji diye mahkum ettikleri, her altı ayda bir çöp haline getirdikleri emeklerimize ..

konu çok güzel hazırlanmış ustanın elinden çıktığı belli böyle makalelere çok ihtiyacımız var emeği geçen yazar arkadaşımıza

.saygılarımı sevgilerimi sunarım ...

Edited by zeki ural
Link to comment
Share on other sites

sene 1985 commodore firması amiga 1000 bilgisayarını duyurdu..bu bilgisayarda zamanın ve bence günümüzün

 

en iyi teknolojisi ramdisk diye bir olay vardı ..şunu belirtmek isterim ki, bizlerin  kullandığı  teknolojiler egemen güçlerin

 

istediği oranda, ve zamanda piyasaya verilen.. şaşaalı reklamlarla  yönlendirilen onların istediği şekilde  kullanıyoruz..

 

gerçek teknoloji ise her zaman daha ileridedir..kullanmamızı istedikleri teknolojiyi kullanıyoruz..  buyrun şu tabloya bir bakın.

 

oYXG8Q.jpg

 

ramdisk  ve zamanının hızlı disklerinden western digitall ..aradaki  korkunc hıza dikkatinizi çekerim...,

 

ve bizi teknoloji diye mahkum ettikleri, her altı ayda bir çöp haline getirdikleri emeklerimize ..

 

konu çok güzel hazırlanmış ustanın elinden çıktığı belli böyle makalelere çok ihtiyacımız var emeği geçen yazar arkadaşımıza

 

.saygılarımı sevgilerimi sunarım ...

 

Evet herkes 1 metre uzunluğunda bilgilendirme dökümanı hazırlayamaz.

 

Ellerine sağlık TeYyArEe Usta

Link to comment
Share on other sites

adamsın mübarek hazır konuyu bulmuşken ssd sevenler toplaşır buraya bana 120 gb civarı en fazla 250 TL ye eski dizüstüme takmalık bir ssd önerebilir misiniz 3 4 ay içinde masaüstü topladığımda dizüstünden söküp ona takacağım şimdiden yatırım yapmak istiyorum

Link to comment
Share on other sites

arkadaşlar  herkes  eninde sonunda  ssd  ye  geçecek . ben  3 sene önce aldığım  laptop a  gecen  sene ssd  taktım alet  uçtu  resmen  onun  tadını  alınca  desktop  iki ssd  alıp  raid 0  ile  bağladım  şu  an da  anakartta sata 3 olmadığı  için  sata 2  ile  550 mb sn  transfer  hızı  var   aynı   anda  photoshop  ile  40-50  resim  içinde  dolaşıyorum  alet  banamısın  demiyor.  Ama  paar  bulur  bulmaz   anakartı  sata 3  destekli  olan  ile  değiştirip  raid 0  ile  1000 mb  sn  görmek  istiyorum  hız  böyle  bir  şey  olsa  gerek  . :)))

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

adamsın mübarek hazır konuyu bulmuşken ssd sevenler toplaşır buraya bana 120 gb civarı en fazla 250 TL ye eski dizüstüme takmalık bir ssd önerebilir misiniz 3 4 ay içinde masaüstü topladığımda dizüstünden söküp ona takacağım şimdiden yatırım yapmak istiyorum

 

OCZ Vertex 4 tavsiye ederim.

 

Ayrıca önemli bir şey söylemek istiyorum.

 

Sistem diskinizi SSD disk yaptıktan sonra

 

eğer varsa DVD ROMU çıkarıp DVD ROM yerine takılıp sökülebilen HDD yuvaları var.

 

30-40 TL fiyata bundan bir adet alıp eski HDD nizi buraya takın.

 

yedekleme veya depolama ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

Link to comment
Share on other sites

Şunuda şahit olduğum için hatırlatma ihtiyacı duyuyorum.Evdeki masaüstünde 128 gb sandisk ssd var. Diskin üstünde 550 mb / sn yazıyor.Win7pe 'den açıp total commander (kopyalamada gerçek zamanlı mb/sn oranını gösteriyor) ile 6 gb mkv dosyasını başka aynısı bir ssd diske kopyaladım.Sonuç 254 mb /sn.Bence 7-8 senelik bir anakart için oldukça iyi bir sonuç.10-12 sn arası windows açılıyor.  Chipseti yüksek veri transferini desteklemiyorsa 550mb/sn değil 1500mb/sn ssd taksanız hızlanma gerçekleşmiyor.Yeni seri amd chipsetli ucuz notebooklarda aynı diskler 150 mb ile başlayan kopyalama hızı 40'lara kadar düşüyor.Windows kurup denedim 5400 rpm harddiskten hiçbir farkı olmadı.

i7 işlemcili h61 chipsetli bir notebookta ise 390 mb/sn civarında hızı yakaladım.Uefi olarak kurulduğunda ise 5-6 sn sistem açılışı çok hoş oluyor. :)

 

Disk tek başına birşey ifade etmiyor.Takıp denemekte fayda var.Ferrariniz olsada gidecek yolunuz yoksa pek anlamlı olmuyor.

Doğru söylüyorsun. Bende Samsung NP355V5C diye bir laptop var. 4gb ram 1 gb grafik kartı ve lanet olasıca A4-4300M Dual Core-2.5 GHZ işlemcili laptopa 120 gb kingston hyperx 3k SSD taktım. Sadece hızlı açılıp kapanmasını etkiledi. Ha bide skyrim oyununda 5 fps artış sağladı. Artık nekadar yararı olacaksa

 

Edit: Windows 8.1 64bit kullanıyorum. Ankarada 4gb 1066lık ram bulamadığım için mecbur 4gb kullanıyorum

Edited by cashflow67
Link to comment
Share on other sites

 

OCZ Vertex 4 tavsiye ederim.

 

Ayrıca önemli bir şey söylemek istiyorum.

 

Sistem diskinizi SSD disk yaptıktan sonra

 

eğer varsa DVD ROMU çıkarıp DVD ROM yerine takılıp sökülebilen HDD yuvaları var.

 

30-40 TL fiyata bundan bir adet alıp eski HDD nizi buraya takın.

 

yedekleme veya depolama ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

eyv dostum bende öyle düşünüyorum zaten dvd rom çalışmıyor onu söküp dediğin gibi yapma niyetim var zaten ileride masaüstü topladığımda söküp ondada değerlendirebilirim ocz vertez biraz tuzlu arc modelerini önerir misin ocz arc 240gb 300 lira filan en azından 

Edited by ulashoca41
Link to comment
Share on other sites

Benim sistemlerimde çift HDD yuvası olunca ben 1. yuvaya SSD taktım ve SSD yi sadece sistem olarak kullanıyorum.

Sadece sistem olarak kullanınca 60 GB, 120 GB veya 240 GB SSD farketmiyor.

Yani işletim sistemi en fazla 30 GB yer kaplıyor Bu nedenle aslında 60 GB SSD bile yeterli olabilir.

Benim 2 laptobum var. 1. laptopta 120 GB OCZ Vertex 4 (C:) 2. Laptopta ise 240 GB Seegate (C:) var.(Seegate'i bir dostumdan hesaplı aldım)

KISACA;

 

Bütçene bakarak, F/P oranına bakarak tercihen 120 veya 240 GB bir SSD alman mantıklı olur.

240 GB üstü SSD almak sade vatandaş için çok gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...
 Share

  • Similar Content

    • By qxqx
      Abelssoft SSD Fresh Plus 2022 v11.07.34045 Multilingual

      Abelssoft SSD Fresh Plus 2022 v11.07.34045 Multilingual
      SSD’nizin ömrünü kolayca uzatacağınız Abelssoft SSD Fresh programı ile okuma ve yazma işlemlerinin sayısını azaltır ve böylece sürücünüzün kullanım ömrünü uzatabileceksiniz. Abelssoft SSD Fresh ile gereksiz hizmetleri devre dışı bırakarak sistem performansınızı arttırabilecek ve sürücünüz ve üreticiniz hakkında bilgi edinebileceksiniz. Windows 10 için optimize edilmiş olan Abelssoft SSD Fresh ile SSD’nizi sürekli denetleyebilecek ve SSD diskinizin performansını en iyi şekilde arttıracaksınız.

      Abelssoft SSD Fresh 2022 from our software library for free. SSD Fresh – adjusts your system for using SSDs. SSD drives only have a limitted lifetime (i.e. a limited number of write accesses per memory cell). Because of that, all unnecessary writing accesses should be avoided.The application assists you in configuring your system in an optimal way in order to reduce the unnecessary write processes. This increases the lifetime of your SSD.
      View drive information
      • Get information about your drive and the manufacturer. SSD Fresh displays general information suitable for the hard drives that are installed in the computer. You can see for example the storage capacity and how much space is already occupied.
      View S.M.A.R.T. data
      • Modern hard drives use a system for self-monitoring, called S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) system. It analyzes the disk and already indicates defects before they can cause data loss. SSD Fresh reads this information and displays it in the window.
      Disabling the Windows defragmentation
      • Since SSDs have the same access time for all memory cells, there is no need to store them coherently. In addition this, the defragmentation process generates write hits, which reduce the lifetime of the SSD. Therefore, it is highly recommended to deactivate the defragmentation process.
      Timestamp deactivation
      • Windows stores the access time for each file access. This produces unnecessary write hits and thus will reduce the lifetime of your SSD. Disabling of this feature is highly recommended.
      Prefetch off
      • Prefetch supports preloading of frequently used applications into RAM. Because of the fast access times off SSDs, this function is useless and can be disabled.
      Disabling the defragmentation of boot files
      • Because of the way that files are stored in SSDs, a defragmentation of boot files makes no sense and should be disabled as it reduces the lifetime of your SSD.
      Deactivation of the Windows event logging
      • Windows permanently records system configuration changes, as well as crashes and other events from various services and programs. This creates unnecessary write accesses and reduces the lifetime of your SSD.
      Storing short name off
      • For compatibility with old 16-bit DOS applications, Windows creates short names for folders and files, which results in additional write accesses to your SSD. Current applications do not need those names, which is why they can be disabled.
      Abelssoft.SSD.Fresh.Plus.2022.v11.07.34045.ML.Unattended.TEAM-Full
      CRC32: 34AD06D3
      MD5: CF8ECE30307FB0B71810BF4FC510D7E4
      SHA-1: 3BC95A1E58BF308DB745B78C8CEF79DB17420283
      Abelssoft.SSD.Fresh.Plus.2022.v11.07.34045.ML.Unattended.TEAM-Full
      Download [4.1 MB]
      Send.cm
      Usersdrive.com
      Uploadrar.com
    • By shadesofdeath
      Msdl GUI
      Msdl GUI  uygulaması https://msdl.gravesoft.dev/ sitesinin masaüstü uyglamasına çevrilmiş halidir.
      ISO dosyaları tamamen orjinal olarak microsoft sitesinden çekilir.
      Windows 11 , Windows 10 ve Windows 8.1 olarak 3 varyasyon yer alır ve microsoftun son yayınladığı kendi sunucundaki sürümü indirir
       
      Sürüm 1.1
       Sabit apiUrl ve ProductList artık orijinal msdl deposundan çekiliyor, böylece her zaman güncel kalıyorlar.  

       
      Proje açık kaynaklıdır. Linkten Releases kısmından son sürümü indirebilirsiniz.
      Github
       
    • By _2024_
      SIW Technician 2024 v14.1.0417 Multilingual

      SIW Technician 2024 v14.1.0417 Multilingual
      TR | System Information for Windows
      SIW, bilgisayarınızı analiz eden ve sistem özellikleri ve ayarları hakkında ayrıntılı bilgi toplayan ve onu son derece anlaşılabilir bir şekilde görüntüleyen Windows için gelişmiş bir Sistem Bilgisi aracıdır. SIW bir rapor dosyası (HTML, JSON, CSV, TXT veya XML) oluşturabilir ve toplu iş modunda çalıştırabilirsiniz (Bilgisayar Envanteri, Donanım, Yazılım ve Ağ Bilgileri, Yazılım Lisans Yönetimi, Güvenlik Denetimi, Sunucu Yapılandırma Yönetimi için).
      Sistem Bilgisi birkaç ana kategoriye ayrılmıştır:
      Yazılım Bilgileri: İşletim Sistemi, Yazılım Lisansları (Ürün Anahtarları / Seri Numaraları), Şifreler Kurtarma, Yüklü Programlar, Uygulamalar, Güvenlik, Erişilebilirlik, Çevre, Bölgesel Ayarlar, Dosya İlişkilendirmeleri, Çalışan İşlemler, Yüklenen DLL'ler, Sürücüler, NT Servisleri, Otomatik Çalıştırma, Zamanlanmış Görevler, Veritabanları, Ses ve Video Kodekleri, Paylaşılan DLL'ler, ActiveX, MMC Eklentileri, Kabuk Uzantıları, Olay Görüntüleyici, Sertifikalar vb.
      Donanım Bilgisi: Sistem Özeti, Anakart, BIOS, CPU, Bellek, Sensörler, Aygıtlar, Yonga Kümesi, PCI / AGP, USB ve ISA / PnP Aygıtları, Sistem Yuvaları, Ağ Bağdaştırıcıları, Ekran Kartı, Monitör, Ses Aygıtları, Depolama Aygıtları, Mantıksal Diskler , Disk Sürücüler, CD / DVD Aygıtları, SCSI Aygıtları, SMART, Bağlantı Noktaları, Pil ve Güç Politikası, Yazıcılar vb.
      Ağ Bilgisi: Ağ Yapılandırması, Ağ İstatistikleri, Ağ Bağlantıları, Active Directory (Bilgisayarlar, Gruplar ve Kullanıcılar), Ağ Paylaşımları, Açık Bağlantı Noktaları vb. Ile ilgili Temel / Genişletilmiş Bilgiler
      Araçlar:
      Ağ Araçları: MAC Adres Değiştirici, Yerel Ağda Uyandırma, Uzaktan Lisanslar (Windows Klasöründen, Uzak Bilgisayardan veya Kayıt Defteri Kovanından), Ana Bilgisayar Taraması, Ping, Trace vb.
      Çeşitli Aletler: Eureka! (Yıldızların arkasına gizlenmiş kayıp şifreleri göster), Kapatma / Yeniden Başlatma, Monitör Testi, MUICache Görüntüleyici, URL Gezgini, Açık Dosyalar vb.

      SIW Technicians:
      SIW Technicians is an information tool complex system, for Microsoft Windows, check your PC and collect detailed data about the properties and system settings and displays it in a way very easy to understand. SIW Technicians can create a report file (JSON, HTML, TXT, CSV or XML) and you can use that file in batch mode (for Inventory computer inventory of hardware and software, asset inventory, security audit, license Management software, configuration Management server).
      SIW Technicians - analyze and test the entire system
      Especially SIW is regularly updated (usually once per quarter) to provide the most accurate results.
      The features of the SIW Technicians
      Data software: operating System, software licenses (product Key, serial Number, Key CD), installed software and Hotfixes, password Recovery process, the operation Time of the system, server Configuration, services, audio and video Codecs, etc. Hardware information: CPU, Motherboard, sensor, chipset, BIOS, PCI / AGP, USB and ISA / PnP devices, video Card, Drives, Screen, devices, SCSI devices, CD / DVD, SMART, Ports, network Cards, printers, PCI, etc. Network information: basic Data / expansion of network Configuration, network statistics, Active Directory (computers, users and Groups), network sharing, network connections, open Ports, etc. Network tools: Scanner, neighbors, MAC address changes, Ping, Open the file, traces etc. Tools misc: Eureka! (Display lost passwords under asterisks), Wake-On-LAN, Check the screen, The discover URL, Shutdown / reboot, etc. The real-time monitoring: memory, CPU, Use the file, page and network Traffic. Anasayfa: https://www.gtopala.com/
        Katılımsız Unattended
      https://www.mirrored.to/files/ZHSXS6O6/SIW_Technician_2024_v14.1.0417_Multilingual_TEAM-Full.zip_links
       
      Zip
      CRC32: B63B32C8
      MD5: E559B92C7B3C191224637848185410A8
      SHA-1: D013DDE743AAB04A51F15CFCC6831521797BE9A2
      Exe - Katılımsız Unattended
      CRC32: FB70548B
      MD5: 868BD74650284A9205A89ED34DC8440A
      SHA-1: AD30CA6D18BF9B0FC5145FD635E317D42A1A2DEB
       
       
       
       
    • By shadesofdeath
      Defender Dışlama Aracı v1.0
      Microsoft Defender Antivirüs ya da üçüncü taraf bir antivirüs çözümü seçmeniz fark etmeksizin, bu ürünlerin kritik Dosya ve klasörleri taramadığından emin olmanız gerekir çünkü Microsoft Security Essentials ya da Microsoft Defender zaman zaman bazı Dosya ve klasörlerde sorunlara neden olur. Tipik sorunlar arasında yavaş performans, bazı gerekli dosyaların silinmesi veya düzensiz çalışma yer alır ya da güvendiğiniz bir dosya veya klasörü kötü amaçlı olarak işaretleyebilir. Bu sorunları aşmak için bu tür dosya ve klasörleri istisnalar listesine ekleyebilirsiniz.
      Özellikleri
      Kolay kullanıcı arayüzü Export ve Import özelliği Açık / Karanlık tema desteği 4 Tane dil desteği (Türkçe , İngilizce , Almanca , Rusça) Ekran Görüntüleri

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
      İndir
       
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...